oraz paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Możemy posypać papryką i ulubionymi ziołami. Przykrywamy drugą połówką ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka) – na 8 porcji. Każdy(...)pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na ok. 15 minut. Podajemy gorące. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi, to danie jednogarnkowe, proste i bardzo pożywne. Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W zależności od użytego bulionu (mięsny czy warzywny) zupę możemy
mojewypiekiinietylkomąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany Dodatkowo: 0,5 kg mrożonych porzeczek (dałam po 250 białych i 250 g czerwonych, nie ma potrzeby rozmrażać) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru, 4 łyżki cukru 750 ml mleka Cukier puder do posypania Tłuszcz do smarowania(...)cukrem pudrem, margaryną , 2 łyżkami śmietany i zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na dwie równe części i owinąć w folię. Jedną część wstawić na minimum 2 godziny do zamrażalnika, a drugą na tyle samo czasu do lodówki. Wysmarować dużą blachę tłuszczem i wysypać bułką. Wyjąć jedną część z lodówki (tą która się schładzała w górnej części lodówki) i rozwałkować, wyłożyć
Na słodko lub wytrawniezwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka)2 jajka1 kostka margaryny (250g)3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany (opcjonalnie)1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego)Budyń:3 szklanki mleka2 budynie wanilioweok 1/2 szklanki cukru1/2 kg rabarbaruSposób przygotowania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest kleiste, należy dodać więcej mąki), zawijamy(...)obieramy i kroimy na kawałki.3. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (u mnie 20x36cm). Na ciasto wykładamy rabarbar.4. Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar.5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez 45-50 minut.6. Po wystudzeniu można posypać cukrem
Kuchnia domowa Aniziemniakach smażony boczek z cebulą , posypać tartym serem i doprawić pieprzem. Polać śmietaną. Nadzienie układamy tak aby zostawić ok 2 cm pasek pustego ciasta dookoła tarty. Wszystko przykrywamy drugim , większym kawałkiem ciasta, dociskamy brzegi aby się skleiły (można zawinąć jak w pierogach) . Na środku tarty nacinamy krzyż . Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika(...)wyrośnie i ładnie się przyrumieni.Tartę zrobiłam z połowy porcji. Gotowe ciasto już rozwałkowane (paczka 275 g) zużyłam całe czyli więcej niż w 1/2 z przepisu, nieco więcej też dałam śmetany natomiast pozostałych składników połowę . Wyszła porcja dla 2-3 osób
Stare GaryDziś kolejne typowe hiszpańskie danie. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami i właśnie te moje dzisiejsze, z duszonymi warzywami i tuńczykiem. Niestety w Polsce nie spotkałam się nigdzie z gotowym ciastem na te pierożki, więc robię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić(...)ciasto sama, ale efekt nie był satysfakcjonujący ;-) Empanadillas można robić na 2 sposoby: smażyć w głębokim tłuszczu i upiec w piekarniku. Dziś wybrałam tę drugą opcję, mniej kaloryczną. Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem Składniki na 16 sztuk: 1 opakowanie gotowych blatów na empanadillas 100 g cebuli 150 zielonej papryki 250 g pomidorów
Kulinarne przygody GatityPracowitych, zaangażowanych, pokonujących własne ograniczenia, stawiających sobie cele i dążących do ich realizacji, niezamykających się w swoim własnym "ja" wokół którego kręci się ich cały świat ale otwartych na drugiego człowieka, zarażających pozytywną energią, inspirujących do zmian na lepsze. Takich ludzi „mogłabym jeść łyżkami” i wciąż mam apetyt na więcej! Lubię „podglądać” takie osoby, lubię czerpać z ich entuzjazmu(...)odbywa się z pewnej perspektywy, gdy jest to ktoś spoza grona moich znajomych czy bliskich. Aktualnie jestem na etapie Chodakowskiej. Nie jestem oryginalna – można by stwierdzić, że dałam się ponieść swoistej modzie na nią. Jednak to nie uległość wobec mody czy jej popularności. Porwała mnie niesamowita energia, którą Ewa emanuje DZIAŁAJĄC i nie mam tu na myśli
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPozdrowienia z pięknej i słonecznej Lizbony ! Do pozdrowień dołączam pyszne makowe muffiny z malinami :) Przepis z gazety Sól i Pieprz 5/2012 z moimi modyfikacjami.
