miseczce mieszamy olej z majerankiem, tymiankiem, kolendrą, pieprzem, solą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Taką marynatą smarujemy schab, nakłuwamy go widelcem. Marynujemy całą noc w lodówce. Na drugi dzień przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a kolejne 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy schab(...)podsmażamy na patelni (na tłuszczu z niego uzyskanym). Kaszę zalewamy 300 ml zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy ok 15 minut. Na końcu posypujemy danie posiekanym, świeżym szczypiorkiem
Aga w kuchniPodoba rozpieszcza nas totalnie, już drugi tydzień ciepła i słońca. Taka rekompensata za miesiąc deszczu to ja rozumiem, oby tak dalej było. Niech lato oczywiście też jest takie piękne. Pomału zaczynam żyć przygotowaniami do wyjazdu czyli zaczynam robić jak ja to nazywam spis powszechny lub ewentualnie remanent. Śmiejcie się ale jeśli czegoś nie spiszę i nie wezmę z polski(...)będę musiała się obejść przez kolejne miesiące bez danej rzeczy a czasami bywa to bardzo niekomfortowe. Robiąc taką listę muszę przejrzeć zapasy produktów do pieczenia, których nie mogę kupić na miejscu, kosmetyki, chemie i oczywiście lekarstwa. Przejrzenie dat ważności, ilości produktów, spisanie braków, ktoś powiedział, że małżeństwo to prowadzenie gospodarstwa, aj się czasami czuję jakbym prowadziła hurtownie:) Śmiejcie się
ciastkarnia na kruchym spodzieprzynajmniej w mojej kuchni. Ostatnio wykorzystałam kaszę jaglaną np. zastępując bułkę w pieczeni rzymskiej. Najpierw przygotowałam ciasto zaparzane mlekiem, ciasto zawinięte w folię może spokojnie leżeć w lodówce. Na drugi dzień przygotowałam farsz. Na trzeci dzień lepiłam pierogi. Gotowałam pierogi w sobotę rano. W smaku pierogi były zbliżone do klasycznych ruskich pierogów , gdyż kasza jaglana jest bardzo neutralna w smaku(...)ziemniaki, do tego wymieszana z twarogiem i smażoną cebulką doskonale się formuje. Pierogi z kaszą jaglaną i serem polałam smażoną cebulką i szałwią. Szałwia jest świetnym dodatkiem do dań, podawałam ją np. do ravioli z łososiem i ricottą. Ciasto przygotowałam wg mojego przepisu Jak zrobić idealne ciasto na pierogi ? Pierogi z kaszą jaglaną i serem. Ciasto na pierogi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępłyn, dolewamy po 50 ml wody, znowu mieszamy aż ryż wchłonie całą zawartość, czynność tą powtarzamy aż cały ryż będzie już miękki, trwa to około 30 minut. Dlatego to danie jest dla wszystkich tych, którzy są cierpliwi i nie przeszkadza im stanie przy kuchni z łyżką w reku. Muszą Państwo wiedzieć że smak risotto wynagrodzi cały(...)sposoby, pierwszy to nakładamy risotto i posypujemy świeżą natką pietruszki. Bądź nakładamy risotto a na nie dodatkową porcję ugotowanych szparagów (dla wszystkich podwójnych miłośników tego warzywa ;-)) Pierwszy sposób podania... Drugi sposób podania
SMYKWKUCHNIjeść bez ograniczeń, wręcz do każdego posiłku! Od tego nie tyjemy, bo człowiek w 70% składa się z wody, a warzywa zawierają jej bardzo dużo, więc jedno w drugie wchodzi. Poniżej przedstawiam informacje na temat owoców i warzyw o wysokim indeksie glikemicznym*. Owoce: banan dojrzały 60 melon 60 morele z puszki 60 ananas z puszki 65 rodzynki(...)arbuz 75 Warzywa: ziemniaki 70 - 90 kukurydza 70 burak 64 dynia 75 groszek zielony 40 fasola kolorowa 45 rzepa Indeks glikemiczny - określa szybkość ciśnienia krwi w organizmie po spożyciu danego produktu
Truskawkowa Fiestabezglutenowa czyli po 1/4 szklanki: gryczanej, ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, zbytnio jednak czuć gryczaną, więc następnym razem dam jej mniej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g masła (dałabym 150 gr następnym razem, bo w wersji bezglutenowej jest delikatnie suche) 2 duże jajka pół szklanki mleka Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę o średnicy(...)kończąc na mące, mieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozsmarować po dnie formy, można zwilżoną w wodzie łyżką, wyłożyć żurawiny, wyrównać, wyłożyć drugą część ciasta, wyrównać. Piec w rozgrzanym piekarniku około 45-50 min do suchego patyczka w 180 st. Po upieczeniu zostawić w formie na 30 min, następnie wyjąć z formy
moj przepis nałyżki ciemnego sosu sojowego 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego pozostałe : kaczka – tuszka , około 2,5 kg duży garnek ( 10 l ) , taki w którym, da się zanurzyć, całą kaczkę folia aluminiowa Składniki na marynatę, mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok . Tuszkę kaczki , oczyszczamy ze wszelkich, zbędnych, dodatków , jakim są piórka i pały Osuszamy, papierowym ,ręcznikiem(...)dwie , trzy godzinki ) . W dużym garze , doprowadzamy wodę do wrzenia . Jak wrzątek zacznie bulgotać , wyłączamy gaz i zanurzamy naszą kaczkę , na chwilkę dwukrotnie ( wkładacie , liczycie do trzech , wyjmujecie i drugi raz , wkładacie , ponownie liczycie do trzech i wyjmujecie ) . Teraz , koniecznie, wieszamy kaczkę , w ciepłym pomieszczeniu ( 20 – 24 C ) aż całkowicie obeschnie , trwa to nawet trzy , cztery godziny i jest
