Duszony pstrąg z pieczarkami na winie to wyborne danie, które polecam szczególnie miłośnikom ryb, jest bardzo delikatne i aromatyczne, a dodatek wina białego Celebro Spain www.facebook.com/KlubCelebro nadaje mu wyjątkowego smaku . Polecam wypróbowanie przepisu . składniki na 2 porcje 2 pstrągi 20 dag małych pieczarek 10 dag startego żółtego sera cebula pęczek natki pietruszki(...)kroimy w ćwiartki, natkę pietruszki siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Pstrągi smażymy na 2 łyżkach masła na złoty kolor z obu stron , usmażone ryby zdejmujemy z ognia. Na drugiej patelni z drugą połową masła podsmażamy cebulę z pieczarkami i natką pietruszki . Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pstrągi przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem a na wierzch nakładamy
Smakowite DaniaSmakowite i proste w przygotowaniu serniczki ryżowe to danie idealne dla dzieci na śniadanie, obiad lub kolację. Najlepiej smakują polane sokiem owocowym, można je również serwować z owocami sezonowymi. składniki na około 15 sztuk 150 g ryżu 3 jajka 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 350 g półtłustego twarogu 5-6 łyżek mąki pszennej olej(...)całe mleko i będzie miękki. Następnie do miski przekładamy oddzielone od białek, żółtka i ucieramy je z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy wystudzony ryż i całość razem łączymy. Do drugiej miski przeciskamy przez praskę twaróg i dodajemy do niego ryż z żółtkami, wszystko starannie mieszamy. W wysokim naczyniu na sztywno ubijamy białka, do ubitych białek dodajemy mąkę i całość
Smakowite Daniaksiążki "Kuchnia przepisy z serca domu" Nigelli Lawson i przygotowałam je w związku z trwającą Akcją Nigella. Danie nie jest wierną kopią dania kulinarnej mistrzyni, zmodyfikowałam je nieco, ale było ono dla mnie inspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki oliwy 1 ząbek(...)podsmażamy przez minutę, mieszając od czasu do czasu. Wkładamy na patelnię filety z kurczaka nierówną stroną do dołu i smażymy przez 5 minut. Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest dogotowane, odkrawamy kawałek
Smakowity Blog Kulinarnytych państw. Bogaty smakowo kasztan jadalny od dawna jest znanym i cenionym przysmakiem. Jego intensywny, orzechowo-słodki smak może być stosowany do tworzenia przeróżnych przysmaków od wykwintnych przystawek, przez dania główne po smakowite desery. Składniki: 30 kasztanów jadalnych 2 x 50 g masła 2 drobno posiekane szalotki 300 g ryżu do risotto 1 kieliszek białego wytrawnego wina(...)pokrojoną papryczkę. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii
Smakowity Blog Kulinarnygravlax to surowy łosoś marynowany, a nie wędzony.Przepis na gravlax z łososia obok przepisów na surowe dojrzewające wędliny , będzie obowiązkowym punktem menu na imprezach towarzyskich. To skandynawskie danie będzie pasować również na nasz postny Wigilijny stół. Ale idealny będzie też na Sylwestra, czy na innych domowych imprezach. Przepis znalazłam w książce Sylvii Bashline „Ryba(...)Mieszamy sól, cukier, pieprz i siekany koperek przed posypaniem filetów. Obsypujemy skórę fileta mieszanką i układamy filet skórą do dołu w szklanym naczyniu, posypujemy składnikami marynaty i przykrywamy drugim filetem skórą ku górze, obsypujemy resztą mieszanki. Przykrywamy naczynie folią aluminiową, przygniatamy na całej długości rybę czymś ciężkim. Wstawiamy naczynie do lodówki, po 24 godzinach wyjmujemy z lodówki, ściągamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięorkiszowej (u mnie typ750) lub 350g mąki tortowej - 0,5 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 duże jajka (ja dałam 2 jajka i 1 żółtko, gdyż moje były średniej wielkości) - 1 szklanka maślanki naturalnej - 1 mały proszek do pieczenia - szczypta soli - szczypta sody spożywczej (ok.1/4 łyżeczki) - 0,5 szklanki oleju(...)mąki, dodać ksylitol i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i szybko zagnieść kruszonkę, rozkruszając ją w dłoniach. Odstawić do lodówki. Wszystkie składniki ciasta (z wyjątkiem oleju) umieścić w drugiej misce (lub misie miksera) i dokładnie zamieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać olej i wymieszać, nie wyrabiać, mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem
Smaczne Zdrowesięga jeszcze kilku pokoleń wstecz. A mianowicie przepis ten pochodzi jeszcze od mojej... Prababci ... tak więc troszkę lat już ma... I samą mnie ciekawi czy ktoś jeszcze przygotowuje to danie w podobny sposób...? Zamiast indyka można posłużyć się oczywiście tuszką kaczki lub gęsi. Też tak niekiedy postępujemy. Jakby nie było indyk jest jednak ogromny. Mój pomimo(...)lekko przestygło. (Ja podzieliłam sobie pieczenie na dwa etapy: pierwszego dnia podpiekłam indyczkę w piekarniku, pokroiłam ją następnie na kawałki i kilka minut podrumieniłam w garnku i wyłączyłam; na drugi dzień podpiekłam ją dopiero do miękkości. Dzięki temu nie musiałam tak wcześnie wstawać... :-) ) Wyjmujemy z wnętrza cały farsz i przekładamy do tego wcześniej podduszonego. Całość dusimy jeszcze raz - do miękkości
Smaczne ZdroweKarmel jest to najzwyczajniejszy w świecie cukier, który poddawany jest działaniu wysokiej temperatury. Jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także do kawy. Warto więc
PysiaGotuje.pl…by chleb był dla miłości Nie miłość dla chleba… Krzysztof Kamil Baczyński Na zakwasie z dynią i tartym jabłkiem Zaczyn • 50g zakwasu, • 350g wody, • 250g mąki
Leśny ZakątekSmakowity gulasz z wieprzowiną, dodatkiem jasnego piwa i bułki razowej to konkretna propozycja na pożywny i sycący obiad. Podany następnego dnia po przygotowaniu z knedlami
Smakowite Daniadzielimy na 10 lub 12 części i rolujemy z nich wałeczki na długość około 20 cm *** *** Każdy wałek zawiązujemy na supełek *** *** Następnie pozostałe końce podwijamy, jeden pod spód a drugi na wierzch. Oba końce wciskamy w środek bułeczki *** *** Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odkładamy na około 15 minut aby podrosły *** *** W tym czasie roztapiamy masło(...)PRZEPIS TUTAJ MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Bułki czosnkowo-ziołowe pochodzi z serwisu
Blog z Apetytemzapewniam, że warto. Sama nazwa ciasta na to wskazuje. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie upieczcie. Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. żródło mojewypieki.com Ciasto 400 g mąki pszennej 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru(...)papierem do pieczenia i wyłożyć na nim rozwałkowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być rumiane. Tak samo upiec drugi placek. Nadzienie jabłkowe 1,5 kg jabłek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 galaretka cytrynowa Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie skropić
O kuchni z uczuciemCannelloni nadziewane serem i szpinakiem jest świetnym, niecodziennym przepisem. Rurki makaronowe nadziane twarożkiem i szpinakiem, zapieczone w sosie beszamelowym z żółtym serem. Danie bardzo smaczne. SKŁADNIKI : 1 popakowanie makaronu cannelloni 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 cebula 300-400 g szpinaku ( może być mrożony ) 400 g sera ricotty ( lub twarogu ) sól(...)Dodajemy sól i pieprz, podpiekamy aż płyny odparują. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy podpieczony szpinak i mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rurki makaronowe nadziewamy farszem i układamy jedna obok drugiej. Sos beszamelowy- w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, następnie wlewamy mleko i ciągle mieszając trzepaczką zagotowujemy sos. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz rozgnieciony czosnek
Kulinarne Fantazje MarioliZapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do
KorniszonkiMuffiny z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady z polewą z masła orzechowego z dodatkiem śmietany kremówki i cukru pudru. Nie za słodkie, o lekko zwartej
Oryginalny smak