bardziej kaloryczne niż młode przez większą zawartość skrobi, ale mają jednocześnie zdecydowanie mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. Jedne i drugie mają właściwości zasadotwórcze – odkwaszają organizm, który w procesach trawienia mięsa wytwarza większą ilość kwasów. Są lekkostrawne. Ziemniaki obieramy cienko ze skórki, płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry(...)żeby pozbyć się ze środka pary wodnej (zostało sporo wody w ziemniakach!) a następnie włączamy termoobieg i frytki pieczemy kolejne 10 minut. Znowu otwieramy piekarnik, przekładamy frytki łopatką na drugą stronę, pieczemy dalej tak samo – 15 minut bez termoobiegu, otwieramy piekarnik żeby uwolnić parę, i kolejne 10 minut z włączonym termoobiegiem. Smak frytek zależy od wielu czynników – przede wszystkim
Karo in the KitchenWyborna przystawka lub szybka przekąska dla miłośników serów pleśniowych. Aksamitny i miękki w środku, chrupiący na zewnątrz najlepiej smakuje podany na gorąco z sałatą. Dla mnie
Smakowite DaniaKochani przedstawiam kolejne danie, które robi się samo. Jest pyszne i bezstresowe. A to za sprawą patelni Woll Szafir wysokiej, o średnicy 28 cm Wkładasz składniki na patelnię, dodajesz przyprawy i gotowe! Nie powiem, ale patelnia odgrywa dużą rolę. Na patelni można gotować zdrowo. Składniki kilka partii kurczaka , które lubicie najbardziej przyprawa bez chemii(...)karahi chicken masala. Przyprawa jest idealna do marynowania kurczaka! Dodaj oleju lnianego, dość sporo. Pięknie obtocz kurczaka w marynacie, przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojone śliwki i pomidora suszonego, ja nie podaję ilości, każdy ma inne smaki. Dodałam również dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dusiłam
Z Kuchni Do Kuchnigęste, które wręcz wcina się łyżkami. Przygotowuje je często, dają uczucie sytości, a ja wiem że są porcją zdrowia, którą rozpieszczam swój organizm. Najczęściej pijemy je na drugie śniadanie, nic więcej nie trzeba, nie ma podjadania. Tak padło dziś na wyjątkowy, smaczny, do tego zdrowy sok z natki pietruszki i pomarańczy! Na taki sok powinniśmy sobie(...)Różne proporcje owoców, warzyw, dodatki zielonego zdrowego. Wszystko razem miksujemy, dolewamy wody - jeśli nie lubimy zbyt gęstych. Wodę zastąpi również kefir lub maślanka; świetnie podkreślą smak danego koktajlu, dodają witamin. Zielony sok z natki i pomarańczy z dodatkiem banana, wspaniały! - możecie zastąpić go owocem kiwi, nektarynką, winogronami. Składniki: pęczek natki pietruszki 2 pomarańcze 1 banan opcjonalnie
Zasmakuj Kuchnidaniem Chili Con Carne. Idealna na każdą imprezę. Jest przepyszna i wygląda fenomenalnie! Przepis znalazłam kiedyś przypadkiem na jakimś blogu, przeczytałam składniki i pomyślałam, że może być naprawdę bardzo dobra. No i się nie myliłam!!! Ten przepis jest ostatnio numerem jeden jeśli chodzi o sałatki na jakieś uroczystości rodzinne. Dodatkowo powiem Wam, że chyba jeszcze nigdy nie doczekała drugiego
PatiGotujedałam znajomym, rodzinie i każdy, kto go wykorzystał, był zadowolony. To dodało mi odwagi i zachęciło do dalszych prób. Dziś prezentuję Wam mój pierwszy chleb na zakwasie. Zakwas wyhodowałam sama, a nastepnie upiekłam na nim przepyszny, żytni chleb. Rezultat był wspaniały! Ciasto urosło, że upiekł mi się ogromny bochen domowego chleba, którym nakarmiłam rodzinę, a także w ramach drugiego śniadania
Raj dla Podniebieniadać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część schować do zamrażarki a drugą
Monia miesza i gotujeKolejna propozycja na szybkie i łatwe danie tym razem sprawdzi się jako deser. Może wydawać się trudny do zrobienia, ale wbrew pozorom jest to niezwykle prosta, smaczna i szybka przekąska :). A żeby nie przedłużać zapraszam po przepis :). Składniki: 1 ciasto francuskie nutella Przygotowanie: Ciasto francuskie wyciągamy i rozwijamy z folii, a następnie rozwałkowujemy jeszcze żeby było(...)ciut dłuższe. Jedna połowę ciasta smarujemy nutellą, a drugą stroną przykrywamy. Następnie na środek kładziemy szklankę i przecinamy a trójkąty: I taki każdy kawałek zawijamy 1 lub dwa razy, zależy jak chcecie, aby ciasto się nie urwało :). Zdejmujemy szklankę, smarujemy całość mlekiem. I wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy do momentu zrumienienia się ciasta czyli
Gotuj z Mąkąznów trzeba było uruchomić ogrzewanie. Tam skąd to danie pochodzi spadło nawet sporo śniegu. Mowa o miejscu gdzie są najdroższe toalety w Polsce :) Właściwie, to danie przywieźli tam Rosjanie, stąd nazwa, ale górale uznali je za swoje. Był sobie kiedyś taki gość, który miał ogromne aspiracje do bycia cesarzem Austrii(...)poza jego zasięgiem był z tego powodu ogromnie sfrustrowany, Nazywał się Franciszek Ferdynand. Zasłynął głównie dwiema rzeczami. Pierwsza, to że guwernerem jego dzieci był czeski geniusz Jára Cimrman, a druga, to że został zastrzelony w Sarajewie, co było ogniskiem zapalnym dla wybuchu Wielkiej Wojny, po której, między innymi, Polska odzyskała niepodległość wypadając z dość słabym wynikiem
Kryzysowa Książka Kucharskadać na palnik, dodać margarynę i doprowadzić do roztopienia się margaryny. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać cały czas energicznie, do powstania masy. Odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować. Powstałe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć i upiec drugie
Gotuję Testujędaniem obiadowym. SKŁADNIKI: 150 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej 1 garść drobno pokrojonego świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii (użyłam greckiej) 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jajka 1 szkl mleka 1 1/2 szkl mąki sól pieprz olej do smażenia A jak to zrobić: Warzywa wymieszać w misce. Do drugiej
Kuchnia w opałachodpowiednikiem dania włoskiego ale z naszych polskich produktów, które możemy bez problemu dostać w każdym sklepie. Podstawą dania jest dobrej jakości makaron, oliwa z oliwek i oliwa z orzechów włoskich, a co kryje jeszcze to danie? Sprawdźcie sami zerkając na poniższą listę składników, dodam tylko, że obiad będzie na stole za 15 minut
SMYKWKUCHNItaki jaki lubię. Nie odkładałam części ciasta na kolejny wypiek, mój chleb upiekłam z całego ciasta. Idealnie pasowała foremka o wymiarach 12x23x7cm. Pierwsze wyrastanie trwało u mnie dziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam ! Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Chleb mieszany na miodzie z oliwkami cytuję za Badylarką Składniki (na keksówkę(...)aktywnego zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g razowej mąki żytniej 130 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej (dałam chlebową) łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu (pominęłam) 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia
Stare Garydało się z niego uformować kulę. Gdy ciasto jest zbyt lejące dosypuję mąki pszennej. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia i fermentacji na 12 godzin. Po tym czasie dzielę ciasto na 2 części. Jedną formuję w kształt walca i wkładam do wysmarowanego tłuszczem i podsypanego mąką korytka. Zostawiam na około 40-50 minut w ciepłym miejscu. Drugą
Jacob Tastescukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów. Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych(...)większości kafejek i restauracji. W 2005 roku ciasto marchewkowe z kremową glazurą znalazło się na piątym miejscu w rankingu – przygotowanym przez amerykańską organizację Food Network – najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych. Tradycyjnie podawane z białą glazurą, z której zrezygnowałem, bo ciasto jest dość słodkie dla mnie i Haneczki. Składniki: 250g marchwi 1-2 jabłka 300g mąki 350g
Gotuj z RumcajsemDrugiego Głodołamacza (z ostrym sosem z papryczek piri piri ). Błędem było wybranie tej opcji gdyż jak się okazało wielkim fanem ostrych rzeczy nie jestem... Mnie prawie ryjka urwało. No ale jak ktoś preferuje takie przyjemności, to zdecydowanie polecam... piri piri... aj ja jaj! Co nie znaczy, że kanapka była niedobra - wręcz przeciwnie! Zastanawiam się tylko jak klienci odbiorą dania
