Pyszne kruche ciasteczka o aromatycznym, zniewalającym zapachu cynamonu. W sam raz na jesienne popołudnie ;) Składniki na kruche ślimaczki z cynamonem na 20 sztuk 240 g
Rozpustne gotowanie„Po długim namyśle zdecydowałam się przygotować jeszcze jedną potrawę do konkursu WINIAR z papirusem w roli głównej. Tym razem wykorzystałam Papirus z czosnkiem i ziołami oraz
Wiem co jemZupa, która bywa u nas od dobrych kilkunastu lat. Przepis znaleziony "wieki" temu w gazecie, co jakiś czas w niezmienionej formie pojawia się na
Smaczne ZdroweDzisiaj znów pozostaję w jesiennym klimacie i przedstawiam Wam wcześniej zapowiadane w wersji słodkiej – migdałowe placki dyniowe. Placuszki przeważnie kojarzą się nam z leniwym weekendowym śniadaniem
Fabryka pomysłówobiady i kolacje. Dania te są smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego świetnie zbilansowane, pełne witamin i mikroelementów. Dlatego jeśli chcemy być „fit” to gotujmy dania z przepisów niskokalorycznych. Oto one: ZDROWE ŚNIADANIE Naleśniki oreo Źródło: pixabay.com Składniki: 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 1 szklanka mleka białko z 4 jajek 2 banany 1 łyżeczka(...)nakładamy naleśniki. Ja nakładałam po 2 łyżki ciasta na naleśniczka. Gdy pojawią się bąbelki, przekładamy naleśniki na drugą stronę. W międzyczasie kruszymy oreo i łączymy z serkami homogenizowanymi. Gdy naleśniki będą gotowe, przekładamy je kremem, układając w „kupkę”. ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE – PROPOZYCJE Chleb żytni/razowy + szynka z piersi kurczaka/indyka + sałata, pomidor, papryka, kiełki. Chleb
Dajetkalorii, w czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, zazwyczaj nie możemy oprzeć się zjedzeniu choć jednego . A najlepszy na taką okazję będzie pączek wykonany własnoręcznie, który oprócz wybornego smaku, da nam też dużo satysfakcji płynącej z jego wykonania. Myślę, że dla jednej sztuki nie chciałoby nam się zabierać za przygotowania, gdyż ciasto na pączki wymaga sporo poświęconego czasu, ale już(...)pływać (w trakcie smażenia jeszcze rosną) - po włożeniu pączków garnek przykryć pokrywką, smażyć 1,5-2,5 minuty z jednej strony, po zdjęciu pokrywki pączki delikatnie przewrócić widelcem na druga stronę i smażyć bez przykrycia kolejne 1,5-2,5 minuty obserwując stopień usmażenia - gotowe pączki wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w który będzie wsiąkać olej z pączków
Smakołyki Berenikiuniwersalne pojemniki robocze 3,6 litra i 1,3 litra oraz trzeci 2,6 litra łączącą funkcję pojemnika krajalnicy i zarazem salaterki. Pojemniki mają konstrukcję „matrioszki” – wchodzą jeden w drugi, przez co nie zajmują miejsca zarówno podczas pracy, jak i składowania, co w przypadku mojej malutkiej kuchni jest niezwykłym atutem. Noże wykonane ze stali Sabatier™, która ma zdolność(...)szczypta soli ziołowej 5 łyżeczek słodkiej czerwonej papryki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki kawałek kiełbasy (u mnie podwawelska)* woda sól i pierz do smaku *można pominąć, wówczas danie będzie bezmięsne Przygotowanie: Siekamy cebulkę i chwilę podsmażamy na maśle. Młodą kapustę posiekaj w w robocie kuchennym Magimix . Wystarczy nałożyć odpowiednią tarczę, pociąć kapustę na mniejsze kawałki
Słodkie okruszkiKiedyś dla mnie ciasto tego typu było nie do przebrnięcia. Alergicznie na mnie działały wszelkie dania z żelatyną. Za to teraz doceniam sernik na zimno. Szczególnie pasuje mi on do lata, kiedy to do galaretki możemy dodać masę sezonowych owoców. Przepisów na sernik na zimno jest masa. Ja nie lubię takich galaretowatych serników. Ten jest delikatny, dzięki zawartości mascarpone(...)poza sezonem, to sprawdzą się owoce z kompotu jak i z puszki. Ciasta na zimno mają dwie jak dla mnie zasadnicze wady. Szybko znikają… ale to wiadomo. A drugą wadą jest konieczność przechowywania ich w lodówce, w której wiecznie nie mam miejsca. Ale na sernik na zimno, jakoś je wygospodarowuję Drukuj Sernik na zimno z mascarpone window.ajaxurl
Mieszam w Garnkubaba mak , Europlant i Chopin Vodka Distillery uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez Joannę Jakubiuk „królową pierogów” i specjalistkę od kuchni podlaskiej. Podczas warsztatów przygotowaliśmy kilka dań z ziemniakami, ja robiłam pączki. 500 ziemniaków typu B lub C* (ja użyłam ziemniaki red sonia)**, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 4 jajka(...)Ciasto powinno być dość luźne. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Dużą łyżką zmoczoną w gorącej wody, nabierać ciasto, formować kulki (ja nabieram jedną łyżką ciasto, a drugą zdejmuje z niej ciasto prosto do tłuszczu) i smażyć w głębokim tłuszczu do zezłocenia. Wyjmować łyżką cedzakową, układać na ręczniku papierowym. W misce wymieszać cukier puder z cynamonem, oprószać
królestwo garówwaniliowy. Stopniowo dosypujemy mleko w proszku. 3. Blaty waflowe delikatnie kroimy na pół. Zostawiamy 5 połówek, 6 możemy zjeść :) Przygotowaną masę nakładamy równomiernie na 4 wafle, układamy jeden na drugim i przykrywamy piątym, dociskamy. Na wierzch kładziemy deskę i obciążamy, np. garnkiem z wodą. Wkładamy do lodówki na całą noc. 4. Wafel wyciągamy z lodówki, obkrawamy z nierównych(...)może się okazać, że nie będzie potrzebna aż taka ilość masła i śmietanki, lub będzie trzeba dodać ich troszkę więcej- masa po rozpuszczeniu powinna być lejąca i gładka, aby dało się nią polać batoniki, ale nie za bardzo rozcieńczona, ponieważ wtedy pozostanie zbyt miękka. Wafelki bez polewy: Przepis bierze udział w akcji: LINK do najnowszej książki Doroty Świątkowskiej
My Culinary Arttemperaturze pokojowej) także bardzo delikatnie posmarować oliwą, doprawić solą (zwykłą i morską) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć na patelni grillowej – 2 minuty z jednej strony, przewracamy, smażymy na drugiej stronie 2-4 minuty w zależności od grubości. Mięso tuńczyka powinno być w środku lekko różowe (pamiętajcie, że dochodzi jeszcze po zdjęciu z patelni), bardzo delikatne – nie wolno(...)niej zgrillowanego tuńczyka albo dobrze odsączonego tuńczyka z puszki (najlepiej jeśli użycie takiego w kawałkach, jak najmniej podzielonego). Sałatka nicejska z tuńczykiem w tej wersji to pełnoprawne danie; w mniejszych ilościach może stanowić przystawkę. Post Sałatka nicejska z tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnitrylogii o Donie Tilmannie, profesorze genetyki. O ile pierwsza część tej komedii dotyczyła relacji damsko-męskich i problematyki funkcjonowania w społeczeństwie wyjątkowych jednostek z zespołem Aspergera, o tyle tom drugi i trzeci opowiada o Donie jako tacie, dostosowaniu się do nowej roli, a trzeci z kolei – o dopasowania się do otoczenia syna Dona, siedmioletniego Hudsona. Niezwykła trylogia, o pokonywaniu(...)przyjemnością sięgnę po jego kolejne książki ( czekam tylko aż moja biblioteka w trakcie przeprowadzki zostanie otwarta i ruszam na łowy). Autor zdobył międzynarodową renomę w dziedzinie zarządzania danymi i jest autorem uznanego podręcznika modelowania danych. W 2007r po uzyskaniu doktoratu z informatyki, zapisał się na kurs dla scenarzystów w Royal Melbourne Institute of Technology. W 2010 r jego scenariusz Projekt
Dorota Smakujetemperatury 120’C , wkładamy bezę, pieczemy przez 30 minut , a następnie zmniejszamy temperaturę do 100’C i pieczemy (suszymy) bezę przez co najmniej 3 godziny Przy drugiej opcji nagrzewamy piekarnik do 180’C , wkładamy bezę, zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy przez 1,5 godziny . *** Bezę wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia. Przed(...)dekorujemy owocami oraz listkami mięty *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Beza Pavlova pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemsałatkę wykonaną z kilograma sera pleśniowego, to o diecie możemy zapomnieć i nawet intensywne myślenie o bieganiu nam nie pomoże. Sałatka nadaje się na lunch, brunch czy inne popularne „drugie śniadania”. Pasuje też do pieczonego lub grillowanego mięsa. Możecie ją wymieszać niedbale w misce lub dostać zapaści umysłowej jak ja i układać pieczołowicie na talerzu. Sałatka z pieczonym(...)słodsze niż gotowane, mają więcej smaku i potrafią przekonać każdego, burakowego niejadka. Rzodkiewkę możecie zastąpić jabłkiem, znam takich, co na dźwięk słowa „rzodkiewka” dostają spazmów. Zamiast pieczonego ziemniaka, możecie dać seler, pietruszkę lub gruszkę. Bawcie się smakami, kombinujcie, zmieniajcie sałaty, dodawajcie składniki wasze ulubione. Niech pieczony burak i ser pleśniowy będą centrum kulinarnego wszechświata, a wkoło niech krąży wasza wyobraźnia
ladykitchennajmocniej ją wysklepić i napiąć. Kulki ciasta przykrywamy bawełnianą ścierką i dajemy im 15 minut na odpoczynek i napuszenie – zrelaksują się pasma glutenu, ciasto zmięknie, będzie elastyczne i da się łatwo formować. Bierzemy jedną napuszoną kulkę, rozpłaszczamy palcami na okrągły placek (zobaczycie bąble od pracujących drożdży) i wałkujemy na grubość około 3mm, nie cieniej. Ja korzystam z wałka(...)rozwałkowany placek i pieczemy przez 2,5-3 minuty na jednej stronie, po czym przekładamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 1,5-2 minuty. Zdejmujemy upieczony placek na talerz, przykrywamy bawełnianą ścierką, wałkujemy i pieczemy kolejny. Gorące placki układamy jeden na drugim i od razu nakrywamy ścierką – dzięki temu zostaną miękkie. Można jeść je ciepłe
Karo in the Kitchen