drugie danie - 14640 przepisów (strona:374/976)

Smażony ser camembert + film 159

Wyborna przystawka lub szybka przekąska dla miłośników serów pleśniowych. Aksamitny i miękki w środku, chrupiący na zewnątrz najlepiej smakuje podany na gorąco z sałatą. Dla mnie

Smakowite Dania
Kurczak pieczony w patelni z bobem, suszonym pomidorem , fenkułem i śliwką. Na winie. 133

Kochani przedstawiam kolejne danie, które robi się samo. Jest pyszne i bezstresowe. A to za sprawą patelni  Woll Szafir wysokiej, o średnicy 28 cm Wkładasz składniki na patelnię, dodajesz przyprawy i gotowe! Nie powiem, ale patelnia odgrywa dużą rolę. Na patelni można gotować zdrowo. Składniki kilka partii kurczaka , które lubicie najbardziej przyprawa bez chemii(...)karahi chicken masala. Przyprawa jest idealna do marynowania kurczaka! Dodaj oleju lnianego, dość sporo. Pięknie obtocz kurczaka w marynacie, przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojone śliwki i pomidora suszonego, ja nie podaję ilości, każdy ma inne smaki. Dodałam również dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dusiłam

Z Kuchni Do Kuchni
Sok z natki pietruszki i pomarańczy 185

gęste, które wręcz wcina się łyżkami. Przygotowuje je często, dają uczucie sytości, a ja wiem że są porcją zdrowia, którą rozpieszczam swój organizm. Najczęściej pijemy je na drugie śniadanie, nic więcej nie trzeba, nie ma podjadania. Tak padło dziś na wyjątkowy, smaczny, do tego zdrowy sok z natki pietruszki i pomarańczy! Na taki sok powinniśmy sobie(...)Różne proporcje owoców, warzyw, dodatki zielonego zdrowego. Wszystko razem miksujemy, dolewamy wody - jeśli nie lubimy zbyt gęstych. Wodę zastąpi również kefir lub maślanka; świetnie podkreślą smak danego koktajlu, dodają witamin. Zielony sok z natki i pomarańczy z dodatkiem banana, wspaniały! - możecie zastąpić go owocem kiwi, nektarynką, winogronami. Składniki: pęczek natki pietruszki 2 pomarańcze 1 banan opcjonalnie

Zasmakuj Kuchni
Sałatka Chili Con Carne 116

daniem Chili Con Carne. Idealna na każdą imprezę. Jest przepyszna i wygląda fenomenalnie! Przepis znalazłam kiedyś przypadkiem na jakimś blogu, przeczytałam składniki i pomyślałam, że może być naprawdę bardzo dobra. No i się nie myliłam!!! Ten przepis jest ostatnio numerem jeden jeśli chodzi o sałatki na jakieś uroczystości rodzinne. Dodatkowo powiem Wam, że chyba jeszcze nigdy nie doczekała drugiego

PatiGotuje
Chleb żytni na zakwasie 122

dałam znajomym, rodzinie i każdy, kto go wykorzystał, był zadowolony. To dodało mi odwagi i zachęciło do dalszych prób. Dziś prezentuję Wam mój pierwszy chleb na zakwasie. Zakwas wyhodowałam sama, a nastepnie upiekłam na nim przepyszny, żytni chleb. Rezultat był wspaniały! Ciasto urosło, że upiekł mi się ogromny bochen domowego chleba, którym nakarmiłam rodzinę, a także w ramach drugiego śniadania

Raj dla Podniebienia
Krucha szarlotka z budyniem 306

dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do zamrażarki a drugą

Monia miesza i gotuje
Przekąska z nutellą z ciasta francuskiego 161

Kolejna propozycja na szybkie i łatwe danie tym razem sprawdzi się jako deser. Może wydawać się trudny do zrobienia, ale wbrew pozorom jest to niezwykle prosta, smaczna i szybka przekąska :). A żeby nie przedłużać zapraszam po przepis :). Składniki: 1 ciasto francuskie nutella Przygotowanie: Ciasto francuskie wyciągamy i rozwijamy z folii, a następnie rozwałkowujemy jeszcze żeby było(...)ciut dłuższe. Jedna połowę ciasta smarujemy nutellą, a drugą stroną przykrywamy. Następnie na środek kładziemy szklankę i przecinamy a trójkąty: I taki każdy kawałek zawijamy 1 lub dwa razy, zależy jak chcecie, aby ciasto się nie urwało :). Zdejmujemy szklankę, smarujemy całość mlekiem. I wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy do momentu zrumienienia się ciasta czyli

