wina. Dusić , niech alkohol sobie wyparuje. Dodać pomidory, można listki bazylii ,przemieszać, a następnie dodać suszone śliwki, mogą być całe, gdyż i tak się rozpadną na mniejsze kawałki. Przykryć, dać gaz na minimum i najlepiej wyjść z kuchni. Nastawić minutnik na godzinę , po godzinie przemieszać, nastawić na godzinę. Po tym czasie znów przemieszać i nastawić jeszcze na minimum pół godziny(...)minut przed zakończeniem gotowania.Ukroić sobie piętkę włoskiej bagietki lub kawałek chleba i po prostu nabrać tym chlebkiem sosu i spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni. Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino, wysmarować formę do lasagne ,najlepiej masłem. Szynkę pokroić w plasterki. A na samym końcu przygotować beszamel według przepisu
Z Kuchni Do KuchniBezmięsna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami to dobry pomysł na szybki i tani obiad. Danie jest pyszne, aromatyczne i treściwe. Składniki: 7-8 średnich ziemniaków 250 g pieczarek spora cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, gałka muszkatołowa Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy. Pieczarki kroimy(...)żółty ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Połowę z nich układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i surową paprykę. Posypujemy przyprawami. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków. Całość posypujemy żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na około pół godziny. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami pochodzi
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj startujemy z nowym działem☝ Każdy z nas kiedyś miał początki w kuchni, a zadaniem doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania. Czasami najłatwiejsze rzeczy sprawiają mnóstwo problemów..ale spokojnie przychodzę w pomocą😇 Zaczniemy od prostego przepisu na naleśniki z mąki orkiszowej, którą z reguły każdy lubi i posiada. Od razu uprzedzam, że nie spotkacie(...)naleśnik bez jajka i mleka nie ma szans na przeżycie przy smażeniu..A nie to jest podstawą! Po pierwsze elementem udanego przyrządzenia jest dobra patelnia czyt. nie przywierająca. Druga ważna rzecz to czas smażenia-na jedną stronę starczy maks. 2 min aby ciasto się ścięło i zachowało sprężystość. Bez tych dwóch czynników niestety nasze podejścia mogą się zakończyć kruchym
Zdrowie i pysznie na talerzulekarstwo, więc ludzie ratują się jagodami. Nie było czereśni i wiśni, a nie będzie jabłek, grusz i śliwek. W lesie ludzi sporo i jagody mocno przebrane, ale kilka litrów da się uzbierać. Czarne jagody (borówki czernice) w sosie własnym pamiętam z dzieciństwa - były lekarstwem na sensacje żołądkowe. Dorośli mogą skorzystać w takich przypadkach z orzechówki czy nalewki z kitu pszczelego(...)czernice) cukier (2 łyżki na słoik o pojemności 200 ml) Jagody przebrać. Wkładać je do słoiczka do połowy, zasypać łyżką cukru. Włożyć kolejną porcję jagód do wysokości szyjki. Wsypać drugą łyżkę cukru i dosypać jagód do pełna, ubijając jagody w słoiku. Słoik zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę kuchenną, ustawić na niej zakręcone słoiki i wlać wodę do wysokości
Weekendy w domu i ogrodzierewelacyjnie smakuje :) Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy(...)piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego
Różne smaki w kuchniochotę zmajstrować sobie takie cudo we własnej kuchni :) Nie ukrywam, że tego typu "perełek" wyglądam zawsze w odwiedzanych knajpkach i przeważnie bardzo pozytywnie nastrajają mnie one do danego miejsca :) Podsumowując: wizytacja festiwalowa wielce udana! Opiłam się i objadłam przesmacznie :) Jedyny zgrzyt to taki, że gdy spojrzałam w cennik menu codziennego , portfel mi żałośnie zaskomlał z wrażenia ... 15 PLN za ciasto(...)wygórowane. Do tego 9 PLN za bułkę śniadaniową i podobna ilość złotówek za mały napój w butelce - hmmm... Tak więc na jednej szali mamy komfort rodzinnego biesiadowania , a na drugiej pieniążki szybko uciekające z portfela . Każdy powinien sobie sam wyważyć, która szalka u niego górą :) Nic to! Podobało mi się i na pewno tu wkrótce wrócę z kumpelą obdarzoną
Grunt to przepis!bardzo nie urosło . Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu(...)piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawić można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta prószymy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektować się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego
Różne smaki w kuchnisól u mnie himalajska różowa natka pietruszki 1 mały ząbek czosnku olej lniany tłoczony na zimno Fasolę wypłucz i zalej zimną filtrowaną czystą wodą. Odstaw najlepiej na noc. Na drugi dzień odlej wodę i wypłucz fasolę raz jeszcze, a nawet dwa razy. Zalej czystą zimna wodą, przykrywając poziom nasion. Posól, dodaj ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki. Przykryj pokrywką(...)lnianego tłoczonego na zimno. Olej lniany to naturalne bogactwo kwasów Omega 3.Olej można spożywać samodzielnie jak i dodawać do potraw. Jego wyjątkowy smak i aromat podkreślą charakter wielu dań. Jeśli chcesz aby olej lniany zachował swoje cenne właściwości, używaj go tylko na surowo, bezpośrednio przed podaniem. Nie podsmażaj, nie smaż, nie wlewaj do gotującej się wody, nie używaj
Z Kuchni Do Kuchniniezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną. Nietrudno domyślić się, skąd ta nazwa. Po takim daniu nic, tylko zabrać się za robotę :) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia(...)wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień wcześniej. Suszone grzyby również. Na drugi dzień wodę w fasoli wymieniamy, gotujemy ją do miękkości (nie odcedzamy!). Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek
Trzeci talerzczekasz na ten moment, aż nadejdą wakacje .. wybierasz wyjazd nad morze z całą rodziną. ( czas jakiś później ) Jesteście na promenadzie nadmorskiej i jedna osoba idzie z gofrem, druga .. oj ja też muszę go zjeść i już nie myślisz o niczym innym. A teraz popatrz na dzieci które przyjeżdżają na kolonię którą zorganizowali ludzie o złotym sercu(...)zakup gofra, pamiątki czy czegokolwiek innego. My możemy wpłacić na konto fundacji 4 zł i to już będzie gofr z polewą .. jak dołożysz jeszcze kilka złotych dajmy na to 10 zł to więcej dzieci zapamięta ten smak na długi czas. Poniżej cennik znad morza : Naprawdę są dzieci które tego smaku nie znają.. Proszę wpłać
Kuchnia na wzgórzupobudka – piję dużą szklankę bardzo ciepłej wody z cytryną, potem zieloną herbatę 6.00 śniadanie bułka bio z lidla pasztetem wege, kiełkami i innym zielskiem /średnio 400 kcal 9.00 drugie śniadanie jutro będzie to porcja tarty, którą piekłam dwa dni temu/300 kcal 12.30 przegrycha : 200 g marchewek około 100 kcal 14. oo obiad: nie wiem co jutro zrobię(...)wodę i kawę bez cukru (bo lubię). Na dziś to tyle, w sobotę będzie tydzień. Mam nadzieję, że będę mieć się czym pochwalić, bo obmierzyłam sobie wszystko co się dało. Misiek w weekend będzie mi robił sesję zdjęciową, jak się majtam z hantlami, więc pokażę Wam swoje ulubione ćwiczenia. ps. Skoro teraz taka racjonalność to skąd ta nadwaga. Cóż, wystarczy
greenscarfjeden bochenek z keksówki, a drugi taki po prostu bez formy. Więc podzieliliśmy ciasto na pół i jedną połowę włożyliśmy do malutkiej keksówki (20 x 11 cm), a z drugiej uformowaliśmy bochenek i ułożyliśmy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Wkładamy do piekarnika i niczym nie przykrywając grzejemy na około 45 stopni przez 1,5-2 godziny(...)czasie wyjmujemy blachę z chlebami i nagrzewamy sam piekarnik do 240 stopni. My zrobiliśmy na chlebie nacięcie wzdłuż przez całą długość myśląc, że się ładnie to nacięcie rozejdzie i da fajny efekt. Niestety wierz był już tak wysuszony, że nacięcie się nie rozeszło więc wydaje nam się, że możecie nie nacinać, prawdopodobnie nie jest to konieczne. Oprószamy z wierzchu chleb
Marder&Marder ManufactureDrugi przepis na spaghetti wzbogacony o pieczarki i kukurydzę. Składniki: 350g pieczarek, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów (400g), 4 ząbki czosnku, 750g mięsa mielonego, 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie, jeżeli nie ma się do czego reszty z puszki wykorzystać), 200g przecieru pomidorowego lub kartonik soku pomidorowego, sól, pieprz, bazylia, oregano i ewentualnie przyprawa uniwersalna lub jarzynka, starty ser żółty(...)posypania potrawy, makaron do spaghetti. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać przyprawy oraz wyciśnięty czosnek. Nie żałować bazylii, oregano dać dużo mniej. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać mięso mielone. Od czasu do czasu zamieszać tak by mięso się podzieliło. Dobrze podsmażyć. Dodać kukurydzę i pomidory z puszki. Puszkę po pomidorach zalać
W kuchni u Monikiwięcej cukru. Składniki na ok 30-35 szt: 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1 szklanka mąki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki cukru (można dać więcej, ciastka nie są mocno słodkie) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g masła 1 łyżka miodu 90 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)Mokre składniki przelać do suchych. Wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę, ponownie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładać masę zachowując odstępy (ciasteczka urosną). Ja dodatkowo pomagałam sobie drugą łyżką, którą moczyłam w wodzie i spłaszczałam ciasteczka. Piec przez 15 minut w 180 stopniach. W momencie wyjęcia z piekarnika ciasteczka będą miękkie, jednak stwardnieją podczas studzenia. Smacznego
Moja Galeria Smaku