drugie danie - 14640 przepisów (strona:362/976)

Steki wołowe zawijane w bekonie, na sosie pieczarkowym 135

łatwo dały się uformować w równe i okrągłe imitacje steków z polędwicy. Krawędzie każdego ze steków zawijamy w cieniutkie plastry surowego wędzonego boczku – użyłam po dwa plastry na jeden stek. Obwiązujemy steki ciasno bawełnianą grubą nicią, żeby boczek podczas smażenia nie odpadł, a steki zachowały swój kształt . Mięso leciutko smarujemy oliwą i pieprzymy. Na drugiej patelni rozpuszczamy pozostałe

Karo in the Kitchen
Pieczone udka z kurczaka w curry 193

preferuje dania wegańskie czy wegetariańskie. Wokół mięsa toczy się ostatnio gorąca dyskusja w Internecie i pewnie ja również ten temat niedługo poruszę, ale w osobnym wpisie. Dzisiaj skupię się tylko na przepisie.  Składniki (8 porcji): 8 udek z kurczaka (razem ok. 1,1 kg), najlepiej ekologicznych 1 cebula sok z połówki cytryny + plastry z drugiej połówki

Powiedz dietom nie
Niskokaloryczne risotto kurkowe (wegańskie) 177

mankament tego dania. Zapraszam do wypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy

Be Fit Be Strong
Sok z czarnej porzeczki 188

przesypać cukrem, ja dałam 1,5 kg. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 7 dni aż puszczą sok a cukier się rozpuści. W między czasie można przemieszać lub potrząsnąć słoje aby cuker róznowmiernie sie rozpuszczał. Potem porzeczki odcedzić od soku na sicie. Sok przefiltrować przez gęste sito lub gazę i wlać do garnka. Porzeczki przełożyć do drugiego garnka wlać wodę

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 168

słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać białka z cukrem dodawanym po kilka łyżek ( na najwyższych obrotach) Po wyczerpaniu cukru dodajemy stopniowo proszek budyniowy- ucieramy do zupełnego połączenia składników Strużką wlewamy olej i nadal miksujemy Na podpieczony spód wykładamy pianę, układamy maliny ( otworami do góry ), ułożyłam dość ciasno jedna obok drugiej, jedną warstwą

Proste Potrawy
Kołacz 201

wysypaną mąką. Drugą podzielić jeszcze na połowę i każdą z nich równomiernie rozwałkować. Rozwałkowane placki zwinąć w 2 równe rulony. Zwinąć je w "sznurek" i rozciągnąć tak, by pasował do objętości utworzonej wcześniej kuli. Kulę opleść sznurkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto ponownie powinno podwoić objętość. Należy dać mu czas

Kuchenna Kontrrewolucya
Grzyby suszone w panierce 120

odeszli. Jednocześnie dania z grzybami miały przynosić szczęście, pomyślność, jednocześnie zapewniając dostatek. Składniki: 10 szt. grzybków suszonych 1 jajo 1 dag mąki 250 ml mleka 2 dag bułki tartej Olej lub masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby umyć, moczyć kilka godzin w mleku, następnie w nim je ugotować . Potem rozłożyć grzyby na deseczce i przełożyć drugą deseczką

Tradycyjna Kuchnia
Karp po królewsku na szaro 145

lekką nutą pierników i aromatu piwa. Jeżeli nigdy nie próbowaliście tego dania - to zachęcam Was z całego serca, aby spróbować przygotować karpia po królewsku w szarym sosie. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 .  Składniki: 1 duży karp (może być bez głowy) 1 l piwa (do tego dania najlepiej pasuje piwo Karmi Classis) 100 g rodzynek(...)plasterków cytryny olej do smażenia sól, pieprz Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w grube dzwonki oraz przyprawić sola i pieprzem. Wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Do brytfanki wlać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojone warzywa.  Gdy warzywa będą lekko szkliste

Ugotować
Smażony tempeh 139

drugie, jest bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, kwasów omega 3 i witamin z grupy B. I po trzecie, pozytywnie wpływa na zdrowie (obniża poziom złego cholesterolu, jest naturalnym probiotykiem i dobrym białkowym składnikiem diety odchudzającej). Co warto jeszcze dodać? Jest bezglutenowy, całkowicie roślinny, pełnowartościowy i nieprzetworzony. Można z niego przyrządzić wiele dań (np. kotlety

Qlinarnie i Qlinarnie
Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami 166

danie bardzo różne od tych, które kojarzę z kuchnią włoską. Przepis pochodzi z Apulii, a znalazłam go w książce Smaki południowej Italii . Makaron z ciecierzycą mógłby zostać flagowym przepisem mojego bloga, gdyż oliwa, czosnek i chilli pełnią w nim kluczową rolę. Połowę świeżego makaronu smażymy w aromatycznej oliwie z czosnkiem i chilli, a drugą tylko

Chilli Czosnek i Oliwa
Roti z warzywami 177

się da, byle się nie podziurawiły. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (najlepiej nieprzywierającą, ponieważ nie smażymy na oleju). Aby sprawdzić, czy patelnia odpowiednio się nagrzała, można skropić ją wodą. Jeśli od razu wyparuje - można już podgrzewać roti. Układamy jeden placek na patelni i czekamy, aż zmieni swój kolor na ciemniejszy. Wtedy odwracamy go na drugą stronę. Drewnianą łopatką

Weganizm infantylny
Roladki z szynki parmeńskiej 368

Błyskawiczne roladki z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek            1 łyżka octu balsamicznego            1 łyżeczka(...)sól, pieprz Ser pleśniowy pokroić w grubsze słupki, a suszone pomidory w paski. Na deseczce rozłożyć po dwa plasterki szynki tak, aby jeden zachodził na drugi. Na środku ułożyć garstkę roszponki, kawałek sera i paski pomidorów. Zwinąć całość tworząc roladki, a następnie każdą z nich przekroić na pół. Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku

wyzwania kuchenne
Batoniki muesli 202

drugie śniadanie. By jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność batoników można zastąpić całkowicie dodany cukier np. stewią lub ksylitolem. Polecam.  Batoniki muesli PRZEPIS {blacha: 25x25, źródło: link } Temperatura pieczenia: 160°C | Czas pieczenia: ~20 min. Składniki 200 gramów płatków owsianych górskich 40 gramów otrębów pszennych 90 gramów migdałów 100 gramów słonecznika 130 gramów suszonej żurawiny (dałam 90 g żurawiny

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kolorowe bitki z indyka Siostry Ewy, czyli super smaczny obiad na dłużej 155

się rozdzielić. Z pewnością nikt na tym nie ucierpi, a tylko zyska. Moja faza na gotowanie ostatnio zabiera mi za dużo czasu. Czasu, który mogłabym poświęcić Maksiowi. Choć z drugiej strony tak sobie myślę, że i tak nie mało czasu z nim spędzam ;) A moja pasja do gotowania choć przyprawia mnie o wyrzuty sumienia daje też wiele satysfakcji(...)daniem także Maksia . Bitki wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia rano obsmażyłam kotlety obtoczone w mące. Przerzuciłam do garnka. Podlałam wodą i dusiłam na małym gazie ok. 40 minut. Do ostatniej partii smażenia dodałam pokrojone warzywa i pieczarki. Krótko obsmażyłam, a potem dorzuciłam do duszącego się mięsa. Im więcej różnokolorowych warzyw, tym danie

Kuchnia po mojemu
Burek sa sirom (Burek z serem) 190

dokładnie przylegało do jej dna i boków (rogi ciasta powinny zwisać luźno poza formę). Tak samo postąpić z pozostałymi pięcioma płatami, układając je w formie jeden na drugim. Na ciasto wyłożyć farsz, przykryć zwisającymi kawałkami i dokładnie docisnąć. Cały placek posmarować pozostałym masłem. Piec przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, aż do zrumienienia wierzchu(...)wystudzeniu. Smacznego! Wyliczenia: twaróg 5 zł feta 2 zł jajka 2,10 zł mięta 2 zł pietruszka 1 zł ciasto philo 10 zł masło 1 zł Koszt całego dania: 23,10 zł Porcja

Obiad za dychę