drugie danie - 14640 przepisów (strona:397/976)

Popołudniowe ciasteczka do kawy 207

umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą połowę mielimy w blenderze lub ugniatamy w moździerzu. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy w poprzek na trzy. Bakalie wgniatamy do ciasta i dzielimy je na trzy części. Z każdej(...)Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem lub ewentualnie mlekiem i pieczemy 20 min. Po tym czasie wałeczki wyjmujemy i zostawiamy do delikatnego ostygnięcia. Kiedy już da się wziąć je do ręki, kroimy na ukos na dość grube plastry. Powinny mieć ok. 2,5 cm. Tak przygotowane biscotti z powrotem układamy na blasze i pieczemy dalsze

Ratunku obiad
Sernik bananowo - jagodowy z parowaru 354

Specjalizuję się głównie w obiadach z parowaru, ich zrobiłem już setki, z czasem doszły desery i inne dania :) , ale ciast nigdy nie robiłem. Postanowiłem się rozwijać również w tym kierunku i spróbować zrobić sernik z parowaru. Pierwszą próbę podjąłem kilka dni temu. Wyszedł bardzo dobry, ale konsystencja nie podobała mi się do końca, dlatego też nie znalazł się(...)serniku sprzed kilku dni taka nie była. Wtedy dałem 8 kawałków czekolady gorzkiej i łyżkę miodu, ale polewy było za mało i była bardzo cienka warstwa, ale dobrze się kroiła. Teraz dałem całą czekoladę innej firmy i łyżkę miodu. Może to zależy od producenta i ilości kakao. Myślę, że możecie dać 3/4 tabliczki, albo zrobić z całej i resztę zjeść

Parowar Faceta
Grillowane kieszonki schabowe 162

600 g schabu bez kości, 1 czerwona papryka, 1 żółta  papryka, 1 zielona papryka, 150 g pomidorów suszonych,  100 g boczku wędzonego

Świat Domowej Kuchni
Sos mięsno - szpinakowy 168

Sosów do makaronu jest niezliczona ilość. Ja dziś tę kolekcję powiększyłam o sos ze świeżym szpinakiem i mleczkiem kokosowym. Szybki do zrobienia jak to przy takich

Ewa w kuchni
Risotto alla Milanese 104

Kolor uzyskany dzięki szafranowi. Pyszne, zapewniamy.  Składniki 400 g ryżu arborio 100 g startego parmezanu 1 cebula sól biały pieprz szafran 1,25 l bulionu

R'n'G Kitchen
Racuchy drożdżowe z kremem malinowym 264

góry. Kłaść porcję ciasta na patelni. Kiedy pojawią się pęcherzyki i jedna strona się zrumieni, przewracać racuchy. Smażyłam w metalowych rantach napełniając ciasto do połowy. Kiedy wyrosło przewróciłam na drugą stronę i zdjęłam metalową obręcz. Trochę to kłopotliwe, ale dzięki temu ciasto nie rozpływa się na boki i wyrastają puszyste racuchy. W między czasie zmiksować serek mascarpone razem(...)lodówki. Krem również można przygotować wcześniej. Przed smażeniem ciasto powinno się nieco ocieplić. Ciasto można też przygotować rano przed wyjściem do pracy. Kategoria: Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Desery , DLA DZIECI , Naleśniki, gofry, placuszki , SŁODKO Tagged: drożdże , maliny , mascarpone

https:KKuchniaMniam
Coś na start... 205

nigdy nie będziesz miała takich jak aniołki Victoria's Secret. Nie porównuj się do innych, każda z nas ma inne proporcje i nie warto dążyć do konkretnego obrazu. Daj z siebie wszystko, by mieć najlepsze ciało jakie możesz uzyskać.   2) Ustal zbilansowaną i racjonalną dietę   Słowo dieta nie koniecznie musi oznaczać odchudzanie, dieta to także sposób odżywiania się(...)pijemy wodę i zieloną herbatkę. Kawa - w ograniczonej ilości.   4) Urozmaicaj! Zadbaj, aby każdy Twój posiłek zawierał różnorodne produkty. Staraj się nie jeść chleba z szynką na śniadanie, drugie śniadanie i kolację. Przygotowuj różnego rodzaju pasty, twarożki i sałatki. Jedz surowe warzywa jak najczęściej, najlepiej 5 razy dziennie i pamiętaj, aby Twój talerz był zawsze kolorowy. Jedzenie

Fit & Healthy Life
Bułki mleczne na Tang Zhongu 279

drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych) 1  jajko 167 g mleka 40 g masła Przygotowanie bułek: W jednej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże, w drugiej zaś mleko, Tang Zhong i jajko (zostaw sobie odrobinę jajka, jeśli chcesz nim poglazurowac bułki). Dodaj suche składniki do mokrych, następnie mieszaj do uzyskania jednolitego, aczkolwiek lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto(...)przeciwległego boku do środka. Ciasto lekko przyklep i powtórz składanie cały czas z tych samych boków uzyskując coś na podobieństwo walca. Podziel ciasto na osiem równych części i daj mu odpocząć około 10 minut. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułkę i umieść na blachę delikatnie przyprószoną mąką, lub na papierze do pieczenia (ja stosuje silikonową podkładkę). Pamiętaj o zachowaniu odstępów

Grahamka, weka i kajzerka
Naleśniki z pieczarkami i serem 107

odrobinę oleju. Rozgrzej suchą patelnie, następnie zwilż ręcznik papierowym olejem i przetrzyj nim swoją patelnie. Ciasto wlej dopiero w momencie, jak patelnia będzie dobrze rozgrzana. Piecz naleśniki jeden po drugim, jeśli zaczną się przypalać ponownie nalej odrobinę oleju na patelnie i przetrzyj papierem. Farsz pieczarkowy Następnie przygotuj farsz do naleśników, zacznij od dokładnego umycia pieczarek, później pokrój(...)patelni dorzuć pokrojone w kostkę pieczarki i smaż jeszcze przez kilka minut, aż pieczarki będą miały ładny brązowy kolor. Następnie dodaj pomidory w puszce, gotuj przez kilka minut. Daj sól, pieprz i ulubione zioła, ja dodaję zioła prowansalskie. Przed samym końcem smażenia dodaj do patelni ser tarty mozzarella, Możesz sama zetrzeć ser starty ser i poczekaj aż dobrze się rozpuści

To Musisz Wiedzieć
Ciasto Rajski ptak 1567

Kiedy masa serowa zacznie tężeć wylewamy około 1/3 masy na biszkopt. Na masie układamy w rzędach ptasie mleczko rogiem do dołu, jedno za drugim *** *** Na ptasie mleczko wylewamy resztę masy, wygładzamy i przykrywamy drugą połową biszkoptu *** *** MASA KOKOSOWA. Zimną śmietanę ubijamy ze śmietan fiksem. Dodajemy cukier puder i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy(...)studzimy i następnie delikatnie wylewamy na ciasto *** *** Ciasto wkładamy do lodówki aby stężało *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Ciasto Rajski ptak pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 203

mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata(...)masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W trakcie pieczenia należy placki przewrócić na drugą stronę. Moje się trochę przypiekły, ale były pyszne. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 205

mianowicie pierogi bezglutenowe.  Przyznaje, że zrobić dobre ciasto bezglutenowe nie jest wcale łatwo. Pierwsze jakie zrobiłam w ramach eksperymentu było totalną katastrofa, bo wszystko się rwało, pierogi nie dały się zlepić. Jednym słowem masakra. Co roku troszkę ulepszam swoje przepisy. Ten różni się od tego, który prezentowałam dwa lata temu. Przede wszystkim nie ma tu dodatku jajka, jest(...)pierogów się nie rozpadało i nie rwało nie może być ani za grube, ani za cienkie, poza tym nie może wyschnąć. Gdy pracujemy na jednej porcji ciasta warto by druga, która czeka na swoją kolej była przykryta ściereczką. Ale pierogi to nie tylko ciasto, ale też farsz. Lubie eksperymentować na tym polu i odchodzę czasem od tradycji. Zaskakuję

Przysmaki Karolki
Polędwica z dzika z sosie winnym z quinoą, truflami, boczniakami królewskimi i sałatką z marynowanych buraczków 146

plasterki trufli, a wszystko podane z kolorową quinoą i sałatką z ugotowanych buraczków zamarynowanych razem z cebulką w soku z kiszonych buraków. Kolejny raz kilka doskonałych składników stworzyło pyszne danie, którym chętnie się z Wami dzielę.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 1 polędwiczka z dzika kilka małych boczniaków królewskich pół czarnej trufli(...)kiszonych buraków masło klarowane do smażenia gałązka rozmarynu majeranek pieprz sól Wykonanie: Polędwiczkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy rozmaryn i marynujemy cała dobę w lodówce, w międzyczasie przewracamy na druga stronę. Buraczki gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą i zalewamy na kilka godziny, lub na noc sokiem z kiszonych buraków

Quinoa Raz!
Tort cytrynowy z malinami 238

prostu zachwycająca ;) Polecam! PS drexpol.com.pl  - podłogi do każdego wnętrze - drewniane i korkowe. Piękne, estetyczne i trwałe wykonanie. Firma z tradycjami, produkty w atrakcyjnych cenach :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)szklanki mąki ziemniaczanej (odjąć 1 łyżkę) Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal miksować, następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy jajecznej wsypać obie mąki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.  Dno formy o wymiarach 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia

Domowa cukiernia Ewy
HUMMUS ZE SKIEŁKOWANEJ CIECIERZYCY 234

Hummus to jedna z najpopularniejszych past wegańskich. Rośliny strączkowe, tahini, oliwa, sok z cytryny to obowiązkowe składniki tego dania. W tradycyjnej wersji strączki występują w ugotowanej formie. Z powodzeniem można jednak przyrządzić surowy hummus. Jest on na pewno zdrowszy, bo składniki mineralne i witaminy zawarte w ciecierzycy nie zostały zubożone przez obróbkę termiczną - gotowanie. Moczenie i kiełkowanie strączków(...)powoduje, że są one lżej strawne, brak w nich kwasu fitowego i antyodżywczych składników. Raw hummus jest nie mniej smaczny niż ten wykonany z gotowanej cieciorki. Po tym drugim zwykle dopadała mnie zgaga. Natomiast zjedzenie surowego nie powoduje u mnie żadnych negatywnych dolegliwości. Wręcz przeciwnie - pozytywnie wpływa na mój układ trawienny, czuję się po nim lekko i przyjemnie

Jeść, by żyć w zdrowiu