drugie danie - 14640 przepisów (strona:469/976)

Bułki maślankowe z miodem 203

jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie wyrastanie i do piekarnika. Po dwudziestu minutach w piekarniku mamy pyszne bułki na śniadanie. Zaskakujące jest to, że w przepisie jest bardzo mało drożdży, a i tak świetnie wyrastają(...)skórkę trochę twardszą, dodaj 2 - 3 minuty do czasu pieczenia. Szczypta mąki żytniej, która została dodana, jest typu 1200, gdyż taką akurat miałem w zapasie. Można z powodzeniem dać mąkę żytnią chlebową. Bułki są świetne, w ciągu miesiąca piekłem je już cztery razy, i już mam zamówienie na kolejną partię :) Podmłoda: 200 g mleka 200 g mąki pszennej typu

Grahamka, weka i kajzerka
Kalafior faszerowany mięsem z udek kurczaka 286

Ciekawy pomysł na wykorzystanie kalafiora - zapiekany z mięsem drobiowym i serem pleśniowym. Dzięki wykorzystaniu udek z kurczaka farsz nie będzie suchy. Danie idealne do podgrzewania. Składniki na 3-4 porcje: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości sól, pieprz przyprawa do kurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża(...)średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy i pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej ser podzielić na 2 równe części; jeden kawałek pokroić i dodać do mięsa, a drugi również pokroić i dodać do sosu beszamelowego).  Kalafiora umyć i pozbawić liści. Do garnka wlać wodę, posolić i zagotować - gdy woda zacznie wrzeć to do garnka włożyć kalafiora

Ugotować
Pierożki Ravioli + film 137

razem pierożki ravioli z pieczarkami , bardzo smaczne i proste danie, wymagające nieco czasu na przygotowanie ale efekt smakowy znakomity .Zachęcam do wypróbowania .   składniki na 15 pierożków               ciasto 2 szklanki mąki jajko 2/3 szklanki gorącej wody(...)tartą , jajko i dokładnie mieszamy. Z przesianej mąki, jajka i gorącej wody wyrabiamy elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki .Na każdym krążku układamy porcję nadzienia , nakrywamy drugim krążkiem i  starannie zlepiamy brzegi najlepiej widelcem . Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię

Smakowite Dania
Naleśniki z duszonymi borówkami + film 109

Puszyste, mięciutkie, smaczne i proste do zrobienia naleśniki z duszonymi borówkami, które kuszą słodkim smakiem, będą fajnym pomysłem na podwieczorek lub kolację dla dzieci, a także

Smakowite Dania
Pierożki spanakopitas. 212

filo kroimy (ja to zrobiłam nożyczkami) na paski o szerokości 4-5 cm wzdłuż krótszego boku. Dla ułatwiania sobie pracy Każdy pasek smarowałam rozpuszczonym masłem klarowanym, układając jeden na drugi. Następnie na posmarowany masłem pasek układamy farsz i zaczynamy zwijać tak, aby powstał nam trójkąt. czyli... *Przepraszam, że tak, ale właśnie na tym przepisie straciłam swój aparat i nie byłam(...)temp 180 stopni do zrumienienia. *użyłam masła klarowanego ponieważ nie zmienia ono smaku poddane wysokiej temp. W ostateczności można użyć normalnego masła, bez większej szkody dla dania

Malinowe Pocałunki
Omlet z czerwona cebula i octem balsamicznym 100

czerwona cebula,ktora za sprawa dodatku bialego octu balsamicznego plasuje ten omlet wsrod naprawde wykwintnych dan.Uniwersalnosc omletu jest tak duza,ze sprawdzi sie on jako przekaska lub glowne danie  i na sniadanie,obiad czy kolacje.Koniecznie sprobuj,bo omlet w wydaniu z tak przygotowana czerwona cebula jest po prostu pyszny. Skladniki na 2 porcje:2 czerwone(...)dodac pokrojone cebule.Skropic octem balsamicznym,dodac sol i pieprz.Dusic na wolnym ogniu,az plyn calkowicie wyparuje.Trwa to kilka minutjaja ubic z mlekiem.Doprawic sola,pieprzem i swiezo zmielona galka muszkatalowana drugiej patelni rozgrzac 1 lyzke masla ,wylac polowe masy jajecznej i rozlozyc polowe cebuli. Smaz okolo2-4 minuty,az jajko sie zetnie.Nie mieszaj!Z pozostalych skladnikow upiecz drugi omlet.Gotowy omlet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Burza. I bułki z pokrzywą 130

