drugie danie - 14640 przepisów (strona:359/976)

ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 178

   Przeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie

Smaczne Zdrowe
Pierogi z truskawkami 151

C zerwiec nie może się obyć bez pysznych pierogów z truskawkami. Delikatne ciasto skrywające soczysty owoc, podane z kwaśną śmietaną oraz cukrem -  po prostu ideał

Food Square
Sałatka wiosenna 216

Chrupiąca, lekka, zdrowa, sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami i białym serem typu włoskiego . Moja propozycja na lekką kolacje lub drugie śniadanie do pracy

Moja Delicja
Pasta z jajkiem i awokado oraz słów klika na temat wafli GoodFood 245

Dzisiaj na tapetę bierzemy awokado. Ten nietypowy owoc wzbudza sporo kontrowersji. Jego dużą kaloryczność z pewnością rekompensuje bogactwo cennych składników, lecz nie każdy docenia ten dość

peanutbuttermonster
Smoothie z mango, pomarańczy i syropu z rabarbaru 163

Pyszny koktajl z mango i świeżo wyciskanego soku pomarańczowego z dodatkiem syropu rabarbarowego domowej roboty, lub innego syropu owocowego. W wersji dietetycznej syrop można pominąć. Polecam

Moja Delicja
Frittata z fasolki szparagowej 219

Coś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie

zielonacukinka
Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 224

Pierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie

Basia w kuchni
Panierowany camembert z żurawiną 165

Chrupiąca panierka, rozpływający się w ustach camembert, przełamany smakiem żurawiny – uwielbiam <3 Składniki Ser Camembert Jajko Bułka tarta Żurawina ze słoiczka Olej rzepakowy Wykonanie

Kulinarne Przeboje
Szpinak w papierze ryżowym z sosem gorgonzola 124

środku szpinak z kurczakiem. I oblane serowym sosem. Wyszło naprawdę pysznie. Zwłaszcza ten sos z gorgonzoli, mniaaaam :) Zobaczmy co jutro na obiad wymyślimy. Może coś co też da się tutaj wrzucić. A teraz Madzia na Kuchnia+ ogląda jakiś program o pasztecie, a ja świeżo po zjedzeniu tych "sajgonek" serwuję wam przepis. farsz: pierś z kurczaka szpinak 2 łyżki gęstej śmietany(...)papryce i czosnku i obsmażamy na patelni. Często mieszamy żeby nam się z obu stron ładnie przyrumienił kurczak. Zdejmujemy na talerz, a patelnia nam się przyda jeszcze. Żeby drugiej patelni nie brudzić to na tej samej dusimy szpinak z odrobiną gałki muszkatołowej. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i pokrojony w kostkę lub starty żółty ser. Mieszamy i smażymy

Marder&Marder Manufacture
Karp w migdałach według Karola Okrasy 107

mące oraz jajku. Następnie tylko od strony mięsa w migdałach. Na rozgrzanej oliwie z oliwek układamy płaty karpia migdałami do dołu. Smażymy na złoty kolor i przekładamy na drugą stronę. Ponownie smażymy. Wykładamy na talerz. Na tej samej patelni szybciutko robimy sos: wsypujemy cukier i rodzynki. Czekamy aż cukier zacznie się karmelizować. Dolewamy wino i czekamy aż się zredukuje(...)cytryny lub dorzucić kawałeczki masła. Chwilę gotujemy na małym ogniu. W między czasie możemy poukładać nasze kawałki ryby na półmisku, czy talerzu. Całość polewamy przygotowanym, zredukowanym sosem. Danie podajemy póki jest ciepłe

Kolizje Smaków
Nalewka z wiśni (wiśniówka) 116

Madzia dostarczyła do domu reklamówkę wiśni i drugą reklamówkę pełną czerwonych porzeczek. Z zaleceniem: rób nalewki! Takich rzeczy to mi dwa razy nie trzeba powtarzać. Tym bardziej, że wiśnie były już wydrylowane, więc jakoś tak bardzo dużo pracy nie miałem. Bo Madzia była u kumpla na działce i wędzili tam całe tony mięsa. No, tony może nie, może trochę(...)przesadziłem, ale nie skłamię jak powiem, że oprócz tych owoców przytargała jeszcze z 10 kg świeżo uwędzonych kiełbas. Wszelakich, różnych. Teraz to już wojna może nas zastać, damy radę. Lodówki pełne przetworów, wszelakich słoików, mięs, kiełbas, szafa trzeszczy w szwach pod naporem nalewek. Tak, mamy co jeść i co pić :) Tak więc teraz miałem do zrobienia jeszcze dwie nalewki

Marder&Marder Manufacture
Przerwa. Pauza. Wdech. 143

jestem teraz w stanie określić czy to będą dwa tygodnie, czy będzie to miesiąc. Nowy szablon, funkcjonalności i wygląd bloga miały się pojawić już w marcu, z okazji jego drugich urodzin. Dalej je szlifujemy, koniec pracy już blisko, a to z kolei wymaga ode mnie ponownego przejrzenia 495 wpisów, ponownego tagowania, liczenia, spisywania…   Taki o, urlop(...)Instagramie. Na moim Insta Stories codziennie są jakieś migawki z kuchni albo znad talerzy. Będę i tutaj. Jestem, nie znikam. Ale muszę wziąć głęboki oddech i rozbieg. Na nowe. Dajcie trochę dobrej energii i trzymajcie kciuki.   I’ll be back. Zapisz

Karo in the Kitchen
II Festiwal Smaku Opole 9-13 marca 2020 115

mozzarellą, chipsami z topinamburu oraz focaccią. Od siebie dodam, że w tej przystawce jest również sos na bazie wody z kiszonych ogórków, karczochy, kapary, mix sałat, kwiaty, oliwa pietruszkowa... 🍛DANIE GŁÓWNE Polędwiczka wieprzowa w ziołowej otoczce z fioletowymi ziemniakami oraz młodymi warzywami. Puree z fioletowych ziemniaków otoczone zostało w pudrze z szynki parmeńskiej, sos pieczeniowy jest(...)bałam się hotelowych restauracji. Mówiąc wprost: za wysokie progi... ;) A czułam się tam bardzo, bardzo komfortowo i zaplanowałam powtórkę z koleżankami w przyszłym tygodniu właśnie w tym miejscu ♥  Drugie miejsce, do którego zawitałam jako testerka  Festiwalu Smaku Opole to Restauracja Kredens Opole  na ul. Waryńskiego w Opolu (w hotelu Best Western).  Pomyślałam, że może

bistro mama
Ciasto bez miksowania 120

cukru ( ja dałam 180 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mokre: 2 jajka roztrzepane 1 szklanka mleka 90 g oleju 250 g dżemu truskawkowego  Sposób przygotowania: Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dosyp kakao. Dodaj cukier i wymieszaj. Ja wymieszałam łopatką drewnianą :) W drugiej misce roztrzep

Różne smaki w kuchni