drugie danie - 14640 przepisów (strona:412/976)

Dietetyczne frytki selerowe 154

kurczaka  :) Składniki: 0,5 selera (można więcej ;) mi jeden starczył na dwa razy) 2-3- łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy jakie kto lubi (ja dałam 1 łyżeczkę słodkiej papryki, niecałe pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta soli i pieprzu) Sposób przygotowania: Seler obieramy, myjemy i kroimy w BARDZO cienkie paski pokrojonego selera wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat i przyprawy(...)lodówki, żeby przyprawy przesiąkły w seler wykładamy seler na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20-30 minut, parę razy przewracając na drugą stronę, podczas pieczenia co jakiś czas sprawdzamy czy się nie przypalają ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczony królik 205

leżeć dłuuuuugo w np. oleju. Ma tak delikatny smak, że łatwo wchłania smaki, które mu zaserwujemy. Do tego zawiera stosunkowo mało cholesterolu. Nie bez kozery jest bazą wielu dań dla niemowląt. Oto moja propozycja: Składniki : tusza małego królika (bez podrobów) 3 łyżki oleju 15 ziaren jałowca łyżeczka suszonego rozmarynu pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka soli ok. łyżeczki mielonego(...)żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem . Królika wstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Rano przewracamy królika na drugi boczek. Jeśli olej wsiąkł w królika, dolewamy ok. dwóch łyżek. Ponownie wstawiamy królika do lodówki. W sumie królik powinien leżeć w przyprawach i oleju ok. doby . Po pracy dodajemy

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledź w śmietanie z jabłkiem 152

Śledź w śmietanie z jabłkiem Trochę nie dowierzam, że właśnie przedstawiam Wam jeden z moich najgorszych koszmarów kulinarnych. Śledzie w śmietanie. To danie podawane w szkolnej stołówce sprawiło, że przez wiele lat nie ruszałam śledzi. Tamte były okropne. Do dziś na myśl o zestawie śledź w śmietanie i gorące ziemniaki puchnie mi gardło. Serio. Na obiady(...)Niestety panie kucharki nie pozwalały nam odejść od stolika bez pustego talerza. Nie wiedziały, że dziecięca kreatywność nie ma sobie równych i śledzie lądowały w jednym kubku, przykryte drugim lub pod ceratą na stole... Od tamtej pory nie zjem takiego śledzia w jednym całym kawałku. Musi być pokrojony. I absolutnie żadnych gorących ziemniaków. Już kiedyś pisałam, że próbuję

Pełny talerz
Buchty z powidłami 115

cukru 250 ml letniego mleka 40 g masła lub margaryny 2 jajka pół łyżeczki soli kilka kropel zapachu cytrynowego Dodatkowo: 6 łyżek roztopionego masła marmolada do nadziewania (dałam z porzeczkami) cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier, mleko,  masło lub margarynę, jajka, sól i olejek. Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić pod przykryciem(...)czasie ciasto krótko wyrobić i formować bułeczki o wadze ok. 50g.  Każdą z nich spłaszczyć i nałożyć do środka marmoladę. Dokładnie skleić. Nadziane bułeczki nakładać jedna obok drugiej ( muszą się stykać ze sobą) na  wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm i pozostawić do ponownego wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte bułki posmarować roztopionym masłem. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Chałka z miodem 115

Drugi z moich przepisów które zgłaszam na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny "Smakowita".  Tym razem coś na słodko, czyli chałka z miodem. Jest niesamowicie puszysta i za razem bardzo delikatna.. W jest nieco inna niż ta z dodatkiem cukru, według mnie o wiele lepsza :-) Z podanego przepisu wyszły mi dwie chałki(...)Składniki: 520 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka margaryny lub masła ( dałam smakowitą) 4 łyżki miodu szczypta soli 1 opakowanie cukru pudru 400 ml ciepłego mleka 14 g suchych drożdży Dodatkowo do smarowania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka maku  Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść dokładnie jednolite ciasto ( nie będzie to łatwe gdyż ciasto jest

