dietetyczne. Jak widać też tak można. Sam pomysł narodził się gdy kupiłam książkę i zobaczyłam pizzę na tortilli. Bardzo mi się to spodobało. Przepis zmieniłam i tak powstało prezentowane danie. Polecam. Składniki: na dwie porcje 2 placki tortilli pełnoziarnistej 2 plasterki szynki ( pakowana, Morliny ) 65 g sera żółtego light 1 pomidor 40 g pieczarek ½ małego jajka(...)wykładamy papier do pieczenia. Układamy na nim placek tortilli. W kubeczku mieszamy razem ½ jajka i ½ łyżeczki oleju. Doprawiamy solą, oregano i pieprzem. Masą smarujemy tortillę. Następnie układamy na niej drugi placek. Ketchup rozprowadzamy na tortilli. Posypujemy połową startego lub drobno pokrojonego sera. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną szynkę, cebulę, pieczarki i pomidor. Doprawiamy oregano. Na koniec posypujemy pozostałym serem
Smaki Ewyfiliżanką aromatycznej kawy. Znika szybko, także polecam bardzo ;) PS epaka.pl - tani kurier, ekspresowe przesyłki, gwarancja dostarczenia w wybrane miejsce szybko, tanio i solidnie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)likieru + kakao do oprószenia Żółtka oddzielić od białek, umieścić je razem z cukrem w naczyniu i utrzeć. Stopniowo dodawać mascarpone, miksując do połączenia. Dodać likier kawowy, zmiksować. W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek, następnie w kilku turach delikatnie wymieszać z masą serową. Kawę zaparzyć, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy o wymiarach
Domowa cukiernia Ewyziemnej margaryny lub masła *ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 2×45 g 3 szklanki mleka niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) 2 spore łyżki masła kilka łyżeczek marmolady o smaku pigwowym Stovit Przygotowanie: Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia (można przesiać mąkę, ale nie jest to konieczne). Dodajemy(...)dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika. Blaszkę smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy ją ciastem tworząc mały rant
Słodkie okruszkisolą , następnie dodajemy sok z cytryny i stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana jest już utrwalona dodajemy mąkę i wiórki, odkładając sobie na później 3 łyżki wiórek. Dlaczego dałam kokos do piany? Dlatego, że nie lubię bezy, a wiórki robią z tej masy coś całkiem innego. Taką pianę rozkładamy równo na obie blaszki, a jedną z nich posypujemy(...)temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny krem. Nigdy mnie
Dieta moja pasjaZainspirowany konkurencją w dogrywce Masterchef’a postanowiłem na śniadanie stworzyć swój omlet idealny. Tak naprawdę, omlet możemy przygotować z tego co w danym momencie mamy w lodówce :) Mój omlet będzie z szynką szwarcwaldzką, suszonymi pomidorami oraz parmezanem. Omlet idealny – składniki 3 jajka 5-6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 6 pomidorów suszonych 20g parmezanu sól pieprz Omlet idealny – przepis(...)tego celu użyć miksera, ale uważajcie, abyście za długo ich nie miksowali bo masa będzie zbyt napowietrzona. Masę jajeczną przelewamy na natłuszczoną patelnię i smażymy z jednej strony (z drugiej strony jajka zetną się pod wpływem temperatury). Uważajcie aby omlet nie był zbyt gruby bo będzie surowy w środku. Szynkę i pomidory kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciężkich chmur na niebie ;) Lekkie, delikatne i bardzo pyszne. Łatwe do zrobienia, minimum pracy, maksimum zadowolenia ;) Udekorowane słodkimi, pudrowymi motylkami, z kleksem bitej śmietany. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)masła 200 g homogenizowanego serka waniliowego 2 jajka W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać masło i trochę zagnieść ciasto. W drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze
Domowa cukiernia Ewyognisku, niestety zostało odwołane z powodu pogody. Ja jednak zdążyłam napiec pysznych babeczek, którymi skutecznie usiłowałam nakarmić 4 osoby. Byli dzielni, ale choć babeczki im bardzo smakowały, nie dali rady - i nie dziwne to wcale bo babeczek było 20 i 2 ;-) Muffinki z owocami MUFFINKI Z OWOCAMI Składniki na 24 sztuki: 500 g mąki(...)rabarbaru olej do smarowania blachy Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrami i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka i jajkiem. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Porzeczki oczyszczamy
peggiwkuchnipłaskie, - nie dać wykrojonym kółkom wyrosnąć i jak wyżej, - nie podsypać blatu mąką i wykrojone kółka przykleją się do niego, - przykryć buchty na garnku zbyt płaską pokrywką i nie dać im wyrosnąć w czasie gotowania, - nie podwiązać końców ścierki lub sznurka i mieć pożar na kuchence. ALE nie lękajcie się :D Jeśli wszystko najpierw przeczytacie, a potem zrobicie, jak piszę(...)ściąganiu na talerz :) P.s. Uprzedzając pytania - tak, można gotować je również w parowarze, jednak nie polecam gotowania jednocześnie na wszystkich piętrach - po pierwsze parują się nierówno, a po drugie i ważniejsze, kluski na niższych pietrach moczą się i kleją, więc jeśli już, to tylko 1 poziom. P.s. 2 Tak, można odgrzewać na parze te, które zostały "na później
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada go ze smakiem. Próbowaliście? No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy kupione filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę(...)Jeśli są naprawdę bardzo, bardzo, bardzo mocno słone, to wodę i mleko dobrze po 10-12 godzinach wymienić na nową. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Na drugi dzień śledzie kroimy na mniejsze kawałki, takie na dwa kęsy. Do rondelka wlewamy olej, miód, musztardę, wiśniówkę i whisky. Mieszamy dokładnie trzepaczką balonową i najpierw wszystko lekko podgrzewamy. Nie przejmujcie
Karo in the Kitchenwersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa kasza jaglana. Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąk bezglutenowych, dałam: - 125g mąki ryżowej - 125g mąki kukurydzianej - 50g mąki jaglanej(...)przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę. Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych jabłek - 125g stopionego masła - 150g ksylitolu
Smaczne Zdrowezdjąć z palnika, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, po tym czasie wymieszać - do masy dodać wiórki kokosowe i cukier do smaku (ja dałam 1 łyżkę, ale może dla Was masa będzie za mało słodka lub całkiem pominiecie ten dodatek), dokładnie wymieszać - masę schłodzić w lodówce - krem można pozostawić na całą dobę w lodówce(...)podzielić na mniej więcej równe części (za pomocą wagi lub "na oko"), w ilości odpowiadającej połowie liczby ciasteczek - na połowę ciasteczek nałożyć równomiernie sporą ilość masy, delikatnie docisnąć drugim ciasteczkiem, boki masy wyrównać łyżeczką lub palcem - ciasteczka można od razu po przełożeniu udekorować polewą czekoladową, radzę jednak schować je do pojemnika i schłodzić, dzięki temu polewa będzie szybciej
Smakołyki Berenikisezonowego owoców i warzyw . Co dobrego możemy zjeść w tym miesiącu? Czego warto szukać na straganach? Gruszki oraz jabłka , jednak dla mnie zdecydowanie w tym roku królują te drugie, w sałatkach przede wszystkim; żurawina świeża i suszona , świeżą możecie użyć jako dodatek do serów pleśniowych i przygotować pyszny wytrawny w smaku sos, suszoną zaś dodajcie do ulubionej(...)dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż , który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie!. Długo
Moja smaczna kuchniapomysł na pyszny i błyskawiczny obiad - d elikatny i soczysty łosoś w lekko kwaskowym, kremowym sosie z kaparami. Jest to i dealne danie do przygotowania "na szybko", tuż po powrocie z pracy. Nie wymaga wiele wysiłku i jeszcze mniej czasu, natomiast smakuje wybornie. Polecam! 2 filety z łososia 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki kaparów(...)original lub light) łyżka masła do smażenia mleko lub woda (opcjonalnie) sól, pieprz Na patelni roztopić masło, łososia posolić i popierzyć i smażyć na niewielkim ogniu. W międzyczasie na drugiej patelni roztopić nieco masła i delikatnie przesmażyć na nim czosnek, uważać aby się nie przypiekł, ponieważ wtedy będzie gorzki. Dodać drobniutko pokrojoną papryczkę chili, lekko przesmażyć ciągle mieszając. Dodać
Codzienne GotowanieSuszone owoce i warzywa mogą stanowić doskonałą przyprawę do wszelakich dań i zdrową smaczną przekąskę na chłodne zimowe wieczory. Skoro można przygotować chipsy z ziemniaków, to proponuję abyście też spróbowali chipsów ogórkowych w kilku wariantach smakowych. W postaci zmielonej mogą służyć jako jedna z przypraw do dipów, labnehu lub masła ziołowego Składniki 3 kg twardych ogórków gruntowych(...)wężowych Dodatki 2-3 pęczki koperku i sól do smaku lub jedna z przykładowych mieszanek przeprawowych wariant pierwszy - 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka papryki chili lub wariant drugi - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu i 1 łyżka suszonego tymianku lub wariant trzeci - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżka stołowa mielonego czosnku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata