drugie danie - 14640 przepisów (strona:362/976)

Dal z zielonej soczewicy z marchewką i pietruszką + basmati 194

drugim, po soi, najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem roślinnym. Do ryżu (oczywiście basmati) często dodaję kostki awokado zamiast oliwy czy innych tłuszczy. Awokado, wraz z orzechami, stanowią najzdrowsze źródła tłuszczu. W dodatku smak dojrzałego (powinno lekko uginać się pod palcami) jest przecudowny. To też chyba jedyny owoc, który pasuje to wszystkiego, od słodkich po słone dania;) Awokado

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z paprykowym kurczakiem i kuskusem 195

drugi i trzeci. Możecie zjeść w takiej postaci jak na zdjęciach, ale równie smacznie będzie jeśli "zapakujecie" całość w tortillę czy chlebek naan, do tego sos jogurtowy, cudownie smacznie. Teraz kiedy piszę ten post sałatki już nie ma, pozostało mi tylko patrzeć na zdjęcia ;) Zobaczcie także: surówki & sałatki nie tylko z kuskusem kasze & ryże  sycące dania

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z kaszy gryczanej 198

dałam śląskie 4 srednie marchewki 2 cebule 100 g sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć ją na 1 łyżce masła. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Na drugiej patelni rozpuścić masło

O kuchni z uczuciem
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 314

zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku

e-PrzepisyKulinarne
Szybkie ciasto Snikers na krakersach 698

zwłaszcza na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Połączenie słodkiej masy kajmakowej i słonych krakersów bardzo dobrze się sprawdza. Składniki: Masa: 1 litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe bez cukru 1 jajko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 200 g masła Oraz: 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku

e-PrzepisyKulinarne
Pancakes czyli śniadanie po amerykańsku 959

drugiej opcji. Dla mnie naleśnik to cienki płat ciasta, w który można coś zawinąć a placuszek jest bardziej konkretny, puszysty i zwykle polewa się go słodkim lub słodko-owocowym sosem. Zatem pancakes to według mnie placki. Nie wiem kto i kiedy je wymyślił, ale Amerykanie ponoć je kochają. W wielu domach jest to tradycyjne danie

Smaczna Pyza
Czekoladowa chmura Nigelli 13152

żółtko - dałam serek i łyżkę fruktozy Piekarnik nastawiłam na 180*C, wyłożyłam papierem tortownicę o śr. 22 cm. Czekoladę rozpuściłam z masłem w kąpieli wodnej, pozostawiłam do ostudzenia. 2 całe jajka i 4 żółtka ubiłam z 50 g fruktozy na puszystą masę. Do masy dodawałam powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając oraz łyżkę likieru. W drugiej misce ubiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 141

cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego jedzenia. Mięso pieczone i obiad z dwóch dań, to tylko w niedzielę był albo w święta jakieś. K : A w Boże Narodzenie? W : To samo. Nic specjalnie nie było. Nie powiem czy ryba była, ale chyba gdzieś(...)tego zrobiło to było coś w rodzaju piernika. Tak jak w czasie stanu wojennego. K: A na wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi

Kryzysowa Książka Kucharska
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 176

ważny jest dodatek cukru do ciasta, nawet w przypadku wypieku chleba czy bułeczek wytrawnych). Pierwsza z metod (chyba najczęściej stosowana), to pozostawienie ciasta drożdżowego do wyrastania w temperaturze pokojowej. Druga metoda zaś, to proces powolnego wyrastania ciasta w lodówce. Obydwie metody już wypróbowałam, natomiast nie miałam okazji sprawdzić ich jednocześnie mając na stolnicy to samo ciasto. :) Poniżej przepis oraz(...)wyrastania ciasta a może macie swój niezawodny przepis na ciasto drożdżowe? :) Bułeczki z daktylami PRZEPIS Temperatura pieczenia: 240oC | Czas pieczenia: 15-20 min. Składniki 100 g suszonych daktyli (można dać więcej) 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli 300 g płatków owsianych z otrębami 250 g mąki orkiszowej

coolinarnastrefa.blogspot.com
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 203

bliźniaków, zajętych krojeniem wielkich kawałków mięsa czy zmywaniem sterty ubrudzonych naczyń. Wincyj kotletów! Bo każdy kucharz zaczyna na zmywaku Mimo, iż w grze nie pojawia się wzmianka o konkretnym daniu, to w menu Paszczy przeważa mięso, a Six ma nawet okazję stworzyć kilka kiełbas Kilka kiełbas na drogę zawsze się przyda My postanowiliśmy, że godną potrawą reprezentującą menu wielbiących(...)ząbki czosnku w łupince i dusimy ok. 5 min pod przykryciem. Następnie odkrywamy marchewki, dodajemy masło, cukier i sok z cytryny, mieszamy. Marchewki karmelizujemy, co jakiś czas przewracając na drugą stronę, przez kilka minut do uzyskania półtwardych, złocistych marchewek. PODANIE Stek polewamy sokami z patelni i serwujemy z karmelizowanymi marchewkami. Czosnek obieramy z łupinek i rozcieramy na pastę, którą

Nerds Kitchen
SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE I SOSEM WINEGRET 191

przepyszną, dietetyczną kolację. My szparagi uwielbiamy pod każdą postacią. Te zielone choć smakiem od białych znacznie odbiegają, to rozgościły się u nas już jakiś czas temu. Polecam to danie również osobom, które za jasnymi szparagami nie przepadają. Moje najmłodsze Dziecię, które do jasnych przekonać się za bardzo nie może, zielone zajada z wielkim apetytem. Mówi(...)dolewamy stopniowo oliwę. Całość mieszamy dokładnie do połączenia składników. Sos powinien być jednolity. Szparag zielonych nie obieramy. Chwytamy każdą szparagę w dwie dłonie (jedną dłonią tak mniej więcej w połowie, drugą od dołu) i odłamujemy końcówkę. Części dolne odrzucamy, górne moczymy w wodzie z niewielkim dodatkiem soli (usuwa piasek z łebków). W garnku zagotowujemy wodę (najlepiej wąskim i wysokim), tyle

Smaczne Zdrowe
Bułki paryskie czyli drożdżówki z jabłkami 202

paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki masy). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta, a następnie ułożyć na nim paski z ciasta (jeśli są na tyle długie to można spróbować zawinąć(...)Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne. Wykonanie  w Thermomixie: Wykonanie ciasta: Drożdże, cukier i mleko dać do naczynia miksującego na 2 min. 37 stopni, obr. 2,5. Dodać resztę składników i wyrabiać 3 min. - interwał. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wykonanie

Mania Wypiekania
Grzybowo-warzywne faszerowane papryki 4. 177

wodach. Ugotować kaszę w 220 ml wody. Odstawić kaszę pod przykryciem do lekkiego schłodzenia. Odciąć górę (z ogonkiem) każdej papryki (to będzie jej czapeczka) i jalapeno oraz odrobinę na drugim końcu, aby papryka się nie przewracała. Te końcówki wrzucić do malaksera. Usunąć łyżeczką gniazda nasienne papryk.W przypadku jalapeno lepiej to zrobić wąskim nożem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)masą i ustawiać je na blasze.  Przykryć papryki czapeczkami. Skropić papryki oliwą. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać jako przystawkę lub danie połączone z sałatką. ----------- Podobne: Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem Papryki faszerowane warzywami Papryki z pęczakiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Monika z bloga Z chaty na końcu wsi +LP 163

strzelałam klisze za kliszą - konie, psy, ludzie. Fotografią kulinarną zajmuję się do momentu powstania bloga czyli od 2011 roku. Gotowanie i blog pociągnął za sobą chęć fotografowania powstających dań. Początkowo nie miałam pojęcia o stylizacji, kompozycji, kadrowaniu. Uczyłam się na błędach, czytałam książki, szukałam porad w sieci, oglądałam i robiłam zdjęcia, dużo zdjęć. Popełniałam dużo błędów, odkrywałam nowe(...)sztywno trzymać przepisów. Jeżeli przygotowuję zdjęcia na zamówienie, planuję czy stylistyka ma być jasna, czy ciemna, które tło wybiorę i w jakich kolorach będą dodatki, żeby pasowały do kolorystyki dania. Wstępny plan układam zanim potrawa się na nim pojawi, często zanim w ogóle zacznę gotować. Sprawdzam, jak układ naczyń, kolorów wygląda w obiektywie. Na koniec dodaję głównego bohatera

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto marchewkowe – Angie gotuje odc. 14 159

domu, zdecydowanie zwycięża ciasto marchewkowe. Piekę je na każde święta, ale także świetnie sprawdzi się na co dzień. Jest idealne na spotkania z przyjaciółmi, do porannej kawki czy jako drugie śniadanie. Ten przepis to efekt wielu prób i błędów, modyfikacji przepisu, który zawierał szklankę białego cukru i sporo oleju. Udało mi się osiągnąć odpowiednią recepturę, minimalizując ilość cukru(...)Świąt. Dodam, że to ostatni filmik, kiedy widzicie mnie w ciąży. Teraz biorę kilka tygodni wolnego – chyba zasłużenie, prawda? Pewnie wrócę do kręcenia po Nowym Roku. Z pewnością dam Wam znać. Jeśli nie chcecie przegapić kolejnej serii gotowania ze mną, kliknijcie w czerwony prostokąt SUBSKRYBUJ na moim kanale Youtube O TUTAJ . To dla mnie też znak, że podoba się

Dietolog