drugie danie - 14640 przepisów (strona:449/976)

Zupa porowa z szynką. Wyjątkowy smak! 95

wypróbować. I powiem wam jedno – teraz to też moja ulubiona zupa! Bardzo lubię to połączenie świeżości pora z dobrą szynką. Jest z jednej strony lekkie a z drugiej sycące. Taka jest też właśnie prezentowana zupa porowa. Dodatek ziemniaków i grzanek sprawia, że można sobie nią pojeść i nie zaburczy ponownie w brzuchu po godzinie. Jest szybka w przygotowaniu(...)wyrzucać wczorajszego rosołu a ponadto świetne urozmaicenie codziennej diety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa z pora i szynki zabielona śmietanką 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 230 kcal Uwielbiasz tak samo jak my sałatkę z pora i szynki? Jeśli

ProstePesto.pl
Chleb Polny pszenno żytni 171

zakwasu\r","100g aktywnego zakwasu\r","400 g bia\u0142ej m\u0105ki pszennej (da\u0142am chlebow\u0105)\r","400 g wody o temp. 29-32 stopni\r","100 g m\u0105ki razowej pszennej\r","\r","2. Autoliza\r","540 g m\u0105ki pszennej bia\u0142ej (da\u0142am chlebow\u0105)\r","85 g m\u0105ki pszennej razowej(...)Drukuj Chleb Polny pszenno żytni Składniki 1. Dokarmianie zakwasu 100g aktywnego zakwasu 400 g białej mąki pszennej (dałam chlebową) 400 g wody o temp. 29-32 stopni 100 g mąki razowej pszennej 2. Autoliza 540 g mąki pszennej białej (dałam chlebową) 85 g mąki pszennej razowej 175 g mąki żytniej razowej 620 g wody w temp. 32-35 stopni. Dodatkowo

Mieszam w Garnku
Styczeń... nowości i zaległości 177

sałatka warzywna. W pierwszy dzień Świąt ponieważ gościliśmy rodzinę Małżona przygotowałam pulled porka , pieczone ziemniaki z rozmarynem, czosnkiem i cytryną, a także surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty. Gdy w drugi dzień Świąt w porze bardziej kolacyjnej odwiedził nas mój brat przygotowałam cudownie lekką i chrupiącą sałatkę z czerwonej kapusty z orzechami, jabłkiem i... komosą ryżową oraz dla mięsożerców Sałatkę Gyros(...)wszyscy się rozchorowali dlatego też brak apetytów sprawił, że jedzenia było za dużo i się po prostu popsuło. To co mogłam rozdałam lub dojadałam sama (głównie słodkości), inne dania, szczególnie te powstałe między świętami a Sylwestrem, trafiły do kosza, część nadal dojadam... A jak wyglądały smakołyki na naszym Sylwestrowym stole będziecie mogli przekonać się już niebawem :) przepisami oczywiście się

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 144

wina. Dusić , niech alkohol sobie wyparuje. Dodać pomidory, można listki bazylii ,przemieszać, a następnie dodać suszone śliwki, mogą być całe, gdyż i tak się rozpadną na mniejsze kawałki. Przykryć, dać gaz na minimum i najlepiej wyjść z kuchni. Nastawić minutnik na godzinę , po godzinie przemieszać, nastawić na godzinę. Po tym czasie znów przemieszać i nastawić jeszcze na minimum pół godziny(...)minut przed zakończeniem gotowania.Ukroić sobie piętkę włoskiej bagietki lub kawałek chleba i po prostu nabrać tym chlebkiem sosu i spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni. Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino, wysmarować formę do lasagne ,najlepiej masłem. Szynkę pokroić w plasterki. A na samym końcu przygotować beszamel według przepisu

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 220

Bezmięsna zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami to dobry pomysł na szybki i tani obiad. Danie jest pyszne, aromatyczne i treściwe. Składniki: 7-8 średnich ziemniaków 250 g pieczarek spora cebula czerwona papryka 150 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra w proszku, gałka muszkatołowa Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Studzimy. Pieczarki kroimy(...)żółty ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Połowę z nich układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą i surową paprykę. Posypujemy przyprawami. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków. Całość posypujemy żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na około pół godziny. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami pochodzi

e-PrzepisyKulinarne
NALEŚNIKI ORKISZOWE 154

Dzisiaj startujemy z nowym działem☝ Każdy z nas kiedyś miał początki w kuchni, a zadaniem doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania. Czasami najłatwiejsze rzeczy sprawiają mnóstwo problemów..ale spokojnie przychodzę w pomocą😇  Zaczniemy od prostego przepisu na naleśniki z mąki orkiszowej, którą z reguły każdy lubi i posiada. Od razu uprzedzam, że nie spotkacie(...)naleśnik bez jajka i mleka nie ma szans na przeżycie przy smażeniu..A nie to jest podstawą! Po pierwsze elementem udanego przyrządzenia jest dobra patelnia czyt. nie przywierająca. Druga ważna rzecz to czas smażenia-na jedną stronę starczy maks. 2 min aby ciasto się ścięło i zachowało sprężystość. Bez tych dwóch czynników niestety nasze podejścia mogą się zakończyć kruchym

Zdrowie i pysznie na talerzu
Jagody w sosie własnym na zimę i "Tysiąc wspaniałych słońc" 187

lekarstwo, więc ludzie ratują się jagodami. Nie było czereśni i wiśni, a nie będzie jabłek, grusz i śliwek. W lesie ludzi sporo i jagody mocno przebrane, ale kilka litrów da się uzbierać. Czarne jagody (borówki czernice) w sosie własnym pamiętam z dzieciństwa - były lekarstwem na sensacje żołądkowe. Dorośli mogą skorzystać w takich przypadkach z orzechówki czy nalewki z kitu pszczelego(...)czernice) cukier (2 łyżki na słoik o pojemności 200 ml) Jagody przebrać. Wkładać je do słoiczka do połowy, zasypać łyżką cukru. Włożyć kolejną porcję jagód do wysokości szyjki. Wsypać drugą łyżkę cukru i dosypać jagód do pełna, ubijając jagody w słoiku. Słoik zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę kuchenną, ustawić na niej zakręcone słoiki i wlać wodę do wysokości

Weekendy w domu i ogrodzie
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 105

rewelacyjnie smakuje :) Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy(...)piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.  Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
W ALT CAFE kawa i zabawa podczas Festwialu Kawy 126

ochotę zmajstrować sobie takie cudo we własnej kuchni :) Nie ukrywam, że tego typu "perełek" wyglądam zawsze w odwiedzanych knajpkach i przeważnie bardzo pozytywnie nastrajają mnie one do danego miejsca :) Podsumowując: wizytacja festiwalowa wielce udana! Opiłam się i objadłam przesmacznie :) Jedyny zgrzyt to taki, że gdy spojrzałam w cennik menu codziennego , portfel mi żałośnie zaskomlał z wrażenia ... 15 PLN za ciasto(...)wygórowane. Do tego 9 PLN za bułkę śniadaniową i podobna ilość złotówek za mały napój w butelce - hmmm... Tak więc na jednej szali mamy komfort rodzinnego biesiadowania , a na drugiej pieniążki szybko uciekające z portfela . Każdy powinien sobie sam wyważyć, która szalka u niego górą :) Nic to! Podobało mi się i na pewno tu wkrótce wrócę z kumpelą obdarzoną

Grunt to przepis!
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 203

bardzo nie urosło . Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu(...)piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawić można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem.  Wierzch ciasta prószymy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektować się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Odtruwająca zupa z fasoli mung z olejem lnianym 135

sól u mnie himalajska różowa natka pietruszki 1 mały ząbek czosnku olej lniany tłoczony na zimno Fasolę wypłucz i zalej zimną filtrowaną czystą wodą. Odstaw najlepiej na noc. Na drugi dzień odlej wodę i wypłucz fasolę raz jeszcze, a nawet dwa razy. Zalej czystą zimna wodą, przykrywając poziom nasion. Posól, dodaj ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki. Przykryj pokrywką(...)lnianego tłoczonego na zimno. Olej lniany to naturalne bogactwo kwasów Omega 3.Olej można spożywać samodzielnie jak i dodawać do potraw. Jego wyjątkowy smak i aromat podkreślą charakter wielu dań. Jeśli chcesz aby olej lniany zachował swoje cenne właściwości, używaj go tylko na surowo, bezpośrednio przed podaniem. Nie podsmażaj, nie smaż, nie wlewaj do gotującej się wody, nie używaj

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 157

niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną. Nietrudno domyślić się, skąd ta nazwa. Po takim daniu nic, tylko zabrać się za robotę :) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Województwo Podkarpackie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia(...)wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień wcześniej. Suszone grzyby również. Na drugi dzień wodę w fasoli wymieniamy, gotujemy ją do miękkości (nie odcedzamy!). Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.  Boczek

Trzeci talerz
GOFRY – Ufunduj go dziecku ! ( przeczytaj ) 152

czekasz na ten moment, aż nadejdą wakacje .. wybierasz wyjazd nad morze z całą rodziną.  ( czas jakiś później ) Jesteście na promenadzie nadmorskiej i jedna osoba idzie z gofrem, druga .. oj ja też muszę go zjeść i już nie myślisz o niczym innym.  A teraz popatrz na dzieci które przyjeżdżają na kolonię którą zorganizowali ludzie o złotym sercu(...)zakup gofra, pamiątki czy czegokolwiek innego. My możemy wpłacić na konto fundacji   4 zł i to już będzie gofr z polewą .. jak dołożysz jeszcze kilka złotych dajmy na to 10 zł to więcej dzieci zapamięta ten smak na długi czas.  Poniżej cennik znad morza :   Naprawdę są dzieci które tego smaku nie znają..    Proszę wpłać

Kuchnia na wzgórzu
Akcja: wcisnąć się w kieckę do lata! 160

pobudka – piję dużą szklankę bardzo ciepłej wody z cytryną, potem zieloną herbatę 6.00 śniadanie bułka bio z lidla pasztetem wege, kiełkami i innym zielskiem /średnio 400 kcal 9.00 drugie śniadanie jutro będzie to porcja tarty, którą piekłam dwa dni temu/300 kcal 12.30 przegrycha : 200 g marchewek około 100 kcal 14. oo obiad: nie wiem co jutro zrobię(...)wodę i kawę bez cukru (bo lubię). Na dziś to tyle, w sobotę będzie tydzień. Mam nadzieję, że będę mieć się czym pochwalić, bo obmierzyłam sobie wszystko co się dało. Misiek w weekend będzie mi robił sesję zdjęciową, jak się majtam z hantlami, więc pokażę Wam swoje ulubione ćwiczenia. ps. Skoro teraz taka racjonalność to skąd ta nadwaga. Cóż, wystarczy

greenscarf