drugie danie - 14640 przepisów (strona:491/976)

Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym 183

macie w domu, to tak naprawdę nic nie tracicie.  Farsz ze świeżych borowików fenomenalnie komponuje się z sosem z suszonych borowików i dodatkiem odrobiny zielonej pietruszki, sprawiając, że danie ma prawdziwie głęboki smak. Ravioli z borowikami i aromatycznym sosem grzybowym Ciasto: białko do smarowania ciasta 1 g soli 5 łyżek wody 4 jaja całe(...)minut, by masa odparowała i zgęstniała. Całość powinna mieć mocny, zdecydowany smak. W razie potrzeby doprawić odrobiną pieprzu. Odstawić, by farsz przestygł.  Sos: kilka świeżych kapeluszy borowików (można dać suszone) sól i pieprz płaska łyżka mąki pszennej + woda potrzebna do jej rozrobienia łyżka masła pół cebuli drobno posiekanej 250 ml wrzącej wody dodatek do przybrania: posiekana natka pietruszki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Detoks owocowo-warzywny 162

Będę systematycznie powtarzała takie oczyszczanie. Na czym polega detoks owocowo-warzywny ? Detoks owocowo-warzywny to odżywianie oparte tylko i wyłącznie na owocach i warzywach. Jemy systematycznie, 5 posiłków dziennie. Dania przygotowujemy z użyciem warzyw i owoców, lekko doprawiamy. Staramy unikać się owoców wysokocukrowych ( śliwki, winogrona ) oraz warzyw skrobiowych ( ziemniaki ). Z diety zupełnie eliminujemy cukier oraz używki - mocna herbata, kawa(...)odczułam szereg zmian. Dzień pierwszy był dniem najgorszym, byłam wiecznie głodna, zła. Po południu złapał mnie silny ból głowy, który trwał do momentu, aż położyłam się spać. Dzień drugi był zdecydowanie łatwiejszy. Wstałam wyspana, głód już tak nie doskwierał, wypełniała mnie energia. Wreszcie chciało mi się działać. Tego dnia zrobiłam nawet krótki trening. Dzień trzeci - pobudka  przed godziną

kolorowotorcikowo
Lubię czasem pobyć sama. 131

może po tym nie znikają, one nadal są, toksyczne sytuacje nie zmieniają się w sielankę ale można popatrzyć na nie świeżym spojrzeniem i powiedzieć "i co cieniasy, i tak dam radę was pokonać!" . Ja, las, łąka, owady, aparat (czasem jeszcze grzyby). Nie wiem,co tak uspokaja. Brak ludzi, czy otaczająca natura ?  Pewnie wyglądam troszkę jak pijana, bądź niespełna rozumu(...)już zjeedz to śniadanie". Dzięki takiej "naturalnej" odnowie nawet to śniadanko było odmienione, zdrowe i kolorowe. Kamuflaż idealny, jednak moje oko zbyt wprawione :) Zdjęcia owadów to moje drugie male wariactwo :) Będzie to trochę dziwne, że będą się przeplatały z przepisami. Na szczęście i nieszczęście, nie mam już tyle czasu na ganianie za robalami. Ten ostatni jest dla mnie

CynamonemPoOczach
Czarno-biały sernik (z markizami) 221

ukochana osoba lubi serniki Spróbujcie.   Składniki: (na tortownice 24 cm) Na spód: 135 g markizów mlecznych BLACKY Cukry Nyskie 2 czubate łyżki masła Na sernik: 500 g (można dać ciut więcej) sera Wieluń „Mój ulubiony” Twarożek kanapkowo-sernikowy 4 jajka (osobno białka i żółtka) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)Całość szybko mieszamy. Następnie wysypujemy na dno formy, lekko ugniatając. Formę z tak przygotowanym spodem wkładamy do lodówki (na czas przygotowania masy serowej. Do jednej miski wbijamy żółtka do drugiej białka. Białka dokładnie ubijamy. Żółtka miksujemy wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i miękkim masłem. Następnie dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i ser (najlepiej porcjami) miksując. Kolejno dodajemy

Słodkie okruszki
Smyk w kuchni i nie tylko! 108

wszystkich odpowiedzi na nie.  A także, na moje, a mam nadzieję, że też i na Wasze, spostrzeżenia w tym temacie. Ponadto chciałabym Wam również pokazać stronę blogowania od drugiej strony. A no co ten bloger musi mieć żeby móc zacząć blogować? Opowiem Wam i pokażę moje "skarby" kuchenne, czyli wszystko to co zdobyłam do stylizacji kulinarnych przez(...)produktami do kuchni. Mam nadzieję, że te zmiany pozwolą Nam się lepiej poznać, jak i poszerzyć grono czytelników mojego bloga. Wierzę, że będziecie do mnie zaglądać często i że dacie o sobie znać, niejeden raz, pozostawiając komentarz ;-))) Oczywiście dajcie znać, czy szykowane zmiany są dla Was pozytywne? Pozdrawiam Was cieplutko i pozostawiam kilka moich kadrów z ostatniego czasu

SMYKWKUCHNI
Czekoladowe Muffiny z Cukinią (bezglutenowe) 160

leniuchów i pracoholików idealne! Jeśli chodzi o książkę "Pyszne do pudełka" Grażyny Bober-Bruijn, to jest to 190 stron wypełnionych przepisami na dania na wynos. Nad daniami do pracy popracuję jak tylko skończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki(...)podpowiada jak przechować na przykład ciasto, aby można było nosić je przez tydzień do pracy. To mi się bardzo podoba, bo przecież nikt nie ma tyle czasu, aby co drugi dzień piec ciasto i to jeszcze dla siebie do pracy. Tak jak już wspomniałam, muffiny z przepisu z tej książki naprawdę zaskoczyły mnie szybkością wykonania i z tego co widzę

Blondynka Gotuje
Spring Rollsy z borówkami i mascarpone 119

błyskawicznym śniadaniu opowiedziała mi koleżanka poznana na warsztatach gotowania dań kuchni tajskiej, która codziennie je naleśniki ryżowe na zimno z truskawkami. Ja zdecydowałam się na borówki, bo lubię dobierać dania kolorami do talerza. Takie śniadanie robi się błyskawicznie. Jeśli zdecydujemy się na springrollsy na zimno nie musimy też być bardzo pedantyczni przy zawijaniu, bo na pewno(...)wyjęciu z wody odłożyć na deskę, na środku ułożyć owoce (garstkę) i czubatą łyżkę mascarpone. Zawinąć całość jak sajgonkę. podawać od razu albo zapakować sobie na pyszne drugie śniadanie.     Artykuł Spring Rollsy z borówkami i mascarpone pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 130

niedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić(...)następnie marynujemy w nalewce z czosnku niedźwiedziego, rozmarynie, jałowcu i liściach laurowych, dodajemy połowę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sarnę zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień  wyjmujemy mięso z marynaty, mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i dusimy pod przykryciem na oliwie z oliwek do miękkości. W czasie duszenia, gdy mięso się już zetnie, doprawiamy

Quinoa Raz!
Szybkie i zdrowe ciasteczka bez pieczenia i recenzja nowego grilla od Russel Hobbs 231

Wygląd  Ma bardzo dużą wyjmowaną płytę, o wielkości 45cm x 25cm idealnie sprawdza się na rodzinne spotkania, wystarczy rozłożyć grill na stole, a każdy może sobie przygotowywać swoje danie, płyta i tacka są wyjmowane i bardzo łatwo się je czyści. 2. Funkcjonalność  Dzięki wbudowanemu elementowi grzejnemu, urządzenie nagrzewa się błyskawicznie po uruchomieniu i jest(...)wyszły obłędne, ale do czego przydaje mi się najczęściej, przede wszystkim grilluje na nim wegeburgery, można je kontrolować i przygotowywać w takiej wersji jak chcemy, do tego jednocześnie z drugiej strony przygotowuje pyszne frytki warzywne i chipsy z jarmużu, które w końcu mi wychodzą chrupiące i niespalone, do tego grill idealnie nadaje się do przygotowywania burrito oraz quesadillii, widziałam

zdrowa vege kuchnia
Wspomnienie z dzieciństwa – chałka z masłem i szklanką mleka 181

Pamiętam z czasów podstawówki – mój tata często kupował chałkę, delikatną ze słodką kruszonką na wierzchu. Na drugie śniadanie, więc często jadaliśmy z masłem i popijaliśmy szklanką mleka. Postanowiłam przypomnieć sobie ten smak choć pewnie i tak to nie to samo, co kiedyś, ale przynajmniej przywołało miłe wspomnienia. Przepis zaczerpnięty z książki „Nowoczesne kulinaria polskie”, nieco(...)było grudek. Miseczkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam mąki typu 450 ) 1/2 szklanki cukru ( można dać mniej ) szczypta soli 4 żółtka + jajko do posmarowania 200 ml ciepłego mleka 115 g miękkiego masła zaczyn drożdżowy Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, żółtka, zaczyn i mleko. Ciasto wyrobić

