drugie danie - 14640 przepisów (strona:379/976)

OŚMIORNICZKI Z SALSĄ Z PALONYCH POMIDORÓW. 181

białym winem oraz aromatyczną salsą pomidorową, stanowiły tym samym jedną z naszych przystawek. Kto jeszcze nie próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski/ 15 małych ośmiornic (tu: mrożone) niecały litr bulionu szklanka białego wina 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 2 dymki pęczek posiekanej natki(...)już rozmrożone wrzucamy do gorącego wywaru i gotujemy  30 minut lub 15, jeśli używamy szybkowaru.Następnie odcedzamy je. Pomidory opalamy nad palnikiem ze skórki. Najpierw wycinamy "ogonek", nacinamy drugą stronę na krzyż i stawiamy na palniku. Kiedy skórka się zwęgli, pomidory ściągamy z palnika. Ściągamy skórkę, przekrawamy w poprzek i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Chili

W kuchni Karmel-itki
Panierowane pieczarki, danie w 5 minut 250

Panierowane pieczarki , danie w 5 minut Kiedy wszystko się nam przeje , a domownicy ze smętną miną gapiąc się w talerze , oczekują cudu . Wtedy można spróbować np. panierowanych pieczarek . Fajna , prosta potrawa , a do tego mega uniwersalna . Doskonale, sprawdzi się nawet na zimno jako przekąska, na imprezie lub lekka kolacja . Tak przyrządzone pieczarki są smaczne , prawie(...)następnie wyłamujemy ogonki . Bardzo łatwo to zrobić , gdyż złapane mocno , łatwo się poddają Jajka roztrzepujemy w misce , tak aby białko i żółtko się połączyły ( jak do schabowych ) . W drugiej misce , umieszczamy bułkę tartą . Pieczarki solimy , pieprzymy i obtaczamy najpierw w jajku , potem w bułce i znowu w jajku , następnie w bułce . Tak ” zabezpieczone ” panierką, smażymy w dość

Ogrodnik w podróży
Gotowanie bez chemii. Zioła w kuchni. 203

właściwości Dlaczego jeszcze warto stosować lubczyk w kuchni? Dodawany do potraw usprawnia pracę układu pokarmowego, ułatwiając trawienie . Oprócz tego zapobiega wzdęciom i niestrawności , szczególnie warto więc dodawać go do dań ciężkostrawnych. Lubczyk wykazuje również działanie przeciwzapalne , a w medycynie naturalnej i ludowej jest stosowany jako środek wykrztuśny . Czym zastąpić kostkę rosołową Sprzymierzeniec każdej zapracowanej i zabieganej pani domu(...)jest taka smaczna? Ugotowanie prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma drogi na skróty – wywar musi gotować się około 3 godzin. Powiedzmy sobie szczerze, kto ma czas co drugi dzień gotować bulion przez kilka godzin? Z powodu braku czasu wiele osób sięga właśnie po kostki rosołowe. Ich zaletą jest niska cena, łatwość użycia i wybór „smaków” – bulion warzywny, drobiowy

Pani domowa
Świąteczny piernik 215

cukru - 50 dkg mąki - 5 białek (piana) - 1 dkg sody oczyszczonej - 3 łyżki przegotowanej zimnej wody - 15 dkg bakalii ( rodzynki, orzechy) - powidła śliwkowe ( w zależności od pojemności słoika ja dałam 400 g ) - dwie polewy czekoladowe gotowe ( 5 min się je moczy w gorącej wodzie i są gotowe do użycia) - tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie: Miód z przyprawą trzeba w rondelku(...)rozdrabniam w robocie kuchennym. Teraz zabieram się za przygotowanie foremki ( ja piekę w keksówce ) i nacieram ja tłuszczem i bułką tartą. Ucieram teraz tłuszcz z żółtkami i cukrem. W drugiej większej misce ubijam białka z odrobiną soli. Pianę łączę z żółtkami i cukrem, dodaję mąkę i mieszam. Wyrabiam potem ręką przez jakieś 20 minut. Sodę rozpuszczam z 3 łyżkami

