Ja lubię taką sałatkę na chleb, kanapki do pracy nie są wtedy suche i nudne. Tuńczyka z puszki wyjąć i odcedzić. Wrzucić do dużej miski, dodać
Kuchnia PokoleńSkładniki Filet z kurczaka 1 mała cebula czerwona 1 papryka orzechy pinii lub arachidowe sałata 1 łyżka tandoori masala 1 łyżka garam masala sól 1
harrisaBardzo prosta i smaczna świąteczna potrawa. Co tak naprawdę sprawia, że tak przyrządzona kapusta jest wyjątkowa w smaku? Najpierw gotuje się ją razem z
Szybko SzybkowarGratka nie tylko dla dzieciaków...ciekawy smak, delikatnośc, takie lubię ... na kolację, śniadanko jak kto woli Składniki: 2 jajka 20 dag tłustego twarogu 2/3 szklanki mąki
Z Majeczką w kuchniktórej m.in. wylądował ananas. Jako te dwie, co ją stworzyły (a więc znają ją lepiej niż ona sama siebie) czujemy się w obowiązku wziąć pod lupę tą autoreklamę naszego dania. Z dumą (o ile można być dumnym, jeśli własne dzieło - prawie jak własne dziecko - mówi o sobie, że jest szybkie i łatwe) potwierdzamy wszystko. Robi się ją na prawdę(...)Dodajemy sporo majonezu a z przyprawami ostrożnie - szczerze powiedziawszy i bez nich się obejdzie tym razem. 6. Mieszamy i gotowe! :) / Lepsza jest gdy moment sobie "odpocznie", najlepsza na drugi dzień - gdy smaki się przeżrą. Jeśli o walory smakowe chodzi - jest rewelacyjna! Delikatna słodycz płynąca z ananasa, kukurydzy i papryki świetnie komponuje się z wiejskimi śledziami. Do tego delikatne ziemniaczki
Wypisz Wymalujcyklu wpisów o najlepszych (naszym zdaniem :)) lodziarniach w Poznaniu. W zeszłym roku miałyśmy okazję opisać trzy miejsca w Poznaniu godne polecenia . W tym roku planujemy tam wrócić i dać Wam znać czy coś się zmieniło :) Może jest jeszcze lepiej, niż rok temu? Oprócz tego mamy dla Was opis kilku nowych fajnych miejsc, które świeżo się pojawiły na lodowej mapie Poznania(...)unikatowe w dobieraniu smakowych kompozycji. Wprawdzie brakuje im trochę efektu WOW, który znajdziemy w innych lodziarniach, jednak zdecydowanie mają potencjał. Przy wyborze lodów sklepowych, czy z Lodzi, te drugie zdecydowanie wygrywają. Sporym atutem jest „ogródek” dookoła lodziarni. Na zielonym skwerku jest ustawione pełno leżaków, siedzeń zbudowanych z palet, a dookoła donice z kwiatami. Właściciele pomyśleli również o rowerzystach
Kolizje Smakówdanie, ze względu na swoje składniki, z których najważniejsze to salami, papryka i pomidory – jest w pewnym sensie „zimną wersją” prezentowanej już tutaj potrawki warzywnej z salami . Choć nieco bardziej pracochłonna w wykonaniu, prezentowana sałatka jest jednak nawet smaczniejsza i bardziej efektowna wizualnie od swojego „gorącego” pobratymca. Sałatka z salami na sposób węgierski(...)kilka łyżek soku z cytryny 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oliwy Instrukcje Plasterki salami rozdzielamy od siebie jeden po drugim i kroimy na połówki – kolejność tych czynności wybieramy tak, aby było nam najwygodniej – zależy to od właściwości posiadanego salami. W przypadku tego ze zdjęcia najpierw rozkrajam plasterki
Kulinarna Pokusalodówce śmierdziało cebulą, za to w kotletach była ona prawie niewyczuwalna. Tak więc na drugi dzień smakowały mi o wiele bardziej. Dla tych o podobnym guście polecam smażenie na drugi dzień lub dodanie do mięsa podsmażonej wcześniej cebulki. Składniki na ok 25 kotlecików: 450-460 g filetów z kurczaka 160-170 g sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 mała cebula(...)skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw. Ponadto przeczytać można sporo
Anioszek w kuchnicoś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam takiego omleta jajecznego , wyszedł pycha , puszysty w dużą ilością warzyw , na rozpoczęcie dania to super propozycja , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( 2 osób ) 6 jajek pół łyżeczki soli pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki 10 listków(...)wylewam na patelnie do naleśników naszego omleta i posypuję na wierzch paprykę pokrojoną w kostkę , smażymy na małym ogniu do momentu aż się zarumieni , następnie delikatnie odwracam na drugą stronę , po czym nasz omlet jest gotowy do podania , ja osobiście dodaję z boczku pomidorka , smakuje super
