wpół do pierwszej nad ranem. A właściwie to w środku nocy - dosłownie ! Nie ma wtedy mowy o wymyślnych śniadaniach. Po pierwsze, za bardzo cenię dodatkowe piętnaście minut snu, po drugie - i tak nie mam apetytu. Zresztą, to podobno niezdrowo objadać się o takiej porze... W końcu jednak doszłam do wniosku, że te śniadania muszę zacząć jeść. Dla własnego(...)minionego tygodnia (tak na co dzień nie widujemy się bowiem zbyt często). Nie liczymy kalorii, ale cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielkości jak powinny być pod koniec czerwca – miały dobre 3-4 tygodnie opóźnienia. Czarno na białym? Bardzo proszę. Oto porównanie warunków tego i zeszłego sezonu w oparciu o dane pobrane z robota klimatu na lotnisku Strachowice. CHOROBY Nadzieję że zaraza ziemniaczana przyjdzie później, bo wczesne odmiany ziemniaków przemarzły, też można było sobie wsadzić głęboko między poś…, tfu, bajki. Pierwszy(...)dojrzewania” w warunkach domowych (jedyny wyjątek – chyba że to wrzesień i na krzaku już na bank nie dojrzeją). Pomidor prosto z krzaka smakuje zupełnie inaczej –nie spieszcie się, dajcie im naturalnie dojrzeć zanim zerwiecie bo możecie się mocno rozczarować. UWAGA Numery to moja własna numeracja wg listy posiadanych (już 150 kilku) odmian. Po nazwie pomidora podaję kraj pochodzenia odmiany, przewidywany
Karo in the Kitchennajwyższej jakości składników. I takie też kupujemy mięso na naszą mielonkę– ma być odpowiednio poprzerastane tłuszczem, nie za chude, ultraświeże . Zawsze pamiętamy o jego przeznaczeniu i odpowiednich proporcjach –nie da się zrobić dobrej, soczystej i kruchej wędliny bez tłuszczu. To tłuszcz jest głównym nośnikiem smaku, to on spaja, nawilża i sprawia, że masa jest puszysta i krucha. PIERWSZY DZIEŃ – peklowanie(...)kostkę. Pokrojone mięso mieszamy z 10g soli peklującej. Przekładamy mięso do worka strunowego z grubej folii i wkładamy do lodówki na najniższą półkę. Zostawiamy do zapeklowania na 24h. DRUGI DZIEŃ – przyprawianie, formowanie, osadzanie i parzenie Po dobie peklowania mięsa są gotowe. Namaczamy 4 odcięte 35cm kawałki osłonki w ciepłej wodzie przez 15-20 minut. Oba zapeklowane mięsiwa doprowadzamy
Karo in the KitchenGofry na jogurcie naturalnym Dzisiaj polecam gofry na jogurcie naturalnym Składniki: 3 jajka 80 ml oleju 1 ½ szklanki mleka ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 ½ szklanki mąki 1
Pomysłowa kuchniaI kolejny weekend prawie za nami, styczeń przeminął jak jeden dzień. Jeszcze około 10 miesięcy i wprowadzamy się do naszego wymarzonego mieszkanka. Teraz co wieczór siadam
TrufelkowoCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na przepis, który bierze udział w konkursie Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex . Poniżej znajdziecie pomysł na bardzo smaczne, a
Bez CebuliTen przepis możemy w gruncie rzeczy potraktować jako odmianę naszych „diabelskich żeberek” – dostosowaną jednak do grilla ogrodowego. A czym dokładnie się różnią? Po pierwsze, zmieniliśmy marynatę
Kulinarna PokusaJa lubię taką sałatkę na chleb, kanapki do pracy nie są wtedy suche i nudne. Tuńczyka z puszki wyjąć i odcedzić. Wrzucić do dużej miski, dodać
Kuchnia PokoleńSkładniki Filet z kurczaka 1 mała cebula czerwona 1 papryka orzechy pinii lub arachidowe sałata 1 łyżka tandoori masala 1 łyżka garam masala sól 1
