drugie danie - 14640 przepisów (strona:379/976)

Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 124

drugim. Każdy pas przeciąć w poprzek na 3-4 kawałki, układać je w wysmarowanej masłem keksówce na sztorc.Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut, zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać pozostałą startą mozzarellą.Podawać na ciepło lub zimno.Smacznego!A może znacie jarmuż i gości często w Waszych kuchniach? Jakie dania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z różą, cynamonem i pistacjami 174

niepogodę najlepsze są domowe drożdżówki.  Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły.  A jeżeli do drożdżówek dodamy cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska.  Kubek mleka czy kakao, ewentualnie kawy i uczta gotowa.  Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie".  Zostało mi trochę konfitury z masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną(...)ilość.     Składniki: 350 g mąki pszennej 60 g cukru 30 g świeżych drożdży (dałam 7g instant) 1/2 łyżeczki soli 60 g masła 100 ml mleka 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii   Nadzienie: 100 g konfitury z płatków róży (80 g) 50 g masła stopionego (35 g) 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki niesolonych pistacji, posiekanych   mleko

Sto kolorów kuchni
Sernik tradycyjny 359

mąki kostka margaryny pół szklanki cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia  3 łyżki oleju Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Jedną część wykładamy spód blaszki, a drugą część ciasta przeznaczamy na zdobienie wierzchu sernika. Jeśli chcecie ozdobić swoje ciasta, zajrzyjcie na stronę http://allegro.pl/Shop.php/ Show?id=4183971 Składniki na masę serową: 1,2 kg sera białego(...)najlepiej z targu, a nie sklepowego, a jeśli już kupujemy w sklepie to trzeba szukać twardego - jak najmniej przerobionego sera, ser gotowy z wiadereczka kupiony w markecie nie da tego samego efektu co wiejski ser 8 - 10 jaj - idealnie było by również gdyby to były wiejskie jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe skórka otarta

Apetyczna babeczka
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 200

ziemniakiem i pomidorem. Potrawa bardzo przypomina gigantes plaki , które gotowałam dla Was po powrocie z Grecji.  Jak smakuje pilaki? -" Ta potrawa jest nawet lepsza od gigantes plaki. Takie dania powodują, że mogę o mięsie zapomnieć. " - powiedział mój Mąż po spróbowaniu fasulye pilaki. Chyba nie potrzeba większej rekomendacji?:) P.s. Dzisiejszy post to mój debiut w wirtualnej kuchni. Razem(...)odnosi się od pieczenia w pomidorowym sosie, a nie gotowania (stąd gigantes plaki). Również fasolowego pilaki nie ma jednego, gdyż w Turcji przygotowuje się dwie odmiany tego dania. Pierwsza to fasulye pilaki , do którego wykorzystuje się białą fasolę . Przeglądane przeze mnie na Internecie tureckie przepisy każą użyć odmiany fasoli o nazwie  bombay fasulye (np ten przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak marynować grzyby? 195

niedzielę nazbieraliśmy mnóstwo grzybów. Podgrzybek na podgrzybku, borowików mnóstwo! Wiadra, skrzynki wypełnione po brzegi. Sezon na grzybobranie oficjalnie uznaję za otwarty! Ale co teraz z nimi zrobić? Wszystkich nie da się zjeść. Ja zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci Marysi. Jest to przepis na jedną porcję marynaty. Składniki: 3l wody 0,5l octu(...)szklanki cukru 2 duże łyżki soli liść laurowy ziele angielskie pieprz w ziarnach  Łączymy wszystkie składniki. Dokładnie mieszam, żeby cukier i sól się rozpuściły. 2/3 odlewamy do drugiego garnka. W garnku z 1/3 roztworu gotujemy przez 30 min oczyszczone małe grzyby (możecie wykorzystać wszystkie: małe maślaczki, podgrzybki). Po 30 min przekładamy do czystych słoików. Do każdego słoiczka dokładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii 123

przypala. Postanowiłam wykorzystać wolnowar, czyli slowcooker, o którym pisałam tutaj. Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii jest idealnie gładkie Takie pomarańczowe puree można wykorzystać jako nadzienie do naleśników. Polecam również danie w tym samym klimacie: pomarańczowe tosty francuskie 12 pomarańczy 4 łyżki cukru waniliowego 1 laska wanilii 250 g karmelizowanego cukru (grube kryształy) sok z 1 cytryny(...)pomarańczy, posiekana drobno Obrane ( bez skórek i błon) i pokrojone w cząstki pomarańcze umieszczamy żaroodpornym naczyniu wolnowaru, dodajemy sok z cytryny i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Włączamy slowcooker na drugi stopień gotowania, przykrywamy, gdy pomarańcze puszczą sok, dodajemy cukier i wanilię, gotujemy pod przykryciem 10 godzin aż płyn odparuje (wstawiłam o 20.00, a o godz. 6.00 zajrzałam do garnka). Następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pocałunek drakuli czyli Babeczki Red Velvet 189

dałam jogurt naturalny] 2 ,5 szkl. mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka barwnika spożywczego czerwonego w proszku 1 łyżka cukru waniliowego 1 laska wanilii Margarynę utrzeć z cukrem, Kiedy uzyskamy gładką masę, dodawać kolejno jajka, cały czas ucierając. Później małymi porcjami dodawać maślankę wymieszaną z barwnikiem. W drugiej

Moje domowe kucharzenie
Pomidorowe chutney 149

warzyw. Ja bardzo często robię dwa jego rodzaje. Pomidorowe chutney Pierwszy rodzaj chutney jakie robię to chutney wykonane z czerwonej cebuli. Używam go głównie jako dodatku do serów żółtych. Drugi typ chutney jakie robię to to wykonane z pomidorów. Jego używam go do kanapek, mięs, głównie mięsa z kurczaka, również podaję je z serami. Tak naprawdę oba rodzaje chutney idealnie(...)składniki powinny być miękkie a ocet powinien prawie całkowicie wyparować. Chutney podawać na zimno. Pomidorowe chutney Smacznego! Pomidorowe chutney Chutney można zmiksować jeśli wolimy gładką konsystencję. Jeśli lubimy pikantne dania dodajmy więcej papryczki chili. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); SGMB_GOOGLE_ACOUNT = ""; jQuery(document).ready(function($){var widget = new SGMBWidget();widget.show({"id":"1","title

mecooks
Sos pomidorowy do pizzy 433

 Zrobić dobrą pizzę nie jest łatwo. Najpierw trzeba trochę popracować podczas zagniatania ciasta (ulgę mają ci, którzy posiadają robota kuchennego), następnie należy zrobić dobry sos

Kuchnia Łukasza
Omlet jaglany z wanilią 228

Hej! Wracamy do zdrowych pyszności, więc dzisiaj będzie doskonała alternatywa dla śniadań na ciepło z udziałem mąki pszennej. Mąka jaglana to mój osobisty hit pod względem

Kuchnia PROzdrowotna
Rolada lasagne z młodą kapustą 257

Mielona wieprzowina zawinięta w liściach młodej kapusty, pieczona w sosie pomidorowym. Uzupełnieniem dania są falujące płaty makaronu lasagne z żółtym serem, co sprawia, że danie jest kompletne. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 jajko 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny mielony 1 główka młodej kapusty 6 płatów makaronu lasagne(...)jajko, musztardę, rozgnieciony czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając dobrze solą i pieprzem. Na płaskiej powierzchni rozłożyć folię spożywczą i układać na niej liście kapusty, tak aby zachodził jeden na drugi. Na ułożony prostokąt wyłożyć mięso, zostawiając wolne brzegi. Rozłożyć na całej powierzchni mięsa ugotowane płaty makaronu, a następnie plasterki żółtego sera. Zwinąć całość w roladę wzdłuż dłuższego brzegu przy pomocy

https:KKuchniaMniam
Rogale Marcina 131

150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki  (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować na bardzo małym ogniu(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale wstawić do piekarnika na dolną część ale nie najniższą, nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 min. Po upieczeniu pierwszej blachy włożyć drugą. W tym czasie pierwsza partia stygnie. W trakcie można oblać lukrem i posypać przygotowaną wcześniej posypką.  Lukier: 100g cukru pudru i ok. 2 łyżek wody lub mleka. Ja dodałam mleko. Nadaje

Ukojenie Podniebienia
Rogale Marcina 164

150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki  (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać i osączyć, przesypać do garnka. 300 ml mleka doprowadzić do wrzenia i wrzącym mlekiem zalać mak. Gotować na bardzo małym ogniu(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale wstawić do piekarnika na dolną część ale nie najniższą, nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 min. Po upieczeniu pierwszej blachy włożyć drugą. W tym czasie pierwsza partia stygnie. W trakcie można oblać lukrem i posypać przygotowaną wcześniej posypką.  Lukier: 100g cukru pudru i ok. 2 łyżek wody lub mleka. Ja dodałam mleko. Nadaje

Ukojenie Podniebienia
Pierś z kurczaka po hawajsku 347

stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się otwierał podczas smażenia). Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Kurczaka można oczywiście usmażyć normalnie(...)wyrywa, macie dojrzałego ananasa ;) Rozliczenie: kurczak 9,50zł ananas 3zł ser - 1,50zł przyprawy 1zł frytki zwykłe 1kg- 6zł Z podanych proporcji wychodzi około  porcji obiadowych, całe danie wyjdzie nam około 4,20zł za porcję!:) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 190

piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat, dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka . Chleby odłóżcie(...)posypałam je mocno mąką i włożyłam do wyrastania pod lnianą ściereczką, do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, na około 30 minut.   Gdy chleby zwiększą już swoją objętość podczas drugiego wyrastania wyjmujemy je, a piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C i na jego dno wkładamy żaroodporne naczynie lub blaszkę z wodą, która parując utworzy na chlebie chrupiącą, wyraźną skórkę. Chleby bezpośrednio

Karo in the Kitchen