drugie danie - 14640 przepisów (strona:296/976)

Spaghetti z wołowiny i warzyw 154

mięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone 6 szt papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona     Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę paczuszki    Krok 1 Ogórki kiszone myjemy i odcinamy końcówki z obu stron, kroimy drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka(...)drobno w kosteczkę. Przekładamy na gorącą patelnie polaną oliwą.Dodajemy czosnek sprasowany i smażymy pod przykryciem( podlewamy wodą po 15 minutach i dusimy koło 20 minut. Krok 2 Na drugiej patelni smażymy mięsko wieprzowe i wołowe oczywiście zmielone.Dodajemy sosik i doprawiamy bazylią i oregano,solą i pieprzem,dolewamy wodę i dusimy do miękkości.( Koło godziny dusiłam wszystko razem) Krok

Różowa kuchnia
JAGNIECINA Z CHRUPIACA SKORKA I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI 157

wydaniu - smakowity poczęstunek dla niespodziewanych gości albo szybki, codzienny obiad. Mięso ma delikatny smak z lekko wyczuwalnym aromatem pietruszki i orzechów laskowych.   Polecam, wypróbujcie to danie  :) SKŁADNIKI:  na 4 porcje 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych 1 łyżeczka nasion kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki startego parmezanu kilka kropel soku(...)wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu, układamy plastry ziemniaczane, smażymy, aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca, odwracamy na drugą stronę i dalej smażymy. Wyjmujemy rozmaryn, wlewamy bulion, przykrywamy patelnię dusimy ziemniaki pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, odwracamy ziemniaki na drugą stronę - dusimy kolejne 5 minut (bez pokrywki). Ziemniaki możemy oprószyć solą morską. Krok 4. W międzyczasie rozkładamy

Moja Książka Kucharska
Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 2016

wierzchu chrupiący i soczysty w środku. Do tego w słodko pikantnym sosie. Jako dodatek do dania możecie podać gotowane ziemniaki, ryż lub kaszę. To proste i smaczne danie na jesienny obiad. Czas przygotowania: 2 hPorcja dla 2-3 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:500 g podudzia z kurczaka7 szt. selera naciowegoSKŁADNIKI na marynatę miodowo(...)musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej1 łyżka miodu (użyłem gryczanego)2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiejsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy i przekładamy do miski. W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej, czerwoną paprykę, sól i pieprz). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i przelewamy do pałek

kulinarnyJa
Kotleciki mielone z pęczakiem 203

podany. Do restauracji (do środka) raczej z dziećmi nie chodzimy. Za dużo kosztownego stresu... :) Znamy naszą ukochaną dwójkę i dobrze wiemy, że nie ma czegoś takiego jak spokojne zamówienie dania z karty, a następnie zatopienie się w rodzinnej rozmowie, w oczekiwaniu na podanie obiadu, przy pięknym i głębokim głosie Diany Krall gdzieś w głośnikach.  He he :)  Już(...)minucie odzywa się pierwsze: tato luuuudzi mi się! (Franek jeszcze nie poznał słowa "nudzi", a my go nie poprawiamy, bo ja baaaardzo lubię te przeinaczenia). Za chwilę odzywa się drugie: długo jeszcze??? Ja nie chcę ryby! Ja nie będę jadł mięska! Nie zamawiaj mi nic zielonego! Przy tej całej dyskusji trzeba jeszcze uważać na samościągające się obrusy

bistro mama
KURCZAK/INDYK W POMIDORACH I MOZZARELLI 242

MOZZARELLI Szybki obiad, którego smak zapamiętacie na długo. Filety z kurczaka lub indyka podsmażane w szynce parmeńskiej, z sosem z pomidorów, czosnku i mozzarelli. Genialne, ekspresowe i przepyszne danie, które koniecznie musicie mieć w swoim repertuarze:) Przygotowanie takiego obiadu (lub kolacji) zajmie Wam około 20 minut, więc jest on świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Delikatne mięso(...)doskonałe:) Ważne: u żyjcie do potrawy dobrych pomidorów z puszki, żeby nie były zbyt kwaśne.  Robiłam ten obiad w dwóch wersjach: raz z użyciem filetów z kurczaka, a drugi z indykiem. Obie wersje są tak samo dobre, ale ta z kurczakiem jest bardziej soczysta i delikatna. Wybór oczywiście pozostawiam Wam - obiad i tak zniknie ze stołu w mig! Polecam

