drugie danie - 14640 przepisów (strona:407/976)

174. Baklawa 306

trudno dostępne). Można je także przygotować samodzielnie w domu... i tak też zrobiłam. Przygotowanie tego ciasta wymaga sporo czasu, cierpliwości i siły do wałkowania. Także szczerzę przyznam, że przy drugim podejściu do tego ciasta, wybiorę się do Almy lub Piotra i Pawła (ponoć tam jest dostępne) i kupię gotowe ciasto filo a farsz i całą resztę przygotuję sama(...)cytryny wody. Przygotowujemy ciasto filo: Do miski wlewamy wodę, oliwę, sól i wsypujemy większą połowę mąki. Mieszamy to za pomocą miksera, dodając tyle mąki ile się da, wsypujemy resztę mąki i ciasto dalej ugniatamy rękoma na stolnicy. Gotowe  przykrywamy miską lub ściereczką i pozostawiamy na godzinę. Przygotowujemy syrop gotując jego składniki na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut

Jadło i czytadło
Tymianek cytrynowy milordzie 134

zawinąć się w kocyk i nawet nie próbować nic osiągnąć. Niestety na takie luksusy nie ma czasu. Moment refleksji tylko na czerwonym świetle, w drodze z jednej pracy do drugiej. To może chociaż ciastko do schrupania? Jakiś czas temu, przy okazji bzowych skonsów , pisałam że Anglicy to się znają. Im bardziej w jesień tym częściej do mnie ta myśl(...)myśląc że to mdłe twardziaki. Kiedy w końcu się skusiłam nie mogłam przestać ich jeść. A potem nauczyłam się je robić. Ponieważ w ogrodzie jest już niewiele rzeczy, które da się zjeść, sięgnęłam po zioła, które jeszcze całkiem dają radę. Ten przepis znalazłam szukając fajnych szortbredów i okazało się, że tymianek cytrynowy tylko czeka, żeby go użyć. MAŚLANE CIASTECZKA

les mirabelles
Hyzop lekarski: właściwości, zastosowanie, gdzie go kupić? 47

jest nazywana czasem józefek, józefka czy izap lekarski. Zdarza się, że można go u nas spotkać w stanie naturalnym – wtedy jest traktowany jako tzw. gatunek zawleczony, obcy na danym terenie. Hyzop lekarski może być także uprawiany w przydomowych ogródkach, nadaje się również do posadzenia w doniczce. Nie jest wymagający – potrzebuje gleby lekkiej i wapiennej. Dobrze, jeśli rośnie w miejscu nasłonecznionym(...)przyprawą o cierpkim, nieco korzennym smaku. Można nim przyprawiać m.in. pieczone mięsa (np. cielęcinę). Hyzop nadaje się też do innych potraw mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Można doprawiać nim również dania z fasoli i ziemniaków, może być składnikiem marynat. Bywa też dodawany do sałatek ze świeżych ogórków i pomidorów, a także do twarogu (w formie posiekanych, świeżych liści). Gdzie kupić

Żyję by jeść
Sałatka z wątróbką drobiową 232

  Wątróbka przez niektórych znienawidzona a przez niektórych uwielbiana :). Ja zdecydowanie do jedzenia wątróbki ponieważ zawiera dużo wartościowego żelaza oraz cynku ! Może skusicie się na taką

I LOVE LIFE
Kokosowy krem jaglany z malinami i granatem 104

mgnieniu. Zarówno sok z Jeżyn, jak i z Czarnego Bzu to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych a zatem są idealnym sposobem na naturalną suplementację. Zarówno jeden, jak i drugi owoc to doskonałe źródło antocyjanów (zapobiegają nowotworom skóry, wzmacniają serce, usprawniają pracę układu krwionośnego), witaminy C- która w okresie jesienno- zimowym jest dla nas szczególnie ważna ze względu na działanie(...)którego często w naszej diecie brakuje. Soki w smaku są... kwaśne, ze względu na to, że ich skład jest jedno składnikowy, gdyż są to soki w stu procentach z danego owocu, co dla mnie jest niezwykle ważne, gdyż cenię sobie produkty, których etykieta jest krótka oraz czytelna i nie przypomina tablicy Mendelejewa. W skrócie, bo nie lubię się rozpisywać, soki

