drugie danie - 14640 przepisów (strona:350/976)

Wspaniała, domowa Pizza 141

Kochają ją setki milionów ludzi na całym świecie. Jest jednym z najpopularniejszych dań, pojawiającym się zarówno w tych mniej, jak i bardziej eleganckich restauracjach. Jeśli o lokalach mowa – na jej cześć stworzony został osobny rodzaj placówki gastronomicznej. Jedzą ją niemal wszyscy, ale w domowych warunkach dobra wychodzi ledwie garstce. Proszę Państwa, królowa jest tylko jedna. Czapki z głów(...)minut. Gdy ser się stopi, a ciasto zarumieni – pizza jest gotowa. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest pizzą. Komentarz jest zbędny, pizza to pizza. Po drugie: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. I to moim ulubionym! Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia. Tak naprawdę powyższy przepis można konfigurować na setki sposobów. Podmieniać

Proste-przepisy.pl
Sajgonki z kurczakiem 368

magisterka - dzień jak co dzień. Na gotowanie też czas znaleźć trzeba. Przygotowanie sajgonek do najszybszych niestety nie należy. Za to zdecydowanie nadrabiają smakiem. Polecam je na obiad, przekąskę lub drugie śniadanie w pracy.  SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego(...)rulonik. Podobnie postąpić z każdą sajgonką. Odstawić na kilka minut. Ja sajgonki jem w takiej formie. Można też je usmażyć na głębokim tłuszczu (co niestety znacznie zwiększa kaloryczność dania). Podawać z sosem słodkie chili . Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Pai Bao z żurawiną - słodkie bułeczki z Hongkongu 176

roztopionego i ostudzonego masła 60 g suszonych żurawin (można zamienić na rodzynki) Przygotowanie bułek: W jednej misce połącz wszystkie suche składniki oprócz żurawin i dokładnie wymieszaj, w drugiej wszystkie mokre oprócz masła. Nie zapomnij zostawić sobie odrobiny roztrzepanego jajka, aby później poglansować wyrośnięte ciasto. Połącz składniku obu misek, dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do połączenia wszystkich składników i do uzyskania(...)przy wilgotności 75%.  Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, lub stolnicę, dla ułatwienia nieznacznie zroluj, a następnie podziel na 6 równych części, przykryj folią i daj odpocząć przez 15 minut. Z każdej części ciasta uformuj kulę. Każdą porcje rozpłaszcz, lub rozwałkuj od uzyskania okrągłego kształtu, o średnicy równej szerokości foremki. Następnie złóż górną część w 1/3 i dociśnij. Dolną

Grahamka, weka i kajzerka
Falafel z hummusem w picie 202

izraelska - pozostająca pod wyraźnymi wpływami arabskimi. Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu, dodam tylko, iż hummus można wykorzystać również jako dodatek do innych dań, a także jako dip do pieczywa lub przekąsek. Do przygotowania dania użyłem: 3 puszek ciecierzycy (po 240 gram), 6 chlebków pita, 2 cytryn, 4 ząbków czosnku, 1 cebuli, 4 łyżek sezamu ziaren, pęczka(...)łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Całość bardzo dokładnie zmiksowałem do uzyskania masy o jednolitej gładkiej konsystencji, a następnie przełożyłem do miseczki i odstawiłem do lodówki, aby smaki uległy połączeniu. Po drugie przygotowałem bardzo prostą sałatkę. Ogórka pokroiłem w ćwierćplasterki o grubości około połowy centymetra. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki. Warzywa umieściłem w misce. Dodałem do nich sok wyciśnięty

Wyprawy kulinarne
Odrobina magii Agnieszka Olejnik 110

nieco później przejdzie on na plan drugi dostarczając przy okazji sporej dawki humoru. Na następnych stronach pojawiają się Zosia, Kosma, Klara, Marek i sympatyczna Pani Jadzia. Wszyscy po przejściach mniej lub bardziej bolesnych, każdy z nich w ten czy inny sposób szuka szczęścia.  Ich spotkanie dowodzi, że jeśli otworzymy się na drugiego człowieka i wyciągniemy do niego pomocną dłoń(...)życie, a wszystko to za sprawą odrobiny magii, która w okresie świątecznym ma zwiększoną moc działania, ale o tym przeczytajcie sami. Ja mogę zagwarantować, że polubicie przesympatycznych bohaterów i dacie się uwieść tej przyjemnej opowieści, a przy okazji poznacie kilka smakowitych przepisów kulinarnych Pani Jadzi, która jak się okazało ma nie tylko życzliwe słowo i dobre serce ale także pysznie

Cynamonowe szczęście
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE 129

Inspiracją był ten przepis , choć dopasowałam go pod nasze preferencje smakowe. Miałam małe obiekcje co do dodawania ziela angielskiego i liści laurowych (tak trochę galatowo...), ale niepotrzebnie- wyszło cudnie... Danie dla 4-6 osób (po 2-3 szt). Składniki: - 12 policzków wieprzowych - 1 większa cebula - 4 ząbki czosnku - 150ml czerwonego wina - 400-450ml bulionu jarzynowego(...)rosół), posolić (ja dałam ok.1/3 łyżeczki soli himalajskiej), zagotować. Do garnka przełożyć podsmażone kawałki mięsa, oprószyć świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Garnek zamknąć i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180*C . Dusić ok.1,5h na programie z termoobiegiem lub 200*C bez termoobiegu (program góra-dół) . W połowie czasu mięso przełożyć na drugą stronę. W razie potrzeby dolać trochę

Smaczne Zdrowe
Węgierski bigos, czyli leczo dla niemowlaka BLW. 195

takich właśnie dań jednogarnkowych. Jeżeli miałabym opisać efekt końcowy jednym zdaniem to brzmiałoby to mniej więcej tak: Wszystkie składniki w wolnowarze jednocześnie łączą się ze sobą i zachowują swoją strukturę. Czy to nie wydaje się być stworzone do zrobienia leczo BLW? Możecie oczywiście nastawić sobie obiad późnym wieczorem dnia poprzedniego, a na drugi dzień włączyć tylko tryb podgrzewania

Krupeczki
Karczma pod Łosiem na farmie Wawrzyńca - lokal w Wawrowie 147

kolorowo nakryte, z drugiej przygotowane pod (zapewne) uroczystość. Sezon komunii mamy przecież. Oczekując jednak wystroju z odcinka "Kuchennych rewolucji" zawiedziemy się bardzo. Mimo kolorowych obrusów całość sprawia wrażenie smutnego i szarego, zupełnie jak w PRL-owskich zajazdach, które pamiętam z czasów mojego dzieciństwa. Wygląd wyglądem, ważne jest to, co można zjeść. Karta dań została wydrukowana na kolorowych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak jeść by się najeść w pół kotleta? 179

Druga technika, "Na skrzydełko"  Zamiast kupować, piersi kurczaka lub udka, kup skrzydełka. Powolne ogryzanie każdej kostki spowoduje, że będziesz najedzony po bardzo małej ilości.       Jak ktoś sobie nie radzi z pierwszą techniką, niech kupuje skrzydełka. Podobna zasada dotyczy się porcji rosołowej wyciągniętej z rosołu. Do tego kapusta kiszona i mamy danie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Tort bezowy Rafaello 183

cukru pudru (ja dałam dużo mniej a i tak ciasto strasznie słodziutkie) 1 szklanka wiórek kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Malibu Śmietanę i serek przekładamy do dzieży i ubijamy do zgęstnienia. Dodajemy cukier puder, wiórki oraz likier. Mieszamy szpatułą i dzielimy masę na 2 części. Na pierwszy blat bezowy wykładamy jedną część, przykrywamy drugim blatem, na to wykładamy

Mam apetyt na ...
Czeskie pączki vdolky 152

środku..a po drugie najpierw są ciut pieczone, a potem smażone..powiem wam tylko tyle, że pyszne były..Przepis na takie czeskie pączki -vdolky znalazłam  tutaj . 450 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 3 żółtka 40 g stopionego masła skórka starta z połowy cytryny [ nie dałam] łyżka ekstraktu waniliowego

Moje domowe kucharzenie
Omlet bez mąki z mleczkiem kokosowym 147

jest to danie lekkie (bez mąki), to porcja wystarcza na jedną osobę. Można się najeść, a żołądek nie jest obciążony. Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki(...)drugą stronę i smażyć chwilę (druga strona smaży się szybciej) Omlet przełożyć na talerz i usmażyć drugi placek Na jeden omlet położyć połowę porcji szpinaku, a następnie pokruszony plaster sera koziego. Zwinąć w rulon Na drugi omlet położyć drugą połowę liści szpinaku oraz plastry pieczonego bekonu. Zwinąć w rulon Zjadać ze smakiem :) na pierwsze lub drugie

Szczęśliwa kuchnia
Omlet bez mąki z mleczkiem kokosowym 154

jest to danie lekkie (bez mąki), to porcja wystarcza na jedną osobę. Można się najeść, a żołądek nie jest obciążony. Składniki: 3 jajka (u mnie rozmiar L) 1 garść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki(...)drugą stronę i smażyć chwilę (druga strona smaży się szybciej) Omlet przełożyć na talerz i usmażyć drugi placek Na jeden omlet położyć połowę porcji szpinaku, a następnie pokruszony plaster sera koziego. Zwinąć w rulon Na drugi omlet położyć drugą połowę liści szpinaku oraz plastry pieczonego bekonu. Zwinąć w rulon Zjadać ze smakiem :) na pierwsze lub drugie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Burgery meksykańskie 170

papryką słodką i wędzoną(dałam po jednej łyżeczce),szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami chili. 5. Zblenderuj masę,ale tak by widoczne były małe kawałki fasoli. 6. Dodaj cebulę, kukurydzę, kolendrę i jajo. Wymieszaj. 7. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut 8. Po 15-20 minutach przewróć każdy z kotletów na drugą stronę i dopiecz kolejne

Fiolka w kuchni
Ryba w cytrynie i miodzie 139

uzupełnia cytrynę. Danie ma kwaśny, cytrynowy posmak, ale i miód jest wyczuwalny, ale nie przyćmiewający cytryn. Trochę odmienne połączenia. 4 filety z mintaja 2 cytryny 3 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki estragonu 6 liści rukwy wodnej 2 łyżki masła 3 łyżki oleju pieprz, sól Cytryny umyć, z jednej zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Drugą obrać

Czerwony Gupik