Słodko-Słony Świat Ilony
Tortilla meksykańska – pszenne placki 174

takich dań, jak dahl z czerwonej soczewicy i sałatki chakalaka . Sama koncepcja, żeby je samemu przygotować, rozgrywała się w dwóch etapach. Pierwszy był, gdy powiedziałem mamie o pomyśle na wrapy ( tortilla z dodatkami w środku), a ta wytknęła mi, że muszą być „home made”, bo jak to to tak, żebym sklepowych używał. Drugim(...)przeszkadzają mi nierówne placki, ale jeśli chcesz mieć idealnie okrągłe, to użyj talerzyka do wycinania. Ważnym jest dobrze podsypać mąką stolnicę i placki. Kilka razy zdarzyło mi się dać za mało mąki do podsypania i nie mogłem ładnie oderwać placków od stolnicy, dlatego zwracajcie na to uwagę. Wtedy nawet najcieńsze placuszki spokojnie podniesiecie i przeniesiecie na patelnię

Blendman
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 138

cukru i lecytyny sojowej, a ta druga nie jest polecana szczególnie osobom z Hashimoto. Chciałam też by ciasto nadawało się dla osób na diecie, dlatego nie ma tu daktyli, które zawierają sporo cukru! Ciasto jest bardzo mocno kakaowe, więc jeśli nie lubicie kakao tak bardzo to dajcie go trochę mniej, lub dajcie mi znać, a zrobię wersję mniej kakaową(...)piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy w rodelku z dodatkiem 3 łyżek wody. Gdy borówki puszczą wodę, przelewamy je do siekacza i blenderujemy na gładko. Przelewamy spowrotem do rondelka, dodajemy drugie opakowanie borówek i gotujemy ok. 30 minut (aż do powstania dżemowej konsystencji). Można dodać 1 łyżeczkę stewi z erytrytolem dla dodatkowej słodyczy. Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć! Najlepsze

Fill The Bowl
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 218

cukru i lecytyny sojowej, a ta druga nie jest polecana szczególnie osobom z Hashimoto. Chciałam też by ciasto nadawało się dla osób na diecie, dlatego nie ma tu daktyli, które zawierają sporo cukru! Ciasto jest bardzo mocno kakaowe, więc jeśli nie lubicie kakao tak bardzo to dajcie go trochę mniej, lub dajcie mi znać, a zrobię wersję mniej kakaową(...)piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy w rodelku z dodatkiem 3 łyżek wody. Gdy borówki puszczą wodę, przelewamy je do siekacza i blenderujemy na gładko. Przelewamy spowrotem do rondelka, dodajemy drugie opakowanie borówek i gotujemy ok. 30 minut (aż do powstania dżemowej konsystencji). Można dodać 1 łyżeczkę stewi z erytrytolem dla dodatkowej słodyczy. Ciasto po upieczeniu musi wystygnąć! Najlepsze

Fill The Bowl
Smażony ryż z chrupiącymi pieczarkami, czyli awaryjny wege obiad 145

popisowego awaryjnego obiadu, przeważnie mam pieczarki w lodówce i gdy nie mam totalnie weny w kuchni lub czasu na kombinowanie to robię swoje jedno z ulubionych, najprostszych i szybkich dań (20 minut). Jestem też z siebie dumna, bo tą wersję zaakceptowała Miśka, a Ona poza makaronem, szpinakiem i kaszą gryczaną bardzo oporna jest w testowaniu nowych smaków. Składniki(...)cebulę , pod koniec dodaj czosnek. Na drugiej, dodając partiami, dzięki temu się przyrumienią, a nie ugotują, smaż pieczarki. Gotową cebulę przełóż do miseczki, a na patelnię, na której się smażyła wrzuć ryż i podsmaż przez 3-5 minut z dodatkiem kurkumy, dodaj pod koniec odłożoną na bok cebulkę. Gotowe danie posyp świeżym, posiekanym koperkiem. Smacznego

greenscarf
Kolorowe kopytka 160

Szybki obiad z dedykacją dla dzieci. Klasyczne, wszystkim znane kopytka w odświeżonej, wesołej wersji. To doskonałe danie dla wszystkich niejadków.  Należy jedynie pamiętać o zachowaniu proporcji między ziemniaki, a kurkumę i burakiem, a nie będą one wyczuwalne w kluskach :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 nieduży burak 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki(...)kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dwóch garnków po równo. Do jednego dodajemy kurkumę, do drugiego drobno pokrojonego buraka buraka. Solimy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę ziemniaki wraz z burakiem do jednego naczynia, a żółte od kurkumy do drugiego. Studzimy. Do każdego garnka wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy

Kuchnia od dwojga
Rozwój dziecka w 19. miesiącu życia (1 rok i 7 miesięcy) 161

placu zabaw. Wcześniej prowadziłam ją za rękę i asekurowałam, gdzie się dało. Pewnego dnia powiedziałam: "Spróbuj sama" i poszła niemal od razu. Jakby tylko czekała na ten znak. Dajmy więc dziecku poszaleć, wykazać się, pozwolić na samodzielność . Niech uczy się na każdym kroku, bo nawet jak upadnie, to wstanie, popłacze i pójdzie dalej mądrzejsze. Zuzia upadła kilka razy, ale zaraz(...)większością zabaw, nie usiedzi tam zbyt długo. Na placu zabaw co chwilę jest gdzieś indziej. To huśta się na jednej huśtawce, by zaraz prosić, o przeniesienie na drugą. To buja się na bujaku, to bawi w piaskownicy, to wchodzi na placyk i zjeżdża ze zjeżdżalni. I tak co kilka-kilkanaście minut coś innego. Dziecko lubi próbować wszystkiego, zmieniać, szybko

Anioszek w kuchni
Aromatyczne biryani z soczewicą, marchewką i pomidorami 178

Szkoda mi było, żeby się zmarnowała - więc postanowiłam znaleźć jakiś ciekawy przepis na jej wykorzystanie. I udało się - wyszukałam przepis na pyszne biryani z soczewicą. Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku(...)rondlu, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 2-3 szklanki wrzącej wody (ja dałam tylko 2 szklanki, żeby danie nie było zbyt rzadkie) i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Wsypać ryż, soczewicę i zagotować. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, ajwar

Świat Domowej Kuchni
Klasyczny kociołek z ogniska, czyli pieczonki 230

dawnych dań z ogniska, czyli kociołka, zwanego również pieczonkami, strykiem, duszonymi, prażonymi lub prażonkami. Nazwy  tego dnia zależą oczywiście od regionu kraju, ale wszystko i tak sprowadza się do jednego: są przepyszne. Jej rodowód wywodzi się ze Śląska, z okolic Myszkowa i Zawiercia. Jak przygotować pieczonki ? Cóż więc potrzebujemy do przygotowania tego bardzo smakowitego dania(...)Internet – są sprawdzeni producenci spod Częstochowy. Dostępne są dwa rodzaje garnków:  emaliowane w środku i całe z żeliwa.  Łatwiejszy do utrzymania czystości jest ten emaliowany, ale z drugiej strony duszenie potrawy na żeliwie też ma swój smaczek – tak przecież robiono przed laty. W sprzedaży znajdziemy różne pojemności tych naczyń, ale od razu polecam kupić większy. Jeśli zrobimy

Kulinarne przygody Gatity
Wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki 74

łatwe danie. Wegetariańskie pulpety zrobione z kaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nieco wymagające Liczba porcji: 4 Robiliśmy już pulpety w sosie teryiaki z kaszy i mielonego indyka . P rzyszedł czas na w pełni wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki. Podstawę znowu stanowi kasza. Drugim ważnym(...)luźna na formowanie pulpetów. Dlatego nasze wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki zawierają w sobie siemię lniane, które poza tym jest bardzo zdrowym dodatkiem. To samo można powiedzieć o całym daniu. Pulpeciki są leciutkie i zdrowe i świetnie łączą się ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Tu uwaga: pulpeciki obtocz dobrze w mące, a potem smaż cierpliwie, żeby mąką ładnie się

Niedzielny kucharz
Spaghetti pełnoziarniste i warzywne z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym 147

wiecie, że spaghetti z mięsem należy do ulubionych dziecięcych dań. Wszystkie dzieciaki jakie znam z chęcią pałaszują u nas kluski z pomidorowym sosem mięsnym. Moje spaghetti to klasyk, jednak odrobinkę zmodyfikowany, żeby było zdrowiej. Makaron pełnoziarnisty gotuję al dente i na talerz dodaję drugie tyle makaronu przygotowanego z warzyw. Jest kolorowo i bardzo zdrowo. Warzywny makaron