Mój SmakTakie strucle można zrobić z dowolnym nadzieniem..u mnie jedna z masłem orzechowym, a druga posypana tylko cynamonem z cukrem. 60 dkg mąki pszennej 1 szkl.mleka 30 g drożdży świeżych 80 g cukru pudru cukier waniliowy 80 g masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: masło orzechowe, cynamon i cukier kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru(...)wrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało się zrolować . Wierzch ciasta posmarować masłem orzechowym lub posypać cynamonem z cukrem , pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm. .Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić
Moje domowe kucharzeniejest ją zmielić. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy i zioła. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy także 2-3 łyżki zimnej wody. Konsystencja masy jest odpowiednia, gdy po ściśnięciu da się z niej formować kotleciki. Miskę z masą szczelnie przykrywamy i chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem(...)rozpadły. Układamy je na papierze, górną część malujemy odrobiną oleju i pieczemy przez około 15-20 minut z jednej strony, a następnie 10 minut z drugiej. Podajemy posypane granatem i kolendrą. Doskonale smakują na gorąco i na zimno
Kulinarne przygody Gatitytutaj ) Wzięłam udział w nagraniu jednego odcinka, ale pozostanie w mojej pamięci na zawsze. Z kilku powodów. Po pierwsze poznałam niezwykłą, fascynującą osobę, jaką jest Pani Ewa Wachowicz. Po drugie, zobaczyłam jak wygląda nagranie do programu. Po trzecie wystąpiłam w telewizji z moją wnuczką Milenką, a na koniec... dostałam fantastyczne prezenty od Pani Ewy. Prezenty też pozostaną(...)blogu. Dzisiaj mam dla Was przepis, który pochodzi z książki ...”obiady” . Są to knedle z kapustą kiszoną, grzybami i morelami. Do przepisu dodałam swoje... „ trzy grosze”. Danie wyszło doskonałe w smaku i kusząco wygląda na talerzu. Oryginał tego przepisu znajdziecie w książce „Ewa Wachowicz... obiady”. Polecam... Składniki: 1 kg ziemniaków 140 g mąki pszennej
Kuchnia u Krysiwizualnie (masa wychodzi ciemniejsza) i taką wersję polecam Wam:) 250 g masła 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku, pełnego 50 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną) ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów (u mnie włoskie) ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników 2 wafle Do większego rondelka o grubym dnie wkładamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu(...)mieszając. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy oraz herbatniki i mieszamy do połączenia. Przygotowaną masę wykładamy na wafel zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Wyrównujemy i przykrywamy drugim waflem. Całość owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Źródło
Smaki Na Talerzucoś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam takiego omleta jajecznego , wyszedł pycha , puszysty w dużą ilością warzyw , na rozpoczęcie dania to super propozycja , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( 2 osób ) 6 jajek pół łyżeczki soli pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki 10 listków(...)wylewam na patelnie do naleśników naszego omleta i posypuję na wierzch paprykę pokrojoną w kostkę , smażymy na małym ogniu do momentu aż się zarumieni , następnie delikatnie odwracam na drugą stronę , po czym nasz omlet jest gotowy do podania , ja osobiście dodaję z boczku pomidorka , smakuje super
Mój SmakMango chutney to jeden z najbardziej popularnych, aromatycznych dodatków do dań kuchni indyjskiej.Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco(...)ciekawego smaku potrawom, soczystości i charakteru. Mięso , w tym wypadku podudzie z indyka bez kości, nacieram sosem , wkładam do szklanej miseczki, zamykam i wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień jest gotowe do zapiekania- w piekarniku lub na dobrej patelni pod przykryciem. Składniki podudzia z indyka bez kości (ile chcecie) kilka łyżek gotowego mango chutney garść śliwek pieprz
Z Kuchni Do Kuchni