drugie danie - 14640 przepisów (strona:397/976)

Grecka Jajecznica Kayanas 77

niezwykłą historię. Przywieźli ją do Grecji Żydzi. W 1492 roku  część ludności żydowskiej, która nie przeszła na chrześcijaństwo, była zmuszona opuścić Hiszpanie. Wygnani Żydzi osiedlili się głównie w drugim co do wielkości mieście greckim, czyli w Salonikach. Ogromną częścią kultury żydowskiej jest jedzenie. Ta tania, prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna potrawa serwowana była jako wczesny obiad(...)pokrojone w kostkę pomidory, dopraw oregano, solą i pieprzem, mieszaj i grzej, aż pomidory lekko odparują.  W międzyczasie jajka wbij do miseczki i lekko ubij widelcem.  Po drugie, kiedy pomidory będę gotowe, wlej jajka i mieszając, grzej je, aż pozyskasz konsystencję, jaką lubisz.  Na koniec nałóż jajecznicę, dodaj fetę, płatki chili, dopraw oregano i pieprzem

RafalCook
Kotlety ziemniaczano-marchwiowe 145

Składniki : 4 średnie ziemniaki 3 marchewki 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka mielona ostra 2 cebule tłuszcz do smażenia ewentualnie jajko bułka tarta Przygotowanie : Ziemniaki

Proste Potrawy
Kruche ciasto z czekoladowym wnętrzem 161

szklanki cukru *ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott Masa budyniowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru 3 szklanki mleka (można ciut mniej) niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) 2 pełne łyżki masła Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimną margarynę lub masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka, zimny jogurt naturalny (lub śmietanę(...)jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę (u mnie 24×24 cm) smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy

Słodkie okruszki
sałatka z kapusty pekińskiej 166

Do smażonego ryżu w stylu chińskim idealnie pasuje sałatka z kapusty pekińskiej. Pewnie nie dla każdego smakosza - R podziękował - ale polecam, dla mnie była ciekawa. Trudno

Gotowanie z pasją
Łopatka na dwa sposoby 108

Hej! Wczoraj upiekłam pyszną łopatkę. Nie przesadzam, jest naprawdę wyjątkowa w smaku. Duża zasługa zalewy w której leżała, ale swoje zrobiły też suszone śliwki. Mięso upiekłam

Tylko pysznie
Podsumowanie akcji "Grzyby i warzywa jesienne. 2016" 150

Tydzień temu (19 XI 2016) zakończyła się druga edycja organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej "Grzyby i warzywa jesienne" głównie w Mikserze Kulinarnym . Do akcji zostało zgłoszonych 21 przepisów, z których 15 spełniało zasady akcji, czyli zawierało przynajmniej dwa warzywa. Niestety wciąż zdarzają się osoby, które nie czytają warunków akcji - wśród nadesłanych wpisów znalazły się takie, które dotyczyły owoców(...)sensie botanicznym lub posty nie zostały oznaczone banerkiem akcji :( Nadesłaliście przepisy, które dotyczyły zup, dań głównych i sałatek, dzięki którym w naszych kuchniach zrobiło się naprawdę jesiennie, pachnąco, kolorowo i smakowicie. Bardzo za nie dziękuję! 😄 Osobiście mam wielką ochotę na carpaccio z buraka. Paulina prowadząca blog Jazzowe Smaki przygotowuje je w interesujący sposób, czym bardzo skusiła moje podniebienie

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone kotlety drobiowe z warzywami 320

Pieczone kotlety drobiowe z warzywami to danie, które mogłoby u mnie gościć na okrągło. Dlaczego? Przede wszystkim można przemycić do nich dużo warzyw, są niskokaloryczne (szarpane kotlety są na ogół w wersji smażonej – tutaj je pieczemy), łatwo się je przygotowuje i wychodzi ich po prostu sporo. W smaku są delikatne, lekkie, bardzo wilgotne(...)pewno posmakują także dzieciom, które trudno namówić do jedzenia warzyw. Doskonałe także dla osób na diecie. Na drugi dzień można je po prostu odgrzać. A co do nich? Wystarczy ulubiona surówka czy sałata. Przepis na 12 sztuk. Pieczone kotlety drobiowe z warzywami: 500 g piersi z kurczaka lub indyka 1 średnie jajko 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 marchewki

Poezja smaku
Zdrowa żywność od MyVita :) 136

wypieków.  QUINOA  Komosa ryżowa należy do pseudozbóż, dodatkowo naturalnie bezglutenowych. Odznacza się wysoką zawartością białka roślinnego. Może być spożywana na słodko i słona. Ja bardziej preferuje tę drugą opcję i często quinoa znajduje się w moich posiłkach obiadowych. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony czy ziemniaki.  AGAR AGAR  Agar jest substancją żelującą na wzór żelatyny wieprzowej(...)pochodzenia roślinnego . Ja najczęściej używam go w okresie letnim, kiedy przygotowuję różne przetwory, jak na przykład dżemy czy konfitury, wtedy doskonale zagęszcza mi konsystencje. Agar po wymieszaniu w danym surowcu tężeje po jakimś czasie i nie rozpuszczą się w temperaturze pokojowej, także przygotowane z jego udziałem potrawy nie rozpłyną się, mimo tego, że nie będą stały w lodówce.  OLEJ

Zdrowie na języku :P
Zniszcz te kilogramy - recenzja książki Magdaleny Makarowskiej 117

indywidualnych planów dietetycznych dla dzieci i dorosłych.  Napisała wiele książek i poradników dotyczących żywienia. Wracając do książki...  Składa się z 7 części. Pierwsza - to krótki wstęp autorki. Druga - to list do rodziców. Trzecia - to mnóstwo informacji związanych z dietą i naszym organizmem. To z niego można dowiedzieć się skąd biorą się zbędne kilogramy.  Opisane są podstawowe(...)oraz fakty i mity, które mu towarzyszą. Czwarta - to porady dietetyczne i ciekawe przepisy. Autorka rozpisała jadłospis na dwumiesięczną kurację i umieściła rewelacyjne przepisy na zdrowe oraz jednocześnie - pyszne dania ułatwią osiągnąć zamierzoną wagę. Wszystko jest apetyczne i warto, aby znalazło się w menu każdego człowieka. Znajdują się tu też przepisy na fantastyczne desery i słodkości, które zapewne ułatwią

Di gotuje
Sernik królewski 191

mąki tortowej • 3 łyżki cukru pudru  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 50 g cukru pudru • 50 g masła w temperaturze pokojowej • 2 jajka • ziarenka z laski wanilii Wykonanie: • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać(...)żółtka i pokrojone  masło • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę z cukrem pudrem miksujemy, • dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach • dodajemy jajka, każde miksując około minuty, • na koniec

Anioły w kuchni
Jajka smażone z soczewicą i bakłażanem z dodatkiem chorizo 118

pokrojonego w kostkę bakłażana i smażę kilka kolejnych minut. Po tym czasie dodaję ugotowaną soczewicę, pomidory z puszki i duszę całość przez 8-10 minut. W tym czasie na drugiej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu aż wytopi się z niej większość tłuszczu. Tłuszcz wylewam, natomiast chorizo osuszam z jego nadmiaru na ręczniku papierowym. Soczewicę i warzywa(...)mieszam. Robię w masie trzy lub cztery "dołki" i wbijam do nich jajka. Przykrywam patelnię na minutę. Następnie posypuję całość serem i ponownie przykrywam na minutę. Ściągam danie z ognia. Tuż przed podaniem posypuję danie świeżą bazylią. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Jednogarnkowiec z serc indyczych 173

istotna , liczy się smak , a on jest obłędny . Wszyscy amatorzy podrobów powinni dać się mu uwieść , no Ci co podrobów nie lubią , raczej nie zakładam ,że się w tym daniu zakochają " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Chociaż morze , kto wie .. Potrawa jest praktyczna , bo do jej przygotowania potrzebujemy tylko jeden garnek(...)wodą , wrzucamy kostkę rosołową i pozostałe przyprawy – dusimy pod przykryciem około 30 minut , aż serca zmiękną , co najlepiej sprawdzić organoleptycznie – czyli wydobyć jedno i ugryźć , jak się da wbić zęby , to można dołożyć pozostałe warzywa , łącznie z ziemniakami Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu , jeszcze jakieś 15 minut , o czym zagęszczamy śmietanką rozmieszaną z mąką ( można dodać wody

Ogrodnik w podróży
Pomarańczowiec 348

piekłam oddzielnie), ale dla takiego smaku warto poświęcić trochę czasu. Idealne dla pomarańczowych łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek maki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 jajka 3/4 szklanki cukru(...)łyżki spirytusu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomarańcze umyć, zalać wodą i gotować przez 10 minut. Następnie wyjąć z wrzątku, zalać zimną wodą i odstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień pomarańcze pokroić w małe kawałki i przekręcić przez maszynkę do mięsa. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka, kakao, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem 58497

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to szybka i smaczna przekąska, nie tylko na imprezę :) Można śmiało je brać również zamiast

Kulinarne Przeboje