drugie danie - 14640 przepisów (strona:447/976)

Szwedzkie placki raggmunkar ze szpinakiem 122

Szwedzkie placki raggmunkar to prawie zapomniane danie w Szwecji. U nas placki ziemniaczane są niezmiernie popularne, a różnorodność przepisów jest przeogromna. Lubię szwedzkie placki ziemniaczane, są trochę inne od typowych polskich placków. przyrządza je się z utartych ziemniaków ale ciasto jest nieco lejące, bo Szwedzi rozrzedzają je mlekiem. Sposób podania placków różni się od naszego(...)wędzonką i dżemem z borówki. Ja wprowadziłam małą innowację, mianowicie dodałam szpinak. Placki smakują praktycznie jak autentyczne raggmunkar, bo przecież szpinak jest neutralny w smaku. Kolor placków nie da się jednak ukryć! Jest przepiękny! Szwedzkie placki raggmunkar Składniki: na 2-4 porcje 5 dużych ziemniaków 70 g świeżego szpinaku 3 jajka 80 mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej razowej

codojedzenia
Smażony camembert 221

też niekorzystny wpływ serów pleśniowych na nasz organizm przy zbyt częstym ich konsumowaniu. Wiem, że to trudne, bo smażony camembert to ogromna pokusa dla seromaników, ale wierzę, że dacie radę ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)auto'); ga('send', 'pageview'); SMAŻONY CAMEMBERT Składniki: - 1 camembert - 1 jajko - bułka tarta - masło klarowane - wyrazista konfitura (u mnie: morelowa i malinowa) Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy w miseczce. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Camemberta moczymy w jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym maśle. Na początku na mocnym ogniu, a gdy lekko się zarumieni - na nieco mniejszym. Dzięki temu

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym 169

się wielu przepisów w internecie mówiących o tym, że będziecie musieli dusić polędwiczki przez parę godzin… nic bardziej mylnego… wystarczy Wam ok. 1 godziny. Sprawdźcie przepis i dajcie znać, czy Wam smakowało… Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym Polędwiczki wieprzowe z sosem pieczarkowym – składniki (na 2 porcje) 300g polędwicy wieprzowej 2-3 gałązki selera naciowego mały(...)sosem pieczarkowym – przepis Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w medaliony i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Medaliony obsmażamy na patelni z każdej strony. Następnie przekładamy je na drugą patelnię razem z liśćmi pora i gałązkami selera. Całość podlewamy bulionem warzywnym i dusimy aż będą miękkie (ok. 50 minut). W rondelku szklimy drobno pokrojoną cebulę i jak będzie już

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
"Cela" - Jonas Winner 172

rynku. Czasami po mailach od zaprzyjaźnionych wydawnictw i zapoznaniu się z informacjami włącza się mój książkowy zmysł i czasami normalnie nie potrafię cierpliwie czekać na premierę i chcę dany tytuł przeczytać już, teraz, natychmiast. Wtedy sięgam po egzemplarz recenzencki i karmię moją duszę leżąc na sofie przykryta kocykiem. Jak Młody widzi mnie w takiej pozycji, co jakiś czas(...)zleceń. Mimo tego nie potrafiłam się powstrzymać, żeby nie zajrzeć chociaż na pierwszą stronę. Potem to już tak poleciały strony, że pochłonęłam książkę w dwa dni, czytając gdzie się da. Okładka i tytuł lekko mnie zmyliły. Dlatego właśnie mówi się, że nie ocenia się książek po okładce :) Cela i tam maszynka do mięsa zwróciła moje myśli na w inną stronę

Blondynka Gotuje
Serniczkowe króliczki 207

dekoracji: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej barwnik spożywczy. Z papieru do pieczenia wytnij dwa kwadratowe arkusze. Na jednym z nich rozsmaruj cienko czekoladę, następnie przykryj ją drugim arkuszem papieru i wygładź całość, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Oba arkusze zwiń po przekątnej w rulon i włóż do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Wysyp galaretkę(...)Umieść pianki na wierzchu serniczków. Wyjmij czekoladę z zamrażalnika, rozwiń energicznie rulon. Powstałe kawałki czekolady ułóż na wierzchu serniczków. Rada dla początkujących: Aby serniczki były gładkie i bez problemu dały się wyjąć z formy do muffin, umieść formę w gorącej kąpieli wodnej, aż na brzegach serniczków pojawi się widoczna obręcz. Jest to znak, że możesz je bez problemu wyciągnąć

Garniec Magalie
szakszuka- jajka w bałaganie 113

szynką. jej zrobienie to dosłownie kwadrans (jeśli mamy wcześniej ugotowane ziemniaki) a więc na nadchodzące lato jak znalazł. W końcu kto takie piękne dni chciałby spędzić przy garach? Szybkie danie i na dwór. Mojemu mężowi bardzo zasmakowała. Może nie wygląda wykwintnie, bardziej jak zwykłe wiejskie jadło ale jest smaczna. Polecam! Składniki: 4 jajka puszka pomidorów krojonych(...)plasterki. Jedną cebulę posiekać i podsmażyć, wrzucić do niej pokrojoną szynkę i  ziemniaki, smażyć chwile nie mieszając zbyt dużo, żeby z  ziemniaków nie zrobiła się papka.  Drugą cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Mieszając dusić chwilę aż woda trochę odparuje i doprawić. Na końcu na wierzch wbić jajka i przykryć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fasolka szparagowa z kiełbasą 123

Cześć Mój urlop już niestety minął półmetek. A pracy jakoś szczególnie nie ubyło. Pokój po wymianie mebli nadal nie jest w pełni ogarnięty. Porządki w piwnicy

blog.moje-pasje.info
Soczysta karkówka z piekarnika 133

1 kg karkówki sól pieprz 3 łyżki oliwy szczypta kolendry szczypta hyzopu pieprz ziołowy chili w płatkach Z podanych składników przygotowujemy marynatę, mięso myjemy i osuszamy

Gotowanie jest łatwe
Ciasto z sezonowymi owocami 112

brzoskwinie, morele, a nawet jabłka i gruszki. Co tylko znajdziecie na straganie. Samo ciasto jest puszyste i delikatnie słodkie. Z owocami komponuje się wyśmienicie.   Ciasto z sezonowymi owocami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 225 g mąka pełnoziarnista 50 g erytrol lub inne słodziwo 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia(...)suche składniki i dodajemy pozostałe dokładnie mieszając. 3/4 owoców kroimy w kostkę. Połowę przekładamy do rondelka i podgrzewamy z łyżką słodziwa. Dusimy ok. 5 minut mieszając. Dokładamy do ciasta, drugą połowę pokrojonych dokładamy do ciasta surowe i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Na wierzch wykładamy pozostałe owoce. Pieczemy ok. 50-60 minut w temp

Kucharzyca
Rurki z masą budyniową 169

jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki   Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem  2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego  [ nie dałam ] Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię(...)rurek. Jajko roztrzepać ze śmietanką , smarować każdą nie upieczoną rurkę i obsypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki

Moje domowe kucharzenie
Omlety z kaszą jaglaną podane z musem truskawkowo-jabłkowym 178

słoneczko za oknem mnie nakręciło pozytywnie :) I dobrze, bo powstały ciekawe dania, które wszystkim domownikom smakowały i były zdrowe. Dzisiaj polecam omlet jajeczny, który po raz pierwszy mi nie opadł. I do tego jaki był pyszny! Żałuję, że dałam mąkę, dopiero później przypomniałam sobie, że chciałam dać zmielone płatki owsiane, ale zapomniałam z powodu rozmowy telefonicznej. Zuzia była przeszczęśliwa(...)opcjonalnie nieco łuskanych pestek dyni niesolonych   Przygotowanie: W wysokim naczyniu zmiksuj na najwyższych obrotach jajka ze szczyptą soli i cukrem (ja dałam niecałe półtorej łyżeczki, ale było mi ciutkę za mało, jeśli wolisz przyzwoicie słodkie, daj nawet 3 łyżeczki). Miksuj do spienienia i rozjaśnienia masy. Dodaj jogurt, kaszę i mąkę. Miksuj jeszcze kilka chwil do dokładnego połączenia. Na małej

Anioszek w kuchni
Surówka z kapusty i czosnku na drugi dzień 177

Od dawna przymierzałam się do zrobienia..i bardzo żałuję, że tak długo to trwało..surówka jest pyszna...ponoć można przechowywać w lodówce przez kilka dni..u

Moje domowe kucharzenie
"Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja 180

jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn podpowiada, które z jej przepisów najlepiej sprawdzą się na pikniku. Bo czy piknik to nie po prostu dobrze skomponowany(...)czuć powiew świeżości, potencjalne urozmaicenie diety, dzięki propozycjom takim, jak: różne formy curry, czy placuszki (np. z buraka, ryżowe krakersy Sanbei) albo zamiana chleba na pitę lub naan. Z drugiej zaś sałatki ze wszystkiego, kopiec z zającem (mielone z jajkiem w środku) czy kanapki z kotletem, to już rzeczy znane od dawna i od dawna przygotowywane. Tutaj nieco się

Życie zamknięte w smaku
Grzyby gatunkami. Borowik żółtopory - borowik grubotrzonowy 160

grubotrzonowcem i goryczakiem. Ale oficjnalne nazewnictwo grzybów zmienia się co jakiś czas z różnych powodów. Czasami naukowcy po długich badaniach i dzięki coraz nowocześniejszym urządzeniom dochodzą do wniosku, że danego grzyba trzeba po prostu zaliczyć do innej rodziny albo po prostu ktoś mądrzejszy ma silniejsze wpływy i uzurpuje sobie prawo do nazwania gatunku tak jak jemu się bardziej podoba. Zwykłemu(...)się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem R "rzadki" Borowiki żółtopore często rosną w tych samych lasach co borowiki ceglastopore . Spód kapeluszy tych drugich szybko przybierają barwę ciemnoczerwoną a powierzchnia trzonu jest ziarenkowata i nie ma żadnej siateczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pizza z patelni. 173

być. Miskę lekko naoliwić, włożyć uformować kulkę z ciasta i przykryć ściereczką. Odłożyć na 15minut w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Ja tej bazylii nie żałuję, ale dać według własnego smaku. Można również bazylię zastąpić oregano. Ser zetrzeć na tarce, pieczarki i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Przygotować wędlinę. Rozgrzać patelnię. Ciasto podzielić mniej więcej(...)ciasto już na patelni. Smażyć pod przykryciem 2-4minuty (pierwszy się smaży dłużej, kolejne szybciej). Smażyć na suchej patelni, bez oleju na średnim ogniu. Placek pizzy obrócić na drugą stronę - spód lekko zarumieniony powinien być. Posmarować przecierem z bazylią. Posypać serem, położyć cebulę, pieczarki, wędlinę i ponownie posypać serem. Przykryć pokrywką i smażyć kolejne kilka minut. Smacznego

W kuchni u Moniki