drugie danie - 14640 przepisów (strona:296/976)

Rustykalna szarlotka z figami 98

strony trochę szkoda lata, a  z drugiej to lubię jesień za jej kolory, smaki i aromaty. Dni staja się coraz krótsze, za oknami coraz chłodniej... wyciągamy więc z  kuchennych szafek czajniczki na gorącą i rozgrzewająca herbatę. Zapalamy pachnące świece, a w naszej kuchni zaczynają gościć korzenne przyprawy i dania, które jednomyślnie kojarzą się z tą porą(...)zalety. Pierwsza z nim to powierzchnia non-stick, czyli odporna powłoka antyahezyjna, którą zapobiega przypalaniu. A to oznacza, że koniec z natłuszczaniem i posypywaniem bułką naszej formy przed pieczeniem. Drugą jej zaletą jest wyjmowane dno. Po upieczeniu zdejmujemy górną część formy, wtedy bez problemu pokroimy ciasto lub po prostu zsuniemy je na talerz nie krusząc go, ani nie uszkadzając

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki z kurczaka 129

pyszne. Lato to sezon na grilla, a ja baaaardzo lubię soczyste szaszłyki z kurczaka . Mięso z grilla smakuje po prostu niebiańsko! Szaszłyki robię często, bo jest to praktyczne danie na patyku. Można je jeść na stojąco, siedząco czy bez talerza. Ot, mięso na patyku ! Szaszłyki z kurczaka Składniki: 16 szaszłyków 800 g filetów z kurczaka(...)grilluj przez około 10 minut odwracając na drugą stronę. Podczas grillowania wrzuć gałązki rozmarynu na rozrzażony węgiel. Szaszłyki będą jeszcze bardziej aromayczne. Kochani! Kolejny przepis miesiąca za nami, W czerwcu proponuję temat przepisy na lato. Niewątpliwie mięso z grilla to przepis na lato! Przepisy na lato to szybkie i proste dania. Gotowanie latem cieszy i łączy! Zapraszam! Dołączajcie

codojedzenia
Naleśnik ze szpinakiem z domowym sosem czosnkowym 255

zależności ile chcemy zrobić sosu. 5 - 10 dużych łyżek wody z ogórków 3 ząbki czosnku ( wszystko zależy jak bardzo chcemy mieć ostry sos) Wykonanie:  Gdy chcemy podać danie s sosem czosnkowym własnej roboty, który zachwyci zdecydowanie całą rodzinę trzeba go zrobić najpierw - do wysokiego naczynia dajemy majonez (może być też na bazie jogurtu lecz wtedy(...)naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy (tak jak na zdjęciach) ser, a następnie szpinak - następnie składamy naleśnik w pół, przyklepujemy nieco, trzymamy kilka sekund jeszcze na patelni i kładziemy na talerz. I mamy najsmaczniejsze, najprostsze i najtańsze danie na obiad

W Moim Magicznym Domu
Naleśnik ze szpinakiem z domowym sosem czosnkowym 138

zależności ile chcemy zrobić sosu. 5 - 10 dużych łyżek wody z ogórków 3 ząbki czosnku ( wszystko zależy jak bardzo chcemy mieć ostry sos) Wykonanie:  Gdy chcemy podać danie s sosem czosnkowym własnej roboty, który zachwyci zdecydowanie całą rodzinę trzeba go zrobić najpierw - do wysokiego naczynia dajemy majonez (może być też na bazie jogurtu lecz wtedy(...)naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy (tak jak na zdjęciach) ser, a następnie szpinak - następnie składamy naleśnik w pół, przyklepujemy nieco, trzymamy kilka sekund jeszcze na patelni i kładziemy na talerz. I mamy najsmaczniejsze, najprostsze i najtańsze danie na obiad

W Moim Magicznym Domu
Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 115

rosołu 2 jajka sól  i pieprz do smaku ząbek czosnki łyżeczka majeranku łyżka manny Mięso oddzielamy od kości i albo bardzo drobno kroimy, albo miksujemy, ja stosuję drugi wariant. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mannę , jajko i dokładnie wyrabiamy.  Rozwijamy ciasto ( ja używam tego z Biedronki) smarujemy jajkiem, aby nadzienie nam ładnie przywarło do opakowania. Rozprowadzamy masę(...)innych takich. Równie dobrze można podać z sałatką, albo zjeść samo.  I tak to można wykorzystać dowolne gotowane mięso i zrobić z niego całkiem nowe danie

Dieta moja pasja
Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce? 128

tego taka lemoniada do picia, że wciąż za mną chodził jej tajny składnik, którego niemieckiej nazwy wówczas nie zapamiętałam. Po drugim spotkaniu już wiedziałam, że to przytulia wonna, znana chyba bardziej jako marzanka. Pretekstem do drugiego spotkania było przyznanie Rezydencji 6 poziomek - po 3 za restaurację i hotel. Ta nagroda z kolei stała się pretekstem do stworzenia wyjątkowego(...)kolejności gazpacho z pomidorów, poziomek, z krupniokiem i olejem lnianym, zapewniło, dla odmiany, zabawę manualną, bo prawie laboratoryjna pipeta służyła do osobistego dozowania oleju lnianego. Kolejne danie -  grillowany schab z kością, chutney z poziomek i papryczki, purée z gorczycą, ziemniaczane prażynki. A na deser  mrożony torcik bezowy z malinami, truskawkami, porzeczkami

Eksperyment sobotni
Lunchbox 192

Pracy czy tez szkoły zwykłe kanapki lub coś kupionego na szybko. Ja Proponuje Wam abyście zabierali  domowe jedzenie. mogą to być własnoręcznie przygotowane kanapki, czy inne danie . dziś natomiast zachęcam Was do przygotowania pysznej sałatki . Jej przygotowanie zajmie wam 10 minut, więc zabierzmy się do dzieła, bo nie mamy wiele czasu. Składniki : 1 pierś(...)przekładamy do  naczynia z sałatką. Obsmażonego  kurczaka kroimy w  paski i również dodajemy do sałatki,  a  do pojemniczka przelewamy nasz sos. Tak przygotowane drugie śniadanie zrobi na pewno wrażenie na naszych znajomych w pracy czy szkole,  a dzięki pojemnikom na lunch  z IKEA  ich zabranie do  torby jest

cookpl
Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów 118

Dana Browna czy Umberto Eco. Jeżeli macie trochę wolnego czasu (z możliwością zarwania nocy), lubicie powieści sensacyjne,  kryminalne, tajemnicze, osadzone fabularnie w naszych czasach, z historią w formie retrospekcji w tle, napisane z dużym poczuciem humoru, to bardzo polecam Wam tę pozycję. Może niektórym, uświadomi też rozmiar kulturowych spustoszeń jakie dotknęły Polskę w czasie drugiej wojny

Moja Mama Gotuje
Podudzie w marynacie z miodu i musztardy 141

Kurczak w roli głównej, pora na PODUDZIE W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY.   Pyszne chrupiące  danie, niewymagające wielkich umiejętności. Danie dla smakoszy mięsa  ze słodkawym i pikantnym posmakiem. KURCZAK W MARYNACIE Z MIODU I MUSZTARDY SKŁADNIKI: • 8 kawałków podudzia kurczaka • natka pietruszki do posypania • 1 kg ziemniaków GLAZURA(...)naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.Można danie zrobić na patelni. Jeśli

Kuchnia Beaty
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 147

mąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka i sodę. Ubijamy rózgą lub robotem do chwili, aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy skórkę pomarańczową – mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy(...)Ręce lekko „naoliwiamy” i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 34g). Te, które będą z marmoladą rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy porcję marmolady i ponownie formujemy kulę. Jedne i drugie układamy w odstępach na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Obie blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na 15 minut (piekłam jednocześnie, na dwóch poziomach – dolnym

mojewypiekiinietylko
Krem ziemniaczany 204

jest tutaj ktoś, kto nie zna smaku zupy ziemniaczanej? Może nie dam sobie uciąć całej ręki, ale najmniejszego palca, to i owszem, że każdy kiedyś jej spróbował. W moim domu również gościła i przeważnie jadłam ją z kromką wiejskiego chleba. Bezapelacyjnie więc mogę powiedzieć, że to zupa, która kojarzy się z Mamą i domem rodzinnym. Co prawda w wyścigu(...)zrobić...) ale uplasuje się spokojnie na 3 miejscu. Bo drugie też zajęte- przez żurek. I tak rozmyślając o tej zupie Mamy, stwierdziłam, że czemu by nie zrobić jej w postaci kremu. Mało tego- miałam ku temu powód. Pierwszy- wędzone żeberko, czyli idealna baza. Drugi- jest podwójny czyli Olek i Adaś, a trzeci dotarł do mojego domu zaledwie

Kuchnia w czekoladzie
Chorwackie smaki - czyli podróż do Dalmacji cz. 1 157

okazję kosztować :) Ale najpierw może troszkę o samym miejscu, w których byliśmy - Makarska. Miasto leżące w południowo-zachodniej części Chorwacji.  Przepiękny widok z jednej strony na morze - z drugiej na góry.  Bardzo podobało mi się to, że tam ludzie w ogródkach posiadają drzewa oliwne, figowe, mandarynkowe, granatowe i limonkowe. Oczywiście nie zapominajmy o potężnych palmach i agawach(...)starym mieście :) Zajadaliśmy się sałatką z kurczaka oraz regionalnym daniem czyli kotletem z mięsa wieprzowego nadziewanym serem i szynką z pastą paprykowo-marchewkową (smakiem przypominającą nasz paprykarz - tylko bardziej marchewkowe) Wracając z Mostaru zahaczyliśmy o wodospady Kravica - po prostu przepiękne. Niestety z powodu pogody nie było nam dane się tam kąpać :( Wracamy do Chorwacji i kolejnej wycieczki czyli wyspy

Kolejny blog o gotowaniu
Spaghetti z wołowiny i warzyw 136

mięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone 6 szt papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona     Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę paczuszki    Krok 1 Ogórki kiszone myjemy i odcinamy końcówki z obu stron, kroimy drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka(...)drobno w kosteczkę. Przekładamy na gorącą patelnie polaną oliwą.Dodajemy czosnek sprasowany i smażymy pod przykryciem( podlewamy wodą po 15 minutach i dusimy koło 20 minut. Krok 2 Na drugiej patelni smażymy mięsko wieprzowe i wołowe oczywiście zmielone.Dodajemy sosik i doprawiamy bazylią i oregano,solą i pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości.( Koło godziny dusiłam wszystko razem) Krok

Różowa kuchnia
JAGNIECINA Z CHRUPIACA SKORKA I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI 145

wydaniu - smakowity poczęstunek dla niespodziewanych gości albo szybki, codzienny obiad. Mięso ma delikatny smak z lekko wyczuwalnym aromatem pietruszki i orzechów laskowych.   Polecam, wypróbujcie to danie  :) SKŁADNIKI:  na 4 porcje 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych 1 łyżeczka nasion kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki startego parmezanu kilka kropel soku(...)wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu, układamy plastry ziemniaczane, smażymy, aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca, odwracamy na drugą stronę i dalej smażymy. Wyjmujemy rozmaryn, wlewamy bulion, przykrywamy patelnię dusimy ziemniaki pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, odwracamy ziemniaki na drugą stronę - dusimy kolejne 5 minut (bez pokrywki). Ziemniaki możemy oprószyć solą morską. Krok 4. W międzyczasie rozkładamy

Moja Książka Kucharska
Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 2007

wierzchu chrupiący i soczysty w środku. Do tego w słodko pikantnym sosie. Jako dodatek do dania możecie podać gotowane ziemniaki, ryż lub kaszę. To proste i smaczne danie na jesienny obiad. Czas przygotowania: 2 hPorcja dla 2-3 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:500 g podudzia z kurczaka7 szt. selera naciowegoSKŁADNIKI na marynatę miodowo(...)musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej1 łyżka miodu (użyłem gryczanego)2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiejsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy i przekładamy do miski. W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek

kulinarnyJa