używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott Ponadto: 14 większych truskawek 2 budynie śmietankowe bez cukru (u mnie Emix) 3 szklanki mleka (można ciut mniej) niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) 2 pełne łyżki masła Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimną margarynę lub masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka, zimny jogurt naturalny(...)jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę (u mnie 24×24 cm) smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy
Słodkie okruszkisezon na te pyszne i hodowane w Polsce warzywa nie trwa długo. Zielone szparagi, to moja ulubiona odmiana i dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę przygotowanego na ich bazie dania, czyli przed Wami omlet ze szparagami i chili. Smacznego ! Parę słów o szparagach Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody(...)zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Swój kolor zawdzięczają temu, że rosną pod ziemią i nie wytwarzają żadnego barwnika. Drugą odmianą są szparagi zielone - zdecydowanie wolę tę odmianę - , które rosną ponad ziemią, są zdecydowanie cieńsze i wyraziste w smaku niż te białe. Poddajemy je obróbce cieplnej bez obierania, dlatego
Kulinarne przygody GatityOdkąd pamiętam ma problem z prezentami świątecznymi. Chcemy okazać naszą miłość i ofiarować coś drugiej osobie, ale często kończy się to nadmiernymi wydatkami, górą nietrafionych prezentów, z którymi tylko mamy problem, marnotrawstwem surowców i tłumami w centrum handlowym, gdzie nasza noga miała już nie postać. Dlatego uwielbiam dawać i dostawać tzw. praktyczne prezenty, które wiążą się z jakimś doświadczeniem(...)podkreślają ważne wydarzenia, ale nie czynią nas niewolnikami przedmiotów, które musimy trzymać w domu na znak, że doceniamy otrzymany prezent. A gdybyśmy mogli dać komuś drzewko ? Przecież każdy powinien mieć dziecko, wybudować dom i zasadzić drzewo. Drzewa jeśli się przyjmą, to rosną przez wiele lat. Na działce mam choinki, teraz już kilkumetrowe, które pamiętam sadzone po Świętach, gdy byłam mała
Ugotowane pozamiatanejagód łyżka mąki ziemniaczanej łyżka cukru 4 tortille 200 mil śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego owoce do dekoracji Jagody mieszamy z mąką i cukrem, tego cukru można dać więcej lub mniej, jak kto lubi. Dokładnie mieszamy, aby każda jagoda była obtoczona w mące i cukrze. Bierzemy tortillę, delikatnie załamujemy dwie przeciwległe strony, składamy do środka i zamykamy krawędzią, która(...)się lekko zrumieni obracamy na drugą stronę i dalej podgrzewamy. Tą czynność powtarzamy dwukrotnie, aby się dobrze przepiekło. Jagody puszczą sok, mąka lekko go zwiąże , a do tego potrzebna jest temperatura. Śmietanę ubijamy z cukrem i dekorujemy lekko przestudzone jagodzianki. Są chrupiące, delikatne i mega jagodowe. Świetnie nadają się na szybki deser, drugie dnie lub poczęstunek
Dieta moja pasjakilkoma liśćmi laurowymi, odrobiną soli i pieprzu. Umyte pieczarki kroję w plastry. Dzielę je miej więcej na pół. Jedna część trafia od razu do gotujących się warzyw, drugą natomiast duszę z cebulką na maśle. Gdy warzywa i pieczarki ugotują się, wywar lekko studzę a następnie miksuję. Dorzucam podduszoną część pieczarek i gotuję wszystko razem kilka, kilkanaście minut. Doprawiam(...)wykorzystanie białego pieprzu- jest bardziej aromatyczny od czarnego. Zmiksowane warzywa i pieczarki nadają zupie kremowej konsystencji. Nie potrzeba niczym więcej jej zagęszczać. Jeśli chcecie uzyskać bardziej treściwe danie, podajcie zupę z ulubionym makaronem lub kaszą
PichceniomaniaMarynowane bakłażany to typowe dania, które można spotkać we Włoszech. Pokrojone w cieknie paski, przypominające frytki często serwowane są we włoskich restauracjach, jako przekąska lub dodatek do suszonych pomidorów, mozzarelli itp. Składniki: 1 kg bakłażanów 1 szklanka octu 1 szklanka oleju 5 ząbków czosnku ½ pęczka natki pietruszki 1,5 łyżki soli Wykonanie: Bakłażany opłukać, pokroić w paski, przełożyć(...)miski, dodać pokrojony czosnek natkę pietruszki w pęczku i odłożyć na noc. Na drugi dzień zagotować ocet, włożyć bakłażany z powstałą wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików (bez pietruszki) i zalać gorącym octem wymieszanym z olejem. Szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu
Tradycyjna Kuchniapić nie można być głupim. Wybór składników jest równie ważny jak nasze umiejętności kulinarne, a na zakupy trzeba się zawsze ładnie ubrać, bo nie wiadomo, kogo się spotka. Druga złota myśl tej książki, to że cokolwiek ugotujemy z miłością, to na pewno będzie smaczne. Właśnie takie bon moty i mądrości ludowe (typu żeby nie robić rosołu w czasie burzy(...)dania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca. Idolką Jurksztowicz jest Ochorowicz-Monatowa, autorka ksiązki kucharskiej z lat ‘20, gdzie podaje przepisy typu rosół z 40 kilo mięsa. Przepisy “ IQuchni” są jednak dużo zdrowsze, niż w czasach Monatowej, kiedy większość biesiadników pracowała fizycznie. Anna Jurksztowicz stara się gotować dietetycznie (bez białej mąki, cukru) i szybko, tak by danie
