się one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły na to proste i często niedoceniane danie, danie które zawsze smakuje, niezależnie od pory dnia i sposobu jego przyrządzenia, bo ten ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Składniki na ciasto: 1 litr mleka 2 jajka olej(...)teflonową i równomiernie je po niej rozprowadzamy. Smażymy bez oleju do czasu, aż pojawią się bąble rozprężonego powietrza, które podczas miksowania wtłoczyliśmy w ciasto. Następnie przekręcamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze kilkanaście sekund, po czym zdejmujemy go z patelni. I w tym miejscu, np. moja mama, ale zapewne nie jest w tym odosobniona, nie robiłaby
Taste Of My DayKupiłam wczoraj w Lidlu foremkę do jajka sadzonego. Nie mam pojęcia dlaczego tylko jedną, skoro nigdy nie sadzę jednego jajka. Widocznie jakieś zaćmienie mnie dopadło... Stwierdziłam
Zdrowa Kuchnia Sowysmaku sera żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej(...)dużo by nie nasiąkały ). Gdy olej będzie bardzo gorący kłaść łyżką porcje ( z tej ilości wychodzi 6-8 placków).Masa powinna sie od razu ścinać. Przewracać łopatką na drugą stronę i smażyć na rumiano obracając kilka razy tak by zrobiły się chrupkie i złote a nie przypaliły. Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru oleju. Podałam z porcją surówki
Buniabaje w kuchniniej podobna – tyle, że pieczona. Przygotowywałam ją razem z mamą, która jest mistrzynią wszelkich fasolek. Czy była dobra? Powiem Wam, że każdy kto jej spróbował brał dokładkę. Danie proste, lecz pyszne i sycące. Zdjęcia prosto z gara – nie było czasu na sesję – każdy chciał ją jeść. Pieczona fasolka(...)łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Dzień wcześniej fasolę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy dużą ilością wody. Zostawiamy na noc. Drugiego dnia do fasoli dodajemy jeden liść laurowy, dwa goździki i cztery ziela angielskie. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości (ok. 1 godziny – czasem mniej, czasem dłużej – najlepiej próbować). Odlewamy
Poezja smaku/prostepesto.pl\/przepis-na-brownie-klasyczne-amerykanskie\/#wpzoom-rcb-direction-step-5ed69c6a814bc","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Do drugiego naczynia wbij jajka (bia\u0142ko plus \u017c\u00f3\u0142tko) i dodaj cukier. Ubij mikserem na kremow\u0105 mas\u0119. Dodaj roztopion\u0105 z mas\u0142em czekolad\u0119 i wolnymi obrotami miksera wymieszaj.","text":"Do drugiego naczynia wbij jajka (bia\u0142ko plus \u017c\u00f3\u0142tko) i dodaj cukier(...)https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-brownie-klasyczne-amerykanskie\/#wpzoom-rcb-direction-step-15911237631094927","image":""}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Przepis na brownie. Tradycyjne z USA 5 od 1 osoby Autor: ProstePesto Danie: Ciasto, Deser Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 450 kcal Mocno czekoladowe, intensywnie pachnące, ciężkie i wilgotne. Przedstawiamy
ProstePesto.plKiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i
Kuchnia Pełna Pasjidziecko przypomina Nam o czymś co zawsze robimy a tym razem zapomnieliśmy, obserwować jak robi postępy, jak coraz więcej jest w stanie zrobić samo. Ważne pokazanie jest z czego danie się składa, czego używamy. Dwulatek bez problemu nakryje do stołu. Być może jest większy bałagan, być może trochę dłużej to trwa ale naprawdę warto. Wkład Szkrabiny(...)zalewanie wodą, dodanie oleju kokosowego wspólne tarcie na plastikowej tarce dodanie wszystkich składników do dużej miski, wspólne miksowanie z okrzykami JA! SAMA ! SAMA!! SAMA!!! :) takie ulubione słowo - drugie to NIE :) Smarowanie tortownicy olejem kokosowym Wykładanie masy Posypywanie migdałami Wspólne zmywanie i robienie PUNTANNY a potem wycieranie blatów i podłogi
Szkrab Je Samoregano) 2 opakowania ciasta francuskiego ok. 1 kg pomidorów pokrojonych na plasterki 50 g czarnych oliwek bez pestek (najlepsze są suszone dostępne w sklepach z włoską żywnością, ale można dać zwykłe) 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie tarty z pomidorami: Masło włóż do miski i utrzyj mikserem, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku(...)stopni C (220 stopni C z termoobiegiem). Ciasta francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia (możesz też upiec najpierw pierwszą, a potem drugą tartę). Na ciastach rozsmaruj masę migdałową przy pomocy łopatki zostawiając dookoła ok. 2 cm. margines. Na masie migdałowej rozłóż plastry pomidorów, tak aby zachodziły na siebie. Ja ułożyłam pomidory
Chilli Czosnek i OliwaPogoda nas nie rozpieszcza. Wiatr taki, że nie ma mowy o grillowaniu. Ale to nie znaczy, że majówka będzie nieudana, niesmaczna. Majówka będzie extra! Proponuję fajne danie. Sprawdzi się nie tylko na majówce, ale w każdej sytuacji, kiedy będziemy mieli ochotę na łyk dobrego piwa (u mnie Warka Radler malina z cytryną ) i kiełbaskę! Składniki(...)oliwki zielone opcjonalnie rzeżucha olej lniany lub oliwa z oliwek czarnuszka Dodatkowo u mnie nowa Radler Warka malina z cytryną Wykonanie Cebulę obierz, połowę pokrój w pióra a drugą połowę w kostkę.Pióra ułóż na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą z oliwek. Przygotuj sos musztardowo-miodowy. Do miseczki włóż miód, musztardę,przyprawy- wymieszaj. Sosem wysmaruj kiełbasę i dodaj
Z Kuchni Do KuchniSezon na dynię wciąż trwa, kurki też jeszcze można kupić, dlatego spieszcie się przygotować to pyszne danie. SKŁADNIKI: Pasek dyni-ok. 3-4 cm szerokości 1 szklanka kurek 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 litry bulionu 150-200 ml białego, wytrawnego wina 1 szklanka ryżu Arborio 1/2 cebuli Odrobina tłuszczu do smażenia Ser gorgonzola Sól(...)mogą być inne przyprawy).Mięso z przyprawami odstawiamy na godzinę. Musimy przygotować 2 patelnie, gdyż jednocześnie będziemy przesmażać grzyby i robić risotto-tak,żeby równocześnie połączyć jedno z drugim. Sos: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię- na rozgrzany tłuszcz żeby się zeszkliła, po zeszkleniu cebuli dorzucamy kurki i podsmażamy. Dynię kroimy w kostkę
Kopystką po garachjuż się kończy, ale pomysły na wiosenne dania nie mają końca. Dzisiaj polecamy Wam kolejną pachnącą wiosną zupę, której głównym składnikiem jest kalarepa. Uwaga w tej wersji serwujemy ją z liśćmi, które tylko podkreślają jej majowy charakter. Uwaga nr 2 - jest pysznie i prosto! Do roboty! :) Zupa z kalarepy Przepis na 6-8 porcji Potrzebujemy(...)natka pietruszki i koperku olej lub oliwa pieprz i sól Przygotowanie: Na początku myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Kalarepę dokładnie pozbawiamy skórki. Jedną kroimy w kostkę, a drugą ścieramy na tarce. Liście i łodygę siekamy. Jedną marchewkę kroimy w plastry, drugą ścieramy. Pół pietruszki kroimy w kosteczkę, drugą połowę ścieramy na tarce. Białą
Bananowe Polezakupów w internecie mam stosunek ambiwalentny. Z jednej strony to spore ułatwienie, zwłaszcza czasowe. Z drugiej jednak wolę dotknąć, wziąć do ręki. Zamienić wkładanie do koszyka na klikanie? Hmmm... Do tego produkty spożywcze?? Nie przekonywało mnie to. Do czasu pierwszych zakupów. Frisco.pl to supermarket online. Można w nim kupić niemal wszystko, co potrzebne w domu. Artykuły spożywcze od pieczywa(...)kolejne dni, a na podstawie jego listę zakupów. System taki wprowadziłam parę lat temu i sprawdza się pod każdym względem. Na początku było to trudne, bo nie zawsze da się przewidzieć co będziemy jeść. Z czasem jednak okazało się, że poza niezaprzeczalnymi i odczuwalnymi oszczędnościami finansowymi (kupuję to, czego potrzebuję i nie wyrzucam przeterminowanego jedzenia) oszczędzam również czas. Nie biegam
Codzienna kuchnia niecodziennanosem. To takie małe urozmaicenie dań obiadowych. Smakują zarówno na ciepło, u mnie podane z sosem pieczarkowym, jak i na zimno- jak chrupiąca kanapka, wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą również i was. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji, dlatego piekłam je na dwóch poziomach piekarnika, stąd termoobieg. W wersji oryginalnej były daniem wegańskim, ja dodałam(...)koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać i zdjąć z palnika. Przełożyć do miski z odmierzoną kaszą jaglaną. Można także poddusić na patelni startą marchewkę (ja jakoś przeoczyłam podduszenie, dałam surową...). Do miski dodać także pozostałe składniki (bez przypraw i skrobi) i dokładnie wymieszać. Ok.1/5 z całości zmiksować lub zblendować dodatkowo, by uzyskać bardziej zwartą strukturę kotletów. Do masy dodać
Smaczne Zdrowekluseczkami jakie robiła mi mama. Żeby zrobić kluseczki potrzebujemy: -jajko -mąka (ok. 1,5 łyżki) -sól Jajko mąkę i szczyptę soli mieszamy razem. Musimy uważać żeby nie dać za dużo mąki by nie było za gęste. Rosół stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Łyżeczką nakładamy kluseczki do rosołu (wielkość ustalamy sami-mogą być drobne lub duże). Kiedy zrobimy już(...)skibek: -2 jajka -sól -smalec -5-6 skibek chleba Smalec roztapiamy na patelni. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy sól. Chleb maczamy w jajku z jednej i drugiej strony i wkładamy na patelnie. Smażymy aż się zarumieni. Jeśli ktoś ma ochotę może spróbować moich smaków z dzieciństwa. Smacznego
Magia jedzenia.Kolejne z tych dań , które bardzo lubię- z piekarnika. Kurczak przyrządzony tak, jak na Sycylii. Jak? Ano tak...że nie zdążyłam zrobić zdjęcia końcowego...bo został rozpracowany do cna i to migiem! Ale najpierw składniki... -udka kurze i podudzia -ziemniaczki -sól himalajska różowa -vinaigrette classico- ocet balsamiczny z Modeny+oliwa z oliwek -sos pomidorowy sambal Folwark -pieprz ziołowy(...)zamrażarce musi poleżakować całą noc. Będzie lepszy i ta skóra , która go otacza , łatwo z niego zlezie. I tak faktycznie jest. Wkładamy udka na noc do zamrażary, wyciągamy na drugi dzień i gdy będą już prawie odmrożone ,ale nie do końca, ściągamy skórę z mięsa. Zejdzie łatwo jak rajstopki! Odczekujemy ,aż całkiem się rozmrozi. Przygotowujemy marynatę. W miseczce mieszamy vinaigrette
Z Kuchni Do Kuchni