drugie danie - 14640 przepisów (strona:403/976)

Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 174

mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata(...)masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W trakcie pieczenia należy placki przewrócić na drugą stronę. Moje się trochę przypiekły, ale były pyszne. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną 175

mianowicie pierogi bezglutenowe.  Przyznaje, że zrobić dobre ciasto bezglutenowe nie jest wcale łatwo. Pierwsze jakie zrobiłam w ramach eksperymentu było totalną katastrofa, bo wszystko się rwało, pierogi nie dały się zlepić. Jednym słowem masakra. Co roku troszkę ulepszam swoje przepisy. Ten różni się od tego, który prezentowałam dwa lata temu. Przede wszystkim nie ma tu dodatku jajka, jest(...)pierogów się nie rozpadało i nie rwało nie może być ani za grube, ani za cienkie, poza tym nie może wyschnąć. Gdy pracujemy na jednej porcji ciasta warto by druga, która czeka na swoją kolej była przykryta ściereczką. Ale pierogi to nie tylko ciasto, ale też farsz. Lubie eksperymentować na tym polu i odchodzę czasem od tradycji. Zaskakuję

Przysmaki Karolki
Polędwica z dzika z sosie winnym z quinoą, truflami, boczniakami królewskimi i sałatką z marynowanych buraczków 121

plasterki trufli, a wszystko podane z kolorową quinoą i sałatką z ugotowanych buraczków zamarynowanych razem z cebulką w soku z kiszonych buraków. Kolejny raz kilka doskonałych składników stworzyło pyszne danie, którym chętnie się z Wami dzielę.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 1 polędwiczka z dzika kilka małych boczniaków królewskich pół czarnej trufli(...)kiszonych buraków masło klarowane do smażenia gałązka rozmarynu majeranek pieprz sól Wykonanie: Polędwiczkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy rozmaryn i marynujemy cała dobę w lodówce, w międzyczasie przewracamy na druga stronę. Buraczki gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą i zalewamy na kilka godziny, lub na noc sokiem z kiszonych buraków

Quinoa Raz!
Tort cytrynowy z malinami 189

prostu zachwycająca ;) Polecam! PS drexpol.com.pl  - podłogi do każdego wnętrze - drewniane i korkowe. Piękne, estetyczne i trwałe wykonanie. Firma z tradycjami, produkty w atrakcyjnych cenach :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)szklanki mąki ziemniaczanej (odjąć 1 łyżkę) Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal miksować, następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie miksując. Do masy jajecznej wsypać obie mąki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.  Dno formy o wymiarach 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia

Domowa cukiernia Ewy
HUMMUS ZE SKIEŁKOWANEJ CIECIERZYCY 209

Hummus to jedna z najpopularniejszych past wegańskich. Rośliny strączkowe, tahini, oliwa, sok z cytryny to obowiązkowe składniki tego dania. W tradycyjnej wersji strączki występują w ugotowanej formie. Z powodzeniem można jednak przyrządzić surowy hummus. Jest on na pewno zdrowszy, bo składniki mineralne i witaminy zawarte w ciecierzycy nie zostały zubożone przez obróbkę termiczną - gotowanie. Moczenie i kiełkowanie strączków(...)powoduje, że są one lżej strawne, brak w nich kwasu fitowego i antyodżywczych składników. Raw hummus jest nie mniej smaczny niż ten wykonany z gotowanej cieciorki. Po tym drugim zwykle dopadała mnie zgaga. Natomiast zjedzenie surowego nie powoduje u mnie żadnych negatywnych dolegliwości. Wręcz przeciwnie - pozytywnie wpływa na mój układ trawienny, czuję się po nim lekko i przyjemnie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 205

mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata(...)masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W trakcie pieczenia należy placki przewrócić na drugą stronę. Moje się trochę przypiekły, ale były pyszne. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Ciasto z truskawkami i budyniem (kruche) 689

używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott Ponadto: 14 większych truskawek 2 budynie śmietankowe bez cukru (u mnie Emix) 3 szklanki mleka (można ciut mniej) niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) 2 pełne łyżki masła Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimną margarynę lub masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka, zimny jogurt naturalny(...)jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę (u mnie 24×24 cm) smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy

Słodkie okruszki
Omlet ze szparagami i chili 131

sezon na te pyszne i hodowane w Polsce warzywa nie trwa długo. Zielone szparagi, to moja ulubiona odmiana i dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę przygotowanego na ich bazie dania, czyli przed Wami omlet ze szparagami i chili. Smacznego ! Parę słów o szparagach Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody(...)zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Swój kolor zawdzięczają temu, że rosną pod ziemią i nie wytwarzają żadnego barwnika. Drugą odmianą są szparagi zielone - zdecydowanie wolę tę odmianę - , które rosną ponad ziemią, są zdecydowanie cieńsze i wyraziste w smaku niż te białe. Poddajemy je obróbce cieplnej bez obierania, dlatego