Ugotowane pozamiataneryż wymieszany z kurkumą i rukola z suszonym pomidorem i słonecznikiem. Nie podaję dokładnie gramatury, bo każdy dopasuje pod siebie, por u nas na 3 osoby, ale można spokojnie dać więcej. Nam smakowało :) Miłego dnia Wam życzę :)) Składniki: filet z indyka większy por cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 18% sól różowa pieprz ryż(...)pomidory słonecznik olej kokosowy do smażenia Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu. Cebulę podsmażam na rozgrzanym oleju, dodaję pora i czosnek. Podsmażam na małym ogniu. Indyka kroję, podsmażam na drugiej patelni. Jak por będzie już miękki, przekładam do niego indyka, dodaje serek mascarpone i śmietanę, doprawiam, mieszam i podduszam jeszcze ze 2 minuty. Rukolę myję, pomidory kroję, daję
kruche babeczkiszklanka płatków migdałowych 4 całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czerwona śliwka (można dać więcej)* garść czereśni* cukier puder do posypania ciasta przed podaniem * ilość i rodzaj dodanych owoców zależy od Was. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności migdałowego smaku(...)szklankę płatków migdałowych wsypujemy do misy blendera, rozdrabniamy je (wyglądem będą przypominać drobną kaszkę). Do jednej miski wsypujemy rozdrobnione migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, aż dokładnie utrzemy składniki. Następnie do masy jajecznej wlewamy powoli olej, miksując na małych obrotach. Po czym delikatnie i stopniowo dosypujemy suche
Słodkie okruszkiimprez u koleżanki i bardzo mi smakowała ta karkówka. Zaraz poprosiłam o przepis. Dziękuję Wiesia, pozdrawiam. takie danie super pasuje na różne imprezy lub danie obiadowe. bardzo polecam. Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Jeśli lubicie na ostro można posypać ostrą papryką. Rozłożyć plastry karkówki(...)stroną gdzie posmarowany był miód. Smażyć chwilkę, tylko musi lekko zmienić kolor. Uwaga – trzeba bardzo uważać bo szybko się przypala. Zdjąć mięso z patelni i posmarować miodem z drugiej strony. Znowu lekko obsmażyć. Zdjąć mięso z patelni i obsmażyć cebulkę pokrojoną we wiórka smażyć mieszając co chwilkę aż nabierze lekko złotego koloru. teraz są dwa sposoby przygotowania mięsa
Kuchnia Pokoleńsię ich nie przygotowywało, zawsze przyjeżdżały od babci.... Jednak tym razem postanowiłam skusić się i przygotować je dla rodziny. Mój tato, brat i szwagier przepadają za takimi daniami więc dla nich skusiłam się i ugotowałam. Mogę rzec, że nie ma nic prostszego. Flaczki drobiowo - wołowe SKŁADNIKI : 1 udko z kurczaka bez skóry(...)łyżki przyprawy do flaków sól i pieprz czosnek granulowany majeranek PRZYGOTOWANIE : Do garnka przekładamy udko z polędwiczkami, dodajemy obrane warzywa, zalewamy wodą, solimy i gotujemy bulion. Do drugiego garnka przekładamy wypłukane flaki, obgotowujemy przez 30 minut, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy kolejne 30- 40 minut - solimy. Z bulionu wyciągamy mięso i warzywa. Z udka obieramy mięso
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapraszam na recenzję książki :) Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie Magdalena Cielenga-Wiaterek Wydawnictwo Druga Strona twarda oprawa, 288 stron Przyznam szczerze, że chociaż coś mi w glowie świta gdy słyszę nazwę „Zielenina” to ani razu nie odwiedziłam bloga o tej wdzięcznej nazwie i za bardzo nniewiedziałam czego mam się spodziewać. Autorką jest Magdalena Cielenga-Wiaterek(...)dziś przedstawiam Wam jej pierwszą książkę. Podzielona jest na cztery główne rozdziały odpowiadające porom roku. To coś co bardzo lubię. Od razu wiadomo, że dania będą bazować na sezonowych, świezych produktach. Każdy z tych rozdziałów dzieli się z kolei na 4 części: śniadanie, obiad, kolacja i deser. Wszystko prosto i przejrzyście. Co do tego ostatniego to bardzo spodobało
Mienta blogsprawi to żadnego kłopotu. A waga w kuchni bywa przydatna. Bułeczki pyszne, delikatne, polecam! 16 października przypada Światowy Dzień Chleba. To już 10-ta edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba i bułek nie jest takie trudne, każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi(...)King Arthur Flour składniki - 15 szt 418 g pszennej mąki 2 łyżeczki drożdży instant 21 g mąki ziemniaczanej 21 g mleka w proszku 25 g cukru ( dałam 1 łyżeczkę) 1 i 1/2 łyżeczki soli 57 g miękkiego masła 152 g letniej wody 113 g letniego mleka 25 g roztopionego masła do posmarowania przygotowanie Połączyć wszystkie składniki ciasta
Stare Garyblogu u Grażynki . A że akurat miałam maślankę i trochę wiśni i jeżyn, więc ciasto szybko zostało upieczone. Zjedzone też bardzo szybko :) składniki 2, 5 szklanki mąki (dałam typ 450) 3 jajka 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g wiśni i jeżyn kruszonka: 2 łyżki(...)mąki foremka 21x28x5 przygotowanie Przygotować owoce - umyć, osączyć na sicie, wiśnie wydrylować. Do dużej miski wbić jajka, dodać ksylitol, roztrzepać widelcem, dodać ekstrakt wanilii, olej, maślankę,wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodawać stopniowo do masy jajecznej, mieszać, najwygodniej drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeżeli po dodaniu całej mąki ciasto wyda
Stare Gary