dzielimy na 10 lub 12 części i rolujemy z nich wałeczki na długość około 20 cm *** *** Każdy wałek zawiązujemy na supełek *** *** Następnie pozostałe końce podwijamy, jeden pod spód a drugi na wierzch. Oba końce wciskamy w środek bułeczki *** *** Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odkładamy na około 15 minut aby podrosły *** *** W tym czasie roztapiamy masło(...)PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Bułki czosnkowo-ziołowe pochodzi z serwisu
Blog z Apetytemzapewniam, że warto. Sama nazwa ciasta na to wskazuje. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie upieczcie. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. żródło mojewypieki.com Ciasto 400 g mąki pszennej 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru(...)papierem do pieczenia i wyłożyć na nim rozwałkowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być rumiane. Tak samo upiec drugi placek. Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 galaretka cytrynowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie skropić
O kuchni z uczuciemCannelloni nadziewane serem i szpinakiem jest świetnym, niecodziennym przepisem. Rurki makaronowe nadziane twarożkiem i szpinakiem, zapieczone w sosie beszamelowym z żółtym serem. Danie bardzo smaczne. SKŁADNIKI : 1 popakowanie makaronu cannelloni 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 cebula 300-400 g szpinaku ( może być mrożony ) 400 g sera ricotty ( lub twarogu ) sól(...)Dodajemy sól i pieprz, podpiekamy aż płyny odparują. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy podpieczony szpinak i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rurki makaronowe nadziewamy farszem i układamy jedna obok drugiej. Sos beszamelowy- w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając trzepaczką zagotowujemy sos. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz rozgnieciony czosnek
Kulinarne Fantazje MarioliZapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do
KorniszonkiMuffiny z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady z polewą z masła orzechowego z dodatkiem śmietany kremówki i cukru pudru. Nie za słodkie, o lekko zwartej
Oryginalny smakOd mojej przyjaciółki, która odwiedziła niedawno Mediolan dostałem niewielki słoiczek filetów z serdeli – anchois. Wpadłem na pomysł zrobienia tapas z anchois, camembert i karmelizowaną cebulą
Kuchennyviral.plPolecam :) PS edutalent.pl - pomoc przy pisaniu prac, fachowe doradztwo. Warto zaznaczyć, że to tylko zaplecze teoretyczne nie pisanie całych prac ;) Może komuś się przyda? Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)jednolitą masę. Dodac maliny, delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypewno nie wcześniej jak 5. i nie później jak w 6. miesiącu. Na początku są to niewielkie ilości jednoskładnikowego soku: 2-3 łyżeczki dziennie. Wtedy sprawdzamy reakcje uczuleniowe na dany produkt. Najbezpieczniejsze jest jabłko, bo najrzadziej uczula. Podając dziecku soczek dla niemowląt kierujmy się oznaczeniem na etykietach, np. po 4. miesiącu lub po 8. miesiącu życia. Owoce cytrusowe(...)już produktów przeznaczonych właśnie dla niemowląt i małych dzieci - głównie ze względów ekonomicznych. Soki te są po prostu drogie, w stosunku do nawet 100% dobrych soków. Przez pierwszą połowę drugiego roku życia jeszcze kupowaliśmy, jednak nie tak często. Chociaż w pewnym momencie i Zuzia zaczęła wymyślać przy piciu tych soków, które wcześniej ubóstwiała, bo wolała nasze. A ponieważ kupujemy
Anioszek w kuchnikolejnym przepisem na tę pyszną rybę. W potrawie prócz suma odnaleźć będzie można również wyraźny aromat masła i cytryny, a to sprawi że danie zniknie z talerzy w tempie wręcz błyskawicznym. składniki dla 4-6 osób Filety z suma (ok 1 kg) 4 łyżki(...)cienko pokrojoną skórką z cytryny, wtedy ryba na pewno nie przywrze). Wierzch ryby posypujemy startą skórką z cytryny, następnie układamy na filetach drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, oraz kawałki masła, lekko pieprzymy, nakrywamy drugim kawałkiem pergaminu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, na 5-7 minut przed końcem pieczenia
Miód i pieprznacieramy mąką z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy pałki kurczaka ok. 5 min, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W międzyczasie przygotowujemy salse miodowo-musztardową. W miseczce mieszamy musztardę, miód i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Pałki(...)mięsa dodajemy przygotowane owoce. Całość zapiekamy kolejne 25-30 minut. **** PREPARAZIONE Lavate i fusi di pollo sotto l'acqua corrente, poi asciugateli con un panno da cucina. In una ciotola preparate la panatura: unite la paprika dolce con il timo secco, farina, sale e pepe. Mescolate per amalgamare la panatura. Passate i fusi di pollo nella
La grande e la piccola cuocapieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm (dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić na trzy równe blaty. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Maliny wymieszać(...)cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. W gorącej herbacie rozpuścić cukier, ponczem nasączyć pierwszy blat ciasta. Następnie wyłożyć 1/2 malinowej frużeliny i 1/2 kremu serowego. Przykryć drugim blatem, kolejno naponczować, wyłożyć resztę frużeliny i kremu. Położyć ostatni blat, lekko docisnąć, schłodzić. Jeżeli decydujemy się na dekorację masą cukrową należy przygotować krem maślany (200 g masła utrzeć na puch
6nieboMango lassi – indyjski koktajl Skąd pomysł na koktajl? Kilka lat temu miałem okazję odwiedzić ciocię w Londynie. Była to moja druga wizyta w tym mieście i zarazem pierwsza samotna. To co interesowało mnie najbardziej (poza, oczywiście, odwiedzeniem rodziny), to knajpy. Wszelakie miejsca, w których mogłem zjeść coś, czego u nas w Polsce nie ma lub, jeśli już jest(...)dobre nie natrafiłem. Jednak ten wpis nie jest o falafelu, a o mango lassi … Błąkając się po centrum Londynu natrafiłem na wegetariańską, a zarazem indyjską restaurację, która serwowała dania w bardzo przystępnych cenach. Jedzenie było smaczne, a obsługa miła, natomiast to jakie mango lassi tam dostałem… wspominam je po dziś dzień. Po sam ten koktajl warto byłoby
BlendmanMango lassi – indyjski koktajl Skąd pomysł na koktajl? Kilka lat temu miałem okazję odwiedzić ciocię w Londynie. Była to moja druga wizyta w tym mieście i zarazem pierwsza samotna. To co interesowało mnie najbardziej (poza, oczywiście, odwiedzeniem rodziny), to knajpy. Wszelakie miejsca, w których mogłem zjeść coś, czego u nas w Polsce nie ma lub, jeśli już jest(...)dobre nie natrafiłem. Jednak ten wpis nie jest o falafelu, a o mango lassi … Błąkając się po centrum Londynu natrafiłem na wegetariańską, a zarazem indyjską restaurację, która serwowała dania w bardzo przystępnych cenach. Jedzenie było smaczne, a obsługa miła, natomiast to jakie mango lassi tam dostałem… wspominam je po dziś dzień. Po sam ten koktajl warto byłoby
Blendmanwolą słodkie napitki, i tym co raczej wolą bardziej wytrawne. Przyda się więc do kolekcji. Tak, właśnie chyba tylko do kolekcji, bo już tyle tych nalewek mamy, że nie damy rady przepijać wszystkich. Gdybyśmy w ogóle mieli dzieci, a nasze dzieci też miałyby dzieci, to z pewnością dla naszych wnuków jeszcze by tego starczyło :) A my wciąż robimy kolejne... :) Zanim przejdziecie(...)tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja, a owoce przekładamy do drugiego słoja i zasypujemy je cukrem. Zakręcamy i również zostawiamy w nasłonecznionym miejscu. Codziennie wstrząsamy słojem z owocami żeby cukier się rozpuścił. Potrwa to około tygodnia. Po tym czasie syrop z owoców zlewamy
Marder&Marder ManufactureNa wigilijnym stole królują trzy zupy, barszcz czerwony, zupa grzybowa i zupa rybna. U mnie w domu zawsze był barszcz czerwony ale od kilku lat został
Kulinarne życieRisotto to kulinarny symbol północnych Włoch, jego bardzo dużą zaletą jest szybkość wykonania da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować idealne risotto, należy w odpowiedni sposób ugotować ryż, bardzo ważne jest sam ryż musimy pamiętać aby był to ryż Arborio. Potrzebne składniki: 180 gr ryżu Arborio(...)upraży zalewamy białym winem a po ok. 5 min dodajemy wywar warzywny. Ryż gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż wchłonie cały płyn. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę, jak się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę grzyby. Następnie jak grzyby się pomażą dodajemy pokrojony w kostkę oscypek
Łycha smakówTaki obiad zadowoli każdego, miękkie mięsko i pyszny sosik. Mięso wołowe pokroić na plastry i grubości 1-1,5 cm, włożyć do głębokiej miski. Wlać wino
Kuchnia Pokoleńrobić to wczesną porą... ale, że są przepyszne to możemy zrobić mały wyjątek i podawać je również na obiad. Genialnie smakują po prostu polane masłem. Jest to naprawdę wyjątkowe danie więc myślę, że na pewno Wam posmakuje. Ravioli z wypływającym żółtkiem Składniki: 250 g dobrej jakościowo mąki pszennej 1 jajko+2 żółtka 1/2 łyżeczki soli(...)makaronowe wałkujemy na prawie przeźroczysty placek. Ma być naprawdę bardzo cienki. Wykrawamy, przy pomocy dużej szklanki, parzystą ilość kół. Na środku każdego koła układamy bardzo delikatnie żółtka, przykrywamy drugim kołem i bardzo delikatnie zlepiamy, uważając aby nie uszkodzić żółtka i aby w naszym ravioli nie zostało za dużo powietrza. Ravioli wrzucamy na osolony wrzątek do którego uprzednio dolewamy
sierotka maRysia w kuchnifirmy Drosed brałam udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem: Poznajmy się, jestem kukurydziany ! Warsztaty kulinarne odbyły się w warszawskim studio Cook up, a prowadzącym był zwycięzca drugiej edycji Top Chef. Kukurydziany pochodzi z mazowieckiej wsi, jest karmiony wyłącznie paszą na bazie kukurydzy. Ma dostęp do naturalnego światła i może swobodnie poruszać się po kurniku(...)domowy majonez :-). W czasie warsztatów przygotowaliśmy dwa dania: - pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, smażonym karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym z kardamonem. - pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue podane z sałatką coleslaw z domowym majonezem Po przygotowaniu każdego z dań, jak to już jest tradycją
Kulinarne przygody Gatityok 700 g żeberek w pasku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego gałązka rozmarynu świeżego oregano (najlepiej same kwiatostany) 200
Gotowanie jest łatweJedno z dań, które najbardziej pod słońcem przypomina mi dzieciństwo, to naleśniki takie z jabłkami i cynamonem - albo, najnormalniej w świecie, z dżemem truskawkowym, Nutellą czy z białym serem. Dzisiaj pokażę Wam, jak ja robię naleśniki - puszyste, lekkie, słodkie o zapachu wanilii. Do naleśników zrobię coś na kształt salsy z mięty, żurawiny, miodu oraz soku(...)jajka Na nasze nadzienie do naleśników: 15-20 deko suszonej żurawiny garść liści świeżej mięty 1 limonka 2 łyżki miodu Przygotujcie sobie dwie miski; jedną na zrobienie naleśników; drugą (mniejszą) na przetrzymanie żółtek przez chwilkę i rozrobienie ich z cukrem. Oddzielamy białka od żółtek, a następnie bijamy je na sztywną pianę. Żółtka rozrabiamy z cukrem