Dietolog
Koktajl na upalne dni 197

taki sposób, że człowiek chciał więcej, i jeszcze więcej. Później była druga część - część praktyczna. Robiliśmy koktajle i uczyliśmy się jak zaaranżować zdjęcie, jak ustawić, pod jakim kątem fotografować, żeby wyszło lekko, rześko, żeby odbiorca widząc zdjęcie miał ochotę "zabrać" ten koktajl z ekranu. Kinga dała mi tyle motywacji i energii, że ledwo wróciłam do domu, postanowiłam przygotować koktajl

Trufelkowo
Sztuka mięsa 156

Wołowina wolno gotowana w jarzynach to jedno z moich ulubionych, mięsnych dań. Spory kawał wołowiny z tłuszczykiem gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 3-4 godziny w jarzynach. Odstawiamy takie mięso do całkowitego wystygnięcia w wywarze w którym się gotowała. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień takie mięso kroimy w plastry i robimy do niego dowolny

Kulinarne przemyslenia
Gulasz z szynki z warzywami 190

zamiast nich użyjecie kaszy albo makaronu razowego to Wasze danie możecie z całą pewnością włączyć do diety. Kolejną zaletą gulaszu jest to, że jeśli go przygotowujemy to z całą pewnością taką ilość aby została również na kolejny dzień, więc nie będzie potrzeby na drugi dzień po raz kolejny przygotowywać obiadu. Gulasz z szynki z warzywami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka walentynkowe – twarogowe z owocami i serem 143

środek każdego kładziemy nadzienie serowe i masę owocową. Przykrywamy drugim serduszkiem. Boki ciastka dociskamy widelcem. Ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 240 stopniach do zrumienienia. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciasteczka-walentynkowe-twarogowe-z-owocami-i-serem/ MieszamWGarnku       Artykuł Ciasteczka walentynkowe – twarogowe z owocami i serem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bułkowe beczułki 130

dodatkami. Wystarczy trochę chęci i wyobraźni i już mamy pyszne bułeczki.  DRUGA SPRAWA POD PRZEPISEM Bułkowe beczułki 3 bułki kajzerki 1/2 pomidora 2 plasterki sera gouda 1 plasterek szynki 2 jajka sól, pieprz szczypiorek Bułki przekroić u góry, wydrążyć z nich zawartość. Do każdej bułki dać pokrojone w mniejsze kawałki pomidor, ser żółty, szynkę, przyprawić solą i pieprzem

Gotuję Testuję
Migdałowe bezglutenowe i bez laktozy ciasto przygotowane z dbałością o bliskich. 139

cukier. Każdy z nas lubi też zjeść coś słodkiego, coś pysznego. Czy da się pogodzić te dwie rzeczy? Jakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie abym przygotowała może kilka przepisów bez glutenu i bez laktozy, bo jeden z jej domowników nie toleruje ani jednego ani drugiego. Coś o tym wiem, bo jako dziecko sama nie tolerowałam laktozy i byłam

SMYKWKUCHNI
Delikatne marchewkowo owocowe babeczki (na soku, bez mleka) 216

bananowo-jabłkowego Smaki Victorii Cymes 150 g masła 1 szklanka cukru (można dać troszku mniej) Przygotowanie: Masło należy wcześniej roztopić. Do większej miski wlewamy roztopione (przestudzone) masło, dolewamy cały sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i wbijamy 2 jajka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem i kandyzowaną pomarańczową skórką

Słodkie okruszki
Pomysł na… kaszę jaglaną z szynką parmeńską 182

wyjdzie coś bliżej niesmacznego, ale wyszło bardzo smaczne danie. Gdybym nie została postawiona pod ścianą, a dokładnie pod prawie pustą lodówką, nie wpadłabym w ogóle na to, że takie połączenie może być tak smaczne. W roli głównej kasza jaglana i brokuły, na drugim planie ser żółty i szynka parmeńska. Kaszę ugotowałam od razu

Kucharzyca
Szwedzka kanapka z krewetkami 148

zapraszam na fantastyczną, szwedzką kanapkę z krewetkami . Jest to sztandarowe danie tego kraju i koniecznie polecam je wypróbować, bo jest bardzo proste w przygotowaniu, a niezwykle smaczne i sycące. Przygotowałam te kanapki w dwóch wersjach, na jednej położyłam krewetki na sosie koperkowym, a na drugiej najpierw dodałam krewetki do sosu, wymieszałam

