pokrojonego w kostkę bakłażana i smażę kilka kolejnych minut. Po tym czasie dodaję ugotowaną soczewicę, pomidory z puszki i duszę całość przez 8-10 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu aż wytopi się z niej większość tłuszczu. Tłuszcz wylewam, natomiast chorizo osuszam z jego nadmiaru na ręczniku papierowym. Soczewicę i warzywa(...)mieszam. Robię w masie trzy lub cztery "dołki" i wbijam do nich jajka. Przykrywam patelnię na minutę. Następnie posypuję całość serem i ponownie przykrywam na minutę. Ściągam danie z ognia. Tuż przed podaniem posypuję danie świeżą bazylią. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaistotna , liczy się smak , a on jest obłędny . Wszyscy amatorzy podrobów powinni dać się mu uwieść , no Ci co podrobów nie lubią , raczej nie zakładam ,że się w tym daniu zakochają " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Chociaż morze , kto wie .. Potrawa jest praktyczna , bo do jej przygotowania potrzebujemy tylko jeden garnek(...)wodą , wrzucamy kostkę rosołową i pozostałe przyprawy – dusimy pod przykryciem około 30 minut , aż serca zmiękną , co najlepiej sprawdzić organoleptycznie – czyli wydobyć jedno i ugryźć , jak się da wbić zęby , to można dołożyć pozostałe warzywa , łącznie z ziemniakami Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu , jeszcze jakieś 15 minut , o czym zagęszczamy śmietanką rozmieszaną z mąką ( można dodać wody
Ogrodnik w podróżypiekłam oddzielnie), ale dla takiego smaku warto poświęcić trochę czasu. Idealne dla pomarańczowych łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)łyżki spirytusu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomarańcze umyć, zalać wodą i gotować przez 10 minut. Następnie wyjąć z wrzątku, zalać zimną wodą i odstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień pomarańcze pokroić w małe kawałki i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka, kakao, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to szybka i smaczna przekąska, nie tylko na imprezę :) Można śmiało je brać również zamiast
Kulinarne Przebojeroku goszczą u mnie buraki ćwikłowe, którymi zajadamy się do...wszystkiego-do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. A na Wielkanoc jak znalazł! Składniki na 6 słoiczków o pojemności 450 ml: 2 kg buraków 2 łyżki octu 2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki cukru -1 łyżeczka kminku mielonego -4 łyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu Wykonanie(...)Umyć buraki i ugotować w łupkach. Wystudzić i obrać ze skóry, zetrzeć na tarce – ja starłam połowę na najmniejszych oczkach, a druga połowę na tarce do placków ziemniaczanych. Kolejno dodać pieprz... ocet, sól, cukier i kminek i dokładnie wymieszać. Przygotować 6 słoików, napełnić ściśle tzn.żeby między kolejnymi nakładanymi porcjami nie było pęcherzyków powietrza i wolnych przestrzeni, zamknąć
Z Kuchni Do Kuchnicukru, jedynie odrobina miodu. Słodzenie "załatwiają" owoce zawarte w smoothie, którego dodałam do masy serowej. Koniecznie też użyjcie prawdziwej gorzkiej czekolady. Po pierwsze, to jedyna właściwa czekolada. Po drugie jest dużo zdrowsza od mlecznej. Po trzecie z mleczną czekoladą ten deser po prostu będzie mdły i nijaki. Składniki na 4 porcje: Kruszonka 40 g mielonych migdałów(...)zmielonego na puder 15 g ciemnego gorzkiego kakao 50 g zimnego masła Wszystkie składniki kruszonki włożyć do miski (lub malaksera). Posiekać z masłem i szybko zagnieść kruszonkę. Masa powinna dać się uformować w kulkę, ale także z łatwością rozpaść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180C. Kruszonkę rozsypać po blasze. Piec ok. 20 minut, odsatwić do przestygnięcia
