drugie danie - 14640 przepisów (strona:411/976)

Potrójnie czekoladowy sernik na zimno 244

schłodzony spód z ciastek. Schłodzić do stężenia.       Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować ją z drugą częścią masy serowej. Średnio czekoladową masę wylać na stężoną ciemną. Ponownie schłodzić w lodówce.   Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Gdy czekolada będzie letnia zmiksować(...)Sernik umieścić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc, aż poszczególne warstwy stężeją). Przed podaniem oprószyć przesianym kakao. Ja posłużyłam się wyciętym z kartki szablonem, co dało taki ładny efekt :) Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 159

Pyszne mięsko.... pod taką nazwą znalazłam to danie tutaj   i po spróbowaniu przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia(...)się kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka

Kuchnia z widokiem na ogród
jabłecznik z połówek 136

polecam je szczególnie oszczędnym paniom domu.  *foremka 25*34 cm Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 200 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej) łyżeczka proszku do pieczenia 8 jabłek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder lub lukier na wierzch  Mąkę przesiać na blat, dodać posiekane masło, cukier puder, serek homogenizowany i proszek(...)lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną połowę rozwałkować na dnie wyścielonej papierem blaszki. Jabłka obrać, podzielić na połówki, ułożyć je na cieście i posypać cynamonem. Przykryć drugą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KRUCHE Z WIŚNIAMI 140

Składniki: ciasto: 3 szklanki maki 1/2 szklanka cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa bezowa: 6białek kisiel - ja dałam cytrynowy szczypta soli 1 szklanka cukru Dodatkowo : drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika Sposób wykonania: Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam(...)pieczenia formę wyłożyłam potarkowane ciasto ( spód ciasto 2/3 ). Na ciasto wyłożyłam owoce. Białka ubiłam z cukrem i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodałam kisiel. Wyłożyłam na owoce.Wierzch przykryłam drugą częścią potarkowanego ciasta. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 50 minut

Darcia w kuchni
Księżyce z Pstrągowej 250

okolice Rzeszowa), kobiety która niegdyś piekła ciasta na wesela - jak dla mnie to najlepsza rekomendacja. A więc przepis ma już kilkadziesiąt lat, nadal jest w użytku, a teraz dostaje drugie życie :) Cytuję przepis z oryginału, bo bardzo mi się podoba jego forma :) Aby "księżyców w nowiu" na talerzu było dużo należy w pierwszej kolejności upiec biszkopt(...)kopiata łyżka kakao ciemnego aromat rumowy 1/4 kostki margaryny (63 g) szczypta soli Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru. Do żółtek dać pół łyżeczki proszku i zmieszać by rosły (w czasie gdy walczymy z trzepaczką). Wszystkie składniki zmieszać, nie bawić się z nimi długo, bo i tak wyjdą. Margarynę roztopić

Trzeci talerz
Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa ) 113

gotowane...? bez smalczyki i tłuszczyku?!? - a tak to - w warzywach z sosem chrzanowym... - no dobrze - spróbuję.. .....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego Powiem, że odgrzewana na drugi dzień też jest pyszna,.. i na zimno do kanapek też dobrze spełnia swoją rolę. Mojej łopatki bylo 1,2 kg. W jednym kawałku. Na 12 godz. przed przyżądzeniem należy zanurzyć(...)każdej części. Solanka - na litr wody - 3 pełne łyżki soli. Mięso oczyścić, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem. Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania: - 4 duże marchewki - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - mały por zielona i biała część - 4 ząbki czosnku - 1 mała cebula dodatkowo - 2 liście laurowe - 3 kulki ziela angielskiego - pół łyżki

kawawszklance
Lekkie wina na jesienne dni.... 146

pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami. Podawaj schłodzone do temperatury 6°C. To propozycja dla osób pełnych pozytywnej energii i optymizmu. Czyli coś dla mnie! To wino  polecam! Drugim winem jest:                  MIONETTO PROSECCO D.O.C. TREVISO (Vinpol) Włoskie wino musujące z regionu Treviso, białe, bardzo wytrawne, wytwarzane z białej odmiany(...)wina ProseccoMionetto oraz 3/10 soku ze świeżych, białych brzoskwiń. Wspaniałe jako aperitif. Wino charakteryzuje się niezwykłą świeżością smaku oraz niską zawartością alkoholu (ok. 11%) idealnie komponuje się ze wszelkimi daniami. Subtelnie wyczuwalna jest w nim    nuta miodu, dojrzałego jabłka i soczystej brzoskwini. Wino musujące polecam podawać w wąskich i wysokich kieliszkach, dzięki temu bąbelki utrzymują się

Wanilia i Kardamon
Drożdzowa gwiazda 146

równych części (nacinamy przez wszystkie warstwy). Po nacięciu ciasta zaczynamy zawijać poszczególne części z tym że najlepiej jest to robić dwójkami gdyż jedną część wywijamy w lewo a druga w prawo (wywijamy dwukrotnie każdą część żeby się ładnie zwinęła) i każdą z dwójek łączymy końcówkami (przed złączeniem musimy zawinąć każdą część jeszcze o połowę żeby spasowały do siebie). Kiedy(...)odstawiamy jeszcze na 20 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni . Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia choć nie da się ukryć że ciężkie jest to oczekiwanie Jeżeli macie ochotę to śmiało można spróbować zrobić choć trzeba przyznać że troszkę ta nasza drożdżowa gwiazda jest czasochłonna

Kuchenne Wariacje
Dietetyczne frytki selerowe 160

kurczaka  :) Składniki: 0,5 selera (można więcej ;) mi jeden starczył na dwa razy) 2-3- łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy jakie kto lubi (ja dałam 1 łyżeczkę słodkiej papryki, niecałe pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta soli i pieprzu) Sposób przygotowania: Seler obieramy, myjemy i kroimy w BARDZO cienkie paski pokrojonego selera wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat i przyprawy(...)lodówki, żeby przyprawy przesiąkły w seler wykładamy seler na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut, parę razy przewracając na drugą stronę, podczas pieczenia co jakiś czas sprawdzamy czy się nie przypalają ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczony królik 210

leżeć dłuuuuugo w np. oleju. Ma tak delikatny smak, że łatwo wchłania smaki, które mu zaserwujemy. Do tego zawiera stosunkowo mało cholesterolu. Nie bez kozery jest bazą wielu dań dla niemowląt. Oto moja propozycja: Składniki : tusza małego królika (bez podrobów) 3 łyżki oleju 15 ziaren jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego(...)żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem . Królika wstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Rano przewracamy królika na drugi boczek. Jeśli olej wsiąkł w królika, dolewamy ok. dwóch łyżek. Ponownie wstawiamy królika do lodówki. W sumie królik powinien leżeć w przyprawach i oleju ok. doby . Po pracy dodajemy

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledź w śmietanie z jabłkiem 157

Śledź w śmietanie z jabłkiem Trochę nie dowierzam, że właśnie przedstawiam Wam jeden z moich najgorszych koszmarów kulinarnych. Śledzie w śmietanie. To danie podawane w szkolnej stołówce sprawiło, że przez wiele lat nie ruszałam śledzi. Tamte były okropne. Do dziś na myśl o zestawie śledź w śmietanie i gorące ziemniaki puchnie mi gardło. Serio. Na obiady(...)Niestety panie kucharki nie pozwalały nam odejść od stolika bez pustego talerza. Nie wiedziały, że dziecięca kreatywność nie ma sobie równych i śledzie lądowały w jednym kubku, przykryte drugim lub pod ceratą na stole... Od tamtej pory nie zjem takiego śledzia w jednym całym kawałku. Musi być pokrojony. I absolutnie żadnych gorących ziemniaków. Już kiedyś pisałam, że próbuję

Pełny talerz
Buchty z powidłami 122

cukru 250 ml letniego mleka 40 g masła lub margaryny 2 jajka pół łyżeczki soli kilka kropel zapachu cytrynowego Dodatkowo: 6 łyżek roztopionego masła marmolada do nadziewania (dałam z porzeczkami) cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier, mleko,  masło lub margarynę, jajka, sól i olejek. Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić pod przykryciem(...)czasie ciasto krótko wyrobić i formować bułeczki o wadze ok. 50g.  Każdą z nich spłaszczyć i nałożyć do środka marmoladę. Dokładnie skleić. Nadziane bułeczki nakładać jedna obok drugiej ( muszą się stykać ze sobą) na  wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i pozostawić do ponownego wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte bułki posmarować roztopionym masłem. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Chałka z miodem 120

Drugi z moich przepisów które zgłaszam na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny "Smakowita".  Tym razem coś na słodko, czyli chałka z miodem. Jest niesamowicie puszysta i za razem bardzo delikatna.. W jest nieco inna niż ta z dodatkiem cukru, według mnie o wiele lepsza :-) Z podanego przepisu wyszły mi dwie chałki(...)Składniki: 520 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka margaryny lub masła ( dałam smakowitą) 4 łyżki miodu szczypta soli 1 opakowanie cukru pudru 400 ml ciepłego mleka 14 g suchych drożdży Dodatkowo do smarowania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka maku  Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść dokładnie jednolite ciasto ( nie będzie to łatwe gdyż ciasto jest

Na słodko lub wytrawnie
Gulasz wołowy na piwie 200

mięso (wraz z płynem, który wypłynął). Delikatnie solimy i pieprzymy całość. Następnie zalewamy wszystko bulionem i wlewamy gorzkie piwo. Dodajemy liście laurowe i koncentrat. Ponownie solimy i pieprzmy. Gdy danie się zagotuje trzymamy na ogniu jeszcze około trzy minuty, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ja nie miałam odpowiedniego garnka, więc przełożyłam całość(...)godziny. W tym czasie nie musimy nic robić. Po upieczeniu gulasz zdecydowanie zmniejszy swoją objętość. Zostawiamy go do wystudzenia pod przykryciem, następnie chowamy w chłodne miejsce na noc. Na drugi dzień wystarczy tylko odgrzać w garnku.* użyłam dwóch puszek o pojemności 440 ml każda  Post Gulasz wołowy na piwie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI 171

Święta co prawda już za Nami, ja podaję jednak przepis na śledzika który gościł na moim świątecznym stole, ale równie dobrze posłuży jako sylwestrowe danie . Wszak rybka lubi pływać ;) Śledziki pyszne, lekko słodkawe, takie do polubienia.   Składniki: 0,5 kg filetu śledziowego solonego 1 szkl octu winnego 3 ziarna ziela ang 3 liście laurowe(...)szkl oleju cukier, sól Wykonanie: Sledzie moczymy ok 2 godzin. Ocet winny mieszamy z cukrem,dodajemy listek,ziele ang zagotowujemy. Sledzie zalewamy goąrącą zalewą. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rodzynki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. ma byc delikatnie słodkie. Tak przygotowanym sosem zalewamy osączone z winnej zalewy śledzie

Z Majeczką w kuchni