Mango Papaja
Słodki krem z żółtego buraka i mango 115

Lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak mango idealnie dopełnia słodycz żółtego buraka. Zupę doprawiłam odrobiną kurkumy. Podałam z kaszą kuskus, którą doprawiłam mieloną kolendrą. Nadal nie jestem pewna, czy zjadłam danie wytrawne, czy deser ;) 2 porcje ok. 300 g 0,5 litra wody 2 żółte buraki, obrane, pokrojone na równe części 1 mniejsze mango 2 łyżki kaszy(...)koniec gotowania dodajemy pokrojoną połowę mango. Gdy buraki będą miękkie, całość miksujemy na krem. Kuskus doprawiamy kolendrą, zalewamy wodą tak, by sięgała ok. 1 cm ponad warstwę kaszy. Drugą połowę mango kroimy w plastry lub kostkę. Zupę przelewamy do talerzy, podajemy z kaszą i mango. Smacznego

Kucharzyca
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna 175

naprawdę niewiele. - Do ręcznego wyrabiania polecam użycie rękawiczek lateksowych. - Ciasto wymaga długiego wyrabiania i długiego wyrastania, nie da się „obejść na skróty”. - Powyższe składniki podałam zgodnie z oryginałem przepisu. - Dałabym mniej soli – nie 3/4 tylko 1/2 łyżeczki. - Uprzedzę pytanie odnośnie mleka w proszku. Nie można go zastąpić mlekiem płynnym. document.createElement('video'); http://www.mojewypiekiinietylko.com/wp-content/uploads/2017/07/Bułeczki-drożdżowe-puszyste-jak-bawełna(...)zachwyty w internecie nie były na wyrost. Upieczone bułeczki przyciśnięte ręką (patrz mój film powyżej) wracają do swojego pierwotnego kształtu. Ponieważ piekłam z podwójnej porcji dodam, że na drugi dzień (trzeciego już nie będzie) bułeczki są takie same, jak po upieczeniu. Gorąco polecam i życzę smacznego.   Poniżej film znaleziony na You Tube, z którego wykorzystałam przepis. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Zdrowe ciasteczka z masłem migdałowym 209

moje dziecko naszło na ciasteczka, więc odszukałam, zmodyfikowałam, dodałam masło migdałowe prażone Primavika z bardzo dobrym składem bo 99% to migdały a 1% to sól morska, zamiast syropu klonowego dałam miód. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, polecam :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 20 ciasteczek: 1/2 szklanki masła migdałowego prażonego Primavika 1/4 szklanki płynnego miodu 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego(...)mąki amarantusowej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1.W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej większej masło migdałowe z miodem i olejem kokosowym. 2. Do składników mokrych wsypujemy suche, dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną żurawinę, jeszcze raz mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę

kruche babeczki
Fale Dunaju. 132

kakao 2 łyżki mleka 1 puszka brzoskwiń w syropie. Składniki na krem: 500 ml mleka 1 żółtko 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (ja dałam swojej roboty) 200 g masła Składniki na polewę: 10 dkg margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie. Ciasto: Jajka ubić(...)zmniejszyć obroty do minimum. Dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Gdy składniki się połączą, wylać połowę ciasta na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać  kakao i 2 łyżki mleka.Zmiksować i wylać na jasną część ciasta.Na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez

Agusiowe smakołyki
Piernik z bakaliami 91

roku miało nie być piernika, ale 2 dni przed Wigilią koleżanka dała mi przepis na szybki piernik, który postanowiłam wypróbować jeszcze na te święta i jak widać sie udało.   Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1/2 szkl anki oleju, 2 duże łyżki miodu, 2 łyżeczki sody, przyprawa do piernika/cynamon, bakalie (ja dalam rodzynki(...)żurawinę suszoną, płatki migdałowe) Przygotowanie: składniki suche wkładamy do miski wrzucamy bakalie i mieszamy aby bakalie obtoczyły sie w mące. W drugiej misce mieszamy skladniki mokre. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy i wykładamy ciasto do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na programie góra/dół najlepiej na środkowym poziomie