Corner With Recipesgłód. Można je podawać samodzielnie lub maczać w zimnym sosie ( czosnkowym , musztardowym , pomidorowym , bazyliowym ). Podane do barszczu czerwonego, doskonale zastąpią klasyczne paszteciki Są świetnym pomysłem, jeśli masz ochotę na danie bez mięsa, musisz przygotować potrawę dla wegetarian lub coś dobrego w postny piątek Pomysły na przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Tatar z łososia z majonezem(...)szerokie paski, a następnie każdy przekrój na kwadraty. Na każdym kwadracie narysuj czubkiem noża linię łączącą dwa przekątne rogi i po jednej stronie linii ułóż pełną łyżeczkę farszu. Po drugiej stronie zrób 3 nacięcia nożem dla dekoracji. Brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem i złóż w trójkąt. Pościskaj je palcami, by się skleiły (dla dekoracji możesz docisnąć je mocniej ząbkami widelca
Kulinarny S.O.S.odstawiamy do lodówki. 3. GRILLOWANIE SKRZYDEŁEK (40 min) Na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla układamy skrzydełka, wierzchnią stroną skrzydła do dołu. Grillujemy ok. 30 min, obracając co jakiś czas na drugą stronę, do zrumienienia skórki. Po tym czasie dokładnie pokrywamy sosem każde skrzydełko (najłatwiej zrobić to pędzlem kuchennym) i grillujemy jeszcze ok. 10-15 min, obracając je co kilka minut(...)rękoma. Dobrze zrobić sobie do nich ziemniaków pieczonych w folii, wrzucanych do żarzącego się węgla. Taki posiłek dodaje +1000 do odwagi w walce z Plagą! OM NOM NOM! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *strona posiada charakter fanartu (twórczości fanów) – nie jest powiązana z żadną marką
Nerds KitchenWitamy :) W weekend zawsze mamy więcej czasu, więc możemy przygotować jakieś fajne danie wymagające nieco więcej pracy, niż na co dzień w tygodniu, kiedy to jesteśmy zaganiani i obiad trzeba zrobić szybko. Dzisiaj proponujemy ziemniaki puree w trochę inny sposób. Trochę to zapiekanka, a trochę tort ziemniaczany. W sumie jak to nazwiecie to tak będzie :) Najważniejsze(...)pieczarki z marchewką i groszkiem, a następnie wylewamy wcześniej przygotowany sos z jogurtu i jajka. Sos przygotowujemy z pozostałego jogurtu wymieszanego dokładnie z surowym jajkiem i pieprzem. Następnie wykładamy drugą część ziemniaków i wyrównujemy, aby zapiekanka ładnie wyglądała. Na koniec posypujemy wierzch czarnuszką i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 15-20 min. W czasie
vegetaniesupermarkecie – zwróćmy jednak w takim wypadku uwagę, aby nie była to tania „podróbka”, która np. zamiast oliwy zawiera jakiś „zwykły” olej, a o parmezanie można w niej zapomnieć. Z drugiej strony pesto bardzo łatwo przygotować w domowym zaciszu, co daje nam np. możliwość dopasowania proporcji składników idealnie do naszych potrzeb i gustów. Pesto(...)której je dodamy. Tak naprawdę już kilka łyżek pesto wymieszanych z ciepłym, ugotowanym al dente makaronem wystarczy, aby przygotować bardzo smaczne i sycące, choć niezwykle proste danie. Gorąco polecam zwłaszcza w przypadku, gdy ze względu na brak czasu lub składników musimy przygotować obiad lub kolację „z niczego”. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-16 {margin: auto;} #gallery
Kulinarna Pokusarównież doskonałe źródło białka (28 g w 100 g nasion!); zawiera te słynne aminokwasy , których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć czyli dobra wiadomość - możemy położyć na talerzu danie z pięknymi nasionkami zamiast kawałków ciał zabitych zwierząt... (cały czas pamiętamy - jesteśmy tym, co jemy!); - dużo błonnika ; dużo kalorii ale niski indeks glikemiczny; prawie wcale tłuszczu(...)minut to polecam jednak jeszcze trochę poczekać i pozwolić soczewicy rozpaść się (w tym przypadku trzeba dolać jeszcze trochę wody); wtedy całość uzyskuje zupełnie inną konsystencję, którą w tym daniu ja osobiście wolę i która pozwala na jeszcze jedno wykorzystanie go, o czym później. Tak czy inaczej, dalej robimy tak samo - dolewamy oleju, wykładamy na kaszę, posypujemy natką pietruszki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErównież gościom Restauracji pod Lipą, kiedy przygotowuje dla nich mniejsze i większe przyjęcia. Na gościnnych stołach rudnickiej restauracji nierzadko pojawiają się dania tradycyjne, regionalne, wprost z babcinego zeszytu, co cieszy i gospodarzy i gości. Również i mnie dane było tej gościnności wielokrotnie doświadczać, więc tym bardziej się cieszę, że mogę się podzielić z Wami tym wyjątkowym przepisem. Placek(...)wielkość blaszki. Pierwszą część ciasta kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy niezbyt grubą warstwę powideł i posypujemy je połową orzechów wymieszanych z cukrem pudrem. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na nie również wykładamy marmoladę, a potem pozostałe orzechy z cukrem. Przykrywamy trzecią częścią ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni C (grzałka góra-dół
Trzeci talerzczęściej jednak te bez mięsa. Na szczęście nikt w moim otoczeniu nie ma z tym problemu. Nawet Tola lubi moją grochówkę. Robię, więc na potęgę ile się da i z czym się da, bo to bardzo zdrowa zupa. Warzywa warzywami, ale sam groch jest bardzo zdrowy. Zawiera cynk, potas, fosfor, magnez, żelazo. Jest najlepszym źródłem białka roślinnego i błonnika, który(...)chronią nas przed nowotworami. Wykorzystujcie go więc częściej w kuchni. Ja to zdecydowanie uskuteczniam. Wegetariańska grochówka z włoską kapustą powstała, bo po pierwsze znowu miałam ochotę na grochówkę, po drugie w lodówce więdła już kapusta, której za cholerę nie chciałam wyrzucić. Efekt końcowy był więcej niż zadowalający. Ja mogłabym takimi zupami opychać się prawie codziennie. Ale oczywiście jedynie
KardamonovyKandyzowane skórki cytrusów. Skórki z cytryn i pomarańczy gotowane w syropie cukrowym, posłużą jako dodatek do lukrowania pączków i sernika. Słodkie cytrusowe zesty, uwielbiane przez jednych, znienawidzone przez drugich. Osobiście nie wyobrażam sobie świeżego pączka z nadzieniem różanym bez lukrowej polewy i kandyzowanej pomarańczowej skórki, takiemu pączkowi brakuje charakterystycznego wyrazu. Często przygotowując lemon curd, cytrynki w syropie cukrowym(...)cytrusowa, którą zamiast wyrzucania możesz przeznaczyć na przygotowanie słodkiego kandyzu o uniwersalnym zastosowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kandyzowana skórka z cytryn i pomarańczy 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Wypieki Trudność: Łatwe Ilość 1 słoik Przygotowanie 20 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 300 kcal Kandyzowane skórki cytrusowe z cytryn i pomarańczy. Słodki kandyz do deserów
ProstePesto.pl