Pełny talerzcukru. Tak przygotowane płatki ucieramy tłuczkiem około 30 min. Az powstanie gładka masa a cukier pod palcami nie będzie wyczuwalny. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Ja dałam około 3 łyżek. W wielu przepisach znalazłąm informacje aby odcinać białą część płatka, ale ja jestem za leniwa ;-) i tego nie robiłam. Biała końcówka nadaje lekko gorzki posmak(...)smaczna. A tak wygląda po około 30 min. Konfiture wkładamy do wyparzonych i suchych słoików. Mnie z podanych składników wyszły dwa słoiczki. Jeden o pojemności 210 ml. a drugi 320 ml. Czyli około pół litra. Słoiki zakręcamy - nie pasteryzujemy. Odkładamy w chłodne miejsce. Ja włożyłam do lodówki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Kasza manna ze smażoną nektarynką Lekkie danie, które pomimo swej prostoty zachwyca smakiem. Składniki dla czterech osób 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 3 szklanki wody 3 nektarynki 1 łyżka masła ewentualnie 1 łyżki cukru do kaszy Sposób przygotowania Nektarynki myjemy, usuwamy z nich pestki, kroimy na cząstki i wkładamy do niewielkiego rondla(...)którym rozgrzaliśmy już łyżkę masła. Dodajemy owoce i smażymy przez 3-5 minut. W tym czasie w drugim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mleko, znów gotujemy, a następnie mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier), kiedy kasza zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i rozkładamy do uprzednio przygotowanych talerzy
Miód i pieprzDzień dobry we wtorek :) Mam dla Was dziś Ekspresowy - fit - koktajl z czarnej porzeczki - idealny na drugie śniadanie. Musze się Wam przyznać ze ostatnio koktajle to dla mnie rozwiązanie na przekąskę owocowa w ciągu pracy .. Polecam Wam takie rozwiązanie, dostarcza(...)wygodne podczas jazdy samochodem - bo czy wyobrażacie sobie jak można jeść porzeczki i prowadzić samochód ? Pewnie, że się da ale po co?! Skoro można łatwiej I lepiej ? :) 2 szklanki obranej czarnej porzeczki zmieszać z 200 ml jogurtu naturalnego. Zmiksowa
dlaSmaQmiksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie z całym kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Wyciskamy sok z pomarańczy. Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty, można ułożyć je sobie na kawałkach papieru do pieczenia, żeby łatwiej było je przesuwać po stole(...)dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy sok łatwiej wsiąknie w ciasto. Na dolny blat nakładamy warstwę kremu śmietankowego i układamy pokrojone na kawałki truskawki. Przykrywamy drugim blatem, nakładamy krem i dekorujemy truskawkami. Na koniec układamy na górze kilka listków świeżej mięty. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyfizycznie i psychicznie, bo ilość pracy i warunki mnie dobiły. Nie żeby coś, chodzi o to, że kuchnia jest malutka, a jest w niej zazwyczaj ok. 5 osób. Drugiego dnia nie miałam zupełnej ochoty wstawać o tej szóstej (przecież to prawie noc!) i iść tam znów. Ale szczerze mówiąc, z każdym dniem klimatyzowałam się bardziej i czułam lepiej, te osiem(...)milej. Osoby z którymi pracuję są świetne, serio, uwielbiam tych ludzi! :) Niby to było tylko pięć dni, ale już nauczyłam się paru nowych rzeczy i podpatrzyłam kilka pomysłów na dania. Po tym pracowitym tygodniu nawet nie przyszło mi na myśl żeby jednak zostać w Warszawie, na prawdę bardzo chciałam wrócić do domu, wyspać się, poleniuchować, zjeść normalny obiad
breakfast of dreamsDzisiaj zapraszam na gruszki gotowane na winie najlepiej półsłodkim różowym Celebro www.facebook.com/KlubCelebro nadziewane serkiem homogenizowanym z owocami .Tak przygotowane gruszki polecam dorosłym na romantyczny podwieczorek
Smakowite Daniapost trochę sobie poczekał, ponieważ zarówno ostatni tydzień jak i ten weekend obfitowały w wydarzenia. Z punktu widzenia bloga szczególnie ciekawy był ten drugi, ponieważ w jego trakcie zgłębiłam sekrety niemieckiej Wenecji, piklowanych ogórków oraz Hermanna von Pückler-Muskau i jego ogrodów. Ale zanim podzielę się zdobytą wiedzą, będzie dynia- bo kiedy serwować te śliczne dyńki, jak nie w tygodniu(...)kiedy cały anglosaski świat ogarnia szaleństwo Halloween? Nie chcę nikogo namawiać ani zniechęcać do świętowania Halloween. Każdy sam decyduje jakie wydarzenia i w jaki sposób celebruje. Ale nie da się zaprzeczyć, że sezon dyniowy jest w pełni- a moje dyńki nie dość, że w środku mają dynie to jeszcze mogą się pochwalić dyniową aparycją. To bardzo efektowny sposób na podanie
les mirabellesDziękujemy wszystkim osobom, które wzięły udział w Naszej zabawie. Tym razem Nasza rozdawajka cieszyła się większym zainteresowaniem. W dniu 20 lipca upłynął termin zgłaszania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki