możemy dodać więcej cukru i wody. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Następnie zalewamy zimną zalewą ,zimną rybę . Podkreślam tą informację,ponieważ gdy ryba będzie za ciepła ,czy zalewa. Nasze danie po prostu się rozwali. Odstawiamy do lodówki na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku. Ja zawsze używam słoików i wekuję. Dzięki temu potrawa(...)Zamykamy szczelnie słoik wcześniej wycierając brzegi. W garnku kładziemy ścierkę kuchenną i wlewamy wodę tyle by zakryć nakrętkę . Słoiki stawiam do góry nogami (wieczkiem do dołu) Przykrywam drugą ścierką i zamykam pokrywką od garnka. Od chwili zagotowania wody wekuję około 10 minut. Następnie wyciągam słoiki kładąc również na suchą ściekę wieczkiem do dołu i przykrywam. żeby
Viola cooks with passionPrzepis pochodzi z książki Amy Traverso " The Apple Lover's Cookbook" SKŁADNIKI CIASTO 120 g masła ( w temperaturze pokojowej) 1 szklanka mąki pszennej (160 g) 1 szklanka cukru (można dać mniej) 1 duże jajko (L) 1 łyżeczka mielonego cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 duże jabłka obrane, wypestkowane i pokrojone(...)termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17x24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy. W drugiej misce ucieramy miękkie masło stoopniowo dosypując cukier i ucieramy, aż masa stanie się lekka, jasna i puszysta (około 8 minut). Wbijamy jajko i ubijamy przez około 2 minuty. Dodajmy
cool and mintyOsoby, które regularnie zaglądają na moją stronę mogą się domyśleć, że ja wolę portawy bezmięsne (wykluczając stejka- mniam), ostrzejsze i włoskie klimaty, mój Monsz: łagodne, mięsne
Pasja tworzeniaoraz porady jak przywrócić zdrowie jeśli je utraciliśmy. Składniki : 5 łyżek miodu 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki wody- ja dałam mleko 4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek, ale dałam mniej i dobrze 1/2 szklanki pokruszonych orzechów Przygotowanie : Miód, olej i mleko dokładnie zmiksować Płatki wymieszać z orzechami i namoczonymi wcześniej rodzynkami Składniki połączyć, wymieszać, nakładać łyżką małe "kupki"masy(...)najszybciej się przypiekają. Aby masa dobrze się połączyła, nakładałam ją do pieczenia około 15 min. po zmieszaniu składników. Najlepsze na drugi dzień, ale trudno im się oprzeć do dnia następnego
Proste Potrawypodzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać 2/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto. Do drugiej części ciasta dodać resztę piany i kakao. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną(...)budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.. Wlać na upieczone i wystudzone ciasto. Polewa 100 g margaryny (dałam masło) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku i zagotować na małym ogniu. Lekko przestudzić i polać
O kuchni z uczuciemjuż tego gdzieś nie pisałam , ale jest to mechaniczna robota i zawsze taka sama. Najpierw mieszamy ze sobą same suche składniki: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia. A w drugiej misce mokre składniki: mleko, olej, jajko. Do mokrych składników wsypujemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jedni mówią aby nie miksować mikserem. Ja miksuje zawsze(...)kładziemy nasze wiśnie lekko dociskając je do ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut i gotowe :) Moje wiśnie się utopiły i zostały dodane w małych ilościach ale można dać jeszcze raz tyle wiśni :) *Alkohol czuć w wiśniach, nawet po upieczeniu
W Moim Magicznym Domuszklanki wody 1/3 oleju roślinnego 1 łyżeczka soli Świeże drożdże rozkruszyć i zasypać cukrem,dodać 2 łyżki mąki pszennej i lekko podgrzane mleko.Odstawić na krótką chwilę.Do mąki dać sól,wlać letnią wodę,olej oraz wcześniej przygotowane drożdże.Połączyć składniki i wyrabiać ok 5 min,aż ciasto będzie odchodziło od miski.Kulę ciasta włożyć do lekko naoliwionej miski(...)takie kajzerki jak mi wystarczy z każdej części uformować wałeczek- biorąc oba końce luźno zawiązać na środku,następnie dwa końce przeplatać przez środek- jeden koniec włożyć od góry,drugi od dołu. Bułeczki ułożyć na blasze,przykryć lnianą ściereczką i zostawić na ok 20 min do wyrośnięcie.Posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem z mlekiem,posypać słonecznikiem,makiem,sezamem lub czarnuszką
Niespełnione zdolności kulinarneryż z orzechami włoskimi Szybkie i zdrowe danie, które podane na śniadanie, da nam porcję energii na dalszą część dnia. składniki dla czterech osób 3/4 szklanki ryżu sok z jednej cytryny 1 gruszka 1 jabłko 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 3 łyżki miodu sposób(...)kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i trzy łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Teraz widelcem mieszamy ugo towany ryż, do chwili aż ziarna staną się "sypkie", następnie wsypujemy ryż do owoców
Miód i pieprzzawsze wychodziliśmy stąd usatysfakcjonowani i najedzeni. Jest on usytuowany przy ruchliwej dawnej drodze krajowej nr 1, pomiędzy Gniewem a Nowem. Jest też dogodnie skomunikowany z Kwidzynem, położonym wprawdzie po drugiej stronie Wisły, ale niedawno wybudowany, nowoczesny i przepiękny most łączy nieopodal obydwa jej brzegi. Położony w urokliwym miejscu na brzegu jeziora Rakowieckiego poza ofertą kulinarną i noclegową zapewnia(...)szafą w kącie i adapterem „Bambino” na półce ( starsi pamiętają go na pewno ). Wszystko razem tworzy jednak specyficzny klimat, w którym gość czuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem
Smaki EwySezonowe warzywa staram się maksymalnie wykorzystywać przy gotowaniu. Od dłuższego czasu w lodówce, co parę dni pojawia się spory kawałek dyni. Za każdym razem mam już
Corner With Recipespietruszki około 400-450g mięsa mielonego z piersi kurczaka (ja sama mielę mięso) sól, pieprz, opcjonalnie granulowany czosnek (jednak ja zostałam przy samej soli i pieprzu bo pietruszka dała już wystarczająco intensywny smak, jednak kto co lubi) Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na około 5 minut pietruszkę siekamy odsączamy cukinię(...)tragedii) wykładamy przygotowane kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180-200 stopni na około 30 minut (po 15 minutach przewróciłam kotlety na drugą stronę) gotowe kotlety polecam skonsumować z sosem czosnkowym :) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPostanowiłam zatem podzielić moją relację na kilka części i zacząć ją przekornie od ostatniego dnia, który dla mnie osobiście był szczególnym dniem :) Thai Green Curry to potrawa, która przygotowywałyśmy drugiego dnia warsztatów u Jamie Olivera w Jamie's Recipease w Londynie. Warsztaty rozpoczynały się o godzinie 12.00, więc my byłyśmy tak naprawdę świeżo po śniadaniu. Szczerze mówiąc obawiałam się(...)wraz z nieodłącznym uśmiechem i wielką sympatią do uczestników warsztatów. Każdy z nas miał swoje stanowisko i każdy sam od początku do końca przygotowywał swoje danie. Na początku Ibolya pokazała nam wszystkie składniki, opisała je. Nawet nie wiecie jak dużo można powiedzieć o pozornie zwyczajnej limonce czy papryczce chili ;) Kiedy już wszystko wiedziałyśmy (teoretycznie), każdy
Codzienna kuchnia niecodziennarazem mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby(...)wrzucamy tapiokę i gotujemy ją do momentu jak będzie przeźroczysta i miękka. Sok z cytryny zagotowujemy i wrzucamy do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzamy. W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy soczewicę. Pory kroimy na krążki i dusimy na łyżce masła, trochę solimy. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju
Kuchenne WariacjeDzień dobry, Już po raz drugi zapraszam Was do wspólnego odkrywania bogactwa i wyjątkowości kuchni hiszpańskiej w ramach organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej ¡Viva España! Zrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą wpływy wielu kultur, wykorzystująca na równi dary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia(...)nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Rok temu udało nam się zebrać 52 przepisy na wspaniałe przekąski, zupy, dania obiadowe i desery rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Liczę, że w tym roku będzie ich jeszcze więcej :) A przede wszystkim mam nadzieję, że dzięki udziałowi w tej akcji uda Wam się
Chilli Czosnek i OliwaPuszyste, smaczne i proste racuchy drożdżowe z bananami posypane cukrem pudrem mogą stanowić smaczną przekąskę lub sycący posiłek w sam raz na obiad lub kolację dla
Smakowite Dania