drugie danie - 14640 przepisów (strona:407/976)

Jajka po szkocku 107

Danie obiadowe. I przekąska. Dla Szkotów danie na śniadanie. Proste, tanie, a jakie efektowne, a do tego naprawdę sycące. Składniki: 6 jajek ugotowanych 2 jajka do panierowania 600-700 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czubata papryki ostrej 5 filetów anchovies kilka gałązek tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego bułka tarta(...)mąka Wykonanie: W malakserze zmiksować anchovies, paprykę, tymianek i rozmaryn. Dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać. Na głęboki talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w kolejnym przygotować roztrzepane jajka. Jajka obrać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajko obtoczyć w mące. Na blacie (może też być deska do krojenia) podsypanym mąką przygotować „placek” z mięsa mielonego, tak, żeby móc

Pociąg Do Kuchni
Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym 381

zakupy. W planach było sushi i jeszcze kilka innych azjatyckich dań, ale postanowiłem zacząć od sakiewek z papieru ryżowego z kurczakiem i warzywami.   Bardzo podobne sakiewki, tylko, że warzywne dostałem w zgłoszeniu na mój wiosenny konkurs od Karoliny, jednej z moich czytelniczek. Zrobiła trzy dania w parowarze i była zaraz za nagrodzonymi przepisami. Z wszystkich odrzuconych(...)jestem tylko facetem bez większych zdolności manualnych:) Zrobiłem połowę sakiewek, a połowę w formie sajgonek, ale że sakiewki wyglądały lepiej, to one wylądowały na zdjęciach :) W tej drugiej formie będą przy kolejnej okazji z innym nadzieniem :)      Składniki :  1 filet z piersi kurczaka  2 łyżki sosu sojowego 2 papryczki pikantne  1/2 marchewki

Parowar Faceta
Migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką - szybko, smacznie i... migdałowo 143

szklanka płatków migdałowych 4 całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czerwona śliwka (można dać więcej) * garść czereśni* cukier puder do posypania ciasta przed podaniem * ilość dodanych owoców zależy od Was, możecie ją zwiększyć. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności migdałowego(...)szklankę płatków migdałowych wsypujemy do misy blendera, rozdrabniamy je (wyglądem będą przypominać drobną kaszkę). Do jednej miski wsypujemy rozdrobnione migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, aż dokładnie utrzemy składniki. Następnie do masy jajecznej wlewamy powoli olej, miksując na małych obrotach. Po czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche

Słodkie okruszki
Najlepszy kucharz świata 148

serca.Przygotowania zaczynają przypominać walkę o przetrwanie,jego być albo nie być,gdyż towarzyszy temu ogromny wysiłek fizyczny.Z jedenj strony nie może się już doczekać swojego wielkiego dnia,z  drugiej boi się,że coś pójdzie nie po jego myśli. Z racji tego,że Rasmus stawał już dwukrotnie na podjum jako brązowy i srebry medalista,jego cel jest jeden "złoto(...)przed jak i w trakcie trwania Bocuse d'Or.Trzeba przyznać,że koncentracja Rasmusa Kofoeda udzieliła się również nam.Na sali panowała totalna cisza.Gdy podczas konkursu kelnerzy podnoszą platery z prezentowanym daniem i coś idzie nie tak,wszyscy widzowie reaguja niezwykle emocjonalnie. Oczywiście duńczyk zdobywa upragnione złoto a od nas (widzów)otrzymuje gromkie brawa. Film możecie obejrzeć na antenie Kuchni + . Zdjęcia

Wielki apetyt
Czekoladowa Pokusa 142

połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej,  ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką.  Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową , przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce. Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam wierzch mojego ciasta. Całość ponownie schładzam. Moja Rada(...)się zważyć, a wtedy musicie zajrzeć  do Porad  by uratować masę. Jeśli nie macie dżemu z aronii i cukinii, to idealnym zamiennikiem będą powidła śliwkowe ( moim dzieciakom, dałam do spróbowania połączenia obu dżemów i zgodnie stwierdziły, że smakuje jak śliwkowy

Ciasteczkowy Potwór
Zapiekanka ziemniaczana. 42823

Składniki: 1 kg ziemniaków 4 średnie kiełbaski (dałam kiełbasę śląską) 1 duży por 1 czerwona papryka 200 g startego sera gouda 400 ml gęstej śmietany (dałam 18%) 1 żółtko sól, pieprz 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie tak, aby nie były rozgotowane, lecz lekko twarde. Kroimy je w grubsze plastry i układamy połowę(...)zapiekania. Na ziemniaki rozkładamy por posiekany w półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na porze. Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem. Zalewamy naszą zapiekankę. Ser ścieramy na tarce

O kuchni z uczuciem
Witajcie 174

lepiej niż współczesny obiad ze schabowym w roli głównej. Dochodzimy więc do tego że prócz zaspokojenia głodu i cieszenia się dobrym smakiem  potrzebujemy by dany pokarm dał nam energię do działania a mózg pobudził do twórczej pracy. Przypomnijcie sobie jak często ludzie stwierdzają że po obiedzie muszą odpocząć i wnet obalają się na łóżko pokonani potrawą. Dochodzi(...)absurd? Jak pożywienie może osłabiać?. Drodzy czytelnicy zacznijmy od zmiany hierarchii wartości i przesuńmy na pierwszą najważniejszą pozycję wartość odżywczą pokarmu i jego realny skutek po spożyciu. Drugie miejsce niech zajmuje smak a trzecie uczucie nasycenia. Wcale wszystko nie musi być najsmaczniejsze pod słońcem, bo często bardzo wartościowy pokarm niestety nie ma zbyt wielu walorów smakowych. Wielką umiejętnością

Kuchnia PROzdrowotna
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 232

wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z połowy surowych i z połowy ugotowanych ziemniaków. Składniki:1 kg ziemniaków (połowę gotujemy a połowę zostawiamy surowe)2-3 cebule2 jajka100 g mąki pszennej250 g wędzonego boczku + 6 plasterków(...)wyłożenia dna naczyniapół łyżki suszonego majerankusól pieprz do smakupół łyżki suszonego tymiankuObieramy wszystkie ziemniaki, połowę z nich gotujemy we wrzątku z wodą a drugą połowę ścieramy na tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy (bez dodatkowego tłuszczu, boczek się wytopi).  Starte ziemniaki przekładamy na sitko,żeby odciekły z nadmiaru wody.  Do ziemniaków dodajemy boczek

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka marynowana niezwykła na oko 193

Sałatka jest naprawdę niezwykła, a może to dlatego, że nie trzymałam się ani miar ani wag i wykonałam ją po prostu na przysłowiowe „oko”! Co dałam do sałatki -papryka czerwona -ogórek -cebula -marchewka -sól, pieprz, przyprawa papryka słodka Kamis -ocet JAMAR spirytusowy 10% -olej Jeśli chodzi o proporcje, to najwięcej było papryki i marchewki, mniej cebuli ,a najmniej ogorków. Wykonianie(...)tarczy do szatkowania na pióra.Obrałam ogórki i wydrążyłam nasiona, zeszatkowałam. Marchewkę obrałam i pokroiłam techniką julienne, na słupki.Zasoliłam, na oko, i zostawiłam na całą noc. Następnie na drugi dzień rano dodałam poszatkowaną w paski paprykę, wymieszałam, dosoliłam, popieprzyłam, wymieszalam.Dodałam oleju nazwyklejszego około 2 szklanek. Chciałam mieć taką jakby lekko olejastą sałatkę. Oczywiście trzeba próbować od czasu

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik marmurkowy (sernik zebra) 1176

smakuje. Idealny sernik do kawy lub herbaty. Ten sernik swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra . Natomiast masa serowa podobna jest do tej z sernika z truskawkami i czekoladą , nie dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się w kąpieli wodnej, umieszczając foremkę z masą sernikową w większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy(...)wszystkie moje tradycyjne serniki, ale dzięki temu sernik nie wyrasta za szybko, nie pęka, ale i nie opada. Sernik nie jest za słodki, ma delikatną konsystencję, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Składniki 1 kg twaróg półtłusty 4 jaka 2/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Winiary (60 g) 2-3 łyżki kakao Ser przekładam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Po zimowej przerwie w końcu sałatka! 301

Już zacz yn am powoli sezon sałatkowy, choć do sałaty gruntowej trzeba jeszcze trochę poczekać. Ale ja już nie chcę, więc korzystam z tego, co dostępne

Zdrowa Kuchnia Sowy
Gulasz wołowo-warzywny z wolnowaru 137

kurczaka w całości i już za kilka godzin gotowania się nie będzie surowy, a będzie za to bardzo soczysty i aromatyczny - i tak właśnie było, bo pierwszym daniem jakie przygotowaliśmy był kurczak, kiedyś podzielimy się przepisem na niego. Tymczasem kolejnym testem była wołowina, czyli mięso, które potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć. Wołowina miała być mięciutka, rozpadająca się od naciśnięcia(...)powolnemu gotowaniu w niskiej temperaturze. Wolnowar ma 2 stopnie ustawienia temperatury plus funkcję podtrzymywania ciepła. Pierwszy z nich to 1 czyli powolne gotowanie w temperaturze około 70-90 stopni, drugi 2 to tzw. "szybkie gotowanie" w ok. 100 stopniach. Wystarczy nastawić urządzenie rano, a już za kilka godzin będzie można cieszyć się smacznym obiadem. Już nie mogę się

Pora coś zjeść
Dlaczego Blondynka nie miała w kuchni... 196

musi być pozytywna.  W ybrałam wyciskarkę do czosnku. Nazwa wyciskarki Mr.Czosnek wprawiała mnie w dobry nastrój, bo nie potrafię jej wypowiedzieć nie uśmiechając się przy tym. Na drugi dzień do drzwi zapukał kurier. Na pudełku Tupperware. Pomyślałam, jak miło. Rozpakowałam przesyłkę i zaczęło się. Moje przemyślenia - ładna, jestem kobietą lubię rzeczy ładne, ale i muszą być praktyczne. Dobrze wyważona(...)wysuwane sitko, heh. Mimo wszystko wzruszyłam ramionami i zabrałam się do robienia marynaty do boczku, do której potrzebny był wyciskany czosnek. Ha! Obrane ząbki, wszystkie trzy włożyłam do wyciskarki, dałam synowi - On wyciskał, ja robiłam zdjęcia.  Rezultat : poradził sobie bez problemu. Ząbki wyciśnięte praktycznie do zera. Pozostała po nich cieniusieńka błonka tylko. Wysunęłam sitko, błonkę podważyłam koniuszkiem noża

Blondynka Gotuje
Zupa ‘Dziad z babą’ – kuchnia podkarpacka 260

skromnych, ale sytych potraw z regionu. Są nimi ziemniaki i kluski. Zazwyczaj zupy zagęszcza się tylko jednym z tych dodatków, jednak w tym przypadku jest i dziad i baba :) Drugą charakterystyczną cechą są liście laurowe i ziele angielskie, które z reguły dodawane są do zup na mięsie. Tymczasem zupa ‘Dziad z babą’ jest typowo postna, okraszona zaledwie masłem(...)złoty kolor. Dodajemy do ugotowanej zupy. Całość doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki.     Zupa 'Dziad z babą' - kuchnia podkarpacka Przepisy na podkarpackie zupy i inne dania regionu znajdziecie w zakładce KUCHNIAPODKARPACKA

Trzeci talerz
Tort lodowy z porzeczkami 148

Dzisiejszy wpis jest szczególny. Minął już rok od pierwszego postu. Z jednej strony wydaje mi się, że ten czas minął błyskawicznie, z drugiej mam wrażenie że bloguję po prostu od zawsze. Trochę się w tym czasie wydarzyło. Była radość z pierwszego komentarza, pojawili się stali czytelnicy, czasem trafiła się nagroda, a czasem wpadka. Domownicy przed jedzeniem zaczęli pytać "można(...)porządnie zrumieniła. Zmieniło to nieco moją koncepcję, ale ostateczny efekt był... PRZE-PYSZ-NY! Porzeczki idealnie przełamują słodycz bezy. Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli

Pełny talerz