Na słodko lub wytrawnie
Gulasz wołowy na piwie 193

mięso (wraz z płynem, który wypłynął). Delikatnie solimy i pieprzymy całość. Następnie zalewamy wszystko bulionem i wlewamy gorzkie piwo. Dodajemy liście laurowe i koncentrat. Ponownie solimy i pieprzmy. Gdy danie się zagotuje trzymamy na ogniu jeszcze około trzy minuty, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Ja nie miałam odpowiedniego garnka, więc przełożyłam całość(...)godziny. W tym czasie nie musimy nic robić. Po upieczeniu gulasz zdecydowanie zmniejszy swoją objętość. Zostawiamy go do wystudzenia pod przykryciem, następnie chowamy w chłodne miejsce na noc. Na drugi dzień wystarczy tylko odgrzać w garnku.* użyłam dwóch puszek o pojemności 440 ml każda  Post Gulasz wołowy na piwie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI 163

Święta co prawda już za Nami, ja podaję jednak przepis na śledzika który gościł na moim świątecznym stole, ale równie dobrze posłuży jako sylwestrowe danie . Wszak rybka lubi pływać ;) Śledziki pyszne, lekko słodkawe, takie do polubienia.   Składniki: 0,5 kg filetu śledziowego solonego 1 szkl octu winnego 3 ziarna ziela ang 3 liście laurowe(...)szkl oleju cukier, sól Wykonanie: Sledzie moczymy ok 2 godzin. Ocet winny mieszamy z cukrem,dodajemy listek,ziele ang zagotowujemy. Sledzie zalewamy goąrącą zalewą. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rodzynki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. ma byc delikatnie słodkie. Tak przygotowanym sosem zalewamy osączone z winnej zalewy śledzie

Z Majeczką w kuchni
Gofry pizzowe 363

gofry , ale w całkowicie innej postaci!Tutaj kłaniam się wielbicielom pizzy!Z salami , papryką , kukurydzą i ciągnącym serem …W smaku przypominając ulubioną pizzę, a dzięki dodatkom są daniem nie tylko smacznym, ale i niezwykle sycącym!Na ostro!Spróbujcie!SKŁADNIKI:- mąka – 1 szkl – duże jajko – 1 szt – mleko – 140 ml – olej(...)żółty – 100 g – natka pietruszki – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę, proszek do pieczenia, sól, chili i olej przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem. Łączymy składniki suche z mokrymi. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Salami kroimy.  Natkę pietruszki drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy

Ostra na Słodko
CYNAMONOWE PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 186

pieczenia- 1/2 łyżki spirytusu lub np.rumu- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu- mielony ksylitol do posypania (lub puder)- olej kokosowy bezzapachowy do smażenia (lub oliwa)Zamiast obydwu mąk orkiszowych można dać 2 szklanki mąki tortowej.* szklanka o poj.250mlW misie miksera ubić jajka z ksylitolem, dodać partiami twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamon(...)kokosowy lub oliwę do ok.175*C i smażymy partiami nasze pączusie. Ciasto zsuwamy do rozgrzanego oleju przy pomocy dwóch łyżeczek lub łyżek. Na jedną nabieramy ciasto a przy pomocy drugiej zsuwamy je do tłuszczu. Smażymy je po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Sprawdzamy patyczkiem czy nie wypływa z nich surowe ciasto. Odsączamy na ręczniku papierowym

Smaczne Zdrowe
Faszerowane pomidory w greckim stylu 178

cytryny. Przy wyciskaniu soku z cytryny istotną rzeczą jest, aby robić to przez palce, sitko, lub za pomocą specjalnego urządzenia, tak, żeby pestki z cytryny nie dostały się do dania, gdyż mają one niezbyt przyjemny gorzki smak. Mięso dokładnie wymieszałem, tak aby całe obtoczyło się w marynacie i odstawiłem do lodówki, aby smak mięso wzbogacił się o smak marynaty(...)minut. 150 gram zielonych oliwek bez pestek odsączyłem z zalewy i dość drobno posiekałem. Dodałem do nich 2 niewielkie ząbki czosnku, które przecisnąłem przez praskę oraz sok z drugiej połowy cytryny, uważając, aby do oliwek nie dostały się pestki. Całość wymieszałem i dodałem niewielką ilość świeżo mielonego pieprzu oraz około łyżkę oliwy. Ponieważ oliwki były w słonej zalewie

Wyprawy kulinarne
Fiński chleb żytni 158

wróciłam to ciasto już "wychylało się" z foremki..a potem w piekarniku też troszkę "uciekło "poza foremkę i stąd taki fajny "kapelusik"..Chlebek bardzo smaczny..nawet na drugi dzień..polecam..jest bardzo łatwy do zrobienia..a przepis na ten chlebek podpatrzyłam  tutaj. ..Ja dodatkowo dodałam słód jęczmienny ..moje ciasto zagniatał wypiekacz do chleba...zagniecione ciasto wyłożyłam do keksówki(...)piec na blaszce lub kamieniu pizzy. 225 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej  7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych  1 łyżeczka ciemnego cukru muscovado [ dałam zwykły cukier]  1 płaska łyżka soli (w oryginale 2 łyżki!)  300 ml ciepłej wody  45 g stopionego masła 1 łyżka słodu Oba rodzaje mąki wsypać do miski

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z bananami 159

chwila marudzi by  kupić coś nadprogramowo. Często ulegam tym namowom i nie zawsze dobrze na tym wychodzę. W domu okazuje się, że to oczy chciały, a chęć na daną rzecz była tylko chwilowa. Pół biedy gdy zakupione produkty można jakoś wykorzystać jak np tytułowe banany. Ja ich nie jadam, bo lubię gdy są zielone, a takie nie zawsze(...)często nikt zmiłować się nie chce. Wtedy ciesze się, że istnieją takie przepisy jak ten na babeczki i dojrzale banany, których nikt nie chce jeść mają szanse na drugie życie. Babeczki czekoladowe z bananami składniki: 2 banany 2 jajka 60 g cukru + 10 g 180 g mąki 100 ml oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki

Przysmaki Karolki
Obiadek na szybko, czyli makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami 479

Propozycja na pyszny i szybki obiadek. Użyłam makaronu ryżowego, który jest bardzo smaczny i błyskawicznie się go przygotowuje. Całe danie jest doprawione sosem sojowym.  składniki: 750 g mieszanki warzyw chińskich na patelnię ( z grzybkami mun) 500 g piersi z kurczaka 100 g makaronu ryżowego wstążki sos sojowy olej do smażenia Mieszankę warzyw wrzucić na rozgrzaną(...)zmiękną, do smaku doprawić sosem sojowym. Makaron ryżowy przyrządzić według przepisu na opakowaniu (zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut). Pierś kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na drugiej patelni, do smaku doprawić również sosem sojowym. Gotowego kurczaka dodać do warzyw, dodać osączony makaron. Wszystko dokładnie wymieszać, nałożyć na talerze i podawać

Monia miesza i gotuje
Stromboli 173

tyle z ciekawostek. I co, która wersja powstania potrawy bardziej Wam się podoba? Mnie oczywiście  ta druga, zdecydowanie romantyczniejsza i chyba nawet bardziej prawdopodobna. I tak jedna, niepozorna kanapka może zawierać w sobie tyle tajemnic... Może właśnie dlatego ta nazwa jest tak adekwatna? Wyspa wulkaniczna, pełna niezwykłych zjawisk, wulkanów,"ziemia bogów" i dodatkowo miłosna opowieść(...)plasterki 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki 150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę 50 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego, pokrojonego w kostkę 50 g innego dowolnego sera (ja dałam resztki różnych serów, które miałam w lodówce) 3 cienkie ostre zielone papryczki marynowane,ja miałam swoje, lecz można dać grillowaną bez skórki lub kupioną, marynowaną słodką, pokrojoną na 2-centymetrowe

Kuchnia Prezydentowej
Gazeta przy śniadaniu i kto jeszcze jada podwieczorek? Wspólny chleb z tang zhong i białą kaszą gryczaną. 124

pełne okrucieństw - ale pachną przy tym porzeczkowym dżemem, kakao, grzankami ... Już sama gazeta jako taka działa uspokajająco. Nie ma w niej przecież ani słowa o tym, co w danym dniu naprawdę się dzieje. Wobec szacowności wiekowego nagłówka bieżące kataklizmy wydają się względne. Są tylko po to, by dodać pikanterii, wznieść nieco życia w monotonię rytuału.  Rozmiary pisma zmuszają cię(...)przecież to popołudniowe zwolnienie czasu jest właśnie dlatego.  Mała przyjemność, by rozbudzić apetyt na więcej.  Podwieczorek. " Fait petit!"   Te słowa trzeba mówić z południowym akcentem, wymawiając drugie t - petite.  Moje dwie babki z Tarn-et-Garonne rzucały mi je w dialekcie w porze podwieczorku.  "Fait petit ". Weź mało.  Innymi słowy, ukrój grubą

KUCHARNIA