drugie danie - 14640 przepisów (strona:424/976)

Zawijana drożdżówka :) 147

drożdżóweczkę :)   Składniki: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 jajka - 150 g cukru - kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć, bądź dać inny smak) - 2 kopiate łyżeczki kakao + troszkę ciepłego mleka Na kruszonkę - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 łyżki cukru - 3 łyżki mąki Tak jak w poprzedniej wersji, na początku podgrzewamy mleko(...)miski wsypujemy skłądniki na ciasto, ale bez kakao! Następnie wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Po odpowiednim wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części, jedną odstawiamy a do drugiej dodajemy kakao wcześniej rozpuszczone w mleczku :) i wyrabiamy aż ciasto nabierze jednolitego, kakaowego koloru. Jasną połowę ciasta rozwałkujemy na okrągły placek średniej grubości i to samo robimy z ciemnym. Ciemne kładziemy

Zdrowie na języku :P
Babeczki z mięsem 144

pofantazjujemy z ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań   z mięsem   czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka(...)cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości.    Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego. Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę.    Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek

Maminek kulinarny
Happy birthday to You... 93

choć niezbyt szybkie. Muszą się bowiem suszyć w piekarniku przez kilka godzin. Nie szkodzi - efekt jest boski! Są chrupkie, jabłkowe - oczywiście, moje w dodatku lekko cynamonowo-kardamonowe. Ale można dać, co się tylko chce - z wanilią też są pyszne...Po pierwszym razie robię je dość często, bo są pyszne, i zdrowe. I ciągle przymierzam się do innych - marchewkowych, buraczanych(...)blachy z piekarnika)4 duże jabłkasok z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonuJabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Suszyć w 80 st. C. przez 3-4 godziny.Ostudzić w zamkniętym piekarniku.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Młoda pewnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na kakaowym spodzie 198

dodajemy stopniowo ser i ucieramy Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło ( nie może być zbyt gorące ! ) - ucieramy Na wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach, a potem przy uchylonych. Mój sernik(...)ścierania ciasta;  robiłam to na szerokim talerzu, przekładałam starte ciasto do foremki dwoma widelcami, by jak najmniej rozpuszczało się od ciepłych rąk, ale i tak nie da się przecież tego zupełnie uniknąć :) Ten sernik nie ma tendencji do opadania

Proste Potrawy
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką 1199

Weekend upłyną pod znakiem gotowania: spodziewaliśmy się gości z okazji rocznicy ślubu Rodziców. Wiadomo, kilka godzin spędzonych przy stole, a więc trzeba dania ciepłe i ziemne, główne i przekąski, ciastka i desery. Dziś podrzucam przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego na słono.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1,5 opakowania szynki w plasterkach opakowanie serka do smarowania (u mnie(...)posmarowania ślimaczków przez pieczeniem Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć. Posmarować serkiem, ułożyć na nim plastry szynki. Posypać solą i pieprzem do smaku. Ciasto zwijać najpierw z jednej, a potem z drugiej strony wzdłuż dłuższego boku. Zapakować w papier śniadaniowy (lub ten w którym było ciasto) i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto kroić w plasterki ok. 1 cm. Układać

Pasja Smaku
Schabowe roladki ze szpinakiem duszone w sosie śmietanowym 226

Dzisiaj przedstawiam Wam proste danie, które zadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi   także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu.   Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako(...)farsz do mięsa z dwóch powodów. Po pierwsze, ostatnim czasem zauważyłam, że na nowo odkrywam niektóre smaki, a jednym z nich jest właśnie szpinak. Po drugie, dostałam również zamówienie na schab nim nadziewany, więc zgodnie z obietnicą publikuję przepis. Ps. przypominam o trwającej akcji "Gotowanie za głosowanie" - ankieta mieści się w prawym, górnym rogu bloga, a słowniczek możecie

Fabryka pomysłów
Chleb wileński i fotki z Wilna 163

Będąc w Wilnie, koniecznie spróbujcie tamtejszego chleba wileńskiego. Gdzieś wyczytałam, że oprócz znanej w Polsce ciemnej odmiany tego chleba, można dostać też jasną. Tej drugiej nie udało mi się znaleźć. Za to opychałam się ciemnym pieczywem o słodkiej miodowej skórce i intensywnym smaku kminku, jednej z moich ulubionych przypraw. Na tym blogu podawałam już przepis na chleb wileński(...)płynnego miodu 450 g wody Wieczorem w dużej misce wymieszać mąkę, kminek, sól, miód i zakwas. Stopniowo dolewać do nich wodę do uzyskania gęstej konsystencji ciasta, które da się mieszać drewnianą łyżką. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano odłożyć garść ciasta (ok. 200 g) do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik przechowywać w lodówce. Resztę ciasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Buraki pieczone (przepis plus kilka informacji, w tym rada dla diabetyków) 153

przygotowane buraki zachowują swój smak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu o tych gotowanych w wodzie. Najwięcej wartości odżywczych ma sok z świeżego buraka, lecz pieczony jest na drugim miejscu. Dopiero dalej plasują się zupy z buraków, a na końcu burak gotowany. Pamiętajmy o obieraniu tych warzyw - bezpośrednio przed spożyciem. I najsmaczniejsze są takie, które posiadają cienką skórkę, jednolitą barwę(...)lecz działają krwiotwórczo. A dla cukrzyków dobra rada.... Jako, że burak to wielkie źródło pozytywnych składników - to nie warto z niego rezygnować z powodu wysokiego indeksu glikemicznego. Przed zjedzeniem dania z buraków zaleca się wypicie szklanki wody z cytryną lub zjedzenie chociażby sałatki, bądź odrobinę gotowanych, zielonych warzyw. Dlaczego?  Produkty te, dzięki wysokiej zawartości błonnika, spowolnią

Di gotuje
Kokoski, Kokosanki,Kostka Kokosowa, czy Lemingtony? 600

pierwsze, Kokoski to nazwa, którą od zawsze używamy w domu przy określaniu tego przysmaku. W nazwie napisałam kilka nazw, z którymi kojarzy Wam się ten przysmak. Po drugie przepis już od 2013 roku siedzi na blogu, ale był tylko na wersję jasną, dziś dodam, że wersja ciemna jest mega pyszna :) Przepis pochodzi z notesu mojej mamy, tak jest(...)przygotowałam sobie składniki, w pierwszej kolejności miksuję w jednej misce jajka z cukrem, potem miksuję jajka w drugiej misce i reszta tak jak w przepisie, czyli mąka z proszkiem do pieczenia, olej z wodą, mąka z proszkiem i do formy. A drugie identycznie tylko do maki z proszkiem dochodzi kakao. Gotowe ciasta wlane do keksówek wstawiłam

Blondynka Gotuje
Zimowa zupa z jarmużem 83

koktajli, można z nich zrobić pyszne chipsy, ale też sprawdzą się jako składnik ciepłych dań, na przykład zup. Istnieje sporo mało znanych przepisów, w których jarmuż może pokazać swoje smaczne oblicze. Zupa z jarmużem – prosty przepis Jarmuż można dodać do dań ciepłych, w tym do zup na podobnej zasadzie, co zieloną pietruszkę czy kapustę(...)torcie”, która nadaje zupie charakteru. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie i pożywne dania. .sub_header *, .sub_header { color:#000000; font-size:11pt; text-align:center; } Email * Imię * Zapisz .freshmail_dialog .ui-dialog-titlebar-close { background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png);) } .message_error { color:; } .message

Wiszniówka
CHLEB BEZGLUTENOWY, ZMIENIAJĄCY ŻYCIE, JAGLANY 184

Troszkę na bazie chleba, który piekłam w ubiegłym roku, troszkę bazując na tym, jednak modyfikując go, upiekłam (za drugim podejściem, pierwszy się nie dopiekł środkiem) idealny jaglany chlebek. O tym, że zdrowy nie trzeba chyba nikogo przekonywać, dla mnie jednak najważniejsze, że wyszedł baaardzo smaczny. Chleby na zakwasie, które piekę na codzień też są bardzo smaczne i zdrowe(...)forma była krótsza i wyższa). Piekąc w mniejszej formie proponuję wydłużyć czas pieczenia lub piec na termoobiegu.Składniki:- 1 szklanka* ziaren słonecznika- 1/2 szklanki pestek dyni- 1/2 szklanki orzechów (dałam po 1/4 szkl. orzechów laskowych i migdałów)- 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego- 2 łyżki nasion chia- 2 łyżki babki płesznik- 1,5 szklanki płatków jaglanych- 40g oleju kokosowego (stopionego

Smaczne Zdrowe
Najprostszy chlebek bananowy bez cukru i tłuszczu- tylko 3 składniki! 8021

Nie będzie to dla nikogo zaskoczeniem jeśli po raz kolejny podrzucę Wam pomysł na smaczne i pożywne śniadanie, ale TAKIEGO jeszcze u mnie nie było! Debiut

peanutbuttermonster
Wigilijne rechy, czyli kołduny smażone w barszczu 84

organizmu, do wydalenie z siebie czegokolwiek, nie ważne czy to będą wymioty, przeczyszczenie, czy aborcja, to nie są jednak niczym specjalnie przyjemnym, nawet jeśli czasem koniecznym.  Sposób na drugą jest z pozoru prostszy, ale tylko z pozoru. Chodzi o przełamanie rutyny. Tu dochodzimy, dlaczego to jest tylko pozornie prostsze. Za każdym razem, kiedy mamy do czynienia z jakimś(...)trudno jest przełamać rutynę, w tym konkretnym wypadku, zjeść coś w sposób inny niż do tej pory. Niezależnie od tego, czy się przełamiemy, czy nie musimy się łamać, danie podane w inny sposób będzie bardziej atrakcyjne dla oczu, a konkretnie dla mózgu. Kołduny, to podobno takie mniejsze pierogi, aczkolwiek coś co jest naturalną wielkością

Kryzysowa Książka Kucharska
Mini pączki z ricottą i skórką cytrynową - Baci di ricotta 154

churros z sosem czekoladowym .  Mini pączki z ricottą i skórką cytrynową - Baci di ricotta Składniki / na 28 sztuk: 3 jajka skórka otarta z 1 eko cytryny (a nawet dałabym więcej, jeśli lubisz cytrynowy aromat) 100 g cukru 250 g serka ricotta opcjonalnie łyżka amaretto, rumu czy spirytusu 185 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia oliwa, ewentualnie olej(...)cytryny oraz cukier. Miksuj robotem kuchennym przez ok. minutę, aż masa jajeczna stanie się puszysta i jaśniejsza. Dodaj ricottę (ewentualnie alkohol) i zmiksuj jeszcze chwilę, do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie dodaj je do mokrych składników i wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, ewentualnie łyżką. Powstanie gęste i lepkie ciasto. W garnku rozgrzej oliwę

Chilli Czosnek i Oliwa