drugie danie - 14640 przepisów (strona:397/976)

Gofry belgijskie 1629

takiego 4 gofry i dość ciężko rozprowadzało się ciasto po gofrownicy.  Postanowiłam więc dolać mleko i  pracować z nieco rzadszym ciastem.  Gofry z jednego i drugiego wyszły smaczne (może te pierwsze odrobinę lepsze), ale zdecydowanie lepiej rozlewało się ciasto rzadsze (chociaż to miało tendencję do delikatnego wyciekania z gofrownicy). Polecam jednak, bo warto.  Szczególnie na koniec(...)mąki 200 g masła 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki mleka 1 laseczka wanilii (w całej porcji też była jedna) 1 cukier waniliowy (dałam 2 łyżki domowego) 250 g cukru drobnego (dałam 150 g)   Wykonanie: Masło rozpuścić w garnku.  Dodać oba cukru.  Wymieszać i zdjąć z ognia, aby masła przestygła

Sto kolorów kuchni
Ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka” 351

Przepis na lekkie ciasto na bazie bitej śmietany i sera mascarpone na herbatnikach. Składniki: Masa: 650 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)Dodatkowo: ok. 200g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas(...)bardzo powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę. Na blaszce (moja ma wym 24x26cm) układamy herbatniki, wylewamy połowę masy, wyrównujemy łyżką, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy drugą połowę masy (odrobinę masy zostawiamy na wierzch). Układamy ostatnią warstwę herbatników, rozsmarowujemy pozostałą masę i wysypujemy na nią startą czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto cztery smaki z masą serową 321

dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku(...)proszkiem do pieczenia  i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie

O kuchni z uczuciem
Jak pisać bloga kulinarnego - porady początkującego 127

żeby zaspamować czytelników. Dobre treści powstają powoli a czasem trzeba nawet się z nimi przespać. Po za tym lepiej mieć dwa dobre artykuły niż dwadzieścia złych, bo tych drugich i tak nikt nie przeczyta (najwyżej jednego i więcej już nie wróci). Także posty z przepisami wymagają czasu, musisz ugotować, zrobić zdjęcia, które licz się(...)dobrze żebyś pisał regularnie . Wydaje mi się, że dobra liczba na początek to dwa posty na tydzień. Da ci to czas na pisanie, a jednocześnie blog nie będzie się wydawał martwy.   Najlepiej żebyś zamieszczał coś więcej niż tylko nowe dania . No cóż na razie w moim blogu są same suche przepisy, ale już widzę, że to za mało

Lubczyk i Wanilia
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 238

mięsa. Dlatego po wyjęciu mięsa z takiej marynaty powinno się pozwolić aby jej nadmiar ściekł z mięsa przed położeniem go na ruszcie. Znacznie zmniejszy to ryzyko nadmiernego przypalania. Po drugie mięso marynowane w takich marynatach koniecznie należy wykładać na ruszt przy pomocy długich szczypiec. Dzięki temu zachowany będzie odpowiedni dystans i nie będzie ryzyka oparzeń. Pamiętajmy, że wykładając(...)powstanie nam „błysk płomienia/ognia” ponieważ z warstwy zewnętrznej mięsa zostanie spalony cały alkohol. Aby naprawdę ożywić karnawałową imprezę możemy wykorzystać np. niektóre grillowane owoce do przygotowania niezwykłych dań i koktajli. My polecamy przygotowanie małych szaszłyków owocowych grillowanych na dużym ogniu przez 1 minutę. Dodadzą one wspaniałego smaku do różnych koktajli. Np. pokrójmy ananasa w grube kostki/paski nadziejmy

naRuszcie
Dieta aztecka i odchudzająca moc nasion Chia :) 116

takich efektach mówi dr Bob w swoim przypadku). Bardziej zależy mi na poznaniu nasionek chia od tej drugiej strony, czyli poczucia siły, energii, wytrzymałości itp. Po drugie nie mieszkam w dużym mieście, mamy co prawda kilka sklepów, jednak nie posiadają one w ofercie wymaganych produktów do diety. Po trzecie nie ma co ukrywać, że produkty takie(...)mleko migdałowe, orzechy macadamia, woda kokosowa nie należą do tanich rzeczy :( - a są one podstawą niektórych smoothie w I i II fazie. Dlatego na dłuższą metę wiem, że nie dałabym rady. ALE! Zrobię trochę po swojemu :D Chcę Wam przedstawić serię zdrowych smoothie z chia , które będę spożywała zamiast jednego głównego posiłku (śniadanie, obiad, kolacja) :) Sprawdzę, czy rzeczywiście nasionka chia

Zdrowie na języku :P
Litewskie kartacze 219

nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej to pyzy.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram ziemniaków,  100 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 500 gram kiełbasy czosnkowanej, 1 cebuli, 4 łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu(...)skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąłem dokładnie z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę, a wyciśniętą z nich wodę pozostawiłem w talerzu. Ugotowane ziemniaki przecisnąłem przez

Wyprawy kulinarne
Nowe Logo Nowe Cele!!!! 123

troche poźno to piszę, ale wróciłem za granicy i dostałem nową pracę jako kucharz w pewnej restauracji już nie długo się pochwalę gdzie możecie mnie spotkać i spróbować przepysznych dań wykonanych przeze mnie tylko czekam na umowę :), Póki co szukam jeszczę osoby chętniej to zrobienia skórki aby jako tako wyglądało:), w przyszłości planuje przenieść się z bloga(...)bardzo spodoba. Przepraszam, że tak od czasu do czasu piszę, ale dużo mam też na głowie przyszykowania do ślubu, nowa praca, no i nie zapeszając staram się po raz drugi to trzeciej edycji już teraz Piekielnej Kuchni Hells Kitchen. 3majcie kciuki, może wkońcu się uda, bardzo bym chciał. Już na dniach kolejne Przepisy a jest ich mnóstwo w mojej galerii

pichciszto
B... Bruschetta w 2 wariantach! 149

Znana wszystkim włoska przekąska sprawdza się również idealnie jako danie na kolację bądź lunch! Wiem, wiem, Ameryki nie odkryłam, ale nadziwić się nie mogę, że tak dawno jej nie przygotowywałam! Prosta w przygotowaniu nawet dla kulinarnych amatorów ;) Grzanka posmarowana oliwą, z aromatycznym czosnkiem i najczęściej z salsą pomidorową. Pycha! Naczelny wraca z "treningu" (tak, zaczął grać(...)piłę z kolegami z pracy :D), więc należy mu się coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki. Składniki: 1/2 bagietki przekrojona na pół 100g mięsa mielonego (nie patrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p) 3 pieczarki 1/2 pomidora 4 plastry

Kitchens Alphabet
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 113

piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat, dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka . Chleby odłóżcie(...)objętość – posypałam je mocno mąką i włożyłam do wyrastania pod lnianą ściereczką, do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, na około 40 minut. Gdy chleby zwiększą już swoją objętość podczas drugiego wyrastania wyjmujemy je, a piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C i na jego dno wkładamy żaroodporne naczynie lub blaszkę z wodą, która parując utworzy na chlebie chrupiącą, wyraźną skórkę. Chleby bezpośrednio

Karo in the Kitchen
Liebster Blog Award (liczę na Waszą wyrozumiałość) 179

blogerki uznały, że chciałaby się dowiedzieć czegoś więcej akurat o mnie. Dlatego, bez przydługich wstępów tym razem, od razu przejdę do rzeczy. Na początek pytania od Marty : 1. Ulubione danie? To trudne pytanie, szczególnie dla blogerki kulinarnej. Jest tyle różnych różności... Ale niech będzie sernik i wszelkie jego wariacje. 2. Dla kogo kochasz gotować? Dla wszystkich(...)blogi, zachwycały mnie i po prostu zazdrościłam innym, że mają, a ja nie... Więc też założyłam.  5. Wolisz kalafior czy brokuły? Nie umiem wybrać, bardzo lubię jedno i drugie. 6. Wolisz żelki czy ciągutki? Ciągutki, zdecydowanie. 7. Kogo wzięłabyś na bezludną wyspę? Mojego C. On jeden chyba tylko by ze mną wytrzymał... 8. Jedno słowo mówiące

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszna pasta ŁOSOSIOWA 167

Pasty na chleb swoją prostotą i praktycznością zdobywają sympatię w Polskich domach. Szkoda tylko że najczęściej raczymy się gotowcami z marketów które po pierwsze: często mają

Kuchnia PROzdrowotna
Cukiniowe krążki 180

Po raz pierwszy przygotowałam faszerowaną cukinię. Jako farsz proponuję mielone mięso z pieczarkami i ryżem. Cukinia to pożywne i lekkie warzywo, a w połączeniu z mięsnym

Salonik smaków
Zupa tybetańska. 129

wersja pochodzącej spod wysokich Himalajów zupy jest tylko jednym z licznych wariantów popularnego w Tybecie dania. Konkretnie - moim osobistym wariantem. Pewnie kiedy będę ją robił następnym razem, to dodam kilka innych składników -  może szpinak, marchew, kurkumę? Coś wymyślę. A następny raz z pewnością będzie, bo kraina położona na dachu świata ma niezwykłą moc przywoływania myśli. Z całą swoją(...)pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody i gdy zacznie wrzeć dodać groszek i rzodkiew (przepłukaną na sitku). Z mąki, odrobiny wody i soli zagnieść szybko proste ciasto i uformować w cienki wałek

zadanie-gotowanie
Karmelowe ciasto z gruszkami 143

otworzyłam książkę Haliny Jachowskiej "Torty, ciasta przekładane, rolady" to za każdym razem obiecywałam sobie, że lada dzień upiekę to ciasto. I tak mijały chwile, jedna za drugą, aż w końcu... upiekłam:) Muszę przyznać, że ciasto jest dobre, chociaż wydaje mi się, że masa tutaj jest za lekka do samego karmelowego ciasta. Amatorom gruszek wypiek ten na pewno przypadnie(...)bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut w temperaturze 170 0 C. Krem 1: 3 żółtka; 0,5 szklanki cukru (ja dałam kryształ); 1 łyżka żelatyny; 0,5 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%); 2 białka; Wykonanie: Połowę cukru zrumienić w rondlu na karmel, wlać ćwierć szklanki wrzącej wody, zagotować odstawić

In my kitchen