Right Behind The KitchenVALPOLICELLA SUPERIORE lub RIPASSO , jeśli podajecie z dziczyzną to idealnym winem będzie Bolgheri rosso superiore. Ja dziś trochę namieszam, gdyż podam polentę jako przystawkę, tzw. antipasto ,w oczekiwaniu na danie główne. Polentę zazwyczaj tylko się grilluje, ale ja chciałam zrobić dzieciaczkom coś innego niż grill. Składniki - POLENTA -oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia -jajo(...)parmezan -pieprz -peperonata, na którą przepis znajdziecie W TYM MIEJSCU -pecorino fresco czyli ser owczy -niesamowicie smakuje i idealnie pasuje do peperonata! Rozbełtaj jajo z odrobiną soli .W drugiej miseczce przygotuj bułkę tartą ,wymieszaną z parmezanem i pieprzem. Jak już polentę zrobisz, to przygotuj prostokątne naczynie , opłucz je zimną wodą i wyłóż całą polentę na dno i ładnie
Z Kuchni Do Kuchniolejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek(...)zabieranych do pracy na drugie śniadanie lub lunch. Składniki: Sałatka 100 g Ryż Dziki Kupiec (1 torebka), 3 młode marchewki, 500 g bobu, 1/2 czerwonej cebuli, garść listków mięty, sok i skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki hot madras curry, sól, cukier. Sos 2 garści agrestu, 1 łyżka masła, 1 żółtko, gałązka świeżego estragonu
SzczyptaSmaQdania, które również jest już na blogu (przepis) . Moje dzieciaki je uwielbiają , zresztą nie tylko oni.... Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz słodka papryka ostra papryka 2 jajka olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Do jednej miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, a do drugiej
O kuchni z uczuciemdałam po dwie na sztukę) 250 g mąki 60 g płatków owsianych 6 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody sól 2 jajka 150 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany cukier puder Przygotowanie: Mąkę mieszamy z płatkami, przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. W drugim
Kulinarna Patilogiaupodobania i tartą bułkę. Ciasto przekroić na pół i cienko rozwałkować - wykroić prostokąty wielkości formy do piecznia. Pierwszy placek ciasta wyłożyć na blachę, następnie wyłożyć na niego jabłka. Przykryć drugim prostokątem ciasta i ponakłuwać gęsto widelcem, aby para wodna mogła uciec podczas pieczenia. Piec ciasto 45-55 minut w temp. 170 stopni. Ciasto powinno się lekko zezłocić(...)jabłka po brzegach przypiec. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, wstawić do lodówki, albo jakiegoś chłodnego miejsca i pokroić dopiero następnego dnia. Wtedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą, a ciasto ładnie da się pokroić
Kulinarne InspiracjeDania Mięsne" Czy posmakuje mojej rodzince ? Nie wiem, ale warto spróbować inaczej nigdy się nie dowiem Składniki: groszek zielony ( dowolna ilość) Zalewa: 1 litr wody 1 płaska łyżka soli kwasek cytrynowy do smaku Wykonanie: Oczyszczony groszek podgotowuję, przelewam zimną wodą nakładam w słoiki. Składniki zalewy gotuję, gorącą zalewam groszek, słoiki zakręcam i pasteryzuję pierwszego dnia ok 1 godziny, drugiego
Bea(u)ty kitchendać niepełną szklankę) , cukier waniliowy, 2 szklank i mleka w proszku. Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy i margarynę. Całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy do roztopienia margaryny. Do ostudzonej margaryny dodajemy mleko w proszku i 1 pokruszony wafel. Całość dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dodajemy rodzynki, do drugiej
paapilotkaadać 5 mielony imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Przygotowanie : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone (dość miękkie) w drobną kostkę masło i całość ugniatamy widelcem do momentu, aż zacznie przypominać kruszonkę W tym momencie dodajemy jedno jajko i energicznie wyrabiamy na jednolite, nie lepiące się do rąk ciasto ( razie potrzeby dosypując mąki lub dodając drugie
Proste Potrawy