Tanio smacznie i prosto
Już się Pana nie boję, Panie Suflecie! 190

długo odkładanej i oczekiwanej konfrontacji. Nie chciałam, by obecność domowników, a Boże broń, zaglądanie mi przez uzbrojone w ubijaczkę ramię, spłoszyło moje co dopiero zrodzone przekonanie, że dam radę. Walka miała być honorowa - sam na sam, z tą tylko przewagą, że ubijany od XVIII wieku suflet nic sobie nie robił z mojej tremy i wzorowo wyrośnięty zerkał dumnie(...)naczynkach. Wiem, że byłoby to praktyczniejsze, ale ja od paru tygodni szukałam powodu, by wreszcie użyć dużego ramekinu kupionego na targu staroci za całe ...1,50 zł!  Po drugie uwielbiam morele i miałam nadzieję, że ich dodatek znacząco uprzyjemni całe doświadczenie. Nie myliłam się! Suflet uzyskał nie tylko cudowny smak, ale i piękny morelowy kolor. A fakt

KUCHARNIA
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 286

sposób przygotowaną łopatkę pieczemy przez około 8 godzin. Co jakiś czas można ją podlać sokami, które znajdują się w rondlu lub delikatnie obrócić na drugą stronę. Po upieczeniu mięsa cały sos odlewamy do małego garnuszka i wkładamy je znów do piekarnika na 30-45 minut. Można nieco zwiększyć temperaturę. Dzięki temu mięso ładnie się przypiecze. Następnie łopatkę wyjmujemy(...)mięso szarpiemy zgodnie z kierunkiem włókien. Sos pieczeniowy, który odlaliśmy z rondla, miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy go wykorzystać do dania lub zamrozić w formie kostek. Przyda się on do innych dań. Sos BBQ Sos również dobrze jest przygotować sobie wcześniej. W tym celu drobno siekamy cebulę, czosnek oraz wędzone śliwki. W garnku

Food Square
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 179

poranek. Za oknem musi padać śnieg, a jeszcze lepiej jeśli jest śnieżyca! Z kominka bucha ciepło, a my jeszcze w piżamach, zapadnięci w miękkich fotelach zjadamy rogaliki jeden za drugim. 6. Nadmorski wiatr - ciepły, pełen tajemniczych szeptów, oczyszczający ze wszystkich smutków i trosk.  7. Subtelny szelest piany z białek , gdy łączę ją z innymi składnikami. Część(...)zakłada zmieszanie ubitej piany z ricottą to już wpadłam po uszy! I muszę Wam powiedzieć, że naprawdę świetnie ulokowałam swoje uczucia. Was też gorąco namawiam do tego zakochania:)  Danie jest niezwykle proste, lekkie, świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Może być podane jako przekąska, lunch, część lekkiej kolacji. Idealne na zakończenie lata

KUCHARNIA
LEKKI, LETNI KREM POMIDOROWY Z GORGONZOLLĄ 220

Obydwie wersje równie smaczne, co kto woli. Zupa jest bardzo delikatna i meeega smaczna. Warto przygotować od razu większą ilość, by wystarczyła na dwa dni, w moim odczuciu na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Składniki: - 2kg świeżych pomidorów (u mnie odmiana lima) - 1 duża cebula (lub 2 średnie) - 5 ząbków czosnku - 1 puszka mleka kokosowego - duża garść świeżej bazylii(...)dobra również na zimno, jako lekki chłodnik pomidorowy. Można posypać pociętymi drobno listkami świeżej bazylii. Można także podawać z grzankami polanymi oliwą z oliwek, wówczas mamy lekkie danie obiadowe lub letnią kolację. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Brownie bez miksera – wilgotne i ciemne 316

Brownie to szybkie i mało wymagające ciasto. Tak mało wymagające, że nie potrzebujecie do jego zrobienia nawet miksera – wszystko można zrobić jedną łyżką. Chrupiące z zewnątrz

Karo in the Kitchen
Ciasto Marysieńka -z kremem i orzechami 389

Witam Kochani tego pięknego,słonecznego dnia :-) Powietrze powoli zaczyna pachnąć wiosną. Pięknie świeci słoneczko,ptaszki śpiewają i jest jakieś 10 stopni na plusie :-) Zobaczymy czy to

