szczęście rodzinka podziela mój zachwyt, więc będą u nas gościć dość często, dotychczas były już dwukrotnie. Wszak jesień i zima długa, a takie ciacho to świetna przekąska na drugie śniadanko, zarówno do szkoły jak i do pracy, a także w domu do kawki lub herbatki. Tradycyjnie bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Ksylitol można zastąpić cukrem trzcinowym. Polecam(...)szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół na pół) - 100g mąki owsianej - 50g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - szczypta soli - 150g orzechów (dałam po 50g: brazylijskich, włoskich i migdałów) - 100 rodzynek - 50g suszonej żurawiny Orzechy kroimy na mniejsze kawałki (ja swoje wkładam do worka i rozbijam tłuczkiem do mięsa, nie na miazgę, mają
Smaczne Zdroweczas, jednak po głowie nie chodzi nam żadna z szybko dostępnych przekąsek tylko coś wyjątkowego, niebanalnego a zarazem prostego. Takie jest to danie. Zachwyca smakiem. A solidny kawałek ryby da nam siłę na resztę dnia. Składniki (na dwie ogromne porcje lub 4 małe): 600 gram filetu z łososia, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz 1/2 limonki(...)jaśminowy grillowane plasterki limonki Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej strony (w zależności od grubości filetów, jeśli filety są cienkie należy skrócić czas smażenia). Po usmażeniu rybę odstawiamy na kilka minut. Na patelnię wlewamy śmietankę i pokruszony ser gorgonzola
Mango Papajaznów trza jakieś ciasto ..w sumie u mnie ciasto jest praktycznie codziennie..jedno się kończy , to robię znów jakieś inne..itd..Truskawki ...truskawki....trza korzystać z sezonu ile się da...u mnie tym razem sernik na zimno ....przygotowany w ramach Ciasta na niedzielę ..Pomysł na taki sernik znalazłam tutaj . Razem ze mną serniki na zimno robiły(...)śmietany słodkiej 30% 1 śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2,5 łyżki żelatyny 2 galaretki truskawkowe 90 g cukru Na dno tortownicy wyłożyć biszkopty jeden przy drugim[ dodatkowo pokruszyłam biszkopty ] .Część truskawek ułożyć na biszkoptach w miarę luźno .Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do ostygnięcia .Twaróg zmiksować razem z cukrem do połączenia się
Moje domowe kucharzenieNiestety sezon dyniowy dobiega końca ale dynię można jeszcze kupić więc dajemy Wam kolejną inspirację na potrawę. Tym razem jest to danie na słodko Składniki: - 1 woreczek ryżu - 2 szklanki wody - 2 pomarańcze - 150 g dyni - 2 figi - 30 g cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Porcja na 2 osoby Najpierw z jednej pomarańczy ścieramy skórkę oraz(...)oraz cukier waniliowy i cynamon. Gdy mieszanka pomarańczowa nam się zagotuje dodajemy ryż i gotujemy. Jak ryż będziemy mieć na wpół miękki dodajemy dynię i dalej gotujemy. Potem dodajemy drugą pomarańczę pokrojoną w kostkę. Na sam koniec dodajemy figi pokrojoną na kawałki. Smacznego
Kuchenne Wariacjesfotografować, bo nadmiar kuchennych obowiązków skutecznie mi to utrudnił tym bardziej, że w tym roku Wielkanoc dla całej rodziny organizowałam u siebie. Jednak nic straconego, nadrabiam zaległości i danego słowa dotrzymuję, zatem dzisiaj przepis na niezawodne muffiny, które wychodzą każdemu i na wszystkie sposoby. Składniki (na 12 muffin): 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki(...)szklanki + 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: Wykonanie jest śmiesznie proste! Należy przygotować dwie miski - w jednej należy odmierzyć i wymieszać mokre składniki, w drugiej odmierzyć i wymieszać suche składniki - oprócz sody! Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, program góra/dół, bez termoobiegu. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki
Garniec MagalieRosół może wydawać się potrawą bardzo polską, ale różne jego warianty można spotkać w wielu rejonach świata. W Japonii to, co my nazwalibyśmy rosołem, nosi nazwę "ramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie(...)popularność ramen zdobył po II wojnie światowej, kiedy w Japonii pojawiła się tania mąką pszenna ze Stanów Zjednoczonych. Zbiegło się to w czasie z powrotem milionów żołnierzy japońskich z drugiej wojny chińsko-japońskiej (1937-1945), którzy przywykli w tym czasie do kuchni chińskiej. Popularność tej potrawy na świecie przypieczętowało wynalezienie makaronu błyskawicznego przez Momofuku Ando w 1958 r. Ramen
W SMAKpleśniowy chodził za mną od tygodnia. No i wychodził...bardzo dobry makaron z sosem z sera gorgonzola. Danie dla wielbicieli tego gatunku sera, bo zapach i smak jest bardzo intensywny. Makaron najlepszy zaraz po przygotowaniu, świeży najlepiej jeszcze w garnku podany na stół do jedzenia. Dla 4 osób Potrzebujemy: 400g makaronu np.taglierini(...)białego wina 4-5 gałązek świeżej szałwii 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżki masła sól biały pieprz Na początku nastawiamy duży garnek, z osoloną wodą na makaron. W drugim rondelku topimy masło, dodajemy 175g gorgonzoli i podgrzewamy 2 min., na małym ogniu, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę, wino i mąkę kukurydzianą. Mieszamy, aż uzyskamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pozostaje upominkowymi tradycjonalistami. Najczęstszym prezentem dla pań są kwiaty. Otrzymuje je co druga mama oraz 7 na 10 pań od swoich partnerów. W przypadku żon i partnerek na drugim miejscu jest biżuteria, a na trzecim kosmetyki. Niestety panie są mniej hojne od panów i najczęściej wybierają bezpieczne i tradycyjne prezenty np. kosmetyki. Trend ten jednak powoli się(...)mężów zostało obdarowanych tego typu upominkiem i aż 16% z przebadanych kobiet zdecydowało się sprezentować taką unikatową atrakcję swoim partnerom. Może czas pomyśleć, aby zmienić swoje przyzwyczajenia i dać szanse bliskim przeżycia czegoś wyjątkowego. Jeżeli kogoś zainteresował ten pomysł zamieszczam link do strony KatalagMarzeń.pl , gdzie naprawdę można ponieść się fantazji w wyborze prezentu. * wpis sponsorowany
