względem obsługi absolutnie tego nie odczuliśmy, od razu poprosiliśmy o stolik na dworzu (rezerwacje są robione tylko w środku) i nie było z tą zmianą najmniejszego problemu. Wybór dań był naprawdę ciężki – wszystko brzmiało dobrze. Ostatecznie wszyscy zdecydowali się na pizze, najważniejszy sprawdzian dla tego miejsca. Wybraliśmy ostrą pizzę Diavoli z pikantnym salami i chilli, białą pizzę(...)lubi pikantne pizze, to Diavoli jest świetnym wyborem, chociaż uwaga, bo jest naprawdę ostra. Dla mnie zdecydowanie Formaggi i Porco były świetne, smaczna serowa pizza o intensywnym smaku oraz druga ze świeżymi dodatkami, których było naprawdę dużo, a sos pomidorowy na pizzy był perfekcyjnie doprawiony, na dodatek wykonany z pomidorów, a nie z koncentratu. Na uwagę zasługują również oryginalne
Taste and CookCzasem takie proste dania są warte spróbowania 👄, kilka składników ze sobą komponujemy i z wielkim smakiem 😄🍴 już jemy. Makarony 🍝 lubię gotować, z nich szybkie ⏳ i proste dania czarować 🎇. Składniki na 2 porcje: 125 g makaronu trzy kolory, 1 filet z kurczaka, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 3 łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki kapary, pieprz(...)dwoma rodzajami pieprzu. Podsmażamy z dwóch stron na suchej patelni. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Oliwki z kaparami miksujemy za pomocą blendera. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy kiełki, (często mieszamy), następnie dodajemy zmiksowane oliwki i kapary. Dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy. Makaron podajemy z podsuszonym kurczakiem, startym
Moniki SmakołykiEkspresowe w przygotowaniu (5 minut + pieczenie), przepyszne rogaliki z ciasta francuskiego to sposób na słodką przekąskę lub drugie śniadanie. Takie croissanty śmiało możemy przygotować dzieciom, bo choć ciasto francuskie należy do dość tłustych, to nie jest słodzone. Jedyny cukier, jakie tu znajdziemy pochodzi z owoców - w środku mamy kawałek jabłka i dżem 100% z owoców, w pełni naturalny(...)diety, w szczególności w okresie zwiększonej podatności na przeziębienia, czyli jesienno-zimowym. Leki (i substancje wspomagające procesy leczenia i nabierania odporności) pochodzące z naturalnych składników to najlepsze co możemy dać sobie i naszym bliskim. Prozdrowotny dżem z owoców czarnego bzu firmy Łowicz polecam każdemu! Jest pyyyszny! ;) Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 1 jabłko 8 łyżek dżemu z czarnego
Kolorowy Przepisownikżyciu, że musiałam zacząć jeść mięso :( Wyniki badań na alergię pokarmową IgG pokazały, że wiele pokarmów muszę wykluczyć. Do tego muszę unikać pokarmów bogatych w FODMAP. Połączenie jednego i drugiego sprawia, że bez mięsa i ryb moja dieta byłaby bardzo uboga i niedoborowa. Tak więc przynajmniej na razie mięso wraca na mój talerz, ale do lubienia go jest mi bardzo(...)mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest to co prawda danie w 5 minut, bo troszkę się musi pogotować, ale nie ma przy tym dużo roboty. Jest to danie low FODMAP pod warunkiem
pyszne zdrowościciecierzyca i czerwona kapusta zamiast grochu i białej kapusty (pomysł pochodzi z książki Elżbiety Kowalewskiej). Do tego młode ziemniaki ugotowane na parze w łupince i polane olejem lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy ½ małej główki czerwonej kapusty 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego majeranek, mielony kminek, sól, pieprz, chili, cynamon(...)wody i duś do miękkości (kilkanaście minut). Następnie dodaj pozostałe przyprawy, ciecierzycę i wymieszaj. Od niedawna w rzeszowskiej ZORZY (prawdziwym "kinie z duszą") do dyspozycji widzów jest druga sala kinowa, mieszcząca 44 miejsc (wejście od strony ulicy 3 maja, na prawo z głównego holu). Odtwarzany jest w niej repertuar kin studyjnych. Sala jest wyposażona w nowoczesny projektor
Qlinarnie i QlinarnieDzisiaj danie na szybko, nie znaczy, że nie smaczne, bo bardzo smaczne :). Makaron z pstrągiem łososiowym, cukinią, do tego czerwona cebulka, czosnek i natka pietruszki. Lubię, oj lubię takie jedzonko :))) Miłego dnia :) Składniki: pstrąg łososiowy filet średnia cukinia cebula czerwona 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól różowa pieprz olej kokosowy do smażenia Makaron gotuje według przepisu(...)praskę i następnie pokrojoną w plasterki cukinię, wszystko podsmażam. Z fileta pozbywam się skóry, kroję na mniejsze porcje, daję na patelnię. Warzywa przesuwam na jedną część patelni, a na drugiej smażę pstrąga. Oprószam go z obu stron solą i pieprzem. Na końcu dorzucam natkę pietruszki i wcześniej przygotowany makaron. Wszystko mieszam, doprawiam solą i gotowe
kruche babeczkiimbirem i anyżem. Danie, które jest wyśmienite w mroźne zimowe dni, (chociaż tych ostatnio nie ma za wiele) ale również nadaje się, jako popisowe danie na wykwintną kolację dla zaproszonych znajomych. Genialnie gra tutaj intensywny smak imbiru balansujący pomiędzy słodkim miodem, a ostrym smakiem płatków chilli. Całość dopełnia sos sojowy i nuta(...)Żeberka nacieramy staranie solą z każdej strony. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na brytfannie, układamy żeberka na rozgrzaną już brytfannę. Czekamy chwilę, aż nasze żeberka nabiorą pięknego koloru, obracamy na drugą stronę. Nie spieszymy się mięso musi nabrać brązowo złocistej barwy. Imbir i czosnek obieramy, kroimy na cienkie paski i kładziemy na żeberka. Pieprz, płatki chilli, anyż wszystko to też
PaleoLifeformie płatów. Bardzo pyszny, aromatyczny i niezwykle atrakcyjny wizualnie. Idealny jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Zrobiłam, skosztowałam i przepadłam :) Polecam! Do przygotowania tego dania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence i w piekarnika. Moja pochodzi ze sklepu www.garneczki.pl Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia Składniki(...)patelnie lub brytfankę z łyżką oliwy. Koniecznie taką, którą można później wstawić do piekarnika. Kalafiora oprószamy solą i pieprzem. Delikatnie przenosimy na rozgrzaną brytfankę przyprawami do dołu. Oprószamy z drugiej strony. Po 2 minut obracamy steki. Po kolejnych 2 wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kalafiora i zajadamy :) Kalafior po podsmażeniu
Kolizje SmakówOstatni dzwonek na truskawki!!! Kto się jeszcze nie najadł dostatecznie dużo tych przepysznych, nietuczących i super zdrowych owoców niech biegnie na najbliższy targ i kupuje ile się da bo już za kilka dni znikną na kolejny cały rok. Muffiny z truskawkami i kruszonką orzechową Składniki: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka(...)łyżki mąki 4 łyżki cukru 6 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu Do dzieła!!! W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier a w drugiej rozpuszczone masło, jogurt, esencję waniliową, jajka. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i mieszamy aż masa będzie gładka - ciasto jest bardzo gęste. Dodajemy pokrojone na pół truskawki - delikatnie
sierotka maRysia w kuchniNastępnie masę podzielić na dwie w miarę równe części. Do jednej części dodać rozpuszczoną zimną (ale jeszcze nadal płynną) białą czekoladę i zmiksować aż składniki się połączą, odstawić. Do drugiej części dodać likier czekoladowy i rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę. Też wszystko zmiksować aby składniki się połączyły. Do foremki nakładać na przemian po łyżcze masy ciemnej i jasnej. Na wierzchu(...)masy nie dodawałam już żadnego cukru bo dla mnie była wystarczająco słodka ale jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to musi masę dosłodzić. Użyłam czekolady gorzkiej 60 % kakao, można też dać czekoladę deserową czy mleczną