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Śledź marynowany z kaparami, pieprzem i czerwoną cebulką w oleju lnianym na domowym chlebie z ziarnami 150

cukru, co doskonale komponuje się z zamarynowanym śledziem, który jest tutaj zdecydowanie na pierwszym planie. Nieco mdły w smaku chlebek jest jedynie dobrym tłem i uzupełnia całość, dzięki czemu danie jest harmonijne a dla mnie właśnie harmonia na talerzu jest najważniejsza.  Składniki na bochenek chleba  Receptura, która jakiś czas temu urodziła się w mojej(...)podwoją swoją objętość co zazwyczaj trwa około godzinę. Chleb przekładam do formy, którą albo wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Jestem zwolenniczką opcji drugiej, gdyż chlebek dzięki temu wygląda ładniej. Chleb piekę w rozgrzanym do 180 stopi piecu przez godzinę a następnie usiłuję go wystudzić do temperatury pokojowej poza piekarnikiem, na kratce, natomiast jeszcze

Mango Papaja
5 przepisów na ciasta z dynią 141

utęsknieniem czekam do września, kiedy to pojawiają się pierwsze produkowane w Polsce odmiany. Lubię dynię głównie za to, że wykorzystując jedno warzywo jestem w stanie przygotować mnóstwo różnorodnych dań na słodko i na słono. Dynia to chyba najbardziej wszechstronne warzywo jakie pojawia się w mojej kuchni. W dynię odmiany Hokkaido zaopatruję się co roku w gospodarstwie mojego brata(...)dyni jest krojenie i gotowanie lub pieczenie jej na świeżo. Taka pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek i dań głównych, a dynia gotowana nada się do zup czy dań typu curry. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na dania z dynią . I ostatnim sposobem na dynię jest jej przygotowywanie do słoików w dwóch postaciach: dyni

nietylkopasta.pl
Chili z dynią piżmową i papryczkami chipotle 231

już miękkie) można posypać je 1 łyżką mąki kukurydzianej, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 - 7 minut, aż sos się zagęści. W razie potrzeby można dodać drugą łyżkę mąki kukurydzianej, ponownie zamieszać i gotować, aż do zgęstnienia (przez kolejne 5 do 7 minut). Gotowe chili przyprawić solą i ewentualnie innymi przyprawami (np. dodatkowym chili, kuminem) do smaku(...)oprószone startym, żółtym serem i posypane posiekaną kolendrą i/lub plasterkami świeżej chili. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 3 litry chili. Jest to bezmięsna wersja popularnego dania kuchni amerykańskiej - chili con carne. W zależności, od wielkości kostek pokrojonej dyni, chili może się gotować od 55 minut do 1 godziny i 30 minut. Im większa kostka

Gospodyni Miejska
Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango 234

odkrawamy bok mango z jednej z dwu płaskich stron (wbrew pozorom owoc nie ma idealnie jajowatego kształtu, ale jest spłaszczony po bokach). Następnie kroimy miąższ w kratkę, wywracamy na drugą stronę i odcinamy kostki od skórki. Kostkę można wykroić najpierw zdejmując skórkę z mango, potem pokroić nożem miąższ w kratkę, a następnie odciąć od kostki. Mango wrzucamy do miski(...)układamy na sałatce (jeśli wybraliśmy prosciutto – kroimy je w paski). Krok 3 Robimy dresing mieszając wszystkie składniki w szczelnie zamkniętym słoiku. Polewamy sałatę. Krok 4 Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Na wierzch kładziemy cienko pokrojoną w krążki czerwoną cebulę. Pycha! Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Czwartek

Niedzielny kucharz
KOSTKA CZEKOLADOWO-KAWOWA 187

Pyszne czekoladowo-kawowe ciacho, to gratka nie tylko dla wielbicieli kawy i czekolady. Choć osobiście nie jestem fanką ani jednego, ani drugiego, to sama się sobie dziwię i nie wiem jak to możliwe..., ale to ciacho zauroczyło mnie totalnie. Polecam zarówno na wielkie jak i mniejsze imprezy, na pewno zrobi furorę. Choć u mnie (z różnych względów) bez dodatku konfitury(...)wyszło przepyszne. Znalezione tutaj . Ponieważ użyłam trochę większej formy, zwiększyłam ilości składników. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 2/3 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej (dałam orkiszową typ700) do nasączenia: 2/3 szklanki kawy lub likieru Białka ubijamy na półsztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Do sztywnej, błyszczącej

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania