dać jej buziaka, uciekała ze śmiechem. Widzę, że cieszy się z tego, że umie powiedzieć "mama", ale jeszcze ćwiczy. Jej rozwój fizyczny i intelektualny jest bardzo szybki. A do tego ta zwinność paluszków! Byłam pod wrażeniem, gdy zobaczyłam, że odkręciła nie do końca zakręconą tubkę maści Linomag, a innym razem mojego kremu Nivea Soft. Ba, tym drugim pomazała
Anioszek w kuchnidrugiego lub obdarowywać tym innych. Małe dziecko to świetny obserwator i naśladowca. Niedawno z pustej butelki po wodzie nalewała sobie "wodę" do szklanki i piła, a potem znowu nalewała i znowu piła... Robi tak nieraz, bo widzi, że my dorośli też tak robimy. Maluję i rysuję... po swojemu Zuzia lubi bawić się kredkami, ale najlepiej gdy dam jej długopis. Najchętniej
Anioszek w kuchnipewno dam mniej. Każdy jednak będzie lubił inny poziom słodkości, więc warto testować. Ważny jest też rodzaj owoców, przy określaniu ilości cukru. Jeszcze niedawno nie wiedziałam, że można zrobić dżem z kiwi. Tymczasem kiwi zawiera mnóstwo pektyn, więc śmiało się nadaje, także jako dodatek żelujący do innych dżemów. Przy połączeniu z innymi owocami kiwi nabiera smaku tego drugiego owocu, więc
Anioszek w kuchnidrugim człowiekiem okazał się trudny? Czy chcesz by Twoje ciągłe ostrzeżenia przed złym ,światem i ludźmi spowodowały ,że zamiast poczuć wiatr w żaglach poczuje strach i niemoc? Droga mamo, jeśli tego NIE CHCESZ , pozwól swojemu dziecku, kilkuletniej małej osóbce lub całkiem poważnemu nastolatkowi wybierać i decydować. Wsłuchuj się w każde zdanie Twojego dziecka, inne niż Twoje. Daj
WYSPA SZCZĘSLIWAdrugą stronę i smażyć do złotego koloru. 4. Podawać ciepłe od razu po przygotowaniu. Smacznego. Moi Drodzy Przypominam, że rozpoczął się etap głosowania w konkursie na Blog Roku 2014, więc wszystko zależy od Was. Jeśli lubicie mój blog, korzystacie z moich przepisów i dobrze się czujecie w mojej kuchni z jej klimatem i serwowanymi przeze mnie daniami – proszę
W mojej kuchnida się uratować. No ale idźmy dalej. Doprowadzić ryż do zagotowania się, a wtedy zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i tak gotować do miękkości na najmniejszym ogniu. Łososia bez skóry pokroić w kawałki ok. 2x2 cm. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem i podzielić na pół. Jeden z boków jednej część przycisnąć do sezamu a drugiej części
Sztuka gotowania w/g Samirydaniem sporego rabatu. Z tego też powodu mój M. nie wypatrzył niczego ciekawego tylko dla siebie. Zaopatrzył natomiast nas oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą jest Smakowita kolekcja przysmaków Hanny Gryłkowskiej, bardzo przyjemna i ładnie wydana pozycja, już wypatrzyłam w niej kilka sałatek i deserów, które chciałabym przyrządzić dla mojego Misia. Drugą natomiast
Przepysznik - BLW i nie tylkoogromnym wrażeniem patelni. Zachwycał się faktyczną gładkością jej powierzchni oraz dobrym przewodnictwem ciepła. Jajecznica zrobiła się idealnie - Mąż stwierdził, że można by ją zrobić bez użycia szpatułki. Jajka pięknie "dały się prowadzić" po idealnie gładkiej patelni(...)dań - nie wydziela w procesie smażenia szkodliwych substancji (jak to jest w przypadku patelni teflonowych wg najnowszych badań). Jako, że nie prowadzę w domu laboratorium - nie wiem ile z tego jest prawdą, a ile marketingiem - wiem natomiast, że jajecznica miała fajną, "nierozmemłaną" strukturę - lepszą niż uzyskiwaliśmy na dotychczasowej patelni. Synowi tak smakowała, że trzeba było dorobić drugą
Kuchnia po mojemudaniem mojej znajomej. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła przepisu. Wyszła bardzo smaczna i lekka przekąska. 1 młoda cukinia garść mieszanych sałat 2 łyżki wędzonego twarogu (może też być parmezan) prażony sezam olej arachidowy sos balsamiczny sól morska pieprz Cukinię pokroić w bardzo cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw. Ułożyć jeden obok drugiego
Jemy Pijemydano. Wróciłam do normy, do treningów i do mojej ukochej diety! A apropo diety.. w weekend CHEAT! Co to będzie co to będzie! :) Dieta, a raczej mój styl odżywiania ani troszkę mnie nie męczy.. choć czasem widząc słodycze w rękach koleżanek nóż otwiera mi się w kieszeni z dwóch powodów - pierwszy: co za syf! drugi: też
Czarnawisienkaobok drugiego lub kładziemy upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-) Zamiast truskawek możemy oczywiście dać inne
Przepisy i porady kulinarnedać się oplątać myślami o wszystkim i o niczym. Myśli, jak jeżynowe pnącza, pełzają we wszystkich kierunkach. Wbijają się wstecz, do początku latu. Pną się ku górze, by dojrzeć choć rąbek tego, co dopiero ma przyjść. Obejmują tu i teraz - dojrzały smak lata zapisany jeżynowym atramentem. Pierwsze zbiory wprost ze splątanych krzaków trafiają wprost do buzi. Druga porcja
KUCHARNIApozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej(...)Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje, ale i w naprawdę ciekawe przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień pójdzie „Wątróbka wieprzowa ala Radziwiłł”. Uwielbiam wątróbkę, ale zwykle przygotowuję ją w ten sam sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego
OstryKęssztuki. Jest to ciasto dosyć pracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche: - 600g mąki tortowej - 250g schłodzonej margaryny - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 100g drobnego cukru - 2 łyżki cukru z wanilią - szczypta(...)drugą porcją ciasta i masy. Gotowe rolady wkładamy w papierze do dużych keksówek. Papier lekko zawijamy, aby ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru. Ciasta z orzechami mają swój niepowtarzalny smak, którego niczym nie da się
mojewypiekiinietylko