robię lody (sorbet właściwie) i tort bezowy, i tak jakoś dopiero teraz znalazłam chwilę, żeby usiąść przed laptopem.A mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego. Czy ktoś by zgadł, że da się upiec bułeczki z pokrzywą...? Ja nie miałam pojęcia. Kiedy więc znalazłam w książce Bag brød przepis, wiedziałam, że będę musiała go wypróbować. Udaliśmy się na spacer do lasu(...)kolor. Do tego ciągnąca się mozzarella (w wersji na ciepło) i chrupiące ziarna słonecznika. Mimo, że bułeczek wyszło aż szesnaście, zjedliśmy je w kilka dni! Na pierwsze i drugie śniadanie, w sam raz do szkoły.Jeśli macie gdzieś w pobliżu możliwość zebrania pokrzyw - spróbujcie koniecznie. Może od razu uda Wam się przynieść do domu większą ilość - mam bowiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 272

. Konfiturę z czeremchy wymieszać z Cassisem. Blaty wyjąć z form, każdy przekroić na dwa cieńsze krążki. Na pierwszym rozsmarować połową konfitury czeremchowej z cassisem. Nakryć drugim, na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu różanego. Położyć kolejny krążek, rozsmarować konfiturę. Na ostatnim rozsmarować pozostały krem. Przybrać wiórkami czekolady, schłodzić w lodówce.*Jak przygotować różany cukier(...)młynku do kawy . Uwagi:Puree z pieczonych batatów można po porcjować, zamrozić i na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość.Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem (tak jak w przepisie dyniowym, dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki

SzczyptaSmaQ
Grzanki z serem 143

dzieci z biednych rodzin nie mają czasem ciepłego posiłku przez kilka dni. W związku z tym, po długim świątecznym wyjazdowym weekendzie, został mi chleb, który jest czerstwy i nie da się go ugryźć, a że wyrzut już mi siedzi na sercu, nie mogę  z nim do kosza. Dlatego usmażę go w jaku ale żeby nie było nudno, dołożyłam trochę(...)roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem, ziołami, dołożyć starty ser, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Każdą kromkę chleba namoczyć z obu stron roztrzepanymi jajami. Smażyć na rumiano z jednej i z drugiej strony. Koniec!!!  Jeść na gorąco, najlepiej smakuje z ketchupem

pieprzny smaczek
Nogi z kurczaka po sycylijsku 166

Chicken Masala Skworcu i ..wetrzyj w kurczaka dokładnie. Następnie dodaj oliwy z oliwek.  Wetrzyj . Posól. Włóż brytfannę na noc do lodówki , niech się to wszystko pięknie przegryzie. Na drugi dzień dodaj tylko octu winnego z czerwonego wina. Wsyp niedużą ilość włoszczyzny i wymieszaj z kurczakiem. Dodaj marchewki pokrojonej w słupki a na wierzch gorszku zielonego oraz bazylię. Orginalnie Lucia(...)kości. Międzyczasie uparuj ziemniaki. Gotowego kurczaka rozłóż na talerze, połóż ziemniaki- na nie wylej trochę sosu powstałego podczas duszenia.  Sałatka sycylijska obok jest idealna i niezastąpiona! Danie aromatyczne, pełne wspomnień, soczyste i bardzo zdrowe. Tak przyrządzony kurczak w brytfannie Toscana jest kruchutki i bardzo smaczny

Z Kuchni Do Kuchni
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 299

być więcej cukini baby ,aniżeli ogórka -ze dwie łychy oregano, ale jeśli nie lubicie bądz nie macie oregano orginalnego rodem z Sycylii, czyli takich większych kwatuszków ,to nie dajcie, bo to sklepowe to nie to samo, jest zwietrzałe , starte na pył i pozbawione jakiegokolwiek aromatu, więc szkoda zachodu. Ja swoje oregano kupiłam w bukietach od sycylijskiego chłopa, sama suszyłam(...)CEBULA i NIE FASOLKA tym razem! A caly sekret to ten seler naciowy od serca ! Zmienia kompletnie smak! A z cukinią to już rarytas. Wykonanie tak pierwszej ,jak drugiej ,jest w zasadzie takie samo. Szatkujemy składniki pierwszej sałatki, w paseczki i dyski ,poza marchewką, gdyż ta ma być krojona w słupki typu julienne. Julienne – to technika krojenia warzyw ,polegająca

Z Kuchni Do Kuchni
Miodownik vel stefanka 522

pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 4 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 z prawdziwą wanilią 250 g masła 100 g cukru pudru ( 0,5 szkl .) sok z 1 cytryny (dałam sok z połowy cytryny ) opcjonalnie: krem kajmakowy na ostatnią warstwę (wymieszałam kilka łyżek kajmaku z ok. 2 łyżkami kremu) Polewa czekoladowa 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru(...)Każdą porcję rozwałkować na cienki placek i upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15-20 min na złoty kolor.  Krem. Szklankę mleka zagotować, a w drugiej rozrobić mąki z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mleka i mąk, całość cały czas mieszać i zagotować (jak budyń). W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zakwas Pszenny z Jogurtem 16 dniowy 174

wkładam do czystego słoika , przykrywam folią spożywczą z dziurkami obwiązuję gumką żeby folia nie spadła i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 25 stopni na 24h Dzień IV – drugie dokarmianie Będziemy potrzebować: 200 g zakwasu 200 g mąki pszennej 100 g letniej wody słoik Przygotowanie : Postępuję tak samo jak przy pierwszym dokarmianiu ( patrz - dzień trzeci) i ponownie(...)często codziennie lub co dwa dni to nie przechowuję go w lodówce tylko normalnie w kuchni na blacie i dokarmiam go przed pieczeniem i używam tyle ile trzeba do danego wypieku . Resztę przekładam z powrotem do słoika nakrywam folia i odstawiam . Jeżeli zakwas używam rzadko to przechowuję go w lodówce i dokarmiam raz w tygodniu aby był aktywny a kultury

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 166

dodatku soli. Znajdziecie go pod nazwą pane toscano lub pane sciocco . Toskańczycy są z niego dumni, jednak nam wychowanym na pieczywie z dodatkiem soli może nie smakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini . Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli(...)odmianą cavolo nero ) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :) Makarony W Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane są na pierwsze danie, primi piatti . Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron

Chilli Czosnek i Oliwa
Czy lody odchudzają? 292

wcale nie jest tak kolorowo, ponieważ na ten proces zużywamy w najlepszym wypadku kilka kcal na porcję. Kłania się tu pojęcie ciepła właściwego (ilości energii potrzebnej do podgrzania danego produktu o 1 stopień Celsjusza) oraz ciepła topnienia (ilości energii potrzebnej do zmiany stanu skupienia z ciała stałego na ciecz). Załóżmy, że zjemy ważącą 45 g gałkę lodów, która liczy(...)unikać, choć tak naprawdę znaleźć lody które go nie zawierają nie jest wcale tak łatwo. Na obrazku poniżej widzicie porównanie 2 etykiet lodów śmietankowo-truskawkowych - jedne słodzone cukrem, drugie syropem glukozowo-fruktozowym. Na pierwszy rzut oka widać, że te po lewej stronie mają znacznie krótszy i bardziej naturalny skład. Nie jest idealny, ale na pewno pozytywnie wyróżnia się

Powiedz dietom nie