Kuba GotujeSzybki, dietetyczny obiad. Kurczak pieczony w piekarniku z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Dzięki bazylii i skórce z cytryny bardzo orzeźwiające danie. Składniki na 2 porcje: 2 filety z piersi kurczaka 1 cukinia 10 szt pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy skórka z połowy cytryny, starta listki bazylii sól, pieprz Filety umyć, przekroić wzdłuż(...)piersi kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania. Polać mieszkanką z oliwy i ziół. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 10 minut. Po tym czasie przewrócić filety na drugą stronę, dodać pomidorki koktajlowe. Piec kolejne 10 minut lub do czasu, aż filet będzie upieczony. Na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg i grill. Inspiracja
Moja Galeria SmakuCukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;) Potrawa wolna od glutenu.* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 duża cukinia 4 łyżki mielonych(...)pieprzem z obu stron. Na patenie wlewamy olej rzepakowy, powinno go być co najmniej pół centymetra. Czekamy, aż patelnia się nagrzeje. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka, a w drugiej mieszamy migdały, bułkę tartą i łyżeczkę tymianku. Cukinie maczamy w jajku, a potem w wymieszanych ze sobą migdałach i bułce. Układamy na patelni. Krążki najlepiej umieszczać od brzegu do centrum
Kolizje Smakówłatwy,ale postanowiłam,że nagrodzę te właśnie 3 zgłoszonka. Nagroda główna (Śliczny Blender MSM7406 +przyprawy Prymat) trafia do: Edyty Brackiej za sałatkę makaronową w cytrusowych koszykach Nagroda za drugie i 3 miejsce otrzymują: przyprawy Prymat Agnieszka Błaut za babeczki z chrzanowo- szpinakową pastą przyprawy Prymat Ania za świetny przepis podany w bardzo przyjemnej formie: Muszelki meksykańskie Weź(...)już wszystko jest mięciutkie Weź muszelki wsyp w miseczkę dorzuć farsz by było cieplutkie dorzuć ser i stwórz kołderkę zanim wtrząchniesz muszli setkę:) Dziewczyny podeślijcie mi proszę swoje dane na mail twins.ala@wp.pl w tytule "konkurs z DS" Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytPancakes czyli pankejki, pyszne naleśniki, placuszki - można je zajadać zarówno na gorąco ledwo zdjęte z patelni i jako zimną przekąskę. Podane z bitą śmietaną i
Smakowite Daniaziemniaków 400 ml śmietany 18% 200 g startego żółtego sera 100 ml zimnej wody Zapiekanka ziemniaczana à la kebab, to ciekawa forma połączenia ziemniaków i mięsa drobiowego. Aromat dania podczas pieczenia jest tak wyjątkowy, że po wstawieniu zapiekanki do piekarnika cała rodzina, w jakiś magiczny sposób - nagle znajdzie się w pobliżu kuchni :). Sprawdźcie sami :) Mięso z piersi z kurczaka(...)zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy. Śmietanę wymieszać z dipem czosnkowym i połową z niej polać ziemniaki (resztę zostawić na drugą warstwę ziemniaków). Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną z dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Świat Domowej KuchniTak samo jak karkówkę można zrobić schab, jest równie dobry. Składniki: 2 kg karkówki 200 g suszonych śliwek kalifornijskich 3-4 łyżki octu balsamicznego 4 liście
IMPRESJA SMAKUHej! Dziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać mój ukochany szpinak <3 pół dużej cebuli 3 ząbki czosnku 10 kostek szpinaku pół kostki
Cukier&Puderteż dokładnie jak składać ciasto i jak je smarować. Składniki (na 4 sztuki): ok 190-200 g szpinaku mrożonego (lub 150 świeżego) 80 g serka (w oryginale wiejski, dałam kremowy) 175 g sera feta 2 jajka 12 płatów ciasta filo o wymiarach 22x35 cm roztopione masło Wykonanie: Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy rozmrozić go na patelni(...)używałam takich o wymiarach 47 x 35 cm, więc użyłam sześciu przekrojonych na pół. Na pierwszy płat (o wymiarach 22x35) wylewamy 3 łyżki masła, nie rozsmarowujemy. Kładziemy drugi płat i przyciskamy. Wylewamy kolejne 3 łyżki masła, ale w inne miejsce niż poprzednio. Kładziemy trzeci płat i ponownie przyciskamy. Znowu wylewamy 3 łyżki masła i ponownie
Sto kolorów kuchniSoczyste, smaczne z kurczaka roladki na świeżym szpinaku poukładane, kilka składników do tego dodane, skropione sosem koperkowym dało w efekcie finalnym, sałatkę o smaku wyjątkowym. Składniki na 2 porcje: 50 g serka Almette z ziołami, przyprawa uniwersalna , sos sałatkowy koperkowo- ziołowy, filet z kurczaka, listki świeżej bazylii, 2 garści świeżego szpinaku, 2 bardzo małe cebulki czerwone, 2 łyżeczki ziaren kapary(...)tłuczkiem jak najcieniej. (mięso rozbijamy na foli, dzięki temu nam się nie rozpadnie). Filety posypujemy przyprawą uniwersalną i smarujemy serkiem. Na jednym z filetów układamy listki świeżej bazylii, przykrywamy drugą częścią fileta (serkiem do bazylii) i delikatnie tłuczkiem uderzamy, aby złączyć składniki. Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na oliwą folię aluminiową i zwijamy ją jak cukierek
Moniki Smakołykirobotem około 5 min. Po tym czasie pozostawiamy ciasto na 30 min. odpoczynku Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanych foremek, ( u mnie 25 x 11 cm, a druga to była foremka od automatu do pieczenia chleba), można zrobić jeden większy bochenek. Na dno tej właśnie formy włożyłam kilka pokrzyw i do tej części ciasta dołożyłam garść świeżej(...)było przy nich dużo pracy. Ten z pokrzywą niewiele różnił się smakiem od tego bez pokrzywy, ale wyglądał efektowniej. No i może był jeszcze zdrowszy. Przepis pochodzi od Dany , dziękuję. Jako, że sezon na świeże zioła trwa, proponuję wspaniałe pesto z...pokrzywy . Z makaronem smakuje wyśmienicie
Proste PotrawyPyszny puszysty omlet dla wielbicieli obiadów na słodko. Kiedy byłam dzieckiem robiła go moja babcia i było to jedno z moich ulubionych dań. Babcia mówiła na niego " grzybek ", bo omlet podczas smażenia mocno rośnie i bardzo się nadyma. Omlet świetnie smakuje z dżemem i śmietaną, a w sezonie, ze świeżymi owocami. Bardzo polecam! Składniki (jedna porcja): 2 jajka(...)dokładnie, ale ostrożnie wymieszać, tak aby całość pozostała puszysta. Omlet smażyć na patelni z odrobiną masła, na małym ogniu. Kiedy zacznie się ścinać z wierzchu, ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Podawać na gorąco z dżemem i śmietaną lub w sezonie, ze świeżymi owocami. Wyliczenia: jajka 1,40 zł mąka, cukier, dodatki ok. 0,50 zł Koszt porcji
Obiad za dychęjeszcze to kruche ciasto z malinami...NIEBO! Ostatnio robiłam podobne-jednak tylko z wyglądu:) Przepis jest na małą blaszkę. Znalezione tutaj -jednak jak zawsze troszkę zmodyfikowane. Następnym razem dam mniej malin-jak dla mnie było za dużo oraz piankę zrobię z 1,5 porcji ponieważ według mnie było jej za mało. Składniki na kruche ciasto: -410g mąki orkiszowej(...)łyżki wody. Podzielić na dwie części-około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Ja ciasta nie mroziłam, wykleiłam nim spód blaszki i schłodziłam w lodówce. Drugą cześć ciasta wsadziłam do zamrażarki jednak tylko na czas kiedy blaszka ze spodem była w piekarniku. Blachę i wymiarach 33x20 wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć
Smaczne Zdroweświeżych drożdży - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego - 2 łyżki oleju - 2 jajka - 1 łyżeczka cynamonu (nie trzeba) - szczypta soli - 1-2 jabłka (nie trzeba-ja dałam) + olej do smażenia (u mnie olej kokosowy z dodatkiem oleju rzepakowego) Drożdże rozkruszyć do kubeczka,wsypać 2 łyżki ksylitolu waniliowego i zalać ok.1/2 szklanki ciepłego mleka. Zamieszać i odstawić(...)minut. Na patelni rozgrzać olej ok.2cm od dna. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto i nakładać na rozgrzany olej. Ja używam dwóch łyżek: za pomocą jednej zsuwam ciasto z drugiej. Smażyć po kilka minut z każdej strony na małym ogniu (by dosmażyły się wewnątrz i nie spaliły z zewnątrz), do ładnego zrumienienia. Usmażone odsączać na papierowym ręczniku. Podawać
Smaczne Zdrowedość ważne, bo o ile łatwiej jest nam (gdy kompletnie nie mamy siły i ochoty) kolejny raz ćwiczyć, czy iść na spacer czy pobiegać, gdy jesteśmy odpowiednio zmotywowani? Drugi rozdział książki to tak naprawdę podstawy podstaw z zakresu odżywiania się. Dowiesz się z niego co to jest BMI (jeśli nie wiesz) a także jak obliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne. Autorka przedstawia(...)źródła pokarmowe ważnych składników diety. Jeżeli macie niedobór np. jakiejś witaminy czy składnika mineralnego w szybki i prosty sposób dowiecie się, co musicie spożywać, aby dany składnik w organizmie uzupełnić. Książkę kończy ostatni, piąty rozdział (dodatek) gdzie możemy znaleźć przepisy na potrawy wpływające na organizm. Na końcu książki znajdziemy zbiór przepisów Podsumowując. Pozycja książkowa warta posiadania w swojej
Mr. Tastebył taki, że z tego szerokiego wachlarza potencjalnych przepisów nie byłam w stanie zdecydować się na jeden konkretny… Na ostatniej prostej w procesie decyzyjnym padło na tartę kasztanową. Na drugim miejscu uplasowała się tarta z nadzieniem Egg nog. No ale zwycięzcy biorą wszystko, więc decyzja zapadła. Tak się przynajmniej wydawało… Ponieważ los zadecydował inaczej… W wyniku „małej(...)ciepło. Egg nog natomiast podawany jest mocno schłodzony. Na popularności zyskał za czasów kolonialnych i nawet doczekał się swoich meksykańskich i portorykańskich odpowiedników. My zajmiemy się właśnie tym drugim, gdyż jest to Egg nog na bazie mleka kokosowego zwany Coquito . Keto tarta z nadzieniem egg nog Keto tarta Egg nog – szczegóły przygotowania Ogólnie nie ma tego złego
Modern Cave GirlWłaśnie zjadłam do kawki ostatni kawałek tej krajanki i jeszcze jestem pod wrażeniem smaku i prostoty tego wypieku. Całość wyszła w miarę dietetycznie i naprawdę smacznie
