drugie danie - 14640 przepisów (strona:465/976)

Stek wołowy- jak przyrządzić dobry stek 185

cały smak i  aromat zamknąć w środku. Do przygotowania steku potrzebujemy: kawałek wybranej sztuki mięsa dobrą oliwę, sól pieprz dobrą patelnię 1 łyżeczka masła Zanim zaczniemy przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę  w pokojowej temperaturze. Mięso na stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien(...)temperatura jest bardzo ważna, ponieważ  chodzi o to, by szybko zamknąć mięso. Wtedy sok i aromat zostanie w środku. Smażymy ok 2 min z jednej strony, przewracamy na drugą i smażymy również dwie minuty. Mięso może się trochę podpalić, ale nie jest to tragedia, ważne, co mamy w środku. a  w środku mamy czerwone mięsko Podczas smażenia

W kuchennym oknie Ewy
Stir fry z kurczakiem 204

Stir fry to metoda zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej, czyli smażenie produktów na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne jest, aby produkty szybko mieszać na patelni, wtedy się nie przypalą. Danie możemy podać z ryżem lub z makaronem sojowym czy też ryżowym.   Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki(...)cebulę kroimy  w piórka, a marchewkę kroimy we wstążki używając obieraczki do warzyw. Pieczarki kroimy w plastry. Na jednej mniejszej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim mięso. Na drugiej większej patelni również rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulę, po chwili dodajemy pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy marchewkę, usmażone mięso  z drugiej patelni i brokuły. Wszystko smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Fasola szparagowa 181

Kolejny przepis Siostry Anastazji z książki pt ,,153 Przetwory i dania mięsne". Nie wiem jak smakuje, ale na pewno się dowiem :) I napiszę jakie wrażenia. W tym przepisie nie ma octu i nie jestem pewna, czy dobrze zrobiłam, że nie dodałam go od siebie. Kiedyś na pewno wypróbuję z dodatkiem octu :) Składniki: fasola szparagowa Zalewa: 1 litr wody(...)myję i oparzam wrzątkiem.Następnie przelewam zimną woda i ustawiam na stojąco w słoikach. Składniki zalewy gotuję, zalewam fasolę ułożoną w słoikach, zakręcam i pasteryzuję pierwszego dnia 1 godzinę, drugiego-30 minut, a trzeciego-15 minut.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Kiełbasa po cygańsku 237

Męskie jedzenie podano do stołu. ;-) Można jeść je jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką lub po prostu z chlebem. Bardzo rozgrzewające i sycące. Zasmakuje nawet tym, którzy nie jadają na co dzień kiełbasy i uparcie twierdzą, że jej nie lubią. :-)  400g dobrej jakości kiełbasy (u mnie drobiowa) 100g wędzonego boczku 2 średnie cebule(...)smaku 1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. 2. Na drugiej patelni podsmażamy do zarumienienia pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę.  3. Łączymy składniki z obydwu patelni, dodajemy paprykę w proszku, koncentrat, przyprawiamy

Szefowa kuchni
Krakersy. Pochrupiecie? 214

Chrupanie jest dobre na wszystko. Na zimowy wieczór przy kominku. Na czytanie książki - choć wtedy przybiera nieobliczalne rozmiary - bo jak się oderwać od książki i chrupania skoro jedno i drugie tak bardzo wciąga?! Na pogawędki, bo wtedy chrupie się raźniej. Na wszelkie smutki i stresy, bo miarowe i rytmiczne "chrup, chrup" uspokaja i pozwala odzyskać równowagę (UWAGA(...)Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze! A w dodatku nie ma w nich żadnych sztucznych smako-ulepszaczy! Odłożyłam parę, by przekonać się jak smakują na drugi dzień i byłam niezwykle zaskoczona, że nie straciły nic na swojej chrupkości! Nie chcę byście myśleli, że w nakłanianiu na krakersy zaczynam przypominać nachalnego akwizytora,  ale jeśli nie lubicie rozmarynu

KUCHARNIA
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 284

takie dni, kiedy nie chce mi się grzebać w kuchni za dużo. No ale jeść coś trzeba przecież, więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się(...)część ugotować w osolonej wodzie, drugą w osolonej i z dodatkiem kurkumy, która nada pięknego koloru. Wystudzić.Marchew ugotować w łupince, obrać i pokroić w cienkie słupki. Pietruszkę posiekać niezbyt drobno.Połowę ryżu delikatnie wymieszać z jednym jajkiem i z marchewką - przyprawić ostrą papryką. Drugą połowę ryżu wymieszać z drugim jajkiem i z pietruszką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Orzeźwiająca Woda Owocowa z nutką Mięty 121

gorąco! Moja propozycja na czerwcowe upały! Nie musimy kupować smakowej wody mineralnej i zastanawiać się potem, w jaki sposób producent uzyskał dany smak. Woda, którą wam teraz prezentuję jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Nutę owocową przełamuję nuta mięty....dla mnie idealna! Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej kilka świeżych truskawek 1 cytryna kilka listków świeżej mięty(...)kilka godzin. Ja swoją wstawiłam na całą noc. Rano woda smakowa była już gotowa. Z przezroczystej zmieniła kolor na lekko pomarańczowy. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tak woda wygląda na drugi dzień, zmienia kolor

Blondynka Gotuje
Schab w płatkach owsianych 150

Kotleta schabowego można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś zapraszam na takiego w panierce z płatków owsianych. Składniki ( na 2 porcje): 2 rozbite kotlety 2 łyżki mąki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Placuszki z serka waniliowego 170

Delikatne placuszki twarogowe, podawać z kleksikiem jogurtu naturalnego i owocami. Do wysokiego naczynia dodać serek, jajka, mleko, mąkę, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zmiksować

Kuchnia Pokoleń
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 209

Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi

Ogrodnik w podróży
Pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej 172

Potrzebne składniki:  150 g ciecierzycy zielonej 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżeczki kozieradki pieprz, sól 0,5 łyżeczki rozmarynu Przygotowanie: Ciecierzycę gotujemy aż zmięknie

Łycha smaków
Jabłecznik bez jajek 157

Gdy  spędzam popołudnie ze  znajomymi  przy kawie , to staram się by na stole nie zabrakło czegoś słodkiego. Nie musi to być  specjalnie

Smakowite Dania
Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkami 123

Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej 2 duże cebule 1 duże słodkie jabłko 1 kostka masła - ja polecam to Łaciate mąka do obtoczenia 2 patelnie Przygotowanie: Wątróbkę

ClauditteMissCooking
Cukinia faszerowana kaszą jęczmienną, szpinakiem i fetą 154

SKŁADNIKI   kilka cukinii 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta przyprawy: sól, pieprz / pieprz ziołowy, czosnek, czubryca (opcjonalnie), zioła prowansalskie

Zofiana