Proste w wykonaniu aromatyczne kuleczki mięsne. Do tego ulubiony sos, makaron, ryż lub ziemniaki i danie gotowe! Dziś u mnie pulpeciki z sosem serowo-koperkowym podane na penne. Składniki: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 1 czerstwa kajzerka szklanka mleka 1 średnia cebula 1 jajko ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra(...)pokrój w drobną kosteczkę, przesmaż na oleju. Do miski włóż mięso, dodaj cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, wymoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę w mleku oraz połowę posiekanego koperku (drugą połowę zostaw do sosu), przypraw. Utwórz kuleczki, smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. W garnuszku rozgrzej śmietanę, dodaj pokrojone w malutkie kawałeczki sery, roztapiaj, mieszaj ciągle. Gdy sos ładnie
Zasmakuj KuchniTweetnij A ja mam dla Was kolejny pomysł na ryż z warzywami. Tym razem potrzebne nam będą: 300 g soczewicy, 200 g ryżu, 4 drobno pokrojone
MODA NA BIOCzulent jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni żydowskiej, podawany jest w szabat i przygotowany z koszernych produktów. U mnie z małą zmianą, fasola z puszki. Czulent Składniki: - 1 kg wołowiny - 2 puszki białej fasoli - 50 dag ziemniaków - 2 cebule - 300 g pęczaku - oliwa - 4 ząbki czosnku - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki kminku(...)laurowe - 4 ziela angielskie Przygotowanie: Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso do miski. Cebulę kroimy w piórka, szklimy i przekładamy do drugiej miski. W garnku, w którym smażyliśmy cebulę układamy na przemiennie warstwami trochę cebuli i lekko ją solimy. Następnie mięso, odcedzoną fasolę, opłukaną kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki. Ponownie
Kulinarne życieKolejne, tym razem owocowe Maminkowe zapiekanki. Składniki: -40 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg twarogu -2 jajka -garść suszonej żurawiny -1/2 szklanki mąki kukurydzianej
Maminek kulinarnySkładniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona
Gotowanie moimi oczamiBardzo dobre placuszki, super na śniadanie, podwieczorek. Szybko się je robi, gotowe w kilka minut. Do dużej miski lub malaksera wrzucić jajko, miód, cukier waniliowy,wlać
Kuchnia Pokoleńdanie to połączenie naszych ulubionych smaków. Chociaż do Wielkanocy daleko to już teraz wiem, że na pewno podam je na świątecznym obiedzie. Rolada oprócz tego, że jest smaczna jest bardzo szybka i prosta do zrobienia a do tego niedroga i podzielna. Wystarczy dla sporej gromadki. Składniki: 700 g fileta z kurczaka 150 g mrożonego szpinaku(...)ostra papryka łyżka oleju Filety pokroić na plastry, lekko rozbić tak aby nie zrobić dziur. Mięso ułożyć na folii spożywczej lub aluminiowej na kształt prostokąta, zakładając kawałki jeden za drugi. Natrzeć przyprawami. Szpinak usmażyć na łyżce masła, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem a na końcu dokładnie wymieszać z serkiem topionym. Jajka rozbełtać i usmażyć na maśle jajecznicę. Na mięsie rozsmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomu! Wszystko lśni, posiłki są przepyszne a czas na bieganie nagle się znalazł! Pierwsza wersja, choć dobra, była przygotowana w pośpiechu i z za dużą ekscytacją:D Za to druga... powoli na spokojnie i po północy- no nie mogłam zasnąć od nadmiaru słodyczy, które pochłonęłam podczas podjadania! Tata zaakceptował, chłopak zaakceptował, teściowa zaakceptowała, mała Zosia również! No nawet(...)WYRZUTÓW! SKŁADNIKI: NA ‘’KRUCHE’’ CIASTO: -150g mąki kukurydzianej (koniecznie!) - łyżka oleju kokosowego (myślę, że jak dodacie łyżkę masła-nie margaryny! Też będzie dobrze!) - 50g jogurty greckiego (ja dałam pełnotłusty) - 3 żółtka NA ‘’KARMEL’’: -50 daktyli bez pestek (ok 300g,) ORZECHY: -3 łyżki masła orzechowego (jeśli nie masz, pomiń dodaj odrobinę więcej orzechów) -123g orzechów ziemnych CZEKOLADA: 1) OPCJA
fitolarun.blogspot.comłyżkach oliwy. Wrzucamy pomidory. Korzystam z całych w puszcze, z dwóch powodów. Po pierwsze nie muszę obierać ich sama, co znacznie skraca czas przygotowania całości, po drugie – w puszce poza pomidorami zawsze jest dużo soku pomidorowego i pulpy, które w tym sosie nie zaszkodzą. Gotujemy całość na małym ogniu aż odparuje ¼ płynu, rozgniatamy całe pomidory na mniejsze kawałki(...)celu ciężko dostępną u nas, twardą ricottę , tzw. ‘ricotta salata’. Jeśli macie – podpowiedzcie mi gdzie kupujecie. Jeśli nie macie, każdy inny twardy lub półtwardy ser z mleka owczego też da radę. Górale mają łatwiej – świeża bryndza prosto z Krupówek będzie idealnym uzupełnieniem. A jeśli macie tylko pecorino romano (dostępny w stałej ofercie w sieciach Lidl, Biedronka, Alma, Piotr i Paweł
Karo in the KitchenPanierowane kotlety schabowe niby jak zwykle ale trochę inaczej, z lekką nutą czosnku i rozmarynu. Pozostawione do zamarynowania nabiorą całą gamę aromatów. Składniki; 1 kg schabu
Smaki Ewyzrobię to trochę inaczej. Warzywa będę raczej grilowane, a nie utopione w tłuszczu :) ORGANIZACJA Natomiast nie byłabym sobą, gdybym nie znalazła choćby małego minusa. Dotyczy on organizacji kursu. Wszystkie dania przygotowywane były od pierwszego składnika, jednak nie wszyscy uczestniczyli w przygotowaniu wszystkich propozycji. O ile pierożki, krewetki i rybę robiłam samodzielnie, o tyle w przygotowaniu kremu brulee i matni(...)ciasta i farszu podczas gdy inni zajmowali się np. warzywami do ryby czy też "rozbieraniem" krewetek. Można to jednak tłumaczyć tym, że aby płynnie przechodzić z jednego przepisu do drugiego, część rzeczy poprostu musiała być wcześniej przygotowana. W innym wypadku kilkugodzinny kurs, przekształciłby się w całodniową batalię. Jednak najważniejsze że dostaliśmy przepisy na koniec kursu więc można je testować
Mój Smak na Życiemiały w sobie niepotrzebnej chemii. Przygotowanie jest bardzo łatwe, ale też rozłożone w czasie. Dlatego może go wykonać każdy zapracowany Polak :) Dżem gotujemy równolegle np. z gotowaniem dań ciepłych. Wtedy jego przygotowywanie nie będzie nam zabierało cennego czasu. Składniki : 1,5 kg wyszypułkowanych bardzo dojrzałych (ale nie zepsutych) truskawek ok. 200 ml polskiego cukru składnik dodatkowy(...)truskawki puszczą sok i się zagotują, zmniejszyć ogień, zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyłączyć ogień pod garnkiem. Przykryć truskawki dopiero gdy ostygną. Drugiego dnia : Zagotować truskawki pod przykryciem, a potem gotować jeszcze około kwadransa. Mieszać od czasu do czasu. Trzeciego dnia : Zagotować truskawki pod przykryciem. Dodać cukier. Trzymać na małym ogniu
Weekendy w domu i ogrodzietagliatelle i inne) oraz boczku, parmezanu, śmietany i żółtek jaj. W naszej wersji jej smak dodatkowo podkreśla siekany szczypiorek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Proste i szybkie w przygotowaniu danie dla każdego. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine 150g wędzonego średnio przerośniętego boczku 2 łyżki świeżego szczypiorku + nieco więcej(...)Szczypiorek siekamy, a żółtko lekko roztrzepujemy. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i smażymy na niej boczek – do lekkiego zarumienienia, przez kilka minut, odwracając przynajmniej raz na drugą stronę. W międzyczasie gotujemy al dente makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i zgodnie z zaleceniami producenta. Odsączony makaron niezwłocznie umieszczamy w dość dużej i najlepiej lekko podgrzanej
Kulinarna PokusaPrzepyszny smakołyk bezowy z musem brzoskwiniowym i owocami będzie świetną ucztą dla podniebienia. Mimo swojej kaloryczności polecam go szczególnie miłośnikom słodkości, będą nim zachwyceni. składniki na
Smakowite DaniaSmakowity torcik bezowy z kremem mascarpone i borówkami amerykańskimi będzie znakomitym deserem dla amatorów słodkości. Smakołyk ten nie jest wcale pracochłonny jedynie wysuszenie krążków bezowych zajmuje
Smakowite Dania