Corner With RecipesSałatka z kaszą kuskus i brokułem Lekka, pożywna, nisko kaloryczna i bardzo smaczna sałatka z kaszą kuskus, która może posłużyć jako dietetyczna kolacja albo drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam! Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pół brokuła pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) opcjonalnie czarne oliwki sól, pieprz *** Kaszę(...)mieszamy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS SEREM FETĄ I RUKOLĄ PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA GRECKA PRZEPIS TUTAJ Najlepsze przepisy na sałatki! – KLIKNIJ TUTAJ Imprezowe hity! Przepisy na przekąski, dania i przystawki – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Lekka sałatka z kaszą kuskus i brokułem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemKluski to jedne z najpopularniejszych dodatków do dań głównych. Kluski mogą być również samodzielnym daniem. Najpopularniejsze w Polsce odmiany klusek to:pyzy, kopytka, leniwe czy kluski śląskie. Kluski mogą być nadziewane przeróżnymi nadzieniami: słodkimi lub słonymi. Czym różnią się ciasta na kluski? Tak naprawdę ciasta na kluski różnią się dodatkiem i ilością mąki, ziemniaków oraz wody. Jaki(...)wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy na pasy o szerokości 1,5 centymetra. Składamy 4 pasy jeden na drugi. Kroimy kwadraty. Zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w wodzie do wypłynięcia. Podstawowe ciasto na kluski kładzione: Składniki: 200 g mąki 2 jajka woda Mąkę łączymy z wodą i jajkami. Powinniśmy uzyskać ciasto, które
Ciasta z tradycjamistopień ostrości możecie oczywiście dostosować do własnych potrzeb dodając mniej lub więcej papryczki chilli. Polecam ją do wszelkiego rodzaju pieczonych lub smażonych mięs, ale także do ryb i dań typu curry. Tajska sałatka z ogórka Składniki: 1 duży ogórek wężowy 4 łodygi dymki pokrojonej w plasterki 1 czerwona papryczka chilli drobniutko posiekana 2-3 szalotki bananowe(...)Wszystkie składniki połączyć w niedużej miseczce, dokładnie wymieszać, aby cukier się rozpuścił, doprawić do smaku. Odstawić, aby sos się "przegryzł". Przygotowanie sałatki: Ogórka dokładnie umyć i obrać obieraczką co drugi pasek (pasek obrać, pasek skórki zostawić, pasek obrać, itd). Ogórka przekroić w poprzek na pól, a następnie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki - najłatwiej zrobić to łyżeczką do herbaty. Ogórka
Codzienne Gotowaniepowstawania i jak się okazało to banalnie proste! Teraz gości na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, jako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania, ale również wnosi kolor do całej potrawy :) SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg) 1 średnie jabłko (ok. 150 g) 1 łyżka octu spirytusowego 3 łyżki oleju pieprz sól(...)dokładnie mieszamy. Kolor kapusty z niebieskiego zmieni się na fioletowy. Odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. W razie potrzeby dodajemy więcej octu. Doskonale smakuje również na drugi dzień. Pamiętajmy jednak, aby włożyć ją na noc do lodówki :) My najbardziej lubimy tą surówkę jako dodatek do klasycznych schabowych lub roladek w sosie serowym . Smacznego
Kuchnia od dwojgamacie w domu, to tak naprawdę nic nie tracicie. Farsz ze świeżych borowików fenomenalnie komponuje się z sosem z suszonych borowików i dodatkiem odrobiny zielonej pietruszki, sprawiając, że danie ma prawdziwie głęboki smak. Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym Ciasto: białko do smarowania ciasta 1 g soli 5 łyżek wody 4 jaja całe(...)minut, by masa odparowała i zgęstniała. Całość powinna mieć mocny, zdecydowany smak. W razie potrzeby doprawić odrobiną pieprzu. Odstawić, by farsz przestygł. Sos: kilka świeżych kapeluszy borowików (można dać suszone) sól i pieprz płaska łyżka mąki pszennej + woda potrzebna do jej rozrobienia łyżka masła pół cebuli drobno posiekanej 250 ml wrzącej wody dodatek do przybrania: posiekana natka pietruszki
Poezja Smaków - blog kulinarnyBędę systematycznie powtarzała takie oczyszczanie. Na czym polega detoks owocowo-warzywny ? Detoks owocowo-warzywny to odżywianie oparte tylko i wyłącznie na owocach i warzywach. Jemy systematycznie, 5 posiłków dziennie. Dania przygotowujemy z użyciem warzyw i owoców, lekko doprawiamy. Staramy unikać się owoców wysokocukrowych ( śliwki, winogrona ) oraz warzyw skrobiowych ( ziemniaki ). Z diety zupełnie eliminujemy cukier oraz używki - mocna herbata, kawa(...)odczułam szereg zmian. Dzień pierwszy był dniem najgorszym, byłam wiecznie głodna, zła. Po południu złapał mnie silny ból głowy, który trwał do momentu, aż położyłam się spać. Dzień drugi był zdecydowanie łatwiejszy. Wstałam wyspana, głód już tak nie doskwierał, wypełniała mnie energia. Wreszcie chciało mi się działać. Tego dnia zrobiłam nawet krótki trening. Dzień trzeci - pobudka przed godziną
kolorowotorcikowomoże po tym nie znikają, one nadal są, toksyczne sytuacje nie zmieniają się w sielankę ale można popatrzyć na nie świeżym spojrzeniem i powiedzieć "i co cieniasy, i tak dam radę was pokonać!" . Ja, las, łąka, owady, aparat (czasem jeszcze grzyby). Nie wiem,co tak uspokaja. Brak ludzi, czy otaczająca natura ? Pewnie wyglądam troszkę jak pijana, bądź niespełna rozumu(...)już zjeedz to śniadanie". Dzięki takiej "naturalnej" odnowie nawet to śniadanko było odmienione, zdrowe i kolorowe. Kamuflaż idealny, jednak moje oko zbyt wprawione :) Zdjęcia owadów to moje drugie male wariactwo :) Będzie to trochę dziwne, że będą się przeplatały z przepisami. Na szczęście i nieszczęście, nie mam już tyle czasu na ganianie za robalami. Ten ostatni jest dla mnie
CynamonemPoOczachukochana osoba lubi serniki Spróbujcie. Składniki: (na tortownice 24 cm) Na spód: 135 g markizów mlecznych BLACKY Cukry Nyskie 2 czubate łyżki masła Na sernik: 500 g (można dać ciut więcej) sera Wieluń „Mój ulubiony” Twarożek kanapkowo-sernikowy 4 jajka (osobno białka i żółtka) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)Całość szybko mieszamy. Następnie wysypujemy na dno formy, lekko ugniatając. Formę z tak przygotowanym spodem wkładamy do lodówki (na czas przygotowania masy serowej. Do jednej miski wbijamy żółtka do drugiej białka. Białka dokładnie ubijamy. Żółtka miksujemy wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i miękkim masłem. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i ser (najlepiej porcjami) miksując. Kolejno dodajemy
Słodkie okruszkiwszystkich odpowiedzi na nie. A także, na moje, a mam nadzieję, że też i na Wasze, spostrzeżenia w tym temacie. Ponadto chciałabym Wam również pokazać stronę blogowania od drugiej strony. A no co ten bloger musi mieć żeby móc zacząć blogować? Opowiem Wam i pokażę moje "skarby" kuchenne, czyli wszystko to co zdobyłam do stylizacji kulinarnych przez(...)produktami do kuchni. Mam nadzieję, że te zmiany pozwolą Nam się lepiej poznać, jak i poszerzyć grono czytelników mojego bloga. Wierzę, że będziecie do mnie zaglądać często i że dacie o sobie znać, niejeden raz, pozostawiając komentarz ;-))) Oczywiście dajcie znać, czy szykowane zmiany są dla Was pozytywne? Pozdrawiam Was cieplutko i pozostawiam kilka moich kadrów z ostatniego czasu
SMYKWKUCHNIleniuchów i pracoholików idealne! Jeśli chodzi o książkę "Pyszne do pudełka" Grażyny Bober-Bruijn, to jest to 190 stron wypełnionych przepisami na dania na wynos. Nad daniami do pracy popracuję jak tylko skończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki(...)podpowiada jak przechować na przykład ciasto, aby można było nosić je przez tydzień do pracy. To mi się bardzo podoba, bo przecież nikt nie ma tyle czasu, aby co drugi dzień piec ciasto i to jeszcze dla siebie do pracy. Tak jak już wspomniałam, muffiny z przepisu z tej książki naprawdę zaskoczyły mnie szybkością wykonania i z tego co widzę
Blondynka Gotujebłyskawicznym śniadaniu opowiedziała mi koleżanka poznana na warsztatach gotowania dań kuchni tajskiej, która codziennie je naleśniki ryżowe na zimno z truskawkami. Ja zdecydowałam się na borówki, bo lubię dobierać dania kolorami do talerza. Takie śniadanie robi się błyskawicznie. Jeśli zdecydujemy się na springrollsy na zimno nie musimy też być bardzo pedantyczni przy zawijaniu, bo na pewno(...)wyjęciu z wody odłożyć na deskę, na środku ułożyć owoce (garstkę) i czubatą łyżkę mascarpone. Zawinąć całość jak sajgonkę. podawać od razu albo zapakować sobie na pyszne drugie śniadanie. Artykuł Spring Rollsy z borówkami i mascarpone pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneniedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić(...)następnie marynujemy w nalewce z czosnku niedźwiedziego, rozmarynie, jałowcu i liściach laurowych, dodajemy połowę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sarnę zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wyjmujemy mięso z marynaty, mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i dusimy pod przykryciem na oliwie z oliwek do miękkości. W czasie duszenia, gdy mięso się już zetnie, doprawiamy
Quinoa Raz!Wygląd Ma bardzo dużą wyjmowaną płytę, o wielkości 45cm x 25cm idealnie sprawdza się na rodzinne spotkania, wystarczy rozłożyć grill na stole, a każdy może sobie przygotowywać swoje danie, płyta i tacka są wyjmowane i bardzo łatwo się je czyści. 2. Funkcjonalność Dzięki wbudowanemu elementowi grzejnemu, urządzenie nagrzewa się błyskawicznie po uruchomieniu i jest(...)wyszły obłędne, ale do czego przydaje mi się najczęściej, przede wszystkim grilluje na nim wegeburgery, można je kontrolować i przygotowywać w takiej wersji jak chcemy, do tego jednocześnie z drugiej strony przygotowuje pyszne frytki warzywne i chipsy z jarmużu, które w końcu mi wychodzą chrupiące i niespalone, do tego grill idealnie nadaje się do przygotowywania burrito oraz quesadillii, widziałam
zdrowa vege kuchniaPamiętam z czasów podstawówki – mój tata często kupował chałkę, delikatną ze słodką kruszonką na wierzchu. Na drugie śniadanie, więc często jadaliśmy z masłem i popijaliśmy szklanką mleka. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak choć pewnie i tak to nie to samo, co kiedyś, ale przynajmniej przywołało miłe wspomnienia. Przepis zaczerpnięty z książki „Nowoczesne kulinaria polskie”, nieco(...)było grudek. Miseczkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam mąki typu 450 ) 1/2 szklanki cukru ( można dać mniej ) szczypta soli 4 żółtka + jajko do posmarowania 200 ml ciepłego mleka 115 g miękkiego masła zaczyn drożdżowy Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, żółtka, zaczyn i mleko. Ciasto wyrobić
Niebieski kubek z kawaosobno zōłza, niech sie kołżdy ji [41] tyla wleje, wiela bandzie [42] chcioł. A jakbyjście to zarozki [43] oblołli tōm zōłzom [44] i łostało [45] by co na drugi dziyń, to bajecie [46] to mieć całe klapniynte. [47] Do grilla taki szałołt bydzie idealny. Smacznego [1] wzięło [2] kwiatków [3] była; ō- samogłoska w wymowie między(...)pomidory [23] ser [24] sos [25] łyżka [26] octu [27] cytryny [28] oleju [29] możecie [30] mniejsze kawałki [31] pokroić [32] każdy [33] wrzućcie [34] porządnie wymieszajcie [35] proszę dać [36] roztrzepcie, rozmieszajcie [37] też wlać [38] słoika [39] wstrząsnąć nim [40] jeszcze brudzić [41] jej [42] ile będzie chciał [43] od razu [44] oblali tym sosem [45] zostało
Chop w kuchnichleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin(...)soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Wykonanie: w misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z oliwą i wodą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia składników. Dodać starte buraki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie stosując technike zagniatania z filmiku zagniatać ciasto 10 sekund
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upiekłam to brownie nie tak klasycznie - w kwadratowej blaszce, a w okrągłej tortownicy. Szczerze polecam! Sernikobrownie z wiśniami Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 400 g cukru (dałam troszkę mniej ok 350) 5 jajek 100 g mąki 500 g sera kremowego (President) cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g drylowanych wiśni (wydaje mi się, że jagody(...)dodać przesianą mąkę. Blaszkę o wymiarach (u Liski) 20x30 (u mnie) tortownica 24 cm średnicy - wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wylać 3/4 masy jajecznej. W drugiej misce utrzeć ser z resztą cukru - cukrem waniliowym i dodawać do niego po jednym jajku (2 jajka)- dokładnie utrzeć. Masa powinna mieć gładką, kremową konsystencję. Masę serową wyłożyć
sierotka maRysia w kuchniborówki, czarna porzeczka. Jakiekolwiek, które dorwiecie na straganie, bądź u siebie w ogródku, działeczce. Najważniejszy jest tutaj ten piękny kolor! Aczkolwiek sądzę, że maliny i inne owoce smakowo również dałyby radę. A bita śmietana z różanym posmakiem to całkowity strzał w dziesiątkę, nie dość, że pięknie pachnie to w dodatku smakuje niebiańsko. Przepis na 5 porcji, jedna ok. 141kcal. Składniki(...)mlekiem do całkowitego połączenia składników. Przelewamy do dużej miski i za pomocą trzepaczki mieszamy z jogurtem i nasionami chia do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy. Puszkę mleczka otwieramy,do drugiej miski, za pomocą łyżki wyjmujemy, TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił. Wodę, która pozostała w puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy wodę różaną i trzepiemy
Be Fit Be StrongZdjęcie przedstawia jedną porcję :) Dzisiaj będzie słodko :) Kiedyś robiłam tort bezowy z bitą śmietaną i owocami, jego smaku nie dało się zapomnieć, tym razem jednak chciałam pozbawić go śmietany i użyłam serków naturalnych. Składniki (2 porcje): 4 okrągłe spłaszczone bezy (średnica ok. 10 cm - waga po ok. 15 - 20 g) - dostałam takie w miejscowej cukierni 1 opakowanie serka naturalnego(...)Serek miksujemy z cukrem i śmietanfixem. 2. Blaciki bezowe pokrywamy kremem, układamy owoce, na wierzch dajemy jeszcze trochę kremu, żeby górna beza dobrze się trzymała. 3. Na górę kładziemy drugą bezę, krem i owoce. 4. Wstawić do lodówki i poczekać ok. godziny. Uwagi: Deser można zrobić w pucharkach z pokruszonych bez, ale według mnie jednak wyższej przedstawiona wersja
Malowane smakiemprzesiałam mąkę przez sitką i połączyłam ją z żółtkami, następnie zagniotłam i zaczęłam dodawać po jednej łyżce śmietany. Co jakiś czas podlewałam też alkoholem. Wymagało to wiele siły, ale dało radę. Kiedy ciasto jest już w miarę połączone i elastyczne, Monika zaleca przepuścić je przez wałek do robienia makaronu, ja z braku takowego urządzenia musiałam się posiłkować zwykłym wałkiem(...)kroimy nożem na wąskie paski długości ~10-15cm i nacinamy po środku. Kolejnym krokiem jest zawinięcie jednego końca do środka nacięcia i ułożenie faworków na ściereczce i przykrywamy drugą. Smażymy je na głębokim tłuszczu (ok 2,5 kostki tłuszczu - smalcu lub Planty). Zrumienione z obu stron układamy na papierze do odsączenia, posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym
Przepysznik - BLW i nie tylkowracać do tego, co było. Pamięć smaków i zapachów sprawia, że czujecie się z nimi dobrze – dają Wam uczucie spokoju, pewności i bezpieczeństwa, odprężenia. Będziecie dobrze gotować, jeśli tylko dacie wspomnieniom dojść do głosu, nie trzymając się co do joty podanych jak na tacy przepisów. Przepis jest dobry jako główny kierunek, baza do której dodajecie coś od siebie – nierzadko(...)podobać czy nie być smakiem przez Was lubianym. Co stoi na przeszkodzie, by teraz to zmienić? Takie gotowanie to najlepszy hołd dla wspomnień i pamięci. Nigdy nie ma drugiej szansy na zrobienie dobrego pierwszego wrażenia, ale zawsze można próbować wrócić do chwili, gdy coś smakuje tak samo dobrze, jak jedzone pierwszy
Karo in the KitchenMarty wiele się działo, oto przed Wami przepis na pyszne, delikatne i miękkie Scones z powidłami śliwkowymi. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia, ( ja dałam 2 łyżeczki ) 2 łyżki cukru, nie jest określone jakiego więc ja użyłam cukru pudru 1 łyżeczka soli 5 łyżek margaryny 2 jajka, starannie roztrzepane 1/2 szklanki mleka dżem lub marmolada(...)razie potrzeby dokładam mąkę. 2. Ciasto wałkuje na omączonym blacie na grubość ok. 5-6 mm. Formujemy prostokąt, przekrawamy na połowę, jedną część ciasta smaruje powidłami, przykrywam drugą warstwą i lekko dociskam. Kroję na kwadraty, a potem na trójkąty, układam na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch każdego Scones smaruje mlekiem. 3. Ciasteczka pieczemy 10-12 minut
Apetyczna babeczkarazem. Ciasto dzielimy na dwie, mniej więcej równe, kule. Każdą wkładamy do woreczka, a woreczki umieszczamy w zamrażarce lub lodówce dla stwardnienia ciasta. Musi być na tyle twarde, by dało się je później zetrzeć na tarce. Składniki na masę serową: - 1 kilogram mielonego twarogu - 125 gram masła - 200 gram cukru - 3 jajka - 50 gram mąki ziemniaczanej Przygotowanie masy serowej: Jajka(...)kawałki (u mnie ósemki). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Kolejność warstw: pierwsza kula ciasta starta na blachę i równomiernie rozłożona, masa serowa, brzoskwinie, piana z białek, druga kula ciasta starta. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuśmietaną, pomarańczową galaretką i żurawiną. Ciacho było pyszne!!! Pomarańczowa pychotka z żurawiną Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy, ale ja musiałam ją wykorzystać do czegoś innego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło(...)średnicy 27 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. Do miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam do drugiej miski, dodałam cukier, cukier wanilinowy i zapach pomarańczowy. Utarłam razem na jasną masę z dużą ilością bąbelków powietrza. Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach, najpierw dosypałam mąkę z proszkiem
Kuchenne zapiski EdytyPyszny puszysty omlecik z gęsiego jaja. Dodatki możemy dać różne, u mnie świeży szpinak i kwiatki szczypiorku. składniki: 1 gęsie jajo 2 garście świeżego szpinaku 2 duże kwiatki szczypiorku sól ziołowa 1 płaska łyżka mąki masło do smażenia Białko oddzielić od żółtka i ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtko wymieszać, dodać sól ziołową oraz mąkę, dodać też ubite(...)poddusić na maśle. Nastepnie wlać masę jajeczną. Wierzch posypać rozdrobnionymi kwiatami szczypiorku. Smażyć aż masa od spodu dobrze się przyrumnieni a na wierzchu lekko zetnie. Następnie omlet przekręcić na druga stonę- zsunąć na duży talerz, przykryć patelnią i obrócić. Smażyć jeszcze chwilę aż omlet przyrumieni się od spodu. Zsunąć na talerz i podawać. Omlet można podać z keczupem
Monia miesza i gotujecieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe- z duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz(...)masę. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, przekroić wzdłuż na pół i przy samej krawędzi nałożyć dość 'grubą' ilość masy i zawinąć w rulon. W taki sam sposób postąpić z drugim ciastem francuskim. Zrolowane ciasto pokroić na 8 kawałków, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem/przyprawą prowansalską i wstawić do piekarnika na około 25 minut. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamina. Samolot na niebie. Wyłowiona z rzeki butelka. Kawałek sznurka na trawie. Niby nic, a jednak ... A jednak wystarczy, by stopić lody. I razem popłynąć w czasie dalej. Dać się ponieść zabawie. Szczerej, prawdziwej, niewymuszonej, śmiejącej się w głos czystą radością. Czasem myślę, że świat wokół usłany jest takimi malutkimi magnesami, których my - dorośli, coraz częściej nie zauważamy(...)patrzę z zachwytem, z jaką łatwością udaje się to mojemu Synowi. Jeśli nie kawałek patyka czy dziwna chmura na niebie, to słowo, jak magiczne zaklęcie otwiera drzwi do drugiej Osoby. Tak jak ostatnio, nad rzeką. To miejsce musi skrywać wiele magnesów. Każdy wyłowiony z dna kamień zdaje się być magiczny - woda wokół wciąż jeszcze energicznie faluje
KUCHARNIAŁosoś marynowany Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie „pogrzebany” łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i lekko sfermentowane zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal morskich. Obecnie nie stosuje się już fermentacji(...)kawałek (umyty, osuszony i bez ości) wysypać mieszankę soli i cukru (pół na pół) i pieprzu (w zależności od upodobania) oraz dużo świeżego poszatkowanego koperku a następnie przykryć drugim płatem (umytym, osuszonym i bez ości). Następnie owinąć folią i obciążyć. Co 24 godziny odwracać, żeby część dolna znalazła się na górze… Zostawić na minimum 36 godzin
UgotujmyTo.plmiodu. Świeżo wypieczony, z chrupiącą skórką, z samym masłem, znikał kromka za kromką - nic tak nie cieszy, gdy domownicy nie zachwalają chleba, tylko w milczeniu połykają kromki jedna za drugą... Chleb otrzymał oficjalną aprobatę, a ja zgodę na powtórzenie wypieku możliwie szybko :) Składniki (na dwie foremki a 23 cm): 360 g Tang Zhong na mące orkiszowej i mleku(...)rodzynek Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do tej temperatury. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong, mleko, jajko i miód, następnie
Grahamka, weka i kajzerkaNaszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta Składniki: Pół szklanki mąki uniwersalnej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli(...)rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy niewielką ilością masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię, by ciasto rozlało się równomiernie po powierzchni. Smażymy około minuty i przewracamy na drugą stronę. Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym farszem
Kolizje Smakówgdzieś wpadł mi w oko przepis, pomyślałam , podumałam i odnalazłam. Babka troszkę inna od tych tradycyjnych, które do tej pory piekłam. Po pierwsze dlatego iż jest ucierana, a po drugie- brak białek czyni ją bardziej zbitą. Ale babeczka wychodzi całkiem niezła. I powiem Wam , że po 4 dniach nadal jest fajna , wilgotna, a więc ciągle zjadliwa. Mnie osobiście(...)łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok. Składniki na niedużą babkę: - 7 dużych żółtek - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl ksylitolu - 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią) - 400g mąki orkiszowej białej (750) - 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek słodkiej śmietany ( dałam 6 łyżek kremówki) - kilka kropli aromatu waniliowego ( nie trzeba) Można dodać aromaty
Smaczne Zdrowe