drugie danie - 14640 przepisów (strona:405/976)

Babeczki bananowe z czekoladą 176

Czekoladowe babeczki o smaku bananowym. Jedne z moich ulubionych i godnych polecenia. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 3 dojrzałe

KuchniaWeDwoje.pl
Inny smak pomarańćzy. Jak ją filetować? 164

Obrana i pokrojona w ten sposób pomarańcza smakuje zupełnie inaczej, jest duża bardziej wykwintna i wysublimowana. Mniam,.... Jest to też sposób na efektowne podanie pomarańczy, np

Bazując na smaku
Ciasto jabłkowe pod kruszonką 132

Ciasto jabłkowe pod kruszonką sprawdza się o każdej porze roku i będzie wspaniałym dodatkiem podczas rodzinnych spotkań w czasie Świąt Bożego Narodzenia .   składniki na 4

Smakowite Dania
.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 146

jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw, ale bardzo ciekawe i smaczne, np. fasola w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym, grillowane bataty, były też jakieś sojowe kotlety. Osoba z nietolerancją laktozy zawsze dostawała to samo co inni, ale oczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia byliśmy w ośrodku, tj. nie wyjeżdżaliśmy nigdzie było coś(...)też "wieczory kulturalne" kiedy każdy kraj przygotowywał tradycyjne jedzenie na kolację, a następnie była prezentacja multimedialna o danym kraju, a po niej najczęściej można było spróbować tradycyjnych słodyczy. Będę nieskromna, ale wszystkim najbardziej smakowała polska kolacja, na którą przygotowaliśmy żurek, głowne danie: ziemniaki młode, kotlet z kurczaka, mizera (w wersji wege jajko sadzone, w wersji wegan

breakfast of dreams
Stripsy w wędzonej papryce 167

dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Rozsmarować pędzelkiem. Ustawić program FRY MEAT i czas 30 minut. Gdy zegar zacznie odliczanie czasu wtedy włożyć do misy mięso. Ja układałam jedno obok drugiego i wyszły mi 3 tury smażenia. na każdą przypadło po 10 minut. Każda stronę podsmażyłam po 5 minut pod przykrytą pokrywą. Usmażone stripsy ułożyłam na ręczniku papierowym, tak aby wchłonął(...)zjedzenia. WĘDZONA PAPRYKA Papryka słodka wędzona to przyprawa o unikatowym - dymnym smaku i aromacie. Stanowi znakomite uzupełnienie potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. Nadaje niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE

ClauditteMissCooking
Jajka po Benedyktyńsku z Muffinami angielskimi. 174

ciasta drożdżowego które możemy zrobić w piątek wieczorem a rano zacząć je smażyć, tak! Dobrze czytacie te bułeczki będą smażone. Wszystkie suche składniki przesypujemy przez sitko do miski, w drugiej misce do letniego mleka (około 40 stopni) dodajemy drożdże, miód bądź cukier oraz posypujemy z góry leciutko mąką w ten sposób robimy rozczyn drożdżowy, odkładamy na bok przykrywamy ściereczką(...)która ma bulgotać lekko a nie wrzeć. Czas gotowania to 3 minuty. Boczek podsmażamy na suchej patelni następnie suszymy na papierze ręcznikowym i wszystko wykładamy na talerz. Wyłożone danie polewamy sosem holenderskim i... ...Życzymy Smacznego

Wspólne smaki
Dekalog przetworów – czyli rady na udane przetwory 242

nasze przetwory zawsze się udały Po pierwsze….Nie przepłacaj Nie musisz do wszystkich przetworów kupować najładniejszych warzyw czy owoców. Jeśli coś marynujesz/kisisz w całości, to faktycznie, nad wyborem danego warzywa lub owocu podumaj chwilę. Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, twarde w dotyku. Jeśli jednak potrzebujesz owoców na dżem, w czasie robienia którego i tak się one rozpadną(...)obróbki termicznej. Często na bazarkach można kupić o połowę taniej małe lub popękane „pomidory na zupę” lub owoce z poprzedniego dnia. To doskonały sposób na oszczędność. Po drugie….Nie wierz sprzedawcy „Ten biały nalot, pokazał się właśnie po burzy” – zarzeka się sprzedawca malin, „pani namoczy te ogóreczki przez wekowaniem, to będą

Mieszam w Garnku
Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 246

dodać pozostałe warzywa i gałązkę rozmarynu, dusić pod przykryciem często mieszając po ok. 10 minutach dodać 1 łyżkę sosu ostrygowego, wino i skórkę otartą z drugiej cytryny warzywa powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie, kiedy upiecze się ryba sandacza przed podaniem warto posypać świeżo zmielonym pieprzem   Smacznego! drukuj przepis(...)wersją przepisu Karola Okrasy i – chociaż przyznam, że do sosu ostrygowego podchodziłam z pewną nieśmiałością, naprawdę wart jest wypróbowania. Jest to danie lekkie, niebanalne, a przy tym przygotowuje się je zadziwiająco szybko. I te kolory…   Macie swoje ulubione sposoby na ryby? Będzie mi miło, jeśli

Patchwork
174. Baklawa 315

trudno dostępne). Można je także przygotować samodzielnie w domu... i tak też zrobiłam. Przygotowanie tego ciasta wymaga sporo czasu, cierpliwości i siły do wałkowania. Także szczerzę przyznam, że przy drugim podejściu do tego ciasta, wybiorę się do Almy lub Piotra i Pawła (ponoć tam jest dostępne) i kupię gotowe ciasto filo a farsz i całą resztę przygotuję sama(...)cytryny wody. Przygotowujemy ciasto filo: Do miski wlewamy wodę, oliwę, sól i wsypujemy większą połowę mąki. Mieszamy to za pomocą miksera, dodając tyle mąki ile się da, wsypujemy resztę mąki i ciasto dalej ugniatamy rękoma na stolnicy. Gotowe  przykrywamy miską lub ściereczką i pozostawiamy na godzinę. Przygotowujemy syrop gotując jego składniki na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut

Jadło i czytadło
Tymianek cytrynowy milordzie 140

zawinąć się w kocyk i nawet nie próbować nic osiągnąć. Niestety na takie luksusy nie ma czasu. Moment refleksji tylko na czerwonym świetle, w drodze z jednej pracy do drugiej. To może chociaż ciastko do schrupania? Jakiś czas temu, przy okazji bzowych skonsów , pisałam że Anglicy to się znają. Im bardziej w jesień tym częściej do mnie ta myśl(...)myśląc że to mdłe twardziaki. Kiedy w końcu się skusiłam nie mogłam przestać ich jeść. A potem nauczyłam się je robić. Ponieważ w ogrodzie jest już niewiele rzeczy, które da się zjeść, sięgnęłam po zioła, które jeszcze całkiem dają radę. Ten przepis znalazłam szukając fajnych szortbredów i okazało się, że tymianek cytrynowy tylko czeka, żeby go użyć. MAŚLANE CIASTECZKA

les mirabelles
Hyzop lekarski: właściwości, zastosowanie, gdzie go kupić? 65

jest nazywana czasem józefek, józefka czy izap lekarski. Zdarza się, że można go u nas spotkać w stanie naturalnym – wtedy jest traktowany jako tzw. gatunek zawleczony, obcy na danym terenie. Hyzop lekarski może być także uprawiany w przydomowych ogródkach, nadaje się również do posadzenia w doniczce. Nie jest wymagający – potrzebuje gleby lekkiej i wapiennej. Dobrze, jeśli rośnie w miejscu nasłonecznionym(...)przyprawą o cierpkim, nieco korzennym smaku. Można nim przyprawiać m.in. pieczone mięsa (np. cielęcinę). Hyzop nadaje się też do innych potraw mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Można doprawiać nim również dania z fasoli i ziemniaków, może być składnikiem marynat. Bywa też dodawany do sałatek ze świeżych ogórków i pomidorów, a także do twarogu (w formie posiekanych, świeżych liści). Gdzie kupić

Żyję by jeść
Sałatka z wątróbką drobiową 249

  Wątróbka przez niektórych znienawidzona a przez niektórych uwielbiana :). Ja zdecydowanie do jedzenia wątróbki ponieważ zawiera dużo wartościowego żelaza oraz cynku ! Może skusicie się na taką

I LOVE LIFE
Kokosowy krem jaglany z malinami i granatem 109

mgnieniu. Zarówno sok z Jeżyn, jak i z Czarnego Bzu to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych a zatem są idealnym sposobem na naturalną suplementację. Zarówno jeden, jak i drugi owoc to doskonałe źródło antocyjanów (zapobiegają nowotworom skóry, wzmacniają serce, usprawniają pracę układu krwionośnego), witaminy C- która w okresie jesienno- zimowym jest dla nas szczególnie ważna ze względu na działanie(...)którego często w naszej diecie brakuje. Soki w smaku są... kwaśne, ze względu na to, że ich skład jest jedno składnikowy, gdyż są to soki w stu procentach z danego owocu, co dla mnie jest niezwykle ważne, gdyż cenię sobie produkty, których etykieta jest krótka oraz czytelna i nie przypomina tablicy Mendelejewa. W skrócie, bo nie lubię się rozpisywać, soki

Mango Papaja
Słodki krem z żółtego buraka i mango 128

Lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak mango idealnie dopełnia słodycz żółtego buraka. Zupę doprawiłam odrobiną kurkumy. Podałam z kaszą kuskus, którą doprawiłam mieloną kolendrą. Nadal nie jestem pewna, czy zjadłam danie wytrawne, czy deser ;) 2 porcje ok. 300 g 0,5 litra wody 2 żółte buraki, obrane, pokrojone na równe części 1 mniejsze mango 2 łyżki kaszy(...)koniec gotowania dodajemy pokrojoną połowę mango. Gdy buraki będą miękkie, całość miksujemy na krem. Kuskus doprawiamy kolendrą, zalewamy wodą tak, by sięgała ok. 1 cm ponad warstwę kaszy. Drugą połowę mango kroimy w plastry lub kostkę. Zupę przelewamy do talerzy, podajemy z kaszą i mango. Smacznego

Kucharzyca
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna 187

naprawdę niewiele. - Do ręcznego wyrabiania polecam użycie rękawiczek lateksowych. - Ciasto wymaga długiego wyrabiania i długiego wyrastania, nie da się „obejść na skróty”. - Powyższe składniki podałam zgodnie z oryginałem przepisu. - Dałabym mniej soli – nie 3/4 tylko 1/2 łyżeczki. - Uprzedzę pytanie odnośnie mleka w proszku. Nie można go zastąpić mlekiem płynnym. document.createElement('video'); http://www.mojewypiekiinietylko.com/wp-content/uploads/2017/07/Bułeczki-drożdżowe-puszyste-jak-bawełna(...)zachwyty w internecie nie były na wyrost. Upieczone bułeczki przyciśnięte ręką (patrz mój film powyżej) wracają do swojego pierwotnego kształtu. Ponieważ piekłam z podwójnej porcji dodam, że na drugi dzień (trzeciego już nie będzie) bułeczki są takie same, jak po upieczeniu. Gorąco polecam i życzę smacznego.   Poniżej film znaleziony na You Tube, z którego wykorzystałam przepis. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko