makowej 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania Ciasto rozwijamy i rozwałkowujemy odrobinę. przenosimy jeden płat ciasta na papier do pieczenia. Wycinamy kształt choinki. Nakładamy masę makową na ciasto. Kładziemy drugi płat ciasta na mak. Dociskamy lekko brzegi i odkrawamy nadmiar ciasta nożem. Nożem nadkrawamy symetrycznie boki choinki - gałązki. Wykręcamy nacięte gałązki. Z pozostałej części ciasta wycinamy gwiazdkę, którą umieszczamy(...)smarujemy jajkiem i pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szybki-makowiec-na-ciescie-francuskim-choinka/ MieszamWGarnku Artykuł Szybki makowiec na cieście francuskim – choinka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkugorzka czekolada oraz oczywiście pomarańcza. Szczegółowe informacje wkrótce, bo na dniach powinna pojawić się dokładna receptura. II ŚNIADANIE ⇨ Miks orzechów Czasami jak nie mam pomysłu na drugie śniadanie, lekką przekąskę przed obiadem to komponuje sobie własnie taki miks orzechowy. Niekiedy dodaje jeszcze suszone owoce, ale tym razem omlet na śniadanie wystarczająco mnie osłodził, więc postawiłam(...)poniżej są to pekany oraz migdały i kilka nerkowców. OBIAD ⇨ Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem, papryką i awokado Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako danie nie wymagające podgrzania, ponieważ bardzo dobrze smakuje na zimno i w ogóle jest przygotowana do jedzenia na zimno. Oprócz składników wymienionych w opisie jest tam jeszcze kilka innych
Zdrowie na języku :Ppiersi będą bardzo tłuste nie musicie dodawać do duszenia całego tłuszczu, który się wytopi. Resztę przelejcie do słoiczka i przechowujcie w lodówce. Będzie doskonałym dodatkiem do smażenia innych mięsnych dań. Pierś z kaczki w winie i żurawinie Czas przygotowania: 3,5 godziny Składniki: 4 piersi z kaczki ze skórą sól pieprz 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklani czerwonego wytrawnego(...)Opcjonalnie 2 łyżki gęstej śmietany Wykonanie: Skórkę na każdej piersi nacinamy w kratkę. Nacieramy je solą i pieprzem. Smażymy najpierw od strony skóry na rozgrzanej suchej patelni, potem z drugiej strony. Pierś ze skórą jest tłusta, w ten sposób pozyskamy sporo tłuszczu, w którym później będzie się dusiła kaczka. Do żeliwnego garnka wkładamy piersi, wlewamy cały tłuszcz z patelni
Kulinarne przygody Gatitydrugi krem. Do nasączenia ciasta zrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało
Kuba Gotujesolone. Jeśli tak, może się okazać, że gotowe masło będzie zbyt słone, dlatego wybierz niesolone. Możesz wybrać orzechy prażone lub nie, jedne i drugie warto uprażyć w domu. Wydobędzie to z nich bogaty, orzechowy smak. Możesz także kupić orzechy w łupinach, jednak wtedy dokładasz sobie dodatkowej pracy – musisz je obrać(...)masło orzechowe możesz spożyć na wiele sposobów – na kanapce z bananem, w naleśnikach, z lodami, a także jako dodatek do wytrawnego dania – niedawno przygotowałem makaron soba z brokułem – bazą sosu było małso orzechowe – potrawa smakowała wspaniale! Kliknij tutaj , by zobaczyć przepis. Domowe masło orzechowe Składniki
Vegan Tastedrugi tapas bakłażan del mar nie zachwycił. I niestety kiepska wentylacja.... Liczę, że to była jednorazowa wpadka i mimo to polecam wybrać się do Mojo Picon. Natomiast pozytywnym zaskoczeniem była wizyta w Tapas Bar Złoto Hiszpanii na Francuskiej. W zeszłym roku porażka, a w tym.... bycze policzki z chorizo i kaparami, pieczoną papryką, kwaśną śmietaną i bobem. Zrównoważone smakowo danie, kapitalne. Pozytywnym zaskoczeniem również była wizyta w Sueno Tapas Bar & Restaurant . W zeszłym roku smacznie, ale bez fajerwerków w tym bardzo smaczne bycze kule z boczniakami . Delikatne bycze jądra z bardzo smacznymi boczniakami i sosem z whisky. Warto wspomnieć o restauracji u Rysia , która w tym roku przyłączyła się do obchodów dnia tapas, warto
królestwo garówdanie wegetariańskie i bardzo lekkie – w sam raz po świątecznym obżarstwie. Jeden placuszek to tylko około 58 kcal. Podałam je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Są idealne zarówno na obiad, jak i śniadanie czy ciepłą kolację. Składniki na około 8 placuszków: kalafior średnia marchew 3 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki mąki (dałam pszenną(...)mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Placki układamy łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, następnie je obracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 15 minut. Dietetyczne placuszki z kalafiora Artykuł Dietetyczne placuszki z kalafiora pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarnepierwsze… Własnoręcznie przygotowany prezent – czyli coś od serca. Jak się domyślacie ja przygotowuję małe słodkości Moja koleżanka robi dla nas piękne przedmioty zdobiony techniką decoupage. Po drugie… Spójrz na zainteresowania przyjaciół. Dla naszym panów gry na xboxa – oni, to uwielbiają Dla dziewczyn dobra książka, kosmetyki, zestaw do kąpieli (sole, płyny, mydełka w różnych kształtach(...)moja przyjaciółka je uwielbia). Możliwości jest naprawdę wiele i nie muszą wcale dużo kosztować. Po trzecie… Warto kupić coś oryginalnego i/lub śmiesznego. Moi przyjaciele uwielbiają takie prezenty. Kiedyś dałam koleżance fotoalbum z kolażem naszych śmiesznych zdjęć. Prezent okazał się wspaniałym pomysłem. Ostatnio szukając kolejnego oryginalnego prezentu natrafiłam na sklep, w którym można nabyć koszulki z nadrukiem . Myślę, że każdy
Słodkie okruszkisprawdziła się w przygotowaniu serniczków :) Składniki: * 2 galaretki różnych kolorów * 400 g białego sera w wiaderku * ewentualne owoce do dekoracji Wykonanie: Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, drugą rozpuścić w szklance wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka z większą ilością wody zaczyna tężeć wylać ją do foremek. Tężejącą galaretkę z mniejszą ilości wody wymieszać z białym serem(...)twardej galaretki w foremkach wylać masę serową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć z foremek na talerzyk. Jeśli robicie serniczek w tradycyjnej formie to można na spód dać herbatniki bądź biszkopty namoczone w leku, kolejno masę z białego sera, wstawić do lodówki. Jak stwardnieje polać galaretką, ewentualnie udekorować owocami
Zrób to smaczniedrugi krem. Do nasączenia ciasta zrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało
Kuba Gotujeniezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam! Ps. Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka, jedno pod drugim. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
Domowa cukiernia Ewyubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :) Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;) Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani: - Znasz dowcip o powidłach? - Nie..... - Po widłach są dziury w plecach! - yyyy (pełna konsternacja) - Nie rozumiesz(...)robaki są w śliwkach i robią dziury w plecach???? Tu ja nie wytrzymałam i zaniosłam się śmiechem :) Nastąpiło tłumaczenie, że gra słów, że chodzi o widły w drugim zdaniu, na co Hania, dalej nie wiedząc o co chodzi, zapytała: - Tato! Ale co to są widły??? Po czym odezwał się Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb
bistro mamajajka 1-2 łyżki syropu klonowego / miodu / cukru trzcinowego 90 ml oleju Do nadziania dżem (polecam Łowicz 100 % bez dodatku cukru). W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Łączymy wszystko razem, mieszamy. Połowę ciasta nakładamy do foremek, dajemy ulubiony dżem i przykrywamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. To zestawienie kilku przekąsek, które zabieramy(...)sobą na spacery, wyjazdy lub dłuższe zakupy. Zbliża się lato, będzie coraz cieplej, więc musisz pomyśleć o specjalnej torbie chłodzącej, w której można przewieźć np. słoik z jogurtem. Daj znać czy spodobały Ci się moje propozycje i z ogromną chęcią poczytam o Twoich. Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder
lady-och-mistrzyni.blogspot.compyszne danie pachnące lubczykiem , nadziane soczystym mięskiem i okraszone cebulką .. mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na około 8- 9 dużych cepelinów ( spoko ,pocięte w plastry i odsmażone są jeszcze lepsze , drugiego dnia(...)pieprz do smaku , pół szklanki wywaru po gotowaniu golonki i mieszamy – odstawiamy do lodówki . Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i po wystudzeniu ,przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Drugą połowę , ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( można dodać do nich łyżeczkę soku z cytryny , nie ściemnieją ) , odciskamy przez gazę , aż do momentu kiedy staną się suche . Łączymy
Ogrodnik w podróżymasła 3 łyżki cukru brązowego drobnego 1 jajko i łyżka mleka Przygotowanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zrobią się płynne, do daj letnie mleko, sól, jajko, mąkę, stopione i przestudzone masło, olej, wyrób ciasto. Przełóż do miski, nak ryj folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia. Rozpuść masło, jajko rozmąć z łyżką mleka. Ciasto podziel na dwie porcje, jedną zostaw w misce p rzykrytej folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej. Ciasto zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj
SzczyptaSmaQ