Właśnie minęły dwa lata od pierwszego wpisu na blogu. Trudno mi uwierzyć, że to już tak długo, a z drugiej strony nawet nie wiem, kiedy to minęło… Te dwa lata to czyste wariactwo…. Na wszystko brakuje czasu, człowiek chciałby bardziej się udoskonalić ale doba ma tylko 24 godziny. Dużo się przez ten czas nauczyłam i wirtualnie poznałam(...)jest naprawdę szybki w przygotowaniu. Wystarczy upiec biszkopt a przygotowanie kremu zajmuje 3 minuty. Tort w smaku jest bardzo czekoladowy a krem nadaje mu tylko lekkości. Mam nadzieję, że dacie się skusić… Tort czekoladowyBiszkopt czekoladowy:7 jajek /żółtka i białka oddzielnie/1 szklanka cukru3/4 szklanki maki pszennej3/4 szklanki kakao2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1
UgotujmyTo.plWywinięte na drugą stronę, albo po prostu zawinięte – uszka Przedstawiamy Wam dwa sposoby lepienia tego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trojkąta, ale kto ma trójkątne uszy oprócz elfów (i Lulka)? Jeszcze nie tak dawno był obyczaj zachowywania ścisłego postu w Wigilię, posunięty tak daleko, że w ciągu dnia nie jadało się mleka, jajek i masła(...)pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie. Ciasto na uszka bez jajek Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno
Niedzielny kucharzdodajemy jajko, szczyptę soli i tłuszcz gęsi. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i odstawiamy na pół godziny. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z drugim jajkiem, doprawiamy, świeżo zmielonym pieprzem. 2 ziemniaki kroimy na cienkie plastry, resztę na grubsze kawałki. Wylepiamy ciastem foremkę, dno nakłuwamy widelcem i układamy na nim cienkie plasterki(...)jajkiem, na nim układamy warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika na kolejne 25 minut. Z oliwy i octu robimy sos, którym skrapiamy gotowe danie, posypujemy je czarnuszką i gotowe
Quinoa Raz!Weekendowy bulgoczący gar rosołu to u nas zimowy klasyk. Wierzę w jego dobroczynne właściwości to po pierwsze, a po drugie- Emilka go uwielbia. A po trzecie gar rosołu to jedzenie na tydzień:) Zupa, z której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa(...)chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu) ale ostatnio koleżanka poddała mi pomysł mówiąc, że krokiety z mięsem z rosołu to jedno z ulubionych dań jej syna. Więc w kolejny weekend zamiast pasty zrobiłam krokiety:) Do naleśników dodałam trochę mąki gryczanej ale możecie tu bazować na Waszym sprawdzonym przepisie na naleśniki ( np. tylko z mąki
Cooking for Emilymamy ochoty, więc proponuję Wam coś łatwego 🙂 dwa opakowania ciasta francuskiego nutellę jajko cukier puder Jedno ciasto rozkładamy, smarujemy je nutellą (omijając brzegi). Przykrywamy drugim ciastem francuskim. Brzegi dokładnie dociskamy. Górę smarujemy rozmąconym białkiem. Tak przygotowane ciasto tniemy na paski o szerokości 1 cm. Można je później przekroić na pół(...)nagrzanym do 200 C. Kilkanaście minut przygotowań + czas oczekiwania na upieczenie i mamy małe co nieco na zimowy wieczór. Pysznie smakują posypane cukrem pudrem. Smacznego i nie dajcie się zimie. Jeśli nie lubicie słodyczy, to tu przepisy na słono [Tutaj] Jeśli spodobał Ci się ten wpis, będzie mi bardzo miło
Niuniokireklamy zachęcam Was do zapoznania się z ofertą http://www.krowki-reklamowe.biz.pl/ Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru (można dać mniej) skórka starta z 1 pomarańczy 2 jajka 1 szklanka maślanki (temperatura pokojowa) 6 łyżek oleju rzepakowego 6 krówek* cukier puder do oprószenia muffinek * U mnie z własnoręcznie zaprojektowaną świąteczną(...)tutaj ) Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i startą skórką z pomarańczy (na drobnych oczkach, trę bezpośrednio do miski). Składniki mieszamy drewnianą łyżką. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Następnie łączymy obie miski (do suchych dodajemy mokre) i mieszamy całość łyżką tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy około
Słodkie okruszkipognieść ciasto znajdujące się w formie. I odstawić na następne pół godziny. Rozgrzać piekarnik na 230 stopni- uwaga piekarniki są różne, trzeba uważać obserwować. Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut "na pusto". "Podziubać" ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dosmaczyć solą, pieprzem, oregano. Dołożyć szynki ,cebulę, czosnek, posypać serem(...)Podawać na ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub listkami bazylii...i zajadać na zdrowie ! Na Sycylii pizzę rustykalną robi się tak, by została na drugi dzień i można ją było zabrać do ogrodów cytrynowych lub w pola. Pizza z dnia poprzedniego to świetny sposób na obiad dla ludzi pracujących fizycznie. Jest pyszna , aromatyczna i przez
Z Kuchni Do Kuchninaczyniu żaroodpornym lub misce i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy na kilka godzin (minimum 2) do lodówki, aby mięso przeszło wszystkimi smakami. My zwykle przygotowujemy go wieczorem i pieczemy dopiero drugiego dnia po południu. Kurczaka nabijamy na rożen. Jeśli go nie posiadamy układamy na kratce do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny. Co pół godziny(...)dzięki czemu uzyskamy chrupiącą skórkę. Dobrym pomysłem jest ustawienie pod kurczakiem naczynia z warzywami lub młodymi ziemniakami. Tłuszcz kapiący z mięsa nada warzywom doskonały smak i dopełni całego dania :) Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstawiamy go na 5 minut, aby odpoczął, dzięki czemu pozostanie soczysty wewnątrz. Smacznego
Kuchnia od dwojgafamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb bananowy, nada się jako idealna przekąska do pracy jak i kawy. Bardzo sycące danie długo uchroni nas od głodu. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklaka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju kokosowego 1/3 szklanki(...)piekarnik na 180C. Formę do pieczenia chleba smarujemy olejem kokosowym ( może być również masło) i wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wsypujemy razem do miski. W drugim naczyniu rozdrabniamy widelcem banany, dodajemy jajko oraz roztopiony ( przestudzony) olej kokosowy. Łączymy ze sobą. Powoli dodajemy do suchych składników, dokładnie ze sobą łącząc. Następnie wsypujemy jagody oraz rozdrobnione orzechy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki, pomidory, feta i pyszny sos orzechowy. Wszystko stworzyło niebiańsko dobre danie! Musicie spróbować! :) Z podanych poniżej porcji wyjdzie obiad na 3-4 osoby lub dla 2 osób na 2 dni. Frytki z batatów w chrupiącej skorupce(...)łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki skrobi ziemniaczanej sól i pieprz Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie w paski. Przygotowujemy 2 miseczki, do jednej wbijamy jajka, a w drugiej mieszamy parmezan, przyprawy, skrobię i dodajemy sól i pieprz. Następnie każdą cząstkę batata maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w parmezanowej mieszance. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem
Cooking MonsterKontynuując swoje postanowienie noworoczne, proponuję delikatne, lekkostrawne danie. Tym razem indyk w roli głównej. Składniki: -4 sznycle z piersi indyka -1 cebula -olej rzepakowy -sól, pieprz do smaku -opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem -łyżeczka masła -łyżeczka cukru -ćwiartka cytryny Sznycle osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanym oleju obsmażamy krótko z dwóch stron. Dodajemy pokrojoną(...)kostkę cebulę. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy od przykryciem do miękkości mięsa ok. 45 minut na wolnym ogniu. W trakcie duszenia przewracamy mięso na drugą stronę. Do rondla wsypujemy marchewkę z groszkiem, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy masło, cukier i jeszcze chwilę dusimy. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Pod koniec duszenia
Kulinarne przemysleniawiedziałam co zrobić na obiad, miałam zamrożone surowe grzyby i ochotę na zapiekankę. I wyszło to :) Efekt był dokładnie taki jak sobie wymyśliłam - przepyszny! Danie jest dosyć ciężkie, ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na takie szaleństwo. Należy nam się! :) Składniki: - 4 plastry karkówki - ok 35 dkg mrożonych, surowych grzybów leśnych - cebula - 6 ząbków(...)gałązek rozmarynu - sól, pieprz, papryka słodka w proszku. Ziemniaki obieram, 3/4 kroję w grube w plastry (ok 1cm) i układam na dnie naczynia żaroodpornego (nie muszą być jeden obok drugiego, ważne aby przykrywały całe dno, mogą się nawarstwiać), solę. Pozostałe ziemniaki kroję w cienkie plastry i odkładam na bok. Karkówkę obsmażam na maśle, następnie solę i posypuję obficie papryką
Cook&LoveProsty przepis, pyszne danie. Czegóż więcej trzeba. Dodatki dobieramy sami. U nas ryż i surówka z żółtych pomidorów z niezwykle pysznym dressingiem <3 Składniki 2 filety z kurczaka (po 200 g) 4 suszone pomidory 125 g mozzarelli olej z suszonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety(...)płuczemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż (nie rozcinając całkiem). Oprószamy solą i pieprzem. Na połowę filetu układamy suszone pomidory pokrojone w paski i ser. Przykrywamy drugą połową. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem z suszonych pomidorów. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30-35 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenmniejsze kuleczki typu piłka golfowa pozostawiamy w spoczynku przykrywając ręczniczkiem na około 20 minut. 1.Zdjęcie pokazuje nam jak powinniśmy na koniec pokroić by dodać ten specyfik do dania głównego jak R'fissa ,ale my dziś tego nie robimy. 2.Tak ma wyglądać placek po naszej ingerencji. Czyli bieżemy jedną kuleczkę i oliwimy ją i ręce i okrężnymi(...)ingerencji wałka tylko samymi dłońmi. Oleju możemy używać do oporu warto pamiętać o tym by stół wcześniej na oliwić . Gdy już mamy jednego blina zabieramy się za drugi obok ta sama zasada. Na pierwszego placka sypiemy troszkę Samoliny po całości,dosłownie trochę. Drugi nakładamy na niego,i delikatnie palcami sklejamy brzegi by mieć pewność że nam się nie rozwarstwi
Viola cooks with passion