dałam ok 50g)2 średnie jajka200 ml mleka6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)płatki migdałów - do posypaniaprzygotowanieOdważyć mąkę. Do większej miski ścierać marcepan, przesypując go co chwilę odważoną mąką. Dzięki temu marcepan nie utworzy grudek i nie będzie się kleił. Dodać pozostałe, suche składniki, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączeniaFormę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego
Stare GaryDrożdżowa dżdżownica już od jakiegoś czasu ” króluje ” na blogach – i ja postanowiłam ją zrobić!Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie!Ciasto
Ostra na SłodkoPrzygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, jabłka umyte, ale nieobrane pokroić w ósemki Cebulę przesmażyć na smalcu, gdy zmięknie dodać jabłka, uważać by się nie rozpadły Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu i dodać niezbyt kwaśną i drobno pokrojoną kapustę- lekko przesmażyć tyle by dobrze ją rozgrzać, posypać pieprzem, majerankiem, ewentualnie solą Dołożyć kapustę do cebuli(...)pokrojoną kiełbasę w grube plastry Na talerzu układamy kapustę z jabłkami, a na wierzchu układamy kiełbaski Pomysł zaczerpnęłam z programu kulinarnego "Łatwe przepisy na wielki apetyt" Danie jest szybkie do wykonania, a przy tym syte i smaczne
Proste Potrawydługo się rozgotowywała i miąższ był taki niejednolity). Tegoroczne, bo były już dwie, wyszły super. Jedną zrobiłam z masłem, a drugą z olejem kokosowym nierafinowanym . I ta druga wersja moim zdaniem była lepsza, delikatniejsza a ten posmak kokosa- pychota. Polecam do wypróbowania, szczególnie wielbicielom bab drożdżowych , bo jest tego warta. Przepis pochodzi z książki L.Ćwierciakiewiczowej. Ja znalazłam(...)bania to po prostu dynia, która jest bardzo zdrowa. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej - 1 paczka suchych drożdży - 80g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + 1 łyżka cukru waniliowego - 60g oleju - dałam kokosowy + 20ml wody ( lub 80g masła) - 0,5 szkl mleka (dałam roślinne) - 1 szkl przecieru dyniowego - szczypta soli - skórka otarta z pomarańczy ( ja pominęłam) Przecier dyniowy: Dynię ( najlepiej odm.Hokkaido) obrać
Smaczne Zdrowewioski, gdzie będziesz siorbał wino i grał na gitarze ze swoimi amigos... Bajka meksykańska Bliźnięta W brzuchu ciężarnej kobiety były blizniaki. Pierwszy zapytał drugiego: - Wierzysz w życie po porodzie? - Jasne. Coś musi tam być! Mnie się wydaje, że my właśnie po to tu jesteśmy, żeby(...)wiem, ale bedzie więcej światła. Może będziemy biegać, a jeść buzią... - No to przecież nie ma sensu! Biegać się nie da! A kto widział żeby jeść ustami! Przecież żywi nas pępowina. - No ja nie wiem, ale zobaczymy mamę, i ta się bedzie o nas starać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładowolnym smaku 100 g borówek + do dekoracji 100 g malin + do dekoracji biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem(...)miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przestudzone mleko z żelatyną a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać borówki a do drugiej kakao i maliny. Obie masy dokładnie wymieszać.Do tortownicy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać a potem masę z malinami i znowu wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem udekorować
Monia miesza i gotujefajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku(...)długości) jak nie ma mięty można dać koperek lub pietruszkę 100 gr sera feta pieprz Miętę umyć osuszyć, obrać z listków. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zblendować na gładką masę. Wykonanie: Wystudzony warkocz pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Poukładać na talerzu, sos przelać do kokilki lub małej miseczki. Danie je się rękami, więc
moj przepis napachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie. Do przygotowania dania użyłem: 100 gram sera koziego, 100 gram sera żółtego, 100 gram twarogu półtłustego, 2 ząbków czosnku, 250 gram mąki, 3 jajek, 150 ml maślanki, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżek masła, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku listków bazylii do dekoracji. Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania(...)grubości około 5 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinałem przy użyciu małej miseczki koła o średnicy około 7 cm i na środku każdego wyciętego koła ułożyłem łyżkę farszu serowego. Rozwałkowałem drugą część ciasta i wyciąłem z niej taką samą ilość kół tej samej wielkości, które skleiłem z kołami z położonym farszem, tworząc coś w rodzaju pierogów. Istotnym jest, aby farszu
Wyprawy kulinarnegdyż wówczas wystarczy w każdym z nich umieścić niepełną małą łyżeczkę tłuszczu. Wynika to z faktu, że powierzchnia, na której będziemy sadzić jajko jest po pierwsze niewielka, a po drugie ściśle określona i kontrolowana. Zbyt duża ilość tłuszczu w przypadku używania patelni z wgłębieniami jest zresztą niepożądana, gdyż tłuszcz wyparty z zagłębienia zacznie zalewać jajka od góry powodując(...)przyjmuję standard pn. „na średnim ogniu”. Pytanie czym jest ten „średni ogień”? Ja rozumiem go dosyć dosłownie jako jeden z palników o średniej mocy (czyli ten średniej wielkości w danej kuchence) rozkręcony na swój środkowy nastaw. Odpowiednio należy odnieść to również do elektrycznych płyt indukcyjnych. W razie potrzeby zawsze możemy jednak zmniejszyć moc grzania, tak abyśmy nie przypiekli nadmiernie naszych
Kulinarna Pokusaleci!!! Już 3 lata jestem z Wami i dla Was. Kochani, mój blog powstał dokładnie 3 lata temu. Kiedy minęła pierwsza rocznica nie spodziewałam się, że będzie druga... a o trzeciej to już nawet nie myślałam. A jednak jest trzecia rocznica, bo jesteście Wy. Mój blog istnieje dzięki Wam. Przez ten czas doczekał się ponad(...)mnie motorem napędowym do dalszego bogowania. Dzisiaj na ten jubileusz specjalnie przygotowałam tort, którego recepturę wmyślałam podczas jego tworzenia. Może się wydawać skomplikowana i długa, ale inaczej się nie dało. Tort musiał być smaczny i musiał się jakoś prezentować. W końcu to tort jubileuszowy. To tort dla szczególnych gości. Dla Was, moich wiernych czytelników tortownica średn
Kuchnia u Krysigorzkiej czekolady przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy drugą warstwę krakersów. masa serowa Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone(...)dokładnie ją rozprowadzając. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Artykuł Snickers z mascarpone bez pieczenia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Danianajmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce. Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Wlać przecier pomidorowy i chwilę poddusić. Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę gotować, aż sos trochę zgęstnieje(...)mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) W okresie letnim przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cebula , kurczak , marynata , pomidory , przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniamtradycyjnej WUZETKI, delikatny krem z kaszy manny i soczyste leśne jagody. A to wszystko zwieńczone cieniutką bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru(...)wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku. Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek. Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy kakaowej wmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProsta, smaczna, aromatyczna i mocno rozgrzewająca nalewka z wiśni w sam raz na jesienne chłodne wieczory. Idealna dla niecierpliwych smakoszy nalewek gdyż można się nią delektować
Smakowite DaniaPucharek z malinami to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Pokruszone herbatniki z orzechami z dodatkiem kremowego serka, świetnie komponują się z lekko kwaskowatymi malinami. Przygotowanie
Smakowite Dania