Proste, pyszne i bardzo zdrowe green smoothie, czyli zielone smoothie z jarmużem. Koktajl powstaje ze zmiksowania jarmużu z bananem z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Moja DelicjaProste, pyszne i bardzo zdrowe green smoothie, czyli zielone smoothie z jarmużem. Koktajl powstaje ze zmiksowania jarmużu z bananem z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Moja Delicjaprawda? ;) Nie wyszły mi placki ziemniaczane - te pieczone w piekarniku - niestety nie zaopatrzyłam się w papier do pieczenia i skończyło się tym, że połowa placków została na blaszce, ale druga połowa była smaczna, na szczęście ;) Jak widzicie wpisy na blogu poprzedzone są prawdziwymi zmaganiami z moimi własnymi słabościami, a także chorobą, która czasami odbiera mi całą radość z tego(...)dlatego pomyślałam, że warto się tym z Wami podzielić. W końcu każdy może mieć gorszy dzień, nawet taka kuchara jak ja. ;) W maju udało mi się opublikować 15 przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe
Cooking MonsterDziś – miffiny piernikowe z czekoladą Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka
Gotowanie-ukmasła, 3 łyżek śmietany 18%, 100 ml mleka 3,2%, świeżego rozmarynu, 10 goździków, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowania dania rozpocząłem od mięsa. Piersi kaczki ponacinałem od strony skóry ostrym nożem tworząc kratkę. Uważałem przy tym, aby nacinając skórę nie przeciąć mięsa, dzięki czemu tłuszcz znajdujący się pod skórą(...)wyraźnego zarumienia się. Kiedy skóra kaczki była już rumiana posypałem kaczkę 1 łyżeczką mielonego kardamonu, szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, po czym przewróciłem filety na drugą stronę. Wówczas też dodałem na patelnię gałązkę świeżego rozmarynu. Smażyłem jeszcze przez około 5 minut - aby mięso zarumieniło się również z drugiej strony. Po tym czasie przełożyłem mięso
Wyprawy kulinarnepieczonego schabu chyba nikogo nie trzeba zachęcać. To jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Nadziewany czosnkiem i w pysznej otoczce na pewno szybko zniknie ze stołu. Składniki: 1,2 kg – 1,5 kg schabu bez kości, główka czosnku, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, olej lub oliwa Sposób przygotowania: Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem(...)dziurki. Włożyć w nie ząbki czosnku tak, aby całkowicie schowały się w mięsie. Schab dokładnie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Odstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem lub oliwą, dołożyć liść laurowy i ziele angielskie, podlać niepełną szklanką wody, przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego
Nie tylko w kuchniRyby bardzo lubię, ale przyrządzam je rzadko. Powód jest przede wszystkim jeden - zapach, który unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana(...)Oprócz pięknych zdjęć w książce, opis wykonania jest tak przystępny, że nic tylko gotować! Zaznaczyłam sobie różowymi karteczkami te przepisy, które pójdą na pierwszy ogień. Dzisiaj przedstawiam Wam efekt dania numer jeden z rybą w roli głównej. Co prawda dorsz, a nie sandacz, ale w tym daniu bardziej chciałam zwrócić uwagę na dodatek do ryby, a nie samą
bistro mamaDziś kolejna moja propozycja na króliczą tuszę. Tym razem bardziej aromatyczna, bo pachnie masłem i gałką muszkatołową. Całości dania dopełniają surówki ze słodką nutą jabłka. Składniki : tusza królicza 2 łyżki oleju sól pieprz mielony 1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku tarta gałka muszkatołowa (ok. 1/4 gałki) 3-4 łyżki stopionego masła klarowanego Tuszę króliczą polać olejem. Można użyć też(...)gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć masło klarowane. Ułożyć na nim królika w przyprawach. Odstawić królika pod przykryciem na przynajmniej 24 godziny, w połowie czasu odwracając mięso na drugi bok. Tuż przed pieczeniem jeszcze raz odwrócić mięso. Piec ok. 1,5 - 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie warto nastawiać piekarnika na wyższą temperaturę, bo masło może
Weekendy w domu i ogrodziepyszne, kiedy środek jest różowy. Po około 10 - 15 minutach mięso jest już gotowe (czas smażenia zależy również od tego jaki posiadacie palnik - elektryczny czy gazowy, na tym drugim mięso smaży się szybciej). Gotowe polędwiczki i schab kroimy w plastry. Na patelnię dodajemy śmietanę i redukujemy wino, czekając aż sos zgęstniej. Sos na bazie białego wina jest delikatny(...)tłuczkiem, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i miksujemy. Polędwiczki i schab z dzika podajemy z purée z selera. Całość polewamy sosem, który doskonale łączy purée z delikatnym mięsem. Danie jest wykwintne, mięso rozpływa się w ustach i zachwyca nasze podniebienie. Obiad jest w brew pozorom lekki i przyjemny. Jeśli dziczyzna kojarzy się Wam tylko z czerwonym winem
Kuchnia Pani WiosnyFlaczki! to danie albo się uwielbia albo się nie znosi! Wy do której grupy należycie? Zapraszam po przepis. Składniki; 40 dag żołądków drobiowych 40 dag serc drobiowych 2 duże udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera listek laurowy, ziele angielskie 4 ziarenka, przyprawa do flaków pieprz , słodka papryka majeranek(...)angielskie, listek laurowy i sól, gotować na malutkim ogniu. Udka wyjąć wcześniej, żołądki i serca muszą się gotować dłużej. Gdy juz będą miękkie, przelać wszystko przez sitko, do drugiego garnka. Udka oddzielić od kości, pokroić w kawałki, żołądki i serca pokroić w paseczki, wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty
Radość kipiąca uśmiechem.tube, nie było bajek na zawołanie. Była wieczorynka, na którą czekało się cały dzień i trzeszcząca płyta z piosenkami Maryli Rodowicz. Na jej jednej stronie przebudzanki, na drugiej zasypianki- i dwa zdjęcia w które potrafiłam się wgapiać godzinami, szukając różnic. Jakoś zawsze wolałam te nocne. Wśród kołysanek ta o schabie, zacytowana powyżej. Zaczęła mi grać w głowie, kiedy wyjęłam(...)mirabelkowego fejsbuka- podlinkowałam tam współczesną, cudnie klimatyczną wersję "Był sobie król") Zrobiło mi się trochę sentymentalnie, ale jakże pięknie pasuje to do tych październikowych mgieł za oknem. Ech. Dałam się ponieść jesiennej melancholii. Żeby już całkiem nie sflaczeć- fizycznie i mentalnie, proponuję konkret. Ku pokrzepieniu wiotkich bicepsów i wyblakłych humorów- mięcho. Spełnienie psich snów- Schachaaaaaab Schaaaaaaab. Ale w wydaniu zupełnie
les mirabelles3 udka sól pieprz szczypta curry indyjskiego 1 ząbek czosnku oregano szczypta papryki suszonej oliwa 1 dynia hokkaido 300 g brukselki 3-4 łyżki nalewki wiśniowej
Gotowanie jest łatwePrzygotuj cornbread . Po upieczeniu posmaruj pesto, np. pomidorowym lub bazyliowym i udekoruj podpieczonymi lub grillowanymi paskami cukinii. Możesz też dodać paski marchwi i bakłażana. Najlepiej
Qlinarnie i QlinarnieNa pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy
Karo in the KitchenZbliżamy się już do końca lata, długich ciepłych wieczorów, może to i dobrze bo w tym roku upały dały się chyba już wszystkim w kość. Na pocieszenie i osłodzenie ostatnich dni wakacji proponuje smaczny deser z najlepszym połączeniem smaków czyli truskawki i czekolady Składniki: 1 awokado 2 łyżki kakao 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny(...)dwie łyżki cukru. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę i przekładamy na dno pucharków. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek (odkładamy kilka najładniejszych sztuk) a następnie miksujemy dokładnie. Do drugiego naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w nie wielkiej ilości wody i dodajemy pod koniec ubijania do śmietany, podobnie jak cukier. Bitą śmietanę dzielimy na dwie
ciastkarnia na kruchym spodzie