Codzienne Gotowanie
Słodka sezonowa rozkosz, czyli serek w towarzystwie jeżyn i czereśni z miodem i cynamonem 160

batonika:) Bardzo zdrowa przekąska w ciągu dnia lub na drugie śniadanie. I warto tu wykorzystać sezonowe owoce, tak szybko znikają.. Ja wykorzystałam czereśnie i jeżyny, ale możecie zastąpić je truskawkami czy mango. Po prostu wrzućcie co lubicie, a sami się przekonacie, że danie będzie pożywne i zdrowe. Składniki: opakowanie serka wiejskiego

Zasmakuj Kuchni
Wegańskie curry z batatów i soczewicy. 144

efektem moich kulinarnych działań jest całkiem przyjemne 100% wegańskie danie. Bardzo lubię przyrządzać wszelkie odmiany curry. Niestety towarzyszy mi przy tym zawsze lekka obawa o odpowiednią pikantność potrawy. Odpowiednią dla wszystkich, którzy będą próbować i pogodzenie tych różnych preferencji do łatwych nie należy. Druga obawa jest taka, że w trakcie gotowania coś zmusi mnie

zadanie-gotowanie
Ciasto jogurtowe z truskawkami 109

Dzisiaj pyszne ciasto z truskawkami . Robiłam, go już po raz drugi, bo niestety za pierwszym razem nie bardzo mi wyszło. Coś musiałam zrobić źle. Mogła to tez być wina jogurtu, bo niestety w przepisie było, że ma być gęsty, a nie miałam takiego i dałam taki lejący. Tym razem jogurt był już bardzo gęsty. Ciasto super, bardzo smaczne, szybkie

kruche babeczki
Kociołek łakomczucha 273

danie, cały czas mieszając. Gdy danie jest gotowe, nakładamy je na talerze, a pozostałą część zostawiamy na jutro. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Gotujemy ryż, kroimy składniki, wrzucamy wszystko do woka i mamy obiad. Po drugie: jest szybki. Czas, w którym gotuje się ryż, wykorzystujemy

Proste-przepisy.pl
Brzoskwiniowy orzechowiec 210

filiżanką kawy w jednej ręce i kawałkiem ciasta w drugiej. Uwielbiam obserwować ludzi, gdy jedzą coś nowego. Na twarzy mamy malował się tylko zachwyt i niema prośba o kolejny kawałek :) Dla takich chwil warto piec, to stwierdziliśmy wszyscy, rodzinnie ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Domowa cukiernia Ewy
Dziewczyna z pociągu. Paula Hawkins /1 z 52 122

może będzie jak w przypadku „50twarzy Greya” spojrzenie od drugiej strony, czyli część 2,3,4,? Nie jestem też obiektywna, bo nie przepadam za thrillerami ani kryminałami, dla mnie takie książki nic nie wnoszą poza tanią rozrywką, a mi książka musi zrobić coś, dać do myślenia, pogłębić jakąś wiedzę itp. Podsumowując, jest to książka na maksymalnie

greenscarf
Bulwiok podkarpacki 178

pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni na maśle. Pychota Podziękowania

sierotka maRysia w kuchni
Lubelski Kociołek po raz drugi!!! Naleśniki z kaszą jaglaną 184

Lubelski Kociołek wystartował po raz drugi!!! Tematem naszego Mikołajkowego spotkania jest kasza jaglana. Dziś jadłam ją chyba po raz pierwszy w żuciu i stanowczo stwierdzam, że jest to bardzo pozytywne doświadczenie. Ona jest pyszna!!! Naczytałam się już ile fantastycznych dań można z niej zrobić zarówno na słodko jak i słono. Dziś zaprezentuję Wam naleśniki z kaszą jaglaną

sierotka maRysia w kuchni
Prosta sałatka z pomidorów z cebulką i ziołami 105

tego wystarczy dobrej jakości oliwa, szalotka lub czerwona cebula- ta druga pięknie komponuje się kolorystycznie i garść ulubionych ziół. I nie bójmy się! Nie tylko bazylia świetnie komponuje się z pomidorami. Warto dodać świeży tymianek, rozmaryn czy natkę pietruszki. Dla mnie jest to najsmaczniejsza danie końca lata, a właściwie początku jesieni. Składniki

Mango Papaja
CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 200

się każdemu. Satysfakcja gwarantowana. I co ważne przy chlebach na drożdżach, na drugi dzień jest również bardzo dobry- wilgotny, pychotka... ;-) Jest to jeden z najlepszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową, otręby pszenne na owsiane i pominęłam cukier, który jest zbędny (dałam więc też mniej soli). Przepis na keksówkę o wym. 30x10cm lub 35x10cm

Smaczne Zdrowe
SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO 295

się do czekolady). Ostudzoną lekko czekoladę wlej cienkim strumieniem do drugiej miski z masą serową i wymieszaj łyżką lub  mikserem na niskich obrotach dodając około 1-2 łyżek cukru pudru.  -  Tutaj mamy tą samą sytuację co w masie truskawkowej - ilość cukru według uznania. Ja dałam jeszcze około 2 łyżki. - Odstaw miskę z masą czekoladową

Słodko-Słony Świat Ilony
Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem 231

termoobiegiem, nawet niekoniecznie z funkcją grilla, niezależnie od pory roku. Danie jest bardzo proste i właściwie mało czasochłonne w przygotowaniu. Co prawda marynowanie mięsa liczymy w godzinach (pół doby byłoby wskazane), ale ten proces wymaga tylko minimalnej interwencji (warto kilka razy odwrócić mięso na drugą stronę). Potem wystarczy tak naprawdę położyć je na grillu, kilka

Kulinarna Pokusa
Sezon truskawkowy wita was i zaprasza do szybkie śniadanie 229

Nie masz czasu i pomysłów na śniadanie ? Oto moja szybka odpowiedź. Sezon truskawkowy + samo zdrowie . N ie wiesz o czym mówię? Przeczytaj i wypróbuj przepis poniżej

Jem więc Jestem
Pizza razowa z szynką i brokułami 228

przygotowywane w domu na pełnoziarnistym cieście. To pyszne, włoskie danie możecie z powodzeniem wykorzystać jako bazę do przemycenia zdrowych warzyw do swojego jadłospisu - jeżeli brakuje aktualnie świeżych warzyw wybierzcie mrożonki, które (mrożone w Polsce) są dużo lepsze od tych świeżych ale sprowadzanych z drugiego końca świata. Do swojej pizzy dodałam mrożone brokuły i dobrą szynkę

Milion Smaków
Latwe muffiny z porzeczkami czyli Slodki Czwartek odc.79 184

drobnego cukru 125 ml oleju 1 jajko 125 ml mleka, dałam pół szklanki więcej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g owoców (jagód, porzeczek czarnych lub borówek) cukier trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy make, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki Katarzynki 167

roku w Toruniu odbywa się Jarmark Katarzyński. Ja wybrałabym zdecydowanie drugą wersję, bez ckliwych szczegółów... ;) Pierniczki Katarzynki Przepis własny, ale jako imienniczka katarzynek czuję się usprawiedliwiona. ;) Inspiracją były instrukcje prosto z Torunia, jakie dostałam razem z foremkami oraz lista składników z opakowania katarzynek toruńskich. Dacie wiarę, że nie ma w nich miodu? Składniki: 250 g miodu 1 łyżka masła

Pełny talerz
Palcem po mapie: Warszawa, La Maison Gourmand, Chłodna 15 126

różnymi złotymi myślami. Cudo! Cudo, które może trochę rozpraszać, ale z drugiej strony na pewno zajmie wzrok w czasie oczekiwania na posiłki. Jedzenie? Trudno to tak do końca określić. Wynika to z tego, że przy tego typu wydarzeniach są raczej zimne płyty plus dosłownie parę dań ciepłych. Na zimno królowały francuskie wędliny, sery, śledzie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
PIEROGI KRESOWE (z twarogiem i kaszą gryczaną) 290

Mamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej). Polecam na pyszny, polski obiad :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
SOCZEWICA Z KASZĄ I WARZYWAMI - wersja 2 - ZUPA :) 142

świeży posiłek, jestem przeciwniczką zostawiania resztek "na potem", odgrzewania a już nie daj panie mrożenia i odgrzewania, itp. Jednak niektóre potrawy aż się proszą o zostawienie "na potem" bo "potem" po prostu smakują jeszcze lepiej... I taki właśnie jest ten obiad, a że nie lubimy jeść drugi raz tego samego, to: warzywa z soczewicą z patelni - do garnka; kasza

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kuchnia Fit - Konrad Gaca - recenzja 169

przepisie. Brakuje informacji o czasu przygotowania, ilości porcji i kaloryczności dania. Ta ostatnia informacja jak się okazało, znajduje się pod koniec książki, ale jest to dodatkowe utrudnienie dla czytelnika/użytkownika. "Kuchnia Fit" jest przeznaczona dla osób, które chcą utrzymać swoją wagę. Jednocześnie jest to druga po "Moim odchudzaniu" książka autorstwa Konrada Gacy. Oprócz przepisów w książce znajdziemy

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania