świetne pstrągi więc dlaczego by ich nie uwędzić. Wcale nie trzeba mieć swojej wędzarni - można poprosić sąsiada, znajomego albo po prostu pójść do wędzarni i za drobną opłatą dać swoje wyroby. Wędzarnia jest, ruszt jest więc do roboty ( aha jak nie mamy specjalnych haków to rybę można wędzić na chwytaku na grilla do ryby bądź na kratce z piekarnika(...)liści laurowych 1 łyżeczka chilli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w większym naczyniu, do zalewy wkładamy oczyszczoną rybę i trzymamy i 12-14h. Mamy pół sukcesu, drugą połową jest sam proces wędzenia i dobór drewna. Pstrągi wędziłam na gorąco w drzewie liściastym: brzoza, buk ( należy pamiętać aby drzewo nie miało kory) Proces wędzenia: Wędzarnię nagrzewamy do temperatury
Niezły Młynekósemki, a szalotkę w piórka. Szczypiorek siekamy. Całość mieszamy, a przed podaniem polewamy pozostałą częścią sosu, w którym marynował się kurczak. Po 20 min. pieczenia ziemniaki przekładamy na drugą stronę, by równomiernie się zrumieniły. Kurczaka wyciągamy z lodówki, obsmażamy z obu stron (1,5 min. po każdej stronie) na średnim ogniu i przekładamy go do naczynia żaroodpornego(...)zdążył się wysuszyć). Po wyjęciu z piecyka kurczaka kroimy w ukośne plastry i polewamy łyżeczką słodkiego sosu chilli. Podajemy z przygotowaną wcześniej sałatką. Smacznego :) Polecam to danie z białym, półwytrawnym winem. Dobre jedzenie plus dobre wino, czego chcieć więcej? No cóż... przydałby się jeszcze deser. Jutro przepis na mój podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem
Ratunku obiadpodstawowe składniki tej zdrowej i wszechstronnie wykorzystywanej pikantnej kiszonki. Szykuje się kimchi albo z przekrojonych na pół główek kapusty, albo z kapusty wstępnie pokrojonej – w naszych kuchennych warunkach druga wersja jest dużo wygodniejsza do upchania w słoiku i do późniejszego wykorzystywania. Jak wszystkie kiszonki, tak i kimchi jest niskokaloryczne – 100 gramów tego dobra ma tylko 32 kcal(...)będzie lepszy. Kiszonka powinna dojrzewać powoli. Jeśli macie odpowiednie warunki, np. chłodny składzik, korytarz czy piwnicę, można kiszonkę przenieść do 14-15⁰C na kolejne kilka dni, dać jej wolniej dojrzewać i próbować złapać ten moment dojrzewania, kiedy jej smak najbardziej nam odpowiada. Jak przy wszystkich kiszonkach – kiszonki w słoiku dotykamy drewnianymi, ceramicznym lub plastikowymi, czystymi narzędziami
Karo in the Kitchenwegański, bez glutenu, bez dodanego cukru Sklep: eko sklepy stacjonarne i internetowe ( lista sklepów ) Cena: 7 zł Nasza opinia Wygląd: Ładne opakowania z konturami warzyw ostatecznie powinny dać sygnał, że są to batony nieco innego rodzaju. Trzeba przyznać, że kolory tych batonów prezentują się intrygująco (szczególnie na zdjęciu z przekroju). Szpinakowa zieleń, buraczany róż i ciemna, pomidorowa czerwień(...)wszystko zwieńczone lekkim kwaskiem cytryny. Czy czuć tytułowy szpinak? Ta roślinka nie ma jakiegoś wiodącego smaku, dlatego jest tutaj po prostu częścią ciekawych składników. Pomidor postanowiłyśmy otworzyć jako drugi. Tutaj zapach od razu skojarzył nam się z pizzą, w której jest dużo ilość oregano i czarnuszki. Od razu po spróbowaniu czuć czosnek a dopiero potem do głosu dochodzą pomidory
Candy Pandasgarnku, pod szynkowar włożyć ściereczkę. Zalać wodą - może być ciepła lub zimna, woda powinna siegać 2 cm ponad poziom mięsa. Do mięsa w szynkowarze wbić jeden termometr, drugi umieścić we wodzie. Wodę doprowadzić do temperatury 75-80 C i parzyć do momentu aż mięso w szynkowarze osiągnie 72 C. Potem szynkowar wystawić z gorącej wody i wystudzić, można wstawić(...)lodówki i zostawić na trochę w ciepłym miejscu albo polać szynkowar ciepłą wodą. Kroić na plastry i zajadać. *Moja czubryca zawiera w swym składzie też sól dlatego samej soli dałam tylko 10 g. Jeśli Wasza czubryca nie zawiera soli należy zwiększyć ilość soli i dać