IMPRESJA SMAKUZanim przejdziemy do konkretnych dań, przedstawię coś z czym należy je jeść, czyli indyjskie chlebki. Wczoraj spędziłam pół dnia w kuchni gotując i testując przepisy. Chciałam podzielić się z Wami wynikami jak najszybciej, jednak zanim wszystko przygotowałam, zapadł zmrok (ach ta zima) i okazja na zdjęcia przepadła. Dziś jestem gotowa :)Mam dla Was przepisy na dwa chlebki. Jeden(...)nich to naan, czyli chlebek na drożdżach, który można urozmaicić różnymi przyprawami (mięta, suszone liście kozieradki, kmin) lub masłem z czosnkiem. Drugi placek to paratha. Ten chlebek to tylko woda, mąka, sól i masło lub oliwa. Ciasto jest plastyczne, nie klei się do rąk i o wiele łatwiej z nim pracować. Polecam je na początek. Robi się szybciutko i prosto
W kuchni wieczoremzerowe. Pierwszym problemem w przygotowaniu tego chleba było przygotowanie zaczynu (ciasta zakwaszonego po 3 fazie z maki żytniej razowej) Na początku nie miałam pojęcia o co chodzi ale Amber dała nam przejrzystą instrukcję, jak taki zakwas przygotować. Niestety, nie mogłam dokładnie przestrzegać tej instrukcji, bo nie mogłam zapewnić tak wysokich temperatur wyrastania… Mam piekarnik gazowy i wolałam nie ryzykować(...)najważniejsze :)! Zrobiłam go nawet dwa razy. Za pierwszym razem podzieliłam ciasto na dwie foremki, bo bałam się, że może jeden bochenek mi się nie dopiecze…. Za drugim razem upiekłam jeden bochenek, który się również upiekł :)! Bardzo jestem ciekawa, jak będą wyglądać bochenki innych piekarek i co się nam upiekło :)?http://kuchniagucia.blogspot.co.uk/2012/03/prosty-zytni-chleb-radzieckiego.htmlhttp://www.kuchennymidrzwiami.pl/styczniowa-piekarnia-zaproszenie/Chleb żytni (Chleb Radzieckiego Żołnierza)Składniki
UgotujmyTo.plTYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji.Poprzednia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośnione w mediach.Jego twarzą został Dariusz Kuźniak, renomowany szef kuchni oraz finalista popularnego programu telewizyjnego Top Chef. Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych(...)sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska.Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną.O co chodzi ?Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesc setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest
Ostra na SłodkoTYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji.Poprzednia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośnione w mediach.Jego twarzą został Dariusz Kuźniak, renomowany szef kuchni oraz finalista popularnego programu telewizyjnego Top Chef. Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych(...)sześciu miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta oraz Śląska.Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną.O co chodzi ?Cała akcja jest pod patronatem GROUPON – czyli strony , gdzie każdego dnia możecie znalesc setki przeróżnych ofert w zawrotnych cenach , których nikt nie jest
Ostra na Słodkofasolę jasia zalać na całą noc zimną wodą i przed gotowaniem wodę tę odlać fasolę w garnku zalać odpowiednią ilością wody, po zagotowaniu zebrać cedzakiem pianę-szumy i następnie dać cukier, liście, ziele, pokrojone mięso łopatki i gotować z 1 godzinę, potem dodać 2 pokrojone kiełbasy wiejskie na większe kawałki i gotować jeszcze z 40 minut na smalcu zrumienić pokrojoną(...)minuty przełożyć wszystko do fasoli i zagotować do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem, gotować z 5 minut i zdjąć garnek z ognia fasolka jest najlepsza do jedzenia podgrzana na drugi dzień i podana z bułką............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsmacznego! **** Oggi voglio condividere con Voi la seguente ricetta dei biscotti con i fiocchi d'avena e mele. Sarete deliziati sin dal mattino dalla loro morbida consistenza e da quel profumo delicatamente invitante di burro, cannelle e mele, accompagnando la tazza di latte dei bambini e la tazzina di cappuccino dei piu' grandi. Buon appetito! SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk(...)acqua bollente un pizzico di cannella un pizzico di sale mandorle a lamelle per decorare PRZYGOTOWANIE W pierwszej misce miksujemy cukier z miękkim masłem do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugiej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, sod ę , szczyptę soli i cynamonu. Dodajemy zmiksowane masło z cukrem. Masę dokładnie mieszamy. Stopniowo wlewamy 50 ml wrzącej wody, wyrabiamy ciasto
La grande e la piccola cuoca