drugie danie - 14640 przepisów (strona:444/976)

Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! 13685

mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki. Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami mleka. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tworząc paseczki i za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków(...)już wzorek nam nie wyjdzie *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA

Blog z Apetytem
MEGA ŻEBERKO Z BOCZKIEM 111

słodką i ostrą i obtaczamy z niej nasze żeberka. Na patelni  rozgrzewamy oliwę i  obsmażamy nasze żeberka z dwóch stron na rumiano. Kiedy będziemy w trakcie obsmażania "drugiej" strony - na patelnię dodajemy troszkę oliwy  oraz pokrojoną w plastry cebulę i pokrojoną w grube plastry marchewkę. Oprószamy wszystko (warzywa) solą i pieprzem i dusimy chwilkę pod przykryciem(...)minut - sprawdzając co jakiś czas czy nie przywiera do garnka, oraz w celu odwrócenia żeberka. Jeśli mięsko jest miękkie a sos odpowiednio gęsty serwujemy nasze danie z ziemniaczkami oraz surówką. U mnie Coleslaw

BezglutenowaIzabela
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 109

pożywne danie pełne wykwintnych smaków. Czas: 30 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena dla dwóch osób: 40 zł Zakupy: supermarket + sklep internetowy (tutaj kupicie komosę) Danie wymyśliliśmy sami podczas ostatnich wakacji, tylko pesto podpatrzyliśmy u Karola Okrasy, którego, na marginesie, bardzo cenimy jako kucharza i osobowość telewizyjną. Steka podaliśmy z sałatką naszego(...)się zachować kolor i jędrność sałatki. Dodatkowo kwaśna cytryna bardzo ładnie idzie w parze ze słodyczą jabłka i kalarepki. Całość dopełniły komosa czerwona i rukola. I jedno i drugie ma delikatny, orzechowy smak co koresponduje z orzechowym pesto do steka. Składniki: 250 g polędwicy wołowej 1 duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 kalarepka Pół szklanki komosy Garść

Niedzielny kucharz
MEGA ŻEBERKO Z BOCZKIEM 139

słodką i ostrą i obtaczamy z niej nasze żeberka. Na patelni  rozgrzewamy oliwę i  obsmażamy nasze żeberka z dwóch stron na rumiano. Kiedy będziemy w trakcie obsmażania "drugiej" strony - na patelnię dodajemy troszkę oliwy  oraz pokrojoną w plastry cebulę i pokrojoną w grube plastry marchewkę. Oprószamy wszystko (warzywa) solą i pieprzem i dusimy chwilkę pod przykryciem(...)minut - sprawdzając co jakiś czas czy nie przywiera do garnka, oraz w celu odwrócenia żeberka. Jeśli mięsko jest miękkie a sos odpowiednio gęsty serwujemy nasze danie z ziemniaczkami oraz surówką. U mnie Coleslaw

BezglutenowaIzabela
Frytki z cukinii - dietetyczne z piekarnika 120

możemy się nimi najeść. Upieczone w piekarniku z dodatkiem pachnącego oregano podane z ulubionym sosem (u mnie jogurtowy z czosnkiem) są świetną przekąską lub dodatkiem do każdego dania mięsnego, rybnego, czy wegetariańskiego. Zdrowe frytki to nie abstrakcja, zapraszam zatem do przepisu na genialne frytki z cukinii! Składniki na 1 blaszkę: 2-3 okrągłe cukinie 5 łyżek bułki tartej(...)kawałki dowolnej długości (jeśli robisz frytki z podłużnej cukinii) rozkruszyć między palcami oregano i posypać pokrojoną cukinię, dokładnie obtoczyć bułkę tartą wymieszać ze startym serem. Na drugim talerzu rozmącić jajko, przyprawić solą  i pieprzem, ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami pokrojone kawałki obtaczać w rozmąconym jajku, następnie obtaczać w  bułce wymieszanej z serem. Układać obtoczone kawałki cukinii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK NA ZIMNO Z JEŻYNAMI 108

Herbatniki pokruszyć w blenderze, dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia się składników. Wyłożyć na dno, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i schłodzić w lodówce. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem ( dałam 8 łyżek ale trzeba dosłodzić według swoich upodobań), jogurtem i sokiem z cytryny. Podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane blenderem i przeciśnięte przez sitko jeżyny, dosłodzić. Żelatynę namoczyć(...)cały czas miksując, żeby nie powstały grudki. Wylać na schłodzony spód herbatnikowy i wstawić do lodówki do stężenia na około 15 minut. Po tym czasie do masy jeżynowej dodać drugą część żelatyny, ponownie cały czas miksując. Jeżeli żelatyna stężała trzeba ją lekko podgrzać. Masę wylać do wierzch i schłodzić przez noc w lodówce. . Artykuł SERNIK NA ZIMNO Z JEŻYNAMI

Pieguskowa Kuchnia
Jagodowa panna cotta 123

tego garstka świeżości w postaci listków melisy lub mięty, słodkiej brzoskwini w kolorze słońca i kilku cierpkich i soczystych koralików jagód. Owocowa, letnia eksplozja w kremowej oprawie panna cotty :) Dajcie się skusić i poczujcie, jak cudownie jest delektować się włoską pysznością w polskich smakach lata! Jagodowa panna cotta Potrzebujesz: 200g jagód 3 łyżki soku z cytryny 60g cukru 300ml śmietanki(...)Sposób przyrządzenia: 1. W małym rondelku zagotuj jagody z cukrem i sokiem z cytryny. 2. Gorące jagody zblenduj. 3. Żelatynę zalej wodą i odczekaj, aż napęcznieje. 4. W drugim rondelku umieść śmietankę z mlekiem- doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika. 5. Do gorącej śmietanki dodaj napęczniałą żelatynę- wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się. 6. Dodaj zmiksowane jagody, wymieszaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tordu z zielonym groszkiem i szynką 126

cienkie, posypać równomiernie groszkiem i szynką zostawiając centymetrowy odstęp od krawędzi, po czym ciasto zawinąć i dobrze zlepić oba końce. Następnie ciasto należy skręcać (jedna dłoń skręca ciasto w górę, druga w dół) i równocześnie wydłużać. Gotowe chlebki przełożyć na blaszkę posypaną mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)drzwiczki. Tordu piec 20-25 minut, po czym wyciągnąć z piekarnika i od razu przełożyć na kratkę do ostudzenia.  Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Rozwałkowane i posypane groszkiem i szynką ciasto. Ciasto zwijane wraz z farszem

Passions hobbies life
Pasztecik mięsny z niespodzianką 113

słodkości ładniej wychodzą na zdjęciach dlatego ich tu tyle. Poprawię się i będzie więcej dań wytrawnych. Z podanych składników wyszedł mi naprawdę malutki pasztecik dlatego lepiej upiec go z podwójnej ilości składników. Niespodzianką są jajka przepiórcze ale gdy zwiększymy ilość składników to można dać jajka kurze. Zapraszam Składniki: 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 garść suszonej(...)żurawinę, białko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy razem i dzielimy na dwie części. Jedną część mięsa przekładamy na dno niedużej keksówki. Na mięsie układamy na środku jedno po drugim jaja przepiórcze. Przykrywamy pozostałym mięsem tak aby nie było widać jajek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 min w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Jianbing guozi 170

wody, a następnie usmaży się na tarczach.  Wersja, którą przedstawię pochodzi z Tiencinu. Za nadzienie służy pieczony na głębokim cieście paluch, a wszystko podane z sosem chilli. To danie tez idzie na konkurs, także zobaczymy :) Składniki: - mąka - soda oczyszczona - olej - woda  - cukier - chilli - ocet  - mąka ziemniaczana - szczypiorek Wykonanie: Z mąki i wody robimy(...)szklankę mąki. Ugniatamy, formujemy długie paluchy i smażymy na głębokim oleju. Do połowy szklanki wody dodajemy trochę octu, cukru i chilli, aby uzyskać satysfakcjonujący nas smak. Gotujemy. W drugiej połówce rozrabiamy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i tak powstałą miksturę dolewamy do gotującego się sosu cały czas mieszając. Chwilę później powinno być gęste. Naleśnika smarujemy sosem, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, kładziemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 181

przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Drugą blaszkę (na czas pieczenia pierwszej) wstawiamy do lodówki. Gdy pierwsza porcja się upiecze z lodówki wyjmujemy drugą, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy, jak poprzednie. Gotowe bułeczki oprószamy cukrem pudrem lub stevią w proszku. Kokosowe bułeczki francuskie z chia to mój kolejny pomysł(...)wszystkiego. Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą

mojewypiekiinietylko
Pierś z kaczki na batatowym puree 220

kaczki (obie oczywiście skórą do dołu i bez dodatku tłuszczu): jedna z nich poleca rozpoczynać obróbkę już od zimnej patelni, aby wytopić tłuszcz i uzyskać bardziej chrupką skórkę, natomiast druga droga zupełnie inaczej - bo zaleca umieszczenie kaczki na mocno rozgrzanej patelni, aby szybko zamknąć pory w mięsie i dodać mu soczystości. Mimo wszystko, ja częściej stosuję tę pierwszą - umieszczam(...)zapiekam w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 minut, w zależności od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy uzyskać.  Po wyjęciu mięsa z piekarnika koniecznie należy dać kaczce "odpocząć", odczekując 5 minut przed jej pokrojeniem.  Przygotowanie puree z batatów nie wymaga wiele zachodu, ponieważ bataty same w sobie są przepyszne! Bataty obieramy, kroimy do mniejsze kawałki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Polędwiczki wieprzowe z ziemniakami na parze 236

obiadowe ;) Taki żarcik :), bo u mnie większość to takie dania. Ale na serio biorę się na dniach za desery i dania śniadaniowe, bo tego cały czas bardzo mało mam na blogu. Przede wszystkim mam zamiar więcej kombinować z ciastami. Ale najbliższe kilka przepisów to bardziej obiadowe dania będą :) Dziś polędwiczki wieprzowe z ziemniakami. Składniki :  ok. 250g(...)małą kostkę. Mięso wkładamy do porowaru na folii aluminiowej na pierwszym poziomie urządzenia. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 30 minut. Po 5 minutach na drugi poziom wkładamy ziemniaki. Papryki myjemy i kroimy z nich po kilka pasków, wrzucamy je na na 3 poziom 5 minut przed końcem pracy urządzenia do gotowania na parze. Po wyłączeniu parowaru

Parowar Faceta
Makaron zapiekany pod beszamelem 292

bedzie również bardzo smacznie. Dodatkowo można jeszcze całości posypać szczypiorkiem. Ja niestety go nie miałam. :) Polecam Wam na szybki obiad. Składniki  400 g makaronu świederki 3 kiełbasy dałam śląskie 1 duży brokuł 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 150 g sera mozzarella Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz(...)makaron, podsmażoną kiełbaskę i ugotowanego i podzielonego na różyczki brokuła. Sos W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą

O kuchni z uczuciem
Kolorowa babka trójsmakowa. Babka na białkach. 187

smaczna i już rodzinka pragnie powtórki. Polecam :) Składniki ( na keksówkę o wym. 25x12 cm.) - 7 białek - 3 żółtka - 1 i 1/4 szklanki mąki - 1/2 szklanki oleju - 3/4 szklanki cukru ( dałam trochę mniej) - 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli    Dodatki - 1 łyżka kakao - 2 łyżki wiórków kokosowych - 1 opakowanie kisielu ( u mnie wiśniowy(...)dodałam ubite białka, na końcu  mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam przy pomocy miksera. Powstałe ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao, do drugiej kokos, a do trzeciej suchy kisiel wiśniowy. Ciasto przełożyłam na blaszkę (uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) po kolei warstwami najpierw kakaowa, potem z kokosem, na wierzchu

Kuchnia z widokiem na ogród