Monia miesza i gotujełyżeczki cukru Do przełożenia 2-3 łyżki dżemu malinowego lub porzeczkowego (ja zwiększyłam ilość do 5 łyżek) 1 i 1/2 szkl. mleka 1 torebka budyniu waniliowego 4 łyżki cukru (dałam 2 łyżki) 25 dag masła 3 łyżki cukru pudru 10 dag uprażonych płatków migdałowych Do dekoracji: bita śmietana małe herbatniki w czekoladzie Sposób przygotowania Zaczynamy od ugotowania budyniu. Masło(...)ponczu. Dżem podgrzewamy , połowę wykładamy małymi kleksami na biszkopty. 1/3 kremu wykładamy na biszkopty i dżem. Posypujemy 1/3 ilością uprażonych płatków migdałowych. W ten sam sposób układamy drugą warstwę ( pamiętamy o pozostawieniu kremu na dekorację ). Wstawiamy do lodówki i gdy krem nam stwardnieje , wyjmujemy z tortownicy i boki tortu smarujemy resztą kremu. Boki i wierzch tortu posypujemy reszta płatków
Różne smaki w kuchnijest bardzo złym pomysłem. Kanapka z wędliną drobiową czy pastą rybną wraz z liściem sałaty i ulubionym warzywem, do tego owoc i butelka wody mineralnej, to dobra opcja na drugie śniadanie dla małego ucznia. Przekonajmy się, że warto kupować wędliny wytwarzane w lokalnych masarniach, tradycyjnymi metodami. Bacówka Towary Tradycyjne zapewnia składniki na kanapki: szeroki wybór wędlin, zawierających łatwo(...)morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron, to kupujmy pełnoziarnisty albo gryczany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gości. Wystarczy taki biszkopt przełożyć kremem czy śmietaną, udekorować i już jest pyszne ciasto. Ogólnie nie jestem zwolenniczką gotowych ciast czy biszkoptów, jednak spód tortowy od Dan Cake w smaku przypomina domowy biszkopt. Nie jest ani za suchy ani za bardzo nawilżony. Składniki: * 1 paczka gotowego spodu tortowego * 250 ml śmietany kremówki(...)cukier puder (ilość według upodobania). Truskawki przekroić na pół, banana w plasterki a kiwi w pół plasterki. Na pierwszy płat spodu tortowego wyłożyć 1/3 ubitej śmietany, przykryć drugim płatem biszkoptu i ponownie wyłożyć śmietanę. Na końcu zakryć ostatnim płatem ciasta, wyłożyć pozostałą śmietanę i udekorować owocami. Ciasto najlepiej trzymać w lodówce
Zrób to smaczniesztucznie rozdmuchane na potrzeby marketingu właśnie, to moim zdaniem popularyzacja tego określenia odniosła również pozytywną rolę. Za jej sprawą wiele osób poznało zupełnie nowe, zdrowe produkty, inne doczekały „drugiej młodości” i przypomnienia o swoich cennych wartościach. Do superfoods zaliczyć można zarówno znane nam buraki, jarmuż, siemię lniane, brokuły czy borówki, jak i „modne” ostatnimi czasy nasiona chia i konopi(...)nowinek, istotnym jest, by spożywać pokarmy obfitujące w składniki odżywcze i takie, które służą naszemu zdrowiu oraz dobremu samopoczuciu. Idąc tym tropem przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie z łososia, buraków oraz awokado, które dzięki dodatkowi imbiru, limonki oraz świeżej kolendry zyskało charakter niczym z Dalekiego Wchodu. Całość aż „roi się” od super składników
Even Better FoodMój sposób na szybkie, pyszne domowe ciasto, idealne dla leniwych i zapracowanych!. Składniki: - 6 jaj - 1,5 szklanki cukru, dałam trzcinowy - 3 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500 - 1 szklanka oleju - 1 szklanka wody gazowanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki kakao Wysokiej jakości kakao oraz dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl(...)proszkiem do pieczenia, wlewany olej oraz wodę i ubijamy na puszystą, gładką masę. 2. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki, mieszany. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i na spód nakładamy na przemian po 2 łyżki białego
Apetyczna babeczkaprzyjemność. Bardzo często są to proste, niedrogie posiłki, przygotowywane kiedyś przez mamę lub babcię. Może to być właśnie pomidorowa z domowym makaronem, rosół, pierogi lub szarlotka. Każdy ma własne danie "na dobry nastrój". Składniki: Makaron: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę(...)odstawiamy na około 30 minut. Ciasto dzielimy na pół, kolejno wałkujemy, podsypując mąką, na cienkie placki. Każdy placek dzielimy na pół, podsypujemy mąką i układamy jeden na drugim, po czym zwijamy je w rulon i kroimy. Makaron rozsypujemy po stolnicy. Gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie około 2 minuty. Zupa pomidorow: 3 puszki pomidorów pelati 4 łyżki koncentratu
Smakowity Blog Kulinarnypieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Śliwki wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż zaczną(...)koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. NA pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę tężejącego musu śliwkowego. Następnie połowę kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę musu i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch
6niebobardzo słodkie). Masło na krem miksujemy na puszystą masę dodając po trochu cukier puder. Do ubitego masła dodajemy po łyżce zimny budyń, na koniec dodajemy po trochu kakao. Zanim damy całość można sprawdzić czy krem smakuje tak jak lubimy. Krem można nakładać na tort bezpośrednio przy użyciu noża lub szpatułki, można jednak użyć też worka strunowego, żeby sobie to jeszcze(...)worka rancik, który sprawi, że owoce lub sok z nich nie będzie wydostawał się na zewnątrz ciasta. do środka nakładamy ulubione owoce. U mnie pierwsza warstwa to maliny, druga – truskawki, a ostatnia to borówki. Powtarzamy układanie tortu z resztą spodów. Truskawki warto pokroić sobie na mniejsze kawałki/plasterki. Gotowy tort pokrywamy w całości kremem i wyrównujemy brzegi szpatułką
Ciastkozercykusząco na narząd wzroku i zmysł smaku. Serce wypieku jest mało słodkie dlatego słodka polewa malinowa spełnia tutaj swoje zadanie – osładza wypiek i przybiera formę galaretki na wierzchu. Dacie się namówić na kawałek? Do przygotowania ciasta potrzebujemy: masa waniliowa/śmietankowa ¼ kostki masła cukier budyń (waniliowy lub śmietankowy) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka (tylko żółtka) ½ kg sera masa czekoladowa(...)jednolitą, puszystą masę. Dodać po kolei jajka. Cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodawać budyń i ser. Na blasze wyłożyć najpierw jedną masę, wyrównać i na wierzch położyć drugą. Piec między 60-90 minut (zależy od Waszego piekarnika) w 150-160 stopniach. Gdy sernik ostygnie, przed podaniem w garnuszku roztopić słoik konfitury. Ja użyłam malinowej, ale może być
Szybko Tanio Smacznienagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około 40 min. Sprawdzając pod koniec patyczkiem czy już jest upieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki na sernik; 70 dag mielonego twarogu op. budyniu (ja dałam bananowy , może być tez ś mietankowy) ok 50 ml. mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 3/4 szkl. cukru pudru (słodkość ciasta dostosujcie do siebie) 3 jajka kolorowe cukrowe ozdoby(...)ciasto kroimy na grubsze kromki, następnie foremką do ciastek wykrawamy choinki. Foremkę wykładamy papierem. Na dno wlewamy 1/3 masy serowej. Następnie na całej długości stawiamy choinki - ciasno, jedna obok drugiej. Całość zalewamy pozostałą masą serową. Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 70 - 80 min w temp.150- 160C. Studzimy. Kroimy najlepiej następnego dnia. Przed podaniem możemy choinki udekorować kolorowymi
Radość kipiąca uśmiechem.