Kulinarne przygody Gatity
PodarujDrzewko.pl – rezenzja 161

Odkąd pamiętam ma problem z prezentami świątecznymi. Chcemy okazać naszą miłość i ofiarować coś drugiej osobie, ale często kończy się to nadmiernymi wydatkami, górą nietrafionych prezentów, z którymi tylko mamy problem, marnotrawstwem surowców i tłumami w centrum handlowym, gdzie nasza noga miała już nie postać. Dlatego uwielbiam dawać i dostawać tzw. praktyczne prezenty, które wiążą się z jakimś doświadczeniem(...)podkreślają ważne wydarzenia, ale nie czynią nas niewolnikami przedmiotów, które musimy trzymać w domu na znak, że doceniamy otrzymany prezent. A gdybyśmy mogli dać komuś drzewko ? Przecież każdy powinien mieć dziecko, wybudować dom i zasadzić drzewo. Drzewa jeśli się przyjmą, to rosną przez wiele lat. Na działce mam choinki, teraz już kilkumetrowe, które pamiętam sadzone po Świętach, gdy byłam mała

Ugotowane pozamiatane
Jagodzianki - chrupiące, delikatne i ekspresowe. 152

jagód łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru 4 tortille  200 mil śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego owoce do dekoracji Jagody mieszamy z mąką i cukrem, tego cukru można dać więcej lub mniej, jak kto lubi. Dokładnie mieszamy, aby każda jagoda była obtoczona w mące i cukrze. Bierzemy tortillę, delikatnie załamujemy dwie przeciwległe strony, składamy do środka i zamykamy krawędzią, która(...)się lekko zrumieni obracamy na drugą stronę i dalej podgrzewamy. Tą czynność powtarzamy dwukrotnie, aby się dobrze przepiekło. Jagody puszczą sok, mąka lekko go zwiąże , a do tego potrzebna jest temperatura. Śmietanę ubijamy z cukrem i dekorujemy lekko przestudzone jagodzianki. Są chrupiące, delikatne i mega jagodowe. Świetnie nadają się na szybki deser, drugie dnie lub poczęstunek

Dieta moja pasja
Lekka pieczarkowa na maśle 107

kilkoma liśćmi laurowymi, odrobiną soli i pieprzu.  Umyte pieczarki kroję w plastry. Dzielę je miej więcej na pół. Jedna część trafia od razu do gotujących się warzyw, drugą natomiast duszę z cebulką na maśle. Gdy warzywa i pieczarki ugotują się, wywar lekko studzę a następnie miksuję. Dorzucam podduszoną część pieczarek i gotuję wszystko razem kilka, kilkanaście minut. Doprawiam(...)wykorzystanie białego pieprzu- jest bardziej aromatyczny od czarnego. Zmiksowane warzywa i pieczarki nadają zupie kremowej konsystencji. Nie potrzeba niczym więcej jej zagęszczać. Jeśli chcecie uzyskać bardziej treściwe danie, podajcie zupę z ulubionym makaronem lub kaszą

Pichceniomania
Marynowane bakłażany do słoików na zimę 141

Marynowane bakłażany to typowe dania, które można spotkać we Włoszech. Pokrojone w cieknie paski, przypominające frytki często serwowane są we włoskich restauracjach, jako przekąska lub dodatek do suszonych pomidorów, mozzarelli itp.  Składniki: 1 kg bakłażanów 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 5 ząbków czosnku ½ pęczka natki pietruszki 1,5 łyżki soli Wykonanie: Bakłażany opłukać, pokroić w paski, przełożyć(...)miski, dodać pokrojony czosnek natkę pietruszki w pęczku i odłożyć na noc. Na drugi dzień zagotować ocet, włożyć bakłażany z powstałą wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików (bez pietruszki) i zalać gorącym octem wymieszanym z olejem. Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
“IQuchnia” – recenzja 109

pić nie można być głupim. Wybór składników jest równie ważny jak nasze umiejętności kulinarne, a na zakupy trzeba się zawsze ładnie ubrać, bo nie wiadomo, kogo się spotka. Druga złota myśl tej książki, to że cokolwiek ugotujemy z miłością, to na pewno będzie smaczne. Właśnie takie bon moty i mądrości ludowe (typu żeby nie robić rosołu w czasie burzy(...)dania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca. Idolką Jurksztowicz jest Ochorowicz-Monatowa, autorka ksiązki kucharskiej z lat ‘20, gdzie podaje przepisy typu rosół z 40 kilo mięsa. Przepisy “ IQuchni” są jednak dużo zdrowsze, niż w czasach Monatowej, kiedy większość biesiadników pracowała fizycznie. Anna Jurksztowicz stara się gotować dietetycznie (bez białej mąki, cukru) i szybko, tak by danie

Ugotowane pozamiatane
Indyk z porem, ryż i rukola z suszonym pomidorem 144

ryż wymieszany z kurkumą i rukola z suszonym pomidorem i słonecznikiem. Nie podaję dokładnie gramatury, bo każdy dopasuje pod siebie, por u nas na 3 osoby, ale można spokojnie dać więcej. Nam smakowało :) Miłego dnia Wam życzę :)) Składniki: filet z indyka większy por cebula czerwona 2 ząbki czosnku  1 łyżka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 18% sól różowa pieprz ryż(...)pomidory słonecznik olej kokosowy do smażenia Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Cebulę podsmażam na rozgrzanym oleju, dodaję pora i czosnek. Podsmażam na małym ogniu. Indyka kroję, podsmażam na drugiej patelni. Jak por będzie już  miękki, przekładam do niego indyka, dodaje serek mascarpone i śmietanę, doprawiam, mieszam i podduszam jeszcze ze 2 minuty. Rukolę myję, pomidory kroję, daję

kruche babeczki