następnym jakiś talerz lub props kulinarny. Zawsze jednak wychodzę od danej potrawy. Wyobrażam sobie jak ona będzie wyglądać po przygotowaniu, jaki będzie miała kolor, fakturę i wtedy jakoś tak to zawsze przychodzi samo. Ogólny zarys klaruje mi się w głowie, lecz ostateczny efekt pojawia się dopiero jak stylizuje daną scenę. Omówienie zdjęcia - Świąteczne śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami(...)niej. KONCEPCJA ZDJĘCIA Wymyśliłam sobie sesję świątecznych śledzi z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi . Zazwyczaj wcześniej mam wizję mniej więcej jak będzie wyglądać dana potrawa. Czasami rozrysowuję sobie danie, ale zazwyczaj ma to miejsce przy wymyślaniu jakiegoś skomplikowanego deseru. Tu głównym tematem były śledzie. Od początku wiedziałam, że będą czerwone, więc postanowiłam, że dodatki
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj drugi dzień Adwentu. Tegoroczny Adwent przywitał, przynajmniej nas Bydgoszczan, cieniutką warstwą białego puchu, który odziwo utrzymał się przez cały dzień. Ta biel za oknem nastraja, przynajmniej mnie, świątecznie. Dlatego też, tak jak wczoraj obiecałam, dziś będzie przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Pewnie dla wielu z Was, żadna Wigilia nie może obyć się bez tego dania
blog.moje-pasje.infoGotowa i niezwykle smaczna, sałatka z kuskusem. Dobra jako danie kolacyjna, sprawdzi się również na każdej domówce. Kuskus - kasza czy makaron ? Odwieczne pytanie... Podobno bardziej makaron, ale czy to aż tak ważne? Ważne, że kuskus nie wymaga gotowania. Zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i już! Bez mieszania, odcedzania, odmierzania wody. Sałatka z kuskusem(...)jest bardzo pożywna, dlatego z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją. A jeśli zechcecie zjeść ją na ciepło, dodając jeszcze grillowanego kurczaka, stanie się lekkim obiadem. Składniki : 300 g kuskusu 200 g pieczarek 10-12 pomidorów suszonych 1/2 czerwonej cebuli kilka pomidorków koktajlowych świeża rukola 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sól, pieprz
kolorowotorcikowoJakiś czas temu zrobiłam sobie i domownikowi taką szybką kolację, chociaż na obiad też się nada ;) Quinoa, trochę szpinaku, krewetki, masło czosnek i danie gotowe. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 12 krewetek tygrysich 4 garście szpinaku baby 3 łyżki klarowanego masła 3 ząbki czosnku czarny pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Krewetki obieramy i oczyszczamy(...)ogonków i podsmażamy na patelni na klarowanym maśle, nie zbyt długo, ale tak, aby się zrumieniły z obu stron. Po przewróceniu ich na druga stronę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uważając, żeby się nie spalił. Zdejmujemy krewetki i na tą samą patelnię wrzucamy szpinak, zmniejszamy ogień, chwilę mieszamy, aż listki się zblanszują. Mieszamy
Quinoa Raz!dać jej buziaka, uciekała ze śmiechem. Widzę, że cieszy się z tego, że umie powiedzieć "mama", ale jeszcze ćwiczy. Jej rozwój fizyczny i intelektualny jest bardzo szybki. A do tego ta zwinność paluszków! Byłam pod wrażeniem, gdy zobaczyłam, że odkręciła nie do końca zakręconą tubkę maści Linomag, a innym razem mojego kremu Nivea Soft. Ba, tym drugim pomazała
Anioszek w kuchnidrugiego lub obdarowywać tym innych. Małe dziecko to świetny obserwator i naśladowca. Niedawno z pustej butelki po wodzie nalewała sobie "wodę" do szklanki i piła, a potem znowu nalewała i znowu piła... Robi tak nieraz, bo widzi, że my dorośli też tak robimy. Maluję i rysuję... po swojemu Zuzia lubi bawić się kredkami, ale najlepiej gdy dam jej długopis. Najchętniej
Anioszek w kuchnipewno dam mniej. Każdy jednak będzie lubił inny poziom słodkości, więc warto testować. Ważny jest też rodzaj owoców, przy określaniu ilości cukru. Jeszcze niedawno nie wiedziałam, że można zrobić dżem z kiwi. Tymczasem kiwi zawiera mnóstwo pektyn, więc śmiało się nadaje, także jako dodatek żelujący do innych dżemów. Przy połączeniu z innymi owocami kiwi nabiera smaku tego drugiego owocu, więc
Anioszek w kuchnidrugim człowiekiem okazał się trudny? Czy chcesz by Twoje ciągłe ostrzeżenia przed złym ,światem i ludźmi spowodowały ,że zamiast poczuć wiatr w żaglach poczuje strach i niemoc? Droga mamo, jeśli tego NIE CHCESZ , pozwól swojemu dziecku, kilkuletniej małej osóbce lub całkiem poważnemu nastolatkowi wybierać i decydować. Wsłuchuj się w każde zdanie Twojego dziecka, inne niż Twoje. Daj
WYSPA SZCZĘSLIWAdrugą stronę i smażyć do złotego koloru. 4. Podawać ciepłe od razu po przygotowaniu. Smacznego. Moi Drodzy Przypominam, że rozpoczął się etap głosowania w konkursie na Blog Roku 2014, więc wszystko zależy od Was. Jeśli lubicie mój blog, korzystacie z moich przepisów i dobrze się czujecie w mojej kuchni z jej klimatem i serwowanymi przeze mnie daniami – proszę
W mojej kuchnida się uratować. No ale idźmy dalej. Doprowadzić ryż do zagotowania się, a wtedy zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i tak gotować do miękkości na najmniejszym ogniu. Łososia bez skóry pokroić w kawałki ok. 2x2 cm. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem i podzielić na pół. Jeden z boków jednej część przycisnąć do sezamu a drugiej części
Sztuka gotowania w/g Samirydaniem sporego rabatu. Z tego też powodu mój M. nie wypatrzył niczego ciekawego tylko dla siebie. Zaopatrzył natomiast nas oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą jest Smakowita kolekcja przysmaków Hanny Gryłkowskiej, bardzo przyjemna i ładnie wydana pozycja, już wypatrzyłam w niej kilka sałatek i deserów, które chciałabym przyrządzić dla mojego Misia. Drugą natomiast
Przepysznik - BLW i nie tylkoogromnym wrażeniem patelni. Zachwycał się faktyczną gładkością jej powierzchni oraz dobrym przewodnictwem ciepła. Jajecznica zrobiła się idealnie - Mąż stwierdził, że można by ją zrobić bez użycia szpatułki. Jajka pięknie "dały się prowadzić" po idealnie gładkiej patelni(...)dań - nie wydziela w procesie smażenia szkodliwych substancji (jak to jest w przypadku patelni teflonowych wg najnowszych badań). Jako, że nie prowadzę w domu laboratorium - nie wiem ile z tego jest prawdą, a ile marketingiem - wiem natomiast, że jajecznica miała fajną, "nierozmemłaną" strukturę - lepszą niż uzyskiwaliśmy na dotychczasowej patelni. Synowi tak smakowała, że trzeba było dorobić drugą
Kuchnia po mojemudaniem mojej znajomej. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła przepisu. Wyszła bardzo smaczna i lekka przekąska. 1 młoda cukinia garść mieszanych sałat 2 łyżki wędzonego twarogu (może też być parmezan) prażony sezam olej arachidowy sos balsamiczny sól morska pieprz Cukinię pokroić w bardzo cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw. Ułożyć jeden obok drugiego
Jemy Pijemydano. Wróciłam do normy, do treningów i do mojej ukochej diety! A apropo diety.. w weekend CHEAT! Co to będzie co to będzie! :) Dieta, a raczej mój styl odżywiania ani troszkę mnie nie męczy.. choć czasem widząc słodycze w rękach koleżanek nóż otwiera mi się w kieszeni z dwóch powodów - pierwszy: co za syf! drugi: też
Czarnawisienka