Państwo Wojtczuk gotują
PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM 163

Uwielbiam ciasto ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki , profiterolki , ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące

Ostra na Słodko
Pieczarki zapiekane z warzywami 164

Pieczarki zapiekane z warzywami to pomysł na przekąskę na słono lub dodatek do obiadu. Do tego dania polecam wykorzystać bardzo duże pieczarki, ponieważ będą dobre do faszerowania. Taka przekąska jest lekka, szybka i bardzo prosta do przygotowania. Składniki na porcję dla 2 osób: 250 g dużych pieczarek 1/2 średniej wielkości pomidora 1 mała czerwona papryka  sól, pieprz(...)łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek szczypiorku i pietruszki ewentualnie kilka plasterków żółtego sera Pieczarki umyć, oczyścić (obrać ze skórki) i usunąć nóżki. Połowę pomidora i papryki (druga połowę nadziejemy przygotowanym farszem!) bardzo drobno pokroić. Nóżki pieczarek drobno pokroić. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Pokrojone warzywa wsypać do miski, wlać oliwę, całość przyprawić solą oraz pieprzem. Cały farsz wymieszać

Ugotować
Paleo naleśniki na mące kasztanowej. 104

Naleśniki. Nie znam nikogo kto przechodzi obok nich obojętnie. Comford food dla jednych, dla drugich męka związana z ich smażeniem. Ja należę do tej pierwszej grupy – do naleśników mam i zawsze mieć będę ogromny sentyment. Gdy myślę o nich to na chwile przenoszę się do dzieciństwa – moja babcia zawsze serwowała nam słodkie naleśniki z twarogiem, smażone na maśle(...)posypane cukrem pudrem… Do dziś czuję ich zapach! I to są te chwile w których tęsknie za dawnymi smakami, do których w żaden sposób nie da się wrócić. Oprócz nośnika emocjonalnego, naleśniki są dla mnie ratunkiem na brak weny kulinarnej – gdy nie mam pomysłu na posiłek, smażę naleśniki i zawsze problem z kreatywnością się rozwiązuje. W swoim życiu robiłam

Fill The Bowl
Cannelloni z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 139

tylko o to, by go troszkę podgotować - łatwiej będzie to faszerować, nie będzie pękać. Do makaronowych rurek małą łyżeczką delikatnie wkładamy farsz. Gotowe rurki układamy w blaszce, jeden obok drugiego w niewielkich odstępach. Warto przygotować większą blaszkę i układać rurki tylko w jednej warstwie. Całość zalewamy sosem beszamelowym, tak, aby cały makaron był w nim zanurzony - tylko wtedy będzie mógł(...)niego mąkę, a następnie mleko. Gotujemy do połączenia składników, często mieszając. Można skorzystać z pomocy blendera, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Danie zapiekamy w temp. 210 st. przez 30 minut. 10 minut przed końcem posypujemy startym serem żółtym. Gotowe :) Przed podaniem można udekorować zapiekankę szczypiorkiem ;) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Puree z dyni 100

jest prosty do zrobienia i całkowicie naturalny, nie zawiera bowiem żadnych dodatków w postaci soli, czy cukru ani innych przypraw (ma więc zastosowanie uniwersalne). Nadaje się też doskonale jako danie dla niemowląt :) Składniki: dynia (w dowolnej ilości) Wykonanie: Dynię myjemy, kroimy na pół. Oczyszczamy ją z pestek i włókien. Następnie kroimy na półksiężyce. Obieramy każdą część(...)miąższ) i kroimy w kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cząstki dyni układamy na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny być luźno ułożone, nie jedna na drugiej. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut, aż dynia zmięknie. Następnie dynię wyjmujemy (np. łyżką cedzakową) i wkładamy do dużego garnka. Powtarzamy tę czynność

MyCookBook.pl