Sezon grillowy rozpoczęty. Na dobry początek robiłam karkówkę, chyba jedno z najbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso. Oczywiście warto kupić wieprzowinę dobrej jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam! składniki 5-6 szt ok 1 kg karkówki marynata pęczek pietruszki(...)blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 5 - 6 szt.. Plastry lekko rozbić pięścią. Posmarować z obu stron marynatą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo najlepiej na całą noc. Rozgrzać grill ogrodowy. Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Ułożyć
Stare Garywiele sposobów. Dziś przygotowuję ją w boczku lub szynce szwardzwalskiej w serowym sosie z zielonym pieprzem. Taka próba przed świętami- szukam pomysłu na świąteczny obiad.W każdym razie to danie będzie w centrum mojego świątecznego stołu. A Wy jakie macie pomysły??? SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe (0,5kg. każda) 10 dag. sera pleśniowego u mnie Gorgonzola(...)marynujemy najlepiej 24h w zalewie, następnie smażymy na patelni grillowej lub grillu, zgrillowane polędwiczki tniemy na szerokość boczku lub szynki i owijamy, ponownie smażymy na patelni grillowej, na drugiej patelni przygotowujemy sos: łyżka masła klarowanego, drobno posiekana cebula-szklimy, dodajemy polędwiczki smażymy razem około 10-15 min., dodajemy kieliszek wytrawnego białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy
Kuchnia BeatyJakiś czas temu robiłem Camembert z gruszkami . Wyszło pyszne danie :) Więc postanowiłem również z serem Brie coś w parowarze wymyślić. Wyszło równie smacznie :) Jest to super jedzenie na szybko. Nie wymaga dużo pracy, wystarczy umyć owoce i wrzucić wszystko do urządzenia. Dodatkowo czas parowania jest bardzo krótki i już po chwili można się zajadać(...)aluminiowej na pierwszym poziomie w parowarze. Winogrona i borówkę amerykańską myjemy, przekładamy oddzielnie do małych pojemników do przechowywania żywności odpornych na wysokie temperatury. Po czym wkładamy do parowaru na drugi poziom. Włączamy urządzenie na 10 minut. Roszponkę układamy na talerzu. Po 10 minutach, jak parowar się wyłączy, na roślinę przekładamy ser brie i owoce. Zachęcam do dzielenia się ze mną
Parowar FacetaPieczarki faszerowane są łatwe w przygotowaniu i przywołują smaki dzieciństwa. Podawać można je jako przystawkę, przekąskę lub element dania głównego. Zapiekane faszerowane pieczarki smakują rewelacyjnie ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Składniki: 8-10 dużych pieczarek 0,5 kg mielonego mięsa 1 cebula 10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera 1 jajko łyżka oleju(...)mielone mięso, pieprz i sól do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskamy. Formę natłuszczamy lub wykładamy folią aluminiową i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę odrobiną startego sera. Smacznego
Symfonia smakowagarnka, zalewamy wodą, dodajemy do niej łyżeczkę cukru, żeby nasz brokuł nie stracił koloru i zostawiamy na wolnym ogniu, koniecznie bez przykrycia. Teraz czas na cebulę i czosnek. Ten drugi po obraniu traktujemy praską, tę pierwszą kroimy w kostkę. Całość wrzucamy na patelnię potraktowaną zawczasu masłem / margaryną. Smażymy, aż będą ładne, lekko twardawe, zeszklone i pachnące... ... a potem wrzucamy(...)takie półtwarde, wybieramy sobie ze dwie ładne sztuki do przyozdobienia gotowej zupy, jeśli chcemy ją przozdabiać, i odstawiamy do ostygnięcia. Resztę kwiatów odsączamy i wrzucamy do bulionu. Teraz musimy dać im do reszty zmięknąć. Najlepiej, żeby rozpadały się pod łyżką, wtedy mamy pewność, że są dobre. Gdy wszystko jest już idealnie miękkie, wyłączamy gaz, wrzucamy do naszej zupki serek topiony
Kulinarne zapędy Kokosaszparagami można bardzo dobrze i zdrowo zacząć swój dzień. Są przepyszne i pasują do wielu dań. Jednak do ich przyrządzenia trzeba się dobrze przygotować. Są bardzo wymagającym składnikiem i wymagają specjalnej obróbki. Każdy ma na nie swój sposób, ja natomiast przedstawię mój- póki co jak najbardziej udany! Składniki: pęczek szparagów (500 gram) trzy ząbki czosnku 50 gram masła(...)szparaga od tych "zjadliwych". Robimy to w ten sposób, że każdego szparaga z osobna łapiemy mniej więcej w połowie łodygi i łamiemy- ta część z kwiatem jest zjadliwa, ta druga nie, gdyż jest zbyt twarda. Tak postępuje z każdym szparagiem. Teraz czas na to aby nasze szparagi podgotować: na stojąco, tak by kwiaty (główki) wystawały poza garnek z wodą
Mango PapajaMiał być po prostu kruchy placek, ale szkoda było marnować białek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać. Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Ja ścierałam ciasto na tarce. Piec około godziny w 175 stopniach
Magiczne Życie Martytańsze. Ugotuj i np. zamroź 4. Jajka- naucz się je wykorzystywać, ponieważ są pożywne i są źródłem niezbędnego białka, a do tego są tanie (w porównaniu do mięsa). Nie daj się naciągnąć na napisy na opakowaniach jajek. To, że napisane jest że są ekologiczne wcale o tym nie świadczy! Istotna jest jedynie pierwsza cyferka na kodzie jajka (czerwony napis(...)czystych pojemników. Szczelnie zamknąć i przełożyć do lodówki. 13. Pakowane wędliny, sery- cenowo gigantyczna przebitka! Spokojnie można powiedzieć że o ok. 30-50 do 100% ! Poukładane plasterki jeden obok drugiego sprawiają wrażenie dużej ilości. A rzeczywistość jest przerażająca… 70 gram za 6 zł co daje prawie 80 zł za kg ! Lepiej kupić na wagę i pomrozić po kilka porcji
Tradycyjna KuchniaNowa słodka odsłona podudzi z kurczaka w miodzie. Soczyste i mięciutkie mięso w złotym kolorze. Czas wykonania: 1 h + minimum 6 h
KuchniaWeDwoje.plCiasto Wuzetka, lub jeszcze inaczej zwane Ciasto W-Z, jest jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i wcale się temu nie dziwię! Jest to pyszne
Kuchnia ŁukaszaKlasyczne i pyszne śniadanie :) W końcu mamy pomidory o smaku pomidora i świeży szczypiorek, więc korzystam jak najczęściej z dobrodziejstw tej pory roku. Wam polecam to
Corner With Recipesumieszczenie na łyżce byłoby trudne, wystarczy po obu stronach ziemniaka położyć np pałeczki do jedzenia. Też dobrze zablokują nam zbyt głęboki ruch noża. Bardzo ważne jest to drugie smarowanie masłem. Przy pierwszym smarowaniu, ziemniaki były dość sztywno zamknięte. Jak już je podpieczemy 30 min, zmiękną i zaczną się ładnie otwierać. Warto dokładnie wchodząc w zagłębienia nasmarować masłem ziemniaki(...)smarujemy resztą masła. Pieczemy jeszcze 20-30 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/ziemniaki-hassleback-ziemniaki-harm/ BosowKuchni Artykuł Ziemniaki hasselback, ziemniaki harmonijki, ziemniaki akordeony pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumiasto usytuowane w wschodniej części Sycylii. Jest to jedno z największych miast we Włoszech. Miasto, moim zdaniem pełen sprzeczności. Z jednej strony pełne uroku i pięknych zabytków, a z drugiej strony trochę zniszczone i zapomniane. W Katanii spędziliśmy 5 dni. O tym co warto tam zobaczyć, jak dojechać i gdzie nocować opowiem Wam w następnym wpisie, dziś zabieram(...)lubię bakłażanów. Ale w tym daniu smakowały wręcz obłędnie. Gdzie zjeść? Najlepszą normę jadłam w Trattoria del Cavagliere . Tam zapłacicie za nią jedyne 4 euro, a danie jest tak duże, że śmiało najedzą się nim dwie osoby. Arancini To niezaprzeczalny król street i fast foodu Arancino to danie bardzo proste
365 dni dookoła kuchniPrzyznam się, że obawiałam się tego montażu, gdyż dostęp do zaworów pod zlewem mam bardzo utrudniony: sam zawór znajduje się na styku dwóch szafek, których odstawić się nijak nie da bez demontowania całej kuchni. Panowie walczyli (tak, to właściwie słowo) bardzo długo, a ja byłam już skłonna prosić o wycięcie kawałka szafki, żeby poszło im to sprawniej. Nic z tego(...)higienicznie, gdyż woda do momentu wlania jej do naczynia nie ma kontaktu z powietrzem. Na chwilę obecną jedynym mankamentem jest sporej wielkości zestaw w szafce pod zlewem. Z drugiej jednak strony zmobilizowało mnie to do uporządkowania szafki ze zbędnych (jak się okazało) przedmiotów. Wymiany końcowych filtrów należy dokonywać (w zależności od stopnia twardości i zanieczyszczenia wody) mniej więcej
Codzienna kuchnia niecodzienna