drugie danie - 14640 przepisów (strona:362/976)

dietetyczna ryba po grecku 176

grecku Mam nadzieję, że to lekkie, bogate w wiele cennych składników odżywczych i smaczne danie, znajdzie wielu amatorów.  Bowiem jest tego naprawdę warte. Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera(...)jeżeli mamy filety ze skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i układamy jeden obok drugiego na dnie  płytkiego żaroodpornego naczynia, ( może to być górna część brytfanki) następnie odstawiamy w chłodna miejsce. W tym czasie  obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy

Miód i pieprz
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #6 135

przy szukaniu inspiracji w kuchni często zaglądam do Gosi z bloga Rabarbarowo . Sama uwielbiam pancakes i owsiankę na śniadanie. U Gosi znajdziecie mnóstwo przepisów na urozmaicenie tych podstawowych dań. Ale to nie wszystko, zaglądnijcie na blog, a na pewno znajdziecie coś smacznego dla siebie. Powoli zaczęłam zastanawiać się nad jogą. Poważnie! Miałam kiedyś krótki epizod, gdzie kupiłam książkę(...)swoją przygodę z jogą bardzo mnie zmotywowała. Może w końcu sama się przełamię i spróbuję ponownie. KSIĄŻKI Już od dwóch lat razem z lubym robimy listę przeczytanych książek w danym roku. Chodź daleko nam do wymarzonych 50 tytułów, to nie wyobrażam sobie wieczoru bez kubka gorącej herbaty i przeczytania kilku kartek. Lubuję się w kryminałach i thrillerach, choć też był

Pink Envelope
Zdrowe deserki z zielonego groszku i mięty z ekspandowaną quinoą i miętowo - cytrynowym "kawiorem" 150

Wami przepisem na ten deser właśnie na 25 - lecie obecności Bonduelle w Polsce.  Nie wiem czy wiecie, ale warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.  Deser jest idealny dla wszystkich, którzy chorują na celiakię, nie tolerują laktozy, albo są diabetykami. Zapraszam po przepis(...)Groszek gotujemy chwilę (około 3 minuty), studzimy i blendujemy z mlekiem kokosowym, jedną łyżką soku z cytryny i  4 łyżeczkami erytrolu na gładką masę. W drugiej części naparu miętowego rozpuszczamy pozostałą żelatynę (3 i pół łyżeczki), gdy się rozpuści łączymy z masą z groszku i mleka kokosowego. Odstawiamy na chwilę do schłodzenia, ale gdy tylko zacznie gęstnieć wylewamy

Quinoa Raz!
Tofu ze szparagami i pieczarkami i "Leśna Polana" 182

chleby zjadają zwykli śmiertelnicy na co dzień? No, poza chlebami mlecznymi i chlebami na miodzie, oczywiście. Ludzie! O opamiętanie proszę. A zatem zapraszam na tofu ze szparagami i pieczarkami, danie przez niektórych tofucznicą zwane. Składniki (na jedną porcję): ok. 70 g miękkiego tofu kilka zielonych szparagów 4 pieczarki mała cebulka łyżka sosu sojowego łyżka lub dwie(...)opowieść o zagubionych marzeniach i drugiej szansie, na którą zasługuje każdy. Bez wyjątku". Dodałabym jeszcze, że powieść porusza kwestię wpływu tego, co wydarzyło się w przeszłości na to, co dzieje się obecnie. Autorka zderza dorosłe życie Wiktora, Patryka i Marcina i podejmowane przez nich decyzje z okrucieństwem przeżytym przez nich w dzieciństwie. Z drugiej strony p. Michalak przedstawia

Weekendy w domu i ogrodzie
Fettucionne z łososiem i brokułem w sosie pomidorowo - śmietanowym 205

paczkę makaronu, z zamrażarki wyciągnęłam brokuły Iglotex , z lodówki kremówkę. Moje plany troszkę zaburzały dwie różne puszki łososia. Cóż, raz kozie śmierć, coś z tego wyjdzie. Wyszło! Naprawdę smaczne danie obiadowe. Dziecko tylko pilnował mnie przy nakładaniu na talerze, nie przepada za brokułem i dokładnie liczył, aby na jego talerzu znalazły się nie więcej niż(...)śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek 1 łyżeczka koperku posiekanego sól pieprz Wykonanie: Na początku na kuchenkę postawiłam dwa garnki z wodą. Jeden na brokuła, drugi na makaron. Na trzecim palniku postawiłam wok. W czasie kiedy makaron dogotowywał się, a brokuł odcedzony czekał w durszlaku, pokrojony w cienkie plasterki czosnek podsmażyłam lekko na odrobinie oliwy. Potem

Blondynka Gotuje
Kraków - wegański przewodnik kulinarny 96

menemen z mąki z ciecierzycy (turecka jajecznica) czy malabi (inaczej muhallebi - mleczny budyń). Przechodząc wreszcie do sedna - znajdziemy tu również macobraj, czyli żydowski omlet z macą. Jest to już danie nawiązujące do tradycji kulinarnych Żydów w Europie Środkowej. Tutaj robiony jest w wersji wegetariańskiej (tradycyjnej, z jajka z macą) lub wegańskiej z macy i mąki(...)restauracja z kuchnią polską na Kazimierzu. Menu jest sporządzone w taki sposób, że wszystkie wegetariańskie i wegańskie opcje są odpowiednio oznaczone, więc oszczędza to przepytywania kelnera ze składu wszystkich dań. Wegańska opcja jest tylko jedna, ale godna polecenia - pierogi z soczewicą i boczniakami (w sezonie z rydzami). Wegański może być również barszcz czerwony na zakwasie z suską sechlońską

Roślinożerni urlopowicze
Pulpety w sosie pomidorowym z lubczykiem i kapusta gotowana w mleku z bułką tartą 140

smażenia tłuszcz Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką  i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła(...)kapusty i gotować ok 10-15 min. Wyjąć ostrożnie z wywaru. osączyć. Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu dodać 3 łyżki bułki tartej i przyrumienić. Polać kapustę. Danie podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem

Gotowanie jest łatwe
"Szybki detoks" Magdalena Makarowska 159

takiej zimie pasowałoby go rozkręcić.  Autorka podpowiada, że jeśli chcemy pozbyć się tego bogactwa, musimy skupić się na dwóch sprawach: po pierwsze musimy odciążyć wątrobę po drugie wspomóc trawienie i przemianę materii Żelazna zasady detoksu to: zero alkoholu, nabiału, w tym mleka, twarogów i serów białych (oprócz mozzarelli, fety i jogurtu probiotycznego), glutenu, cukru, soli i konserwantów(...)żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone.  Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne to według niej

kruche babeczki
Ratatouille 180

pomidory, cebula i czosnek (o ile dodamy ten ostatni) powinny przyjąć raczej postać gęstego sosu, czy też może zachować swoją strukturę pociętych na większe kawałki warzyw. Ja stosuję tę drugą technikę. Ratatouille to obecnie już dosyć znana w Polsce potrawa. I bardzo dobrze – jest lekka, zdrowa i ze względu na użyte składniki przypadnie do gustu większości populacji. Jest też(...)sprawdzi się w roli lekkiej kolacji. Polecam spożywanie jej na ciepło, choć wiele osób gustuje również w zimnym ratatouille. Ratatouille 2015-02-28 11:29:07 Tradycyjne aromatyczne danie kuchni francuskiej z bakłażana, cukinii, pomidorów, papryki i cebuli, uzupełnionych mieszanką ziół prowansalskich. Można podawać zarówno na ciepło jak i przestudzone, samodzielnie lub jako dodatek do innych

Kulinarna Pokusa
Strączkowe kulki z zielonymi warzywami - bezglutenowo, wegańsko, zdrowo :) 164

Danie jest pozbawione glutenu, wegańskie, bardzo odżywcze i oparte na zasadach alfa-odżywiania. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i sami spróbujecie przygotować podobne danie w swoich domach. Składniki na strączkowe kulki: 100 g ciecierzycy  (Alfa-koszyk) 100 g zielonej soczewicy  (Alfa-koszyk) 100 g fasolki mung  (Alfa(...)wypłukaj nasiona. Każde z nich przełóż na duży talerz i zalej odrobiną wody, tak aby każde nasiono miało do niej dostęp, ale w niej nie pływało :)  Przykryj talerze drugim talerzem i odstaw. Wieczorem każde nasiona opłucz i ponownie zalej wodą i odstaw przykryte talerzem. Czynność powtarzaj przez 3 dni. Po tym czasie każde z roślin powinno być

Zdrowie na języku :P
Sałatka gyros z kurczakiem 363

Warstwowa, wyrazista w smaku sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, z kukurydzą, ogórkami, ostrą czerwoną cebulą w smakowitym sosie na bazie majonezu i keczupu to ciekawy

Szalona Kuchnia Eweliny
Knedelki Bułczano - Szpinakowe 120

Knedle które bardzo miło zaskoczyły mnie swoim smakiem, a jeśli chcecie się dowiedzieć jak smakują, przygotujcie je, na pewno staną się jednymi z waszych ulubionych klusek

Gotowanie...to proste !
Podsumowanie II roku działalności bloga 135

już drugi rok za nami postanowiłam go podsumować. W ciągu ostatniego roku na blogu pojawiło się aż 111 wpisów! Sama jestem w szoku, że było ich tak dużo ;D Ten rok obfitował w wiele ciekawych przepisów, zatem jako podsumowanie tego roku postanowiłam przypomnieć Wam jeszcze raz przepisy, które najchętniej odwiedzaliście Podzieliłam je na trzy kategorie: dania główne, dodatki

PatiGotuje
Chleb z dynią i orzechami włoskimi na żytnim zakwasie 171

cukrem. Dać aktywny zakwas, mąkę i sól, wyrabiać ręcznie bądź mikserem do uzyskania elastycznego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać orzechy włoskie i pokrojoną w kostkę dynię. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką. Odstawić w misce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów). Podczas wyrastania złożyć ciasto dwukrotnie (pierwszy raz po godzinie, drugi raz po kolejnych

Nastoletnie Wypiekanie
BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE ( bez laktozy ) 151

Gofry z marchewki? Czemu nie! Dziś mam dla Was kolejny bezglutenowy przepis. Tym razem na stole goszczą pyszne, chrupiące gofry marchewkowe ze śmietaną i orzechami. Idealne

Ostra na Słodko