harrisaBardzo prosta i smaczna świąteczna potrawa. Co tak naprawdę sprawia, że tak przyrządzona kapusta jest wyjątkowa w smaku? Najpierw gotuje się ją razem z
Szybko SzybkowarGratka nie tylko dla dzieciaków...ciekawy smak, delikatnośc, takie lubię ... na kolację, śniadanko jak kto woli Składniki: 2 jajka 20 dag tłustego twarogu 2/3 szklanki mąki
Z Majeczką w kuchniktórej m.in. wylądował ananas. Jako te dwie, co ją stworzyły (a więc znają ją lepiej niż ona sama siebie) czujemy się w obowiązku wziąć pod lupę tą autoreklamę naszego dania. Z dumą (o ile można być dumnym, jeśli własne dzieło - prawie jak własne dziecko - mówi o sobie, że jest szybkie i łatwe) potwierdzamy wszystko. Robi się ją na prawdę(...)Dodajemy sporo majonezu a z przyprawami ostrożnie - szczerze powiedziawszy i bez nich się obejdzie tym razem. 6. Mieszamy i gotowe! :) / Lepsza jest gdy moment sobie "odpocznie", najlepsza na drugi dzień - gdy smaki się przeżrą. Jeśli o walory smakowe chodzi - jest rewelacyjna! Delikatna słodycz płynąca z ananasa, kukurydzy i papryki świetnie komponuje się z wiejskimi śledziami. Do tego delikatne ziemniaczki
Wypisz Wymalujcyklu wpisów o najlepszych (naszym zdaniem :)) lodziarniach w Poznaniu. W zeszłym roku miałyśmy okazję opisać trzy miejsca w Poznaniu godne polecenia . W tym roku planujemy tam wrócić i dać Wam znać czy coś się zmieniło :) Może jest jeszcze lepiej, niż rok temu? Oprócz tego mamy dla Was opis kilku nowych fajnych miejsc, które świeżo się pojawiły na lodowej mapie Poznania(...)unikatowe w dobieraniu smakowych kompozycji. Wprawdzie brakuje im trochę efektu WOW, który znajdziemy w innych lodziarniach, jednak zdecydowanie mają potencjał. Przy wyborze lodów sklepowych, czy z Lodzi, te drugie zdecydowanie wygrywają. Sporym atutem jest „ogródek” dookoła lodziarni. Na zielonym skwerku jest ustawione pełno leżaków, siedzeń zbudowanych z palet, a dookoła donice z kwiatami. Właściciele pomyśleli również o rowerzystach
Kolizje Smakówdanie, ze względu na swoje składniki, z których najważniejsze to salami, papryka i pomidory – jest w pewnym sensie „zimną wersją” prezentowanej już tutaj potrawki warzywnej z salami . Choć nieco bardziej pracochłonna w wykonaniu, prezentowana sałatka jest jednak nawet smaczniejsza i bardziej efektowna wizualnie od swojego „gorącego” pobratymca. Sałatka z salami na sposób węgierski(...)kilka łyżek soku z cytryny 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oliwy Instrukcje Plasterki salami rozdzielamy od siebie jeden po drugim i kroimy na połówki – kolejność tych czynności wybieramy tak, aby było nam najwygodniej – zależy to od właściwości posiadanego salami. W przypadku tego ze zdjęcia najpierw rozkrajam plasterki
Kulinarna Pokusalodówce śmierdziało cebulą, za to w kotletach była ona prawie niewyczuwalna. Tak więc na drugi dzień smakowały mi o wiele bardziej. Dla tych o podobnym guście polecam smażenie na drugi dzień lub dodanie do mięsa podsmażonej wcześniej cebulki. Składniki na ok 25 kotlecików: 450-460 g filetów z kurczaka 160-170 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 mała cebula(...)skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw. Ponadto przeczytać można sporo
Anioszek w kuchni