Ogrodnik w podróżyoraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę 38×25: Składniki na biszkopt kakaowy: 6 jajek rozmiar L 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 6 łyżek kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka(...)kratce lub w piekarniku. Nożykiem, bardzo delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 2 blaty, wyjdą dość cienkie (około 1 cm). Nasącz: 1 szklanka wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już bez wody) 1 szklanka zimnej wody Wodę wymieszać z wiśniówką. Bita śmietana: 1 litr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody
moj przepis naMówiono że jak gospodyni ładnie śpiewa, to ciasto po upieczeniu nie będzie miało zakalca. (…) Pamiętam nawet przyśpiewkę; kiedy mama robiła jakieś ciasto to śpiewała. »Oj Poręby – Poręby piękna Porębianka dała mi gęby«”*. Pani Janina Olszowy natomiast podaje wskazówki, z jakich korzystały nasze babcie i prababcie piekąc ciasto drożdżowe. Ponieważ wyrabianie takiego ciasta wymaga czasu, który we współczesnych przepisach podawany jest(...)wskazówki miało zapewnić, że ciasto będzie dobrze wyrobione. Aby natomiast było pulchne i wyrośnięte musiało wyrastać tyle razy, ile jest pór roku, a zatem pierwsze wyrastanie to zaczyn, drugie wyrastanie to ciasto wyrobione w misce, trzecie wyrastanie to ciasto przełożone do brytfanki, a ostatnie wyrastanie to ciasto w piekarniku. Oryginalny przepis podany przez Panią Janinę zawiera składniki
Trzeci talerzbyły srebrne w kształcie listków migdałowca. Młoda kobieta lekko się uniosła, ujęła jeden z kubeczków, osuszyła jego brzeg smukłym palcem i dygając, podała napój Si-menowi. (...) Gdy wypili herbatę, dał znak Szylkrecikowi, a ten wniósł kwadratowe pudełko, w którym były podarunki: dwie szpile do włosów, dwie chustki z przetykanego złotem jedwabiu i sześć złotych pierścionków."* Randka. Zabawne słowo(...)Brzmi trochę śmiesznie, jak rąbek, kantek, fałdka. ..Nie przypomina tego czym jest w istocie. Spotkania. Ważnego. Wyczekiwanego. Pełnego emocji. Rumieńców. Odmierzanego biciem serca, coraz szybszym. Uściskiem dłoni, ciepłej, rozgrzanej - drugą dłonią, cieplejszą, większą, silniejszą. Splecione ręce, myśli, słowa, albo ich brak zastąpiony milczeniem pełnym nadziei w kolorze szczęścia. Herbatą zaczynały się często jedne z moich pierwszych randek
KUCHARNIAMałe słodkie muffinki na deser.Puszyste i wilgotne w środku z kawałkami czekolady.Prosty i szybki przepis :). SKŁADNIKI 200g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do
Mała w garnku mieszaPrzepyszne ciasto bez pieczenia 3 bit zapewne będzie smakowało wszystkim, jest banalnie proste w przygotowaniu a daje maksymalną rozkosz dla podniebienia .polecam do wypróbowania . składniki na
Smakowite DaniaPyszne, chrupiące, słodkie, smaczne... Idealne! Wafle domowe to jeden z najlepszych deserów na świecie, bo uwielbiają je dzieci, a także i dorośli. U nas w
Kuchnia Łukaszamasz ochotę się pobawić to podziel na maleńkie różyczki. Na 1 patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż na niej tofu aż się przyrumieni (5-10 minut). Na drugiej, dużej patelnie rozgrzej pozostały olej i smaż na niej przez 3-5 minut cebulę, po czym dodaj czosnek i imbir, zamieszaj i dodaj pieczarki. Smaz razem przez 3-5 minut(...)kalafior będzie miękki (około 5 minut). Gdy będzie gotowe wymieszaj z tofu i ugotowanym makaronem. Całoć posyp sezamem. Gotowe Smacznego! Artykuł Tofu nie jest fu, czyli danie na szybko z makaronu, kalafiora i tofu pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfWtedy też założyłyśmy Instagrama @twobrokesistersblog , na którym do dzisiaj pojawiają się Nasze codzienne posiłki i inspiracje na proste dania. W lipcu 2016r. brałyśmy udział w SeeBloggers, co dało Nam niezłego kopa do działania i mnóstwo inspiracji. W tym roku pojawiło się mniej postów niż w 2015 r., a to dlatego, że praca i moja działalność wolontariacka pochłaniają sporo(...)dokończenie i publikację - pomysłów Nam nie brakuje Największą popularnością cieszy się przepis na domowe batony energetyczne - jego wyświetlenia stanowią 10% wszystkich wyświetleń na blogu! Na drugim miejscu w statystykach są wegańskie muffinki bananowe z masłem orzechowym (w ogóle mnie to nie dziwi, są obłędne!) Po piętach depczą im fit ciastka z dwóch składników
two broke sisters