drugie danie - 14640 przepisów (strona:341/976)

Zupa grzybowa zabielana 176

Pyszna zupa grzybowa zabielana śmietaną , ugotowana na suszonych borowikach, które są bardziej cenione i smaczniejsze od podgrzybków. Zupa prosta w przygotowaniu. Dzień wcześniej moczymy grzyby, a

Moja Delicja
Naleśniki zapiekane na patelni z twarożkiem i konfiturą porzeczkową 119

Sezon na naleśniki trwa przez cały rok. Jedną z możliwości ich podania jest opcja na słodko, za którą w większości przepadają nasi milusińscy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kiełbasa biała pieczona w piwie. 173

            Na Święta Wielkanocne często przyrządza się białą kiełbasę w różnych wersjach. Powiem szczerze, że nie przepadam za tym rodzajem kiełbasy

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chili con carne 141

To nie będzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to

Bazując na smaku
Gęś owsiana pieczona w czerwonych pomarańczach 116

Dzień dobry! Gęsina jest bardzo popularna w okolicy święta Św. Marcina, w końcu powstała nawet akcja Gęsina na Św. Marcina sygnowana przez Slow Food Polska. Oprócz

Pora coś zjeść
Pierogi z ciecierzycą i pieczarkami z salsą z rukoli i posypką z parmezanu. 145

Dziś szybko, w wielkim biegu z awarią samochodu w tle. Pierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym

BaRepas
Najszybsze kluski ziemniaczane 265

Proste a zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut

prawdziwe jedzenie
Slonce, kasztany i losos 158

Ostatni dzien lata. To juz dzis i trudno mi w to uwierzyc. Po pierwsze dlatego, ze to lato bardzo szybko mi przelecialo, po drugie

Przysmaki Karolki
Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką 179

Cześć! Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi

Pora coś zjeść
Woda źródlana w domu? to jest możliwe! 133

miesiąc.Systemy filtrujące marki DAFI posiadają:ATEST PZHPOZYTYWNĄ OPINIĘ INSTYTUTU MATKI I DZIECKANIEMIECKI CERTYFIKAT LGAWkłady filtrujące DAFI pasują również do dzbanków filtrujących Brita.* W zależności od jakości wody w danym rejonie.Tyle producent, teraz pora na mnie :) Mój dzbanek jest przeźroczysty i ma pastelowo żółtą pokrywę. Jest wykonany z lekkiego, ale solidnego tworzywa. Spód dzbanka posiada elastyczny (silikonowy?) brzeg, który(...)jakbym tę wodę wlała przed chwilą. Dno było nieskazitelne.Test drugi polegał na zaparzeniu herbaty: w dwóch identycznych filiżankach, z dwóch takich samych saszetek, w jednakowym czasie. Różnica polegała na tym, że w pierwszej filiżance znajdowała się herbata zaparzona wodą przefiltrowaną, a w drugiej wodą z kranu.Wiecie czego się spodziewałam  Dwóch filiżanek z osadem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Laksa 175

jeszcze ktoś może ją znać i lubić! ;) Tak, tak, ja wiem, że nie mieszkam w pępku świata i nie powinnam się dziwić, że inni też mogą lubić jakieś egzotyczne dania, podobnie jak ja! :)  Jednak bardzo proszę osoby, którym znana jest ta zupa o komentarz na dole! ;) Koniecznie! Ja odkryłam ją w orientalnym barze szybkiej obsługi w Monachium - "China(...)nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa lub Morning Glory. Druga to nasiona (ang. Candlenuts, orzechy kirimi)  drzewa nazywającego się po polsku tung molukański, które są bardzo tłuste (ok. 60% tłuszczu) i mają szerokie zastosowanie (m.in. rozgniecione służą

Kuchnia Prezydentowej
Udka na żółtym ryżu z warzywami 287

przy drugim. W wolne przestrzenie między mięsem wcisnąć głęboko różyczki brokuła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia polewać zapiekankę pozostałym rosołem. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu

https:KKuchniaMniam
Mamo ja nie chcę do szołbizu!! Chcę zupę! Moja zupa serowa 154

dał zielone światło do tytułowania się wybitnym kucharzem. I tak sobie myślę, że w sumie media robią takim ludziom krzywdę. Bo kiedyś banieczka sławy pęka i co wtedy? Nagle okazuje się, że nie wszyscy są nami zachwyceni, nie każdemu podoba się to, co robimy i – co gorsza – nie każdy przyjmuje nasze słowa jako prawdę objawioną. A z drugiej strony(...)Dziugas do najtańszych nie należą, więc żeby każdy mógł zupę zrobić można zastąpić je Bursztynem lub jeśli ktoś ma produkty Mlekowity to Ementalerem Zakopiańskim. Jeśli dajemy sery delikatne to dajmy ząbek czosnku więcej. Można jedną szklankę bulionu zastąpić szklanką białego wina. Można próbować z różnymi serami i różnymi ich proporcjami. Bawcie się smakiem, próbujcie i cieszcie się każdą łyżką

ladykitchen
Kotleciki z kaszą gryczaną i pieczarkami czyli mój pomysł na Papirus i mięso z rosołu 125

zasadzie nie korzystam z tego typu produktów z dwu zasadniczych powodów. Po pierwsze mam dzieci z alergią pokarmową i bardzo muszę uważać na to co jedzą, a po drugie nie pracuję zawodowo, mam dużo czasu i praktycznie wszystko robię sama. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że jest wiele bardzo zapracowanych osób, dla których ten produkt(...)raczej chcą mieć coś co częściowo to za nich załatwi. I tu „Papirus pomysł na…” będzie jak znalazł. Wychodząc im naprzeciw w ramach tego konkursu przygotowałam danie, które dzięki papirusowi będzie soczyste, pachnące i pozwoli w smakowity sposób zagospodarować produkt uboczny kucharzenia, z którym większość ma zawsze problem, czyli mięso z rosołu. Pierogi są owszem bardzo

Wiem co jem
Omlet z kiełbasą, cebulą i papryką 153

czyli syte śniadanie mistrzów:D Pożywne danie. Omlet jest tak dobry i syty, że można go spokojnie przyrządzić i podać nawet na obiad czy kolację dla znajomych. A co tam:) Jak dobre to można jeść, nie tylko na śniadania. Lubię w omletach to, że mają wdzięczne ciasto, do którego można "wrzucić" co się ma. Dosłownie. Mój(...)ciasta, wymieszaj wszystko dobrze. Na patelni podgrzej olej, wlej ciasto, podsmażaj na średnim ogniu. Gdy zobaczysz, że brzegi są podsmażone przyłóż talerz / dużą formę i odwróć na drugą stronę. Jedna strona: Druga strona po przewróceniu: Możesz sprawdzać nożem czy ciasto jest gotowe w środku. Ja zawsze wolę podsmażać je na średnim ogniu, czasem wolnym tak by dobrze usmażył

Zasmakuj Kuchni