Monia miesza i gotujewbrew pozorom nie będę lenić się w domu - od 10 do 18 będę robić zdjęcia na konkursie tanecznym tak więc czeka mnie 8h godzin pracy. Zjadłam śniadanie, które dało mi niezłego kopa energii i jestem już prawie gotowa ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~2 czubate łyżki mąki kukurydzianej - ok. 40-50g ~300ml mleka (u mnie sojowe) ~cukier/stevia do smaku ~100g jagód(...)uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy jagody, mieszamy i podajemy. Smacznego! :) Gdy wspominałam, że upiekłam jaglaną szarlotkę wiele osób było ciekawych przepisu. Wczoraj dodałam go na drugiego bloga tak więc zapraszam! I polecam, bo jest przepyszna i bardzo zdrowa :) KLIK po przepis
breakfast of dreamsSezon grillowy rozpoczęty. Na dobry początek robiłam karkówkę, chyba jedno z najbardziej tradycyjnych grillowych dań. Wyszło pyszne, wyraziste mięso. Oczywiście warto kupić wieprzowinę dobrej jakości, np QAFP. ale dzięki długiemu marynowaniu w ostrej marynacie, każda będzie smaczna. Podawać z sałatą i np. pieczonymi warzywami. Polecam! składniki 5-6 szt ok 1 kg karkówki marynata pęczek pietruszki(...)blendera, zmiksować na gładką masę. Mięso umyć osuszyć, pokroić na plastry - 5 - 6 szt.. Plastry lekko rozbić pięścią. Posmarować z obu stron marynatą, ułożyć jeden na drugim, włożyć do miski, zawinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę albo najlepiej na całą noc. Rozgrzać grill ogrodowy. Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Ułożyć
Stare Garywiele sposobów. Dziś przygotowuję ją w boczku lub szynce szwardzwalskiej w serowym sosie z zielonym pieprzem. Taka próba przed świętami- szukam pomysłu na świąteczny obiad.W każdym razie to danie będzie w centrum mojego świątecznego stołu. A Wy jakie macie pomysły??? SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe (0,5kg. każda) 10 dag. sera pleśniowego u mnie Gorgonzola(...)marynujemy najlepiej 24h w zalewie, następnie smażymy na patelni grillowej lub grillu, zgrillowane polędwiczki tniemy na szerokość boczku lub szynki i owijamy, ponownie smażymy na patelni grillowej, na drugiej patelni przygotowujemy sos: łyżka masła klarowanego, drobno posiekana cebula-szklimy, dodajemy polędwiczki smażymy razem około 10-15 min., dodajemy kieliszek wytrawnego białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy
Kuchnia BeatyJakiś czas temu robiłem Camembert z gruszkami . Wyszło pyszne danie :) Więc postanowiłem również z serem Brie coś w parowarze wymyślić. Wyszło równie smacznie :) Jest to super jedzenie na szybko. Nie wymaga dużo pracy, wystarczy umyć owoce i wrzucić wszystko do urządzenia. Dodatkowo czas parowania jest bardzo krótki i już po chwili można się zajadać(...)aluminiowej na pierwszym poziomie w parowarze. Winogrona i borówkę amerykańską myjemy, przekładamy oddzielnie do małych pojemników do przechowywania żywności odpornych na wysokie temperatury. Po czym wkładamy do parowaru na drugi poziom. Włączamy urządzenie na 10 minut. Roszponkę układamy na talerzu. Po 10 minutach, jak parowar się wyłączy, na roślinę przekładamy ser brie i owoce. Zachęcam do dzielenia się ze mną
Parowar FacetaPieczarki faszerowane są łatwe w przygotowaniu i przywołują smaki dzieciństwa. Podawać można je jako przystawkę, przekąskę lub element dania głównego. Zapiekane faszerowane pieczarki smakują rewelacyjnie ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Składniki: 8-10 dużych pieczarek 0,5 kg mielonego mięsa 1 cebula 10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera 1 jajko łyżka oleju(...)mielone mięso, pieprz i sól do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskamy. Formę natłuszczamy lub wykładamy folią aluminiową i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Pod koniec zapiekania posypujemy każdą pieczarkę odrobiną startego sera. Smacznego
Symfonia smakowa