drugie danie - 14640 przepisów (strona:436/976)

Gotowanie z wielkimi markami 185

zapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie o współczesnym zamachu na Polską kuchnię oraz kucharki/kucharzy.  Zapewne wielu stwierdzi że takie produkty to ułatwienie i pomoc.  Można się z tym zgodzić pod warunkiem że  a/ Przyznajesz(...)firma produkująca wynalazki "ułatwiające" pracę w kuchni chce byście się uzależnili od jej produktów. Z biegiem czasu jak będziecie używać takich produktów zatracicie po pierwsze zmysł smaku a po drugie umiejętności kulinarne. Firmy opracowują towary które mają zapobiec ewentualnym wpadkom w kuchni: nie ubije się śmietana, zważy się czy sos będzie miał grudki.  Na te wszystkie wypadki

Kuchnia PROzdrowotna
Gulasz z kurczaka i ryżu Djaj Fouq El-Eish 67

Gulasz z kurczaka i ryżu czyli Djaj Fouq El-Eish oczywiście to kolejne Omańskie danie Djaj Fouq El-Eish- gulasz z kurczaka i ryżu to tradycyjne danie kuchni arabskiej. Oczywiście każda z kuchni ma swoją wersji, ale wszędzie główną rolę odgrywa ryż, kurczak smażony lub gotowany, ziemniaki oraz mieszanka przeróżnych przypraw. Dlatego(...)Ponieważ patelnię masz już rozgrzaną, dodaj dwie łyżki oleju i połóż uda z kurczaka i je również obsmaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor, przełóż na talerzyk. Po drugie wlej trzy łyżki oleju na patelnię, dodaj masło i wrzuć cebulę, po chwili czosnek i ryż, wymieszaj i chwilkę podsmaż, teraz dodaj wszystkie przyprawy, kurczaka ziemniaki, wlej wodę

RafalCook
Pstrąg łososiowy z pęczakiem, buraczkami i wędzonym twarogiem 306

Odstawić na około godzinę. Na patelni wlać trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy. Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając w folię aluminiową. Kaszę pęczak(...)kasza zrobi się różowa od buraczka ćwikłowego. Na końcu dodać pokruszony, wędzony twaróg. Przed podaniem kaszę można podgrzać i podać z duszoną rybą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z kaszą , Dania z rybą , Obiad Tagged: buraki , dressing , pstrąg łososiowy , pęczak , twaróg wędzony , zioła

https:KKuchniaMniam
ZAPIEKANKA SEROWA ( z twarogu ) Z KASZĄ JAGLANĄ I OWOCAMI 238

Dziś mam dla Was przepis na najlepszą na świecie zapiekankę z sera białego. Ser biały połączony z kaszą jaglaną i i świeżymi, letnimi owocami jest idealnym pomysłem na leniwe drugie śniadanie, słodki obiad, podwieczorek albo deser! Taka zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Świetnym dodatkiem do niej jest delikatny kokosowy sos jogurtowy – to taka(...)widzicie będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy! Pokaże Wam jak produkty mleczne „przemycić” do przygotowania fantastycznego dania! Jest ser biały – twaróg , mleko i jogurt – a w takim wydaniu tworzą danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) * ser biały – 400 g * mleko

Ostra na Słodko
WuZetka 166

mojej” cukierni Wuzetki były zawsze dekorowane na dwa sposoby. Jedne były z napisem, drugie z rozetką z bitej śmietany i wisienką. Przyznam, że wtedy wybierałam właśnie te drugie i to z bardzo prostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem, ładniejsze. Ale smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak postanowiłam przypomnieć.   S kładniki(...)alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy)   Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy 1,5 łyżeczki

