drugie danie - 14640 przepisów (strona:455/976)

Karp po żydowsku na Boże Narodzenie 136

sytuacja będzie się rozprężała. Dzieci będą lepiły bałwana (jeśli śnieg będzie), dorośli zaczną załamywać ręce i biadolić: „Tyle jedzenia! I kto teraz to wszystko zje”. W tej atmosferze nadejdzie drugi dzień świąt, dzień już niezbyt uroczysty, raczej dzień lenistwa, który zakończy się nieśmiertelną formułką „święta, święta i po świętach”. A gdy dzieci już wrócą do szkoły to zacznie się licytacja(...)szczęścia w gronie najbliszych. Prezenty – jeśli już są – powinny być naprawdę symboliczne. To czas dla rodziny. Ale wiemy, wiemy, to jak do ściany mówić. Nasza tradycja, nasza kultura, nakazuje dać drogi prezent. W końcu wciąż w narodzie funkcjonuje szlacheckie „zastaw się, a postaw się”. Tej kwestii nie będziemy jednak roztrząsać, nie uzurpujemy sobie prawa do bycia sumieniem narodu. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
DESER CZEKOLADOWO-WANILIOWY Z KASZY JAGLANEJ 141

Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 2% 2 łyżki miodu (jeśli ktoś lubi słodkie to może dać więcej) 2 płaskie łyżki kakao 1 mango kilka kropel aromatu waniliowego kilka borówek do dekoracji   Sposób przygotowania: Kaszę przelać wrzątkiem, następnie zimną wodą i jeszcze raz wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się goryczki i kasza nie popsuje nam smaku. Mleko(...)pokrywką i odstawiamy na 10 minut.   Ugotowaną kaszę dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy kakao oraz łyżkę miodu i blendujemy na gładką masę.  Do drugiej wkrapiamy aromat waniliowy oraz wlewamy pozostały miód i również blenderem miksujemy na gładko. Jeśli uważamy, że jest za mało słodkie można dodać więcej miodu.  Mango obieramy i dokładnie

Prosto i Smacznie z Anetą
Quesadilla z kurczakiem i papryką 141

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Quesadilla - danie z kuchni meksykańskiej.  W skrócie...: jest to tortilla (kukurydziana, u mnie pszenna) z roztopionym serem.   (2 spore porcje) 4 placki tortilla 180-200g pieczonej piersi z kurczaka 200g żółtego sera 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 małej cebuli Dodatkowo: dip paprykowy (przepis(...)tarce o grubych oczkach. Tortillę położyć na zimnej patelni, posypać serem, ułożyć mięso, paprykę, cebulę i posypać ponownie porcją sera (aby placki z zawartością się skleiły). Całość przykryć drugim plackiem. Podgrzewać - aż tortilla lekko się zarumieni, a ser roztopi. Po tym czasie quesadillę przewrócić na drugą stronę i zapiec na chrupko. Podawać z dipem lub dowolnym sosem

Di gotuje
Gołąbki z wołowiną z wolnowaru 145

liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście są jeszcze zbyt twarde aby dało się w nie zawijać, można już oderwane wrzucić na chwilę do wrzątku. W mikrofali - wyciąć głąb, kapustę włożyć do kuchenki na ok 5 min. Po kolei odrywać liście(...)pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem  Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki.  Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem (może się okazać, że nie zużyjemy całego), wierzch przykryć liśćmi kapusty.  Wolnowar przykryć pokrywką  i gotować

Stare Gary
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 140

jakiś porządne mięso. Tak się złożyło, że K. kupił polędwiczki wieprzowe i musiałam coś z  nich zrobić;)  Postanowiłam przygotować je z jabłkami i sosie na bazie cydru. Danie jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, smakuje wybornie, tak powiedziałabym - jesiennie ;) Polecam! Składniki :  polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry grubości około 1,5cm 2 szalotki(...)Jabłka obrać, pokroić w ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Oprószyć cukrem. Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim jabłka do czasu aż się skarmelizują, obrócić na drugą stronę i również skarmelizować. Przełożyć na talerz i odstawić.  Na patelnię dolać oliwy lub dołożyć masła i usmażyć polędwiczki - po 2 minuty z każdej strony. Po obróceniu dodać drobno posiekaną

Codzienne Gotowanie
Najlepsze lody cytrynowe bez maszyny 2007

lodów, nie trzeba ich mieszać i nie trzeba czekać po wyjęciu z zamrażarki by odtajały. Najlepsze cytrynowe domowe lody! Są tak pyszne, że nawet nasze psy zawsze błagają by dać im choć trochę ;-) Składniki na 1000 ml lodów: 5 - 6 średnich cytryn 3 jajka 3 żółtka 150 g masła 250 g drobnego cukru 300 g schłodzonej śmietany kremówki 36% Cytryny(...)cukier , wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika. W drugim rondlu roztrzepać jajka i żółtka. Podgrzany sok należy powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż mocno zgęstnieje

maniapieczenia
Mojito truskawkowe 194

Wczoraj minął kolejny rok odkąd zaczęłam prowadzić bloga. Drugi. W tym miejscu powinnam napisać, że nie wiem kiedy ten czas zleciał. Tylko, że nie mogę, bo ja wiem. Pamiętam wszystkie potrawy. Pamiętam zdjęcia, które doprowadzały mnie do szału i opóźniały obiad o godzinę. Pamiętam wielką radość, jak czytałam Wasze komentarze i wiedziałam, że komuś udało się ciasto, albo że pierogi(...)wspomnę już, że o prowadzeniu bloga ostatnio przypomina mi lustro i te boczki... Tu chciałabym się zarzekać, że w związku z tym najbliższe miesiące będą obfitować w lżejsze dania. Problem w tym, że Pełny talerz dostał w prezencie na urodziny maszynkę do lodów... No i sami rozumiecie... Nie ograniczę się tylko do sorbetów. A jeśli i Wy chcielibyście zrobić

Pełny talerz
Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek) 374

ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania dodać ekstrakt waniliowy i powoli mleko zagęszczone. Połowę masy odlać i wstawić do lodówki, a do drugiej dodawać stopniowo (stale miksując) roztopioną czekoladę (trzeba pamiętać, że czekolada musi być całkowicie ostudzona przed dodaniem jej do zimnej masy śmietanowej). Biszkopty maczać w kawie, następnie wyłożyć nimi najpierw(...)nią białą warstwę. Wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).  Semifreddo wyjąć z zamrażalnika na ok. 10-15 min. przed podaniem, aby zmiękło i dało się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku). Udekorować bezami lub wiórkami czekoladowymi, można też polać ulubionym likierem lub sosem czekoladowym

Domowa Cookierenka Agi
Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem 132

Sobota rozpoczęła się wspaniale, nie zwracając uwagi na aurę panującą za oknem pobiegłam do kuchni przygotować sałatkę, na drugie śniadanie. Zadanie było o tyle łatwe, że wczoraj przygotowałam większą ilość kaszy jaglanej i dotarła także paczka z zakupami zrobionymi przez internet w sklepie, najsmaczniejszym bazarze w sieci CABAS.pl W CABAS.pl kupicie produkty unikalne, tradycyjne i certyfikowane z pewnego(...)włoskie. W sklepie znajdziecie regionalne specjały jakie ma do zaoferowania Gruzja, Turcja, Italia, Pomorze, Warmia i Mazury, Wielkopolska oraz Ziemia Łódzka i Łowicka.  Dzisiaj zapraszam na danie, do którego wykorzystałam dostępną w ofercie oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin Vitacorn . Sałatka z kaszy jaglanej z pomidorem, ogórkiem zielonym i rzodkiewką w ziołowym dressingu

Moja smaczna kuchnia
Karkówka pieczona w piekarniku 704

lodówki. Następnego dnia mięso wyjmujemy i smażymy na oleju. Cebulę zostawiamy, nie smażymy! Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne(...)SMACZNEGO!!!:)   Rozliczenie: Karkówka 5-6zł Cebula- 1zł czosnek- 0,50zł pieczarki- 3zł przyprawy i składniki do zalewy- ok. 4zł ziemniaki 1kg-1zł Z przepisu wychodzą 4 porcje dania. Po zsumowaniu otrzymujemy 15,50zł. Także dzisiejszy obiad ze Studenckiego Wtorku będzie kosztował nas 3,90zł za porcję :) Przepis ze strony Wielkie Żarcie

Czerwona Porzeczka
CHLEB PEŁNOZIARNISTY, OWSIANO-ORKISZOWY NA DWÓCH ZAKWASACH 238

szafkę), przykryć ręcznikiem papierowym i zostawić do wyrastania. U mnie trwa to ok.4,5h. Gdy użyjemy samego zakwasu żytniego wówczas czas może się skrócić do 2,5h. Gdy damy tylko zakwas orkiszowy czas wydłuży się do ok.6h. Gdy ciasto wypełni formy, przekładamy je na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C , pieczemy 5 minut na termoobiegu, następnie zmniejszamy(...)jedną blaszkę na środkowy poziom piekarnika, piekę 5 minut w 200*C, temperaturę zmniejszam do 200*C, po 30 minutach blaszkę przekładam na poziom niższy, a na najwyższy wsuwam drugą blaszkę z chlebami i piekę razem następne 30 minut (cały czas 200*C termoobieg). Po tym czasie dolną blaszkę wystawiam z piekarnika, a górną ustawiam na środkowym poziomie. Łączny

Smaczne Zdrowe
Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha 3264

oraz śmietankę 36% o pojemności 1 litra. Do powyższego ciasta potrzebujemy również kupić 2 puszki kajmaku o wadze ok. 500g (bo zużyjemy 1 puszkę i trochę z drugiej). To co nam zostanie możemy wykorzystać do zrobienia kolejnego Ciasta 3BIT w foremce dwa razy mniejszej . U mnie forma o wymiarach 20 cm x 30 cm. Wówczas porcje pozostałych składników dzielimy(...)ziemniaczanej, 0.5 łyżeczki cukru pudru do ubitej śmietany oraz 50 g czekolady. Śmietanę i kajmak dajemy tyle ile nam zostało, a ciasteczek układamy tyle, ile nam się zmieści na danej warstwie. źródło: Moje Wypieki The post Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Risotto z brązowymi pieczarkami i kozim serem 172

czosnek. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez około 2 minuty na średnim ogniu. Gdy zrobi się szklisty, wlać pierwszy kieliszek wina i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać drugi kieliszek. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejną łyżkę wazową wlewamy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Po około 15 minutach od wlania pierwszego kieliszka wina (po tym czasie(...)koniec dodać parmezan, resztę masła i pokrojony w małe plasterki kozi ser (kozie sery mają bardzo intensywny smak i zapach, więc nie przesadź z ilością).  Danie jest gotowe, gdy ser się rozpuści. Przed podaniem posyp parmezanem i bazylią (lub natką pietruszki). Najlepiej smakuje z dobrze schłodzonym białym winem

W SMAK
Zapiekany warkocz z kurczakiem i brokułami 323

Proste, szybkie i bardzo pyszne danie na obiad jak i na kolację :) Potrzebujemy: 1 główka brokułów 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 piersi z kurczaka 150g startego sera żółtego 1 mozzarella 1 jajko oregano sól pieprz majeranek Brokuły gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min., kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec(...)blasze rozkładamy płat ciasta francuskiego wykładamy kurczaka i brokuły. Następnie pokrojoną w kostkę mozzarellę i ser żółty. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski. Po jednej i drugiej stronie powinno być tyle samo nacięć, a paski powinny być mniej więcej tej samej szerokości. Zaplatamy warkocz, nakładając jeden pasek na drugi, na przemian z jednej i drugiej

Kolejny blog o gotowaniu
Kurczak duszony w porze i papryce 548

Zapraszam na bardzo proste i nieskomplikowane danie obiadowe z kurczaka. Pałki duszone w porach i papryce są bardzo soczyste, pikantnie doprawione i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Polecam szczególnie osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni. Składniki: 1,5 kg pałek z kurczaka lub podudzi duży por strąk czerwonej papryki biała cebula 2 łyżki masła klarowanego sól(...)osuszamy ręcznikiem papierowym. Z jednej strony doprawiamy solą, czarnym pieprzem, ostra papryka i rozmarynem. W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i układamy kurczaka strona z przyprawami do dołu. Doprawiamy druga stronę. Por i paprykę myjemy. Cebulę i por kroimy w talarki, paprykę w kostkę. Warzywa dokładamy do kurczaka i podlewamy wodą tak aby mięso było do połowy zanurzone i przykrywamy

Pyry na Gaz