Gotuj z Mąką
Moskole 133

znów trzeba było uruchomić ogrzewanie. Tam skąd to danie pochodzi spadło nawet sporo śniegu. Mowa o miejscu gdzie są najdroższe toalety w Polsce :) Właściwie, to danie przywieźli tam Rosjanie, stąd nazwa, ale górale uznali je za swoje. Był sobie kiedyś taki gość, który miał ogromne aspiracje do bycia cesarzem Austrii(...)poza jego zasięgiem był z tego powodu ogromnie sfrustrowany, Nazywał się Franciszek Ferdynand. Zasłynął głównie dwiema rzeczami. Pierwsza, to że guwernerem jego dzieci był czeski geniusz Jára Cimrman, a druga, to że został zastrzelony w Sarajewie, co było ogniskiem zapalnym dla wybuchu Wielkiej Wojny, po której, między innymi, Polska odzyskała niepodległość wypadając z dość słabym wynikiem

Kryzysowa Książka Kucharska
Karpatka z kremem adwokatowym 117

dać na palnik, dodać margarynę i doprowadzić do roztopienia się margaryny. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać cały czas energicznie, do powstania masy. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i upiec drugie

Gotuję Testuję
PLACKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I SZPINAKU 346

daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 150 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej 1 garść drobno pokrojonego świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii (użyłam greckiej) 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jajka 1 szkl mleka 1 1/2 szkl mąki sól pieprz olej do smażenia A jak to zrobić:  Warzywa wymieszać w misce. Do drugiej

Kuchnia w opałach
SPAGHETTI W 15 MINUT - OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY 160

odpowiednikiem dania włoskiego ale z naszych polskich produktów, które możemy bez problemu dostać w każdym sklepie. Podstawą dania jest dobrej jakości makaron, oliwa z oliwek i oliwa z orzechów włoskich, a co kryje jeszcze to danie? Sprawdźcie sami zerkając na poniższą listę składników, dodam tylko, że obiad będzie na stole za 15 minut

SMYKWKUCHNI
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami - sierpniowa piekarnia 177

taki jaki lubię. Nie odkładałam części ciasta na kolejny wypiek, mój chleb upiekłam z całego ciasta. Idealnie pasowała foremka o wymiarach 12x23x7cm. Pierwsze wyrastanie trwało u mnie dziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam ! Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga  Weekendy w domu i ogrodzie. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami cytuję za Badylarką Składniki (na keksówkę(...)aktywnego zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g razowej mąki żytniej 130 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej (dałam chlebową) łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu (pominęłam) 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia

Stare Gary
Chleb pszenno-żytni 237

dało się z niego uformować kulę. Gdy ciasto jest zbyt lejące dosypuję mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia i fermentacji na 12 godzin. Po tym czasie dzielę ciasto na 2 części. Jedną formuję w kształt walca i wkładam do wysmarowanego tłuszczem i podsypanego mąką korytka. Zostawiam na około 40-50 minut w ciepłym miejscu. Drugą

Jacob Tastes
Ciasto marchewkowe z jabłkiem 406

cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych(...)większości kafejek i restauracji. W 2005 roku ciasto marchewkowe z kremową glazurą znalazło się na piątym miejscu w rankingu – przygotowanym przez amerykańską organizację Food Network – najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych. Tradycyjnie podawane z białą glazurą, z której zrezygnowałem, bo ciasto jest dość słodkie dla mnie i Haneczki.  Składniki: 250g marchwi 1-2 jabłka 300g mąki 350g

Gotuj z Rumcajsem