Niebieski kubek z kawa
Gańsipampki w szałołcie (Sałatka ze stokrotkami) 130

osobno zōłza, niech sie kołżdy ji [41] tyla wleje, wiela bandzie [42] chcioł. A jakbyjście to zarozki [43] oblołli tōm zōłzom [44] i łostało [45] by co na drugi dziyń, to bajecie [46] to mieć całe klapniynte. [47] Do grilla taki szałołt bydzie idealny. Smacznego [1] wzięło [2] kwiatków [3] była; ō- samogłoska w wymowie między(...)pomidory [23] ser [24] sos [25] łyżka [26] octu [27] cytryny [28] oleju [29] możecie [30] mniejsze kawałki [31] pokroić [32] każdy [33] wrzućcie [34] porządnie wymieszajcie [35] proszę dać [36] roztrzepcie, rozmieszajcie [37] też wlać [38] słoika [39] wstrząsnąć nim [40] jeszcze brudzić [41] jej [42] ile będzie chciał [43] od razu [44] oblali tym sosem [45] zostało

Chop w kuchni
Chleb z burakiem Emmanuela Hadjiandreou. Styczniowa piekarnia 172

chleb pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou. Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin(...)soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Wykonanie: w misce wymieszać mąkę z solą. W drugiej misce wymieszać zakwas z oliwą i wodą. Wymieszać zawartość obu misek do połączenia składników. Dodać starte buraki, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie stosując technike zagniatania z filmiku zagniatać ciasto 10 sekund

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernikobrownie z wiśniami 193

upiekłam to brownie nie tak klasycznie - w kwadratowej blaszce, a w okrągłej tortownicy. Szczerze polecam! Sernikobrownie z wiśniami Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 400 g cukru (dałam troszkę mniej ok 350) 5 jajek 100 g mąki 500 g sera kremowego (President) cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g drylowanych wiśni (wydaje mi się, że jagody(...)dodać przesianą mąkę. Blaszkę o wymiarach (u Liski) 20x30 (u mnie) tortownica 24 cm średnicy - wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wylać 3/4 masy jajecznej. W drugiej misce utrzeć ser z resztą cukru - cukrem waniliowym i dodawać do niego po jednym jajku (2 jajka)- dokładnie utrzeć. Masa powinna mieć gładką, kremową konsystencję. Masę serową wyłożyć

sierotka maRysia w kuchni
Fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną bitą śmietaną i figami (wegański) 153

borówki, czarna porzeczka. Jakiekolwiek, które dorwiecie na straganie, bądź u siebie w ogródku, działeczce. Najważniejszy jest tutaj ten piękny kolor! Aczkolwiek sądzę, że maliny i inne owoce smakowo również dałyby radę. A bita śmietana z różanym posmakiem to całkowity strzał w dziesiątkę, nie dość, że pięknie pachnie to w dodatku smakuje niebiańsko. Przepis na 5 porcji, jedna ok. 141kcal. Składniki(...)mlekiem do całkowitego połączenia składników. Przelewamy do dużej miski i za pomocą trzepaczki mieszamy z jogurtem i nasionami chia do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy. Puszkę mleczka otwieramy,do drugiej miski, za pomocą łyżki wyjmujemy, TYLKO krem kokosowy, który nam się wytrącił. Wodę, która pozostała w puszcze warto wykorzystać później, np. do naleśników. Do kremu dodajemy wodę różaną i trzepiemy

Be Fit Be Strong
Beza z kremem z serka (porcja - ok. 270 - 290 kcal) 186

Zdjęcie przedstawia jedną porcję :) Dzisiaj będzie słodko :) Kiedyś robiłam tort bezowy z bitą śmietaną i owocami, jego smaku nie dało się zapomnieć, tym razem jednak chciałam pozbawić go śmietany i użyłam serków naturalnych. Składniki (2 porcje): 4 okrągłe spłaszczone bezy (średnica ok. 10 cm - waga po ok. 15 - 20 g) - dostałam takie w miejscowej cukierni 1 opakowanie serka naturalnego(...)Serek miksujemy z cukrem i śmietanfixem. 2. Blaciki bezowe pokrywamy kremem, układamy owoce, na wierzch dajemy jeszcze trochę kremu, żeby górna beza dobrze się trzymała. 3. Na górę kładziemy drugą bezę, krem i owoce. 4. Wstawić do lodówki i poczekać ok. godziny.  Uwagi: Deser można zrobić w pucharkach z pokruszonych bez, ale według mnie jednak wyższej przedstawiona wersja

Malowane smakiem