sporej ilości czasu. Niestety nie działa to tak, że wrzucimy do wody, wyjmiemy i już. Najpierw musi poleżeć sobie w lodówce natarta solą. Później godzinka lub dwie gotowania i drugie tyle pieczenia. W między czasie trzeba sprawdzać, polewać piwem itd. Ważne, żeby golonkę wrzucić do wrzącej wody, mięso będzie wtedy zwarte i nie będzie się rozlatywać. Składniki(...)kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren pieprzu - kilka liści laurowych - pół litra piwa Przygotowanie: 1. Golonki porządnie nacieramy solą. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, wciskamy je gdzie się da pomiędzy kawałki mięsa i pod skórę, a resztą obkładamy golonkę. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej dobę, a najlepiej na dwie. W tym czasie od czasu do czasu przewracamy i polewamy
Kraina Tysiąca Smakówbazylii. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć na desce. W stronę bez skóry powbijać ziołowe szpilki. Rozgrzać oliwę na dużej patelni grillowej i przesmażyć rybę 30 sekund z jednej i drugiej strony. W tym samym czasie rozpuścić masło na małej patelni. Kiedy zacznie się pienić przelać do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, w której będzie piec się ryba. Rybę przełożyć(...)piekłam w piekarniku do zrumienienia (ok. 20 minut). Dodatkiem warzywnym była surówka wykonana z dużej marchewki i jabłka, które starłam na drobnych oczkach i wymieszałam. 1 porcja takiego dania głównego to ok. 500 kcal , węglowodany: 26g, białko: 43g, tłuszcze: 25g SMACZNEGO
Dietologsoli Przyprawy: szczypta pieprzu ziołowego, majeranku i kminku Wykonanie: Kapustę kiszoną wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez ok. 40 minut. Kapustę białą szatkujemy, wrzucamy do drugiego garnka, również zalewamy wodą i również gotujemy przez ok. 40 minut, do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę wraz(...)mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut, raz po raz mieszając, by bigos się nie przypalił. W razie konieczności można dodać trochę wody. Podajemy na ciepło, jako osobne danie albo jako dodatek do obiadu. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie
WiszniówkaZrobiło się zimno i ponuro, a gdy taka pogoda panuje za oknem ma się ochotę na ciepły i pożywny posiłek. Proponuję więc przygotować na obiad
Simply FoodLubicie jeść pierogi ruskie, ale nie lubicie ich lepić? To przepis dla Was! Pyszny farsz z ziemniaków, cebulki i sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie
Kolizje SmakówPamiętam jak dziś, kiedy jako mały łobuz biegałam po pobliskich polnych drogach, ze słomką polnej trawy, w poszukiwaniu poziomek! :) Pieczołowitość kolekcjonowania owocków była godna podziwu - oczywiście
Spektrum Smakuciasto*: 300 g mąki pszennej, 1 jajko, sól 300 sera białego półtłustego, 3 żółtka, 150 ml śmietany 30%, 2-3 łyżki cukru Do mąki dodać jajko
królestwo garówUwielbiam zapach ciasta drożdżowego!Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już
Ostra na SłodkoDzisiejsza propozycja jest wynikiem codziennego przygotowywania śniadań do pracy. Powoli zaczęły nam się nudzić tradycyjne kanapki, więc stwierdziłyśmy że pora wymyślić coś nowego. Pierwsze co przyszło
Kolizje Smakówulotkę: dlaczego, do jasnej cholery, użyłaś do tego celu najtańszej drukarki?! Tej klasy wydruki robiłem we wczesnej podstawówce! Ale od tego czasu technika nieco poszła naprzód i da się drukować ładniej! Jestem grafikiem i to bardzo mocno ugodziło w moje poczucie dobrego smaku. Powołując się na Klauzulę Dobrego Smaku miałem ochotę odesłać wam ten olej z powrotem, nie żartuję. Proszę(...)każdym razem, gdy to słyszę aż krew mi się mrozi i mam ochotę krzyknąć: "BRUSKETTA, KUR*A, BRUSKETTA!" No więc właśnie, pierwsza kwestia wyjaśniona: nie "bruszczeta" tylko "brusketta". Rzecz druga, zdarzająca się niestety znacznie częściej niż pierwsza: bruschetty nie robi się ani na ciabattcie, ani na bagietce. I każdy, kto w tym momencie ma ochotę powiedzieć: "ale to przecież
Marder&Marder Manufacturemożna było zobaczyć też "airshow" Wieża ciśnień Pojazd dla zmęczonych ;) Dywany kwiatów rozsiane po całej wyspie Widok z Mostu Małgorzaty w kierunku Parlamentu Tego dnia spacerowaliśmy jeszcze pod drugiej stronie Dunaju, ale ze względu na święto były straszne tłumy i zdjęć brak. Krzesełka dla samotników ;) Następnego dnia przez większość dnia padał deszcz, mimo to ruszyliśmy w miasto. Niezaprzeczalnie(...)lepszy. Jeśli chodzi o normalne posiłki, trafiliśmy na pierwszy obiad do Frici Papa . Najlepsze były ceny i klimat restauracji. Duszone mięsko wołowe całkiem dobre, a moje wegetariańskie danie szpinakowe zdecydowanie nie trafiło w mój gust. Przede wszystkim dlatego, że było zagęszczone dużą ilością mąki, co dużo gorzej wpływa na mnie, niż mięso, dlatego chwilowo porzuciłam
Corner With Recipesotrębami żytnimi. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Po 10 minutach przekładamy wszystkie poduszeczki na drugą stronę, aby lepiej się przysmażymy. Składniki kalafior: 1 duży kalafior 1 niewielki burak 1 jajko 1/2 litra mleka mąka pieprz, bazylia, ostra papryka Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy(...)łyżki majonezu pieprz Świeży ogórek ścieramy i odciskamy z nadmiaru wody, korniszona również ścieramy. Dodajemy jogurt naturalny, dwie łyżki majonezu i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i gotowe :) Wypróbujcie to danie, łączy fajne smaki ze sobą i na pewno będzie Wam smakować. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniePyzy z mięsem , kartacze, kołduny lub cepeliny to kilka nazw określających moje dzisiejsze danie. W zależności od regionu mają różne nazwy ale u mnie były to od zawsze pyzy z mięsem. Przepis pochodzi od Babci mojego męża, która jest mistrzynią w ich przygotowywaniu. Odkąd poznałam Babcię Monikę to zawsze w lato wpadaliśmy do niej na pyzy(...)chociaż pyzom Babci Moniki chyba nigdy nie dorównają. Wierzę jednak, że trening czyni mistrza. Pyzy ziemniaczane są bardzo syte. Uwielbiam podawać je ze skwareczkami ze słoninki i cebulki. Na drugi dzień pokrojone w plastry i podsmażone na rumiano smakują jeszcze lepiej, szczególnie w towarzystwie zsiadłego mleka albo maślanki. Moje nie doczekały następnego dnia stąd wiem, że nastepnym razem zrobię
Pieguskowa KuchniaPrawie jak tiramisu ;) Biszkopty nasączone kawą, połączoną z likierem kawowym i kremówka ubita z malinami... Cudo, mówię Wam cudo <3 Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 4 małe(...)kawowym, odłożyć. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać maliny, zmiksować. Biszkopty maczać z kawie, układać je na dnie pucharków. Na biszkopciki nakładać krem, później kolejne ciasteczko i drugą warstwę kremu malinowego. Udekorować świeżymi owocami. Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewy