Przepis jest inspiracją na danie z zeszytu kulinarnego MSM MOŃKI, który dostałam wraz z paczką od producenta. Aczkolwiek ja ten przepis zmodyfikowałam ponieważ nie dopuszczam do sytuacji gdzie zżynam przepis od a do z od kogoś innego. *** MSM Mońki jest jedną z najnowocześniejszych mleczarni w Polsce, intensywnie inwestującą w rozwój, między innymi w nowoczesne narzędzia(...)posmarować serkiem. Na nasz serek, który jest bazą smaku i konsystencji położyć ulubione dodatki (składniki) i ciasno zawinąć. Można jeść jako tortille lub jako krążki. Idealne jako przystawka lub drugie śniadanie do szkoły, pracy czy też na wycieczkę. SEREK TOPIONY MSM MOŃKI Sery topione kremowe smakują świetnie nie tylko na kanapce, ale są również doskonałym dodatkiem
ClauditteMissCookingChciałabym się podzielić się z Wami moją opinią o ubezpieczeniu, z którego korzystam w Banku Millenium, gdzie już od paru lat mam konto. Gdy po ślubie pojechałam uaktualnić dane, stare konto zmieniono mi na nowe Konto 360° , z korzystniejszymi warunkami. Dostałam do niego na 12 miesięcy darmowe ubezpieczenie - Pakiet Bardzo Pomocny, z którego zaczęłam korzystać dopiero pod koniec tego okresu(...)hospitalizacji opieka nad osobami starszymi i niesamodzielnymi opieka nad zwierzętami domowymi pomoc psychologa organizacja procesu rehabilitacyjnego. W ramach ubezpieczenia mamy też dostęp do: Infolinii medycznej Telefonicznej konsultacji lekarskiej Drugiej opinii lekarskiej Serwisu Tele-Maluch. Szczerze przyznam, że dopiero w dniu pisania tego postu na stary blog (w kwietniu) poznałam wszystkie możliwości, jakie daje mi ubezpieczenie assistance medyczny. Wcześniej
Anioszek w kuchniparadoksie. Z jednej strony nagminnie brakuje mi czasu. Winię za to złą organizację (czy też kompletny jej brak), tendencję do uznawania za priorytet absolutnie WSZYSTKIEGO i dużo zajęć. Z drugiej za to mam słabość do tworzenia rzeczy, nad którymi trzeba pochylić z uwagą na dłuższą chwilę. Cały ten proces skrupulatnej dłubaniny sprawia mi ogromną satysfakcję. Nie inaczej jest(...)jecie? Oczywiście, żeby żyć. Ale przecież można by sobie łyknąć jakąś odżywkę z plastikowego jajka rodem z "Seksmisji" i też można funkcjonować. Hm- po tej stronie klawiatury nie da rady. A co z tymi wszystkimi aromatami, konsystencjami, temperaturami? Dla mnie przygotowywanie jedzenia i samo jedzenie jest bardzo zmysłowe. Tak, wiem, nie zawsze- trudno z pasją zażerać byle drożdżówkę
les mirabellesdostępie do internetu można było tylko pomarzyć. Czytałam o warzywach, o owocach, o mięsie, o kaszach – o wszystkim, co było związane ze zdrową dietą. Niestety rodzinki nie dało się przekonać do zmiany nawyków żywieniowych, więc na samym czytaniu się kończyło. Marzyłam wtedy, że jak będę miała własny dom, to będzie inaczej. Będą w nim zdrowe i pożywne posiłki, będzie(...)owoce? A może powinniśmy wyprowadzić się na wieś i samodzielnie hodować własną żywność? A może mamy przerzucić się wyłącznie na żywność ekologiczną? No cóż… Pierwszą opcję absolutnie odradzam. Druga opcja jest fajna, ale nie dla wszystkich. Trzecia z kolei byłaby najlepsza, gdyby nie fakt, że takie warzywa z certyfikatem (bo pamiętajcie, że nie wszystko co jest dostępne
Moja Delicjaalkohol już wybrany, nalej do kieliszeczka i wypij moje zdrowie 😉. Teraz przy użyciu maszynki do mięsa, lub robota kuchennego musisz zmielić suszone figi. W międzyczasie nalej sobie drugi kieliszeczek i wypij swoje zdrowie. Jeśli figi są zmielone, dodaj koper, prażone migdały, zioła, alkohol i sok. Teraz, oczywiście przy pomocy czystych dłoni ugniataj mieszankę, aż powstanie jednolite ciasto(...)ciastko figowe, jakieś 40-60 minut. Po przestygnięcia, pokrój na małe trójkąty i zjadaj. Ach bym zapomniał… Nalej kieliszeczek… Jeśli spodobał Ci się mój przepis, proszę, daj mi znać w komentarzu o tym, będzie mi bardzo miło.To nie jedyne danie z Chorwacji , które znajdziesz na mojej stronie, na którą Cię Zapraszam. Moją
RafalCookpłynęliśmy godzinę. Dzień 1 Pierwszego dnia zaczęliśmy zwiedzanie od skalistego przylądka Needles w zatoce Alum Bay. Pogoda zdecydowanie nam dopisała, więc z zachwytem podziwialiśmy takie widoki… Dzień 2 Drugiego dnia wybraliśmy się na znaną na całej wyspie farmę czosnkową http://www.thegarlicfarm.co.uk/ Bylibyście na tyle odważni, żeby spróbować piwa czosnkowego? A może czosnkowej czekolady czy lodów czosnkowych? My oczywiście spróbowaliśmy(...)może być różne w smaku. Moje na szczęście było ciemne, bardziej karmelowe z lekko czosnkową nutą. Małżonkowi trafiło się jaśniejsze i bardziej gorzkie. Było nas czworo i zamówiliśmy różne dania, ale wszystkim nam jedzenie na farmie smakowało. Na deser z pewną nieśmiałością sięgnęliśmy po lody czosnkowe. Ale nie było się czego bać! Lody czosnkowe robione są z dodatkiem czarnego
UgotujmyTo.pltego wydarzenia – 1870 r. Kartoflana Anna to danie składające się z zaledwie trzech składników: cieniutko pokrojonych ziemniaków (najlepiej w malakserze), klarowanego masła, soli i pieprzu. Danie jest proste, a przy tym bardzo wykwintne. „Encyklopedia Larousse” dopuszcza dodanie do niego posiekanego czosnku, ale naszym zdaniem lepiej smakuje bez niego. Składniki: 1 kg ziemniaków(...)roztapiamy w rondelku. Siekamy natkę pietruszki. Smarujemy masłem płaskie naczynie żaroodporne i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków (będą trzy), układając plasterki na zakładkę – tak żeby zachodziły jeden na drugi. Krok 2 Pędzelkiem smarujemy pierwszą warstwę masłem, solimy, pieprzymy i posypujemy natką. Na tak przygotowaną warstwę układamy jeszcze dwie kolejne, powtarzając procedurę z masłem, solą, pieprzem i natką. Jeśli zostało nam jeszcze
Niedzielny kucharzSzybkie placuszki z cukinii to wyśmienity dodatek do dań obiadowych z mięsa. Można również podać jako samodzielne danie z jogurtem, sosem tzatziki czy czosnkowym. Składniki: mała cukinia jajko 3/4 szklanki mąki pół szklanki mleka sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Następnie(...)czasie na patelni rozgrzewamy około 50 ml oleju. Nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Smażymy na umiarkowanym ogniu do zrumienienia się, przewracamy łopatką na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. placuszki z cukinii Artykuł Szybkie placuszki z cukinii pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnemojej kuchni czerwone porzeczki zawsze były na drugim miejscu. U babci w ogródku porzeczkowe krzaki rosły w długim rzędzie, było ich chyba z 9 samych czerwonych, nie licząc dwóch ogromnych krzaczorów rosnących osobno, a po porzeczki do nas przyjeżdżała dalsza rodzina i znajomi. Robiliśmy kompoty z "ananasem" (nazywaliśmy tak kawałki cukinii, która w kompocie nabierała smaku porzeczek) oraz(...)porzeczkami w różnej postaci, koktajle, kompoty, dżemy i konfitury... I choć w ogródku teraz też rosną wszystkie trzy odmiany, to najczęściej przesiaduję pod krzakiem z czarnymi;) Natomiast zimą dałabym się pokroić za słoik galaretki z czerwonych porzeczek. Sama myśl o jej smaku wywołuje u mnie ślinotok, bo charakterystyczny kwaśno-słodki smak nie da się pomylić z żadnym innym. Babcia gotowała
Obiad gotowyelastyczności. Odradzam mąki z orzechów, bo te sprawiają, że ciasto bardzo mocno się kruszy, tak w trakcie przygotowania ciasta, jak i po jego upieczeniu. Kruszonkowe ciasto z rabarbarem Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 20 Składniki 500 g mąka 200 g erytrol lub inne słodziwo 200 g masło klarowane 2 szt jajko 1 łyżka(...)przekrojone będzie miało małe dziurki. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzch wykładamy równą warstwą przygotowany wcześniej rabarbar. Drugą część ciasta siekamy lub kruszymy w dłoniach i przysypujemy warstwę rabarbaru. Pieczemy w 180 st. C przez 45 minut
Kucharzycawpisie mieszanki są dwie. Ta jasna smakowała mi średnio, ale do ciemnej zabrałm się trochę inaczej. OPAKOWANIE Otrzymujemy kartonik z dwoma torebeczkami – w jednej jest mączna mieszanka w drugiej drożdże. Ta ilość pozwala nam na upieczenie jednego bochenka chleba. Na opakowaniu opis wszystkich czynności, które musimy wykonać oraz ewentualnych składników, które musimy dodać. W tym przypadku jest to woda(...)cukier; sól; drożdże suszone: drożdże; emulgator: monostearynian sorbitanu WYKONANIE Przygotowanie i pieczenia chleba jest zasadniczo dość proste. Ja wykorzystałam do tego mojego robota kuchennego. Na pewno mikser też da radę, bo ciasto nie jest jakieś „ciężkie” i lepkie, jak w przypadku normalnego chleba. Pieczemy ok 1 h w 220/180 stopni. Studzimy. Osobiście nie byłam pewna czy chleb się upiekł
Szybko Tanio Smaczniekalafiora smażone w panierce z bułki tartej i parmezanu. W środku idealnie miękkie, na zewnątrz chrupiące. Dobre dla dzieci i dla dorosłych. Mogą stanowić idealną przekąskę lub dodatek do dań. Najlepiej smakują z hummusem lub dipem majonezowym. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 małego kalafiora podzielonego na różyczki 3-4 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki mleka 1 czerstwa(...)minut). Powinny być miękkie, ale wciąż jędrne i nie rozpadające się. Odcedzamy. Studzimy. Osuszamy na papierowych ręcznikach. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami mleka. W drugim talerzu mieszamy bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli i pieprzu. W garnku rozgrzewamy dużą ilość oleju. Różyczki kalafiora, przez sitko, oprószamy mąką. Zanurzamy w jajku i kilkakrotnie obracamy. Przekładamy
cool and mintyminutach placki "spuchną", Po 4, maksymalnie 5 wyjmujemy. Drugi sposób to podpiekanie na rozgrzanej patelni, trwa trochę dłużej. Odwracamy wówczas pite, kiedy utworzy poduszeczkę i dopiekamy minutę z drugiej strony. Oba sposoby pieczenia są dobre, ale trzeba pamiętać o różnicach: Placki z piekarnika są raczej blade, ale dobrze tworzą pożądaną formę "koperty". Są miękkie, można je też(...)odkładając gotowe na wygrzany półmisek. Co do środka? Co lubicie naturalnie. U nas tym razem to polędwica przygotowana jak do gyrosu, w końcu pita to danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą
I tu będę miała takie teczekoladę wynaleźli mnisi hiszpańscy. Był to gorący i aromatyczny napój składający się ze zmielonych na pył ziaren i wody. W Hiszpanii zapanowała istna czekoladowa moda. Wytworne i pobożne damy oraz ich arystokratyczni kawalerowie pokrzepiali się filiżanką gorącej czekolady podczas dłużących się nabożeństw, władze kościelne, zaś również nie strojące od czekolady przymykały na to oczy. Wkrótce recepta mnichów hiszpańskich zdobyła licznych(...)czekolady wyprodukowanej przez Ernesta Karola Wedla. Bardzo wcześnie zaczęto wyrabiać czekoladę w postaci tabliczki, dodając nie tylko cynamon, ale też i wonną wanilię. Pierwsze praliny pojawiły się w drugiej połowie XVII wieku wymyślił je francuski kucharz Ludwika XIV, który nosił nazwisko Pralin. Przełomem w historii czekolady stała się produkcja czekolady w formie tabliczki. W 1828 roku Holender Konrad
Ciastka - domowe słodkościsię cieszę, że moja rodzina też coraz chętniej po nie sięga. Mogę przygotowywać je na obiad i wiem, że nie będzie kręcenia nosem. Dodatkowo fajne jest to, że przygotowanie dania z ryb nie wymaga zbyt dużo czasu. Wystarczy pół godziny i gotowe. SKŁADNIKI: 1 filet z łososia sól morska ziołowa pieprz cytrynowy oliwa sok z cytryny 3 garści świeżego(...)ziołową, dobrze wymieszać. Plasterki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (po upływie połowy czasu, plasterki topinamburu odwrócić na drugą stronę). Łososia pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą morską ziołową i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Wszystkie przyprawy wmasować w rybę. Rybę grillować na dobrze rozgrzanej
Kuchnia w opałach