mojewypiekiinietylko
Bajka czekoladowa 137

wodę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz opcjonalnie z alkoholem. Biszkopty kolejno zamaczamy na krótko w miseczce *** *** Namoczone biszkopty układamy w rzędach na kremie jeden nachodzący końcówką na drugi, wciskając je delikatnie w krem *** *** Na biszkopty wykładamy pozostały krem, wyrównujemy *** *** Na kremie układamy herbatniki *** *** Kwaśną śmietanę mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i wykładamy na warstwie herbatników *** *** Czekoladę roztapiamy(...)najmniej 3 godziny *** *** SMACZNEGO ***       Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Bajka czekoladowa pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Tort czekoladowy z bananami i masłem orzechowym 173

porzeczką i słodkimi bananami, treściwe ciasto czekoladowe, pycha! Polecam! PS lezaki ogrodowe  na każdą kieszeń, idealne na letni czas, teraz w promocyjnych ofertach ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i wymieszać do połączenia. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia, najlepiej drewnianą łyżką. Dno tortownicy o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem

Domowa cukiernia Ewy
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 203

stał się w Polsce nie tylko symbolem pożywienia, ale i życia. W tradycji chrześcijańskiej traktowany jest ze szczególną czcią. Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim. Składniki: - 900 g mąki (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna - manitoba/Very Strong White Bread Flour – canadian wheat for the perfect loaf) * - 14 g drożdży instant - 700 ml letniej wody - 3 łyżeczki soli(...)łyżką do połączenia składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin (to ciasto nie wymaga „cieplarnianych warunków” – wprost przeciwnie rośnie „w chłodzie”). Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete ciasto i formujemy bochenek (nie zagniatamy!), podwijając pod spód. Ciasto jest

mojewypiekiinietylko
Chłopski omlet, czyli proste jadło. 133

garnkowego szaleństwa. 😊 4 gotowane ziemniaki 3 jajka 3 łyżki mleka łyżka mąki kawałek tłustej kiełbasy sól i pieprz do smaku cebula Ziemniaki powinny być al dente, tak by dały się swobodnie kroić w dość grube plastry. Ja często wyciągam takie ziemniaki, gdy gotuję je do obiadu, ale można ugotować specjalnie na tę okazję 😉 Na suchej patelni podsmażamy wędlinę, gdy się(...)spieniamy, dodajemy mleko, mąkę i przyprawy. Taką miksturą zalewamy składniki na patelni, przykrywamy i wolno podgrzewamy. Gdy wierzch lekko podeschnie, zsuwamy na talerz lub pokrywkę. Przykrywamy patelnią i podsmażamy drugą stronę. Jeśli zajdzie potrzeba lub ktoś chce,  można tego tłuszczu dodać więcej. Podajemy zaraz po przygotowaniu, z surówką lub tak, jak lubią dzieciaki - z keczupem. Proste

Dieta moja pasja
MUFFINY BANANOWE Z KRÓWKAMI I ORZECHAMI 209

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki (6 dużych muffin): niepełna szklanka mąki orkiszowej ( dałam pełnoziarnistą) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ¼ szklanka brązowego cukru 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 50g posiekanej gorzkiej czekolady ½ szklanki posiekanych orzechów np. laskowych(...)posypania muffin Wykonanie: w jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, zmielone orzechy, cynamon, sól oraz   posiekaną czekoladę i orzechy, odstawiamy w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli jajko, mleko, olej, ekstrakt waniliowy oraz rozgniecione na papkę banany do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy do połączenia się składników ciasto przekładamy

Słodkie zapomnienie
Grillowany karmazyn 123

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ostatnio coraz częściej robimy dania z grilla, niestety elektrycznego, gdyż jest zakaz „dymienia” ale radzimy sobie ;) Rybę sami filetowaliśmy…marynowaliśmy itp…wyszło MEGA <3 Składniki 1 kg karmazyna 1 łyżka cukru palmowego 2 łyżki(...)skórę. Cukier, sos sojowy, sos rybny, sos sambal oelek mieszamy, marynujemy w nim filety rybne (w temp. pokojowej) przez 60 min. Następnie grillujemy przez kilka minut z jednej i drugiej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Biszkoptowy przysmak z mascarpone i słonecznikiem 176

pszenna typ 500 4 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki cukier 3 łyżki Dodatkowo: śmietana 30% 600 ml mascarpone 500 gr śnieżka do przyrządzenia na wodzie  Cykoria( zamiast cukru dałam do smaku) kajmak (smak kukułka mała puszka) masło 1 łyżka  słonecznik 150 g Wykonanie: Zmiksowałam całe jaja z cukrem na puch, dodałam przesiane mąki i delikatnie mieszałam. Formę prostokątną(...)poprzek biszkopt. Zmiksowałam śmietanę na sztywno,dodałam serek mascarpone i nadal delikatnie miksowałam do połączenia składników. Na końcu dodałam śnieżkę do smaku .Połowę masy wyłożyłam na biszkopt,przykryłam drugim biszkoptem i wyłożyłam drugą połowę masy, wstawiłam   do lodówki. Kajmak przełożyłam do małego rondelka , dodałam masło i rozpuściłam. Polałam jeszcze ciepłym kajmakiem masę i obsypałam prażonym słonecznikiem

Różowa kuchnia
Migas 129

siedmioma setkami kilometrów i jeszcze dwoma tysiącami jest taki kraj, gdzie mają drugą Polskę. Tym krajem jest Hiszpania. Znany jest z walk byków, Pabla Picassa, inkwizycji rozpropagowanej przez Latający Cyrk Monty Pythona, a przede wszystkim znany jest z tańszej wersji Volkswagena.  Chleb w restauracjach potrafi być tam prawie tak samo drogi jak we Włoszech dlatego Hiszpanie mają dobry(...)jednej wersji co do tego jakie jest pochodzenie tej potrawy. Jedni twierdzą, że była to potrawa pasterzy, którzy znani są z dań jednogarnkowych przygotowywanych na wolnym ogniu, a inna teoria mówi, że danie pochodzi z północnej Afryki, która jest stosunkowo blisko i chleb zastępuje kus-kus. Podstawowy przepis to podsmażony czosnek z chlebem

Kryzysowa Książka Kucharska
Podsumowanie roku 2016 - Najczęściej czytane posty 173

szóstym miejscu wylądował generał kurczak. Fajny przepis na pieczonego kurczaka nadzianego na butelce piwa. Smacznie i prosto, tak jak lubimy. Po przepis zapraszamy tutaj. Miejsce piąte to propozycja pysznego danie obiadowego. Jest to filet z kurczak nadziewany serem mozzarella. Polecamy na niedzielny obiad i nie tylko. Przepis znajdziecie tutaj. Tuż za podium znajdują się cudowne żeberka(...)trzecim miejscu znalazł się przepis na przepyszny makaron z kurczakim, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Przepis cudowny w swej prostocie i smaku. Polecamy serdecznie. Przepis znajdziecie tutaj. Na drugim zaszczytnym miejscu przepis na przepyszne Spaghetti bolognese według wskazówek najsłynniejszego kucharza naszych czasów, niezrównanego Grodona Ramsaya. Przepis zupełnie odeminny od tego, który znacie z domu, co wcale nie oznacza

Kolizje Smaków
Pączki małe bananowe cudeńka. 112

łyżką. To  wygląda tak samo jak gotowanie kładzionych klusek. I czekamy aż się zarumienią i gdy są już usmażone z jednej strony,  same się obracają na drugą. Nie wiem skąd one takie mądre? Ale tak się dzieje.  To na pewno prawa fizyki, ale to już zostawmy fizykom.  Jak uzyskają zadowalający nas kolorek wyjmujemy(...)naturalna słodycz wszystko rekompensuje. Mają takie małe ciemne punkciki, to banany dają o sobie znać. :) Aha bym zapomniała. Dlaczego mąka zaraz przed smażeniem. W przepisie jest sok z cytryny, dałam po to aby nie było zbyt mdło. A on bardzo szybko wchodzi w reakcję z sodą. A nie chcemy aby nam ciasto urosło w garnku zamiast w oleju.  Smacznego

Dieta moja pasja