smakołyków. W listopadzie tyle pracowałam, że po powrocie do domu nie miałam już siły. Teraz już półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu(...)niedzielę natomiast, zgodnie z tradycją, tuż po pracy, udaliśmy się do rodziców C. Udało nam się złapać ostatnich gości; piosenki został odśpiewane wcześniej, a świeczki wygaszone. Na szczęście gløgg da się łatwo podgrzać, a napęczniałe od wina rodzynki po każdym podgrzewaniu smakują lepiej. W poniedziałek budzik zadzwonił o trzeciej trzydzieści; szybko wyłączyłam alarm i z powrotem wsunęłam się w rozgrzaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrzybów leśnych. Początkowo miał to być paprykarz z grzybami, na który natrafiłam na blogu Hajduczek naturalnie . W trakcie przygotowywania zmieniłam jednak sposób przyrządzania, ilość składników i dodatki, by dopasować danie do własnych gustów smakowych i wizualnych. Składniki (na 2 porcje): ok. 25 dag świeżych grzybów pokrojonych w większe kawałki (u mnie prawdziwki, podgrzybki i maślaki pstre(...)gotowania. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, pół-plastry bądź ćwierć-plastry (zależnie od wielkości ziemniaków) o grubości kilku milimetrów. Cebulę obrać i pokroić jedną połówkę w piórka, a drugą w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim ziemniaki i cebulę. Zmniejszyć moc palnika i dodać sproszkowaną paprykę (tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby papryka
Weekendy w domu i ogrodziePierogi...moja miłość. Lubię wszystkie, ale najbardziej ruskie. Najlepsze robiła moja babcia, a teraz robi moja mama. Niestety mama mieszka bardzo daleko ode mnie, wiec jak
Kuchnia MagdaLenyzdrowie" ? Wydarzenia z ostatniego czasu uświadomiły mi jak olbrzymią prawdę opisał on w swoim dziele.. Przeczytajcie ją i doceńcie swój organizm... A teraz, na zdrowie ! Prostota tego dania powala na kolana. Dwa składniki dają perfekcyjne śniadanie na każdą okazję. W szczególności gdy lodówka świeci pustkami. Gdy znajdziecie w niej coś jeszcze... hymm to nawet lepiej ! Małe urozmaicenia zawsze(...)wsypujemy łyżkę płatków owsianych i podsmażamy do zarumienienia. Rozprowadzamy je równo na patelni i wbijamy na nie jajka. Smażymy chwilę by białko się lekko ścięło, rozbijamy żółtka i posypujemy drugą łyżką płatków oraz solą i pieprzem. Przewracamy omlet na drugą stronę i dosmażamy. Gotowe ! Bazowy omlet bez dodatków ma ok. 275 kcal. Smacznego
Gawron w rosoleCukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem . Sama w sobie nie ma smaku (oczywiście moim zdaniem) Dlatego dobrze komponuje się z różnymi farszami. Chociaż w tym okresie jest
Eli Gotowaniezupełnie przypadkiem zaplanowałam ten post na jutro, ale w takim razie przesunę dzień wcześniej, żeby wszyscy bezglutenowcy też mogli świętować ;). No i chyba w takim razie muszę dziś zrobić drugą :D Bezglutenowa pizza też może być pyszna ;) wiadomo, że nigdy nie będzie to, to samo co tradycyjna, ale warto eksperymentować. Wypróbowałam kilkanaście przepisów na bezglutenowe pizze, aż w końcu(...)łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka brązowego cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 180 ml ciepłej wody 10 wędzonych śliwek (u mnie nowosądeckie) 8 plastrów podwędzanego parzonego boczku (dałam boczek z Roztocza EKO) 120 gram lokalnego sera (użyłam sera łomnickiego "Krowa w Popiele") 1 czerwona cebulka 2 pomidory 1 ząbek czosnku oregano bazylia tymianek pieprz sól Wykonanie: Mąki przesiewamy
Quinoa Raz!kuchni. Omlet z bobem można usmażyć na patelni, albo upiec w piekarniku. Pewnie zdziwi Was fakt, że jeden ze składników to włoskie orzechy. Omlet z bobem to bardzo pożywne danie! Idealne na śniadanie lub kolację. Omlet z bobem Składniki: na 2 porcje 9 jajek 150 g ugotowanego bobu 20 g masła 4 łyżki świeżego kopru, grubo(...)solą i pieprzem. Na koniec dodaj orzechy. Rozgrzej masło na patelni i wylej masę jajeczną. Smaż omlet w niskiej temperaturze na złoty kolor. Po 3 minutach przewróć ostrożnie na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę. Wyjmij omlet na talerz i pokrój na kawałki. Podaj z perskim chlebem barbari . The post Omlet z bobem i koprem appeared first
codojedzenialasu ponadto oczyszczają naturę z toksyn, ale za to walory smakowe są obłędne. Dzisiaj przedstawię Wam prosty przepis na boczniaki . Nie robię ich zbyt często, ponieważ danie to ma dużo kalorii z powodu smażonej panierki. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :-) Składniki: 250g boczniaków (można je z łatwością(...)grzyba najpierw maczamy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na patelni. Po zarumienieniu się panierki z jednej strony, delikatnie przekładamy grzyba na drugą stronę, a grzyba od strony usmażonej lekko solimy. Można podawać je w takiej formie, a można z dodatkiem np. ketchupu
Anielska Kuchnia Anipołóż blachę na płacie ciasta dnem do góry, po czym odwróć i zdejmij papier). Wylep formę ciastem i schłodź w lodówce przez 30 minut lub w zamrażalniku przez 10. Drugą część ciasta również rozwałkuj i schłodź. Rozgrzej piekarnik do 190 C i podpiecz schłodzony spód ciasta przez 15 minut, który przykryj folią aluminiową i obciąż kulkami ceramicznymi do pieczenia(...)kawałki. Podpieczony spód ciasta posyp mąką migdałową, dzięki czemu nie zmięknie, wyłóż owocami i przykryj kawałkami ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz przez 30 minut. Smacznego! ps. Nikomu nie dałam, sama jadłam przez tydzień, codziennie po obiedzie delektowałam się kawałkiem (przechowuj w lodówce). A nie, Miśka raz mnie nakryła i musiałam się podzielić. Artykuł Wegańskie kruche ciasto a agrestem pochodzi
greenscarfCzasem przychodzi taki dzień, że nie chcemy spędzić kilku godzin w kuchni ale też nie chcemy wyciągać zupki w proszku. Wtedy pomagają nam szybkie przepisy na nieskomplikowane dania. Właśnie takie są placki kukurydziane – wystarczy wymieszać składniki i usmażyć. Nadają się zarówno na obiad jak i na ciepłą kolacje. Można je podawać z potrawami mięsnymi jak i wegetariańskimi(...)pieprz * oliwa do smażenia WYKONANIE: W jednej misce mieszamy na gładką masę: śmietanę, wodę, jajka i oliwę. Pod koniec dodajemy kukurydzę konserwową i mieszamy do połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Zawartość obu misek mieszamy do połączenia składników. Z powstałej masy pieczemy placki na rozgrzanej patelni z oliwą
MohiellaSkładniki tortilla, 6 placków filet z kurczaka, 1 szt ser żółty, 200g kukurydza konserwowa, 1/2 puszki papryka czerwona, 1 mała szt przyprawa gyros, 2 łyżki
Gotowanie moimi oczamibulionem z wieprzowiną, nie można się mu oprzeć i można go jeść bez pamięci. Ale być złotą rybką to sama radość, wiec czerpmy z chwili ile się da! Składniki pozwalają na zapełnienie czterech brzuszków. Lub romantyczny, pikantny wieczór we dwoje z repetą ! Czas przygotowania: 15-20 min Składniki: 300-400 g (lub pół opakowania mrożonych) krewetek tygrysich(...)cebulka szczypiorkowa (sam szczypiorek) 1 limonka łyżka wodorostów Wakame 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Zacznij od zagotowania pełnego czajnika wody. Rozlej go na dwa garnki. Jeden mniejszy na krewetki, drugi na bulion. Krewetki wrzuć do gotującej się wody, lekko osól oraz skropl cytryna lub limonka. Zagotuj lekko ok 2-3 min i odsącz. Pokrojoną cebulkę, czosnek oraz papryczkę chili
Lajtkraft food intoleranceStefano był oburzony, że w Polsce ryby grilluje się w foli i faktycznie ma rację.... Potrzebne składniki: 2 dowolne rybki 3 ząbki czosnku 0,5
Łycha smakówZ dedykacją dla Dagmary :) Jak zwykle bardzo szybka, a przy tym odżywcza i nafaszerowana dobrociami zupa-krem z blendera ;) Bazą jest upieczona wcześniej dynia - u mnie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciasto 4 szkl mąki 3 jajka ok 1 szkl wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju nadzienie 500 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego duża szczypta
Gotowanie jest łatwesztywna wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Gotową pianę z wiórkami wyłożyć na dżem. Piec ok 20-30 minut w 180 stopniach - aż masa z wiórkami będzie podpieczona. 2 placek - drugą część ciasta wyłożyć na blachę. Sezam przyrumienić na suchej patelni. Resztę składników, czyli margarynę, miód i cukier zagotować. Dodać do tego przyrumieniony sezam i gorącą masę wyłożyć na ciasto(...)obydwa placki. Placek kokosowy na dole - masa karmelowo-chałwowa - placek sezamowy. Przechowywać w lodówce. *jeśli zbyt mocno przypieczemy placek sezamowy i sezam będzie twardy po wystudzeniu, możemy placek sezamowy dać na spód, a na wierzch placek kokosowy. Pod wpływem masy karmelowo-chałwowej sezam zmięknie. Z pyszną kawusią produkcji Tatowej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepyszne. Powiem Wam, że się w nim zakochałam i myślę, że bardzo często będzie gościć w moim domu. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Zamiast malin można dać inne ulubione owoce: borówki, truskawki, jeżyny itp. Zapraszam!!!! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka), 250 g masła lub margaryny, zimnego(...)cukier puder do oprószenia Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części- jedna ok. 60% a druga ok. 40%. Zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Możemy to zrobić dzień wcześniej. Jak już ciasto się zamrozi większą część ścieramy na blachę o wymiarach 33x20 cm wcześniej
Passion of Cookingtradycyjnych krokietów z mięsem czy z kapustą przygotowałam bardzo pożywne krokiety z pastą z białej fasoli, ciecierzycy i suszonych pomidorów. To kolejna propozycja do kulinarnej akcji Małgosi - Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru(...)łyżki majeranku 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz do smaku Fasolę i ciecierzycę namoczyć w osobnych garnkach w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień ugotować i odcedzić, a następnie przestudzić. Pomidory odsączyć z oliwy. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Doprawić dobrze solą, pieprzem i ziołami i dodać nieco oliwy
Czerwień i błękitopakowaniu od proszku do pieczenia ładna kolorowa babka ;) Doskonale nadaje się na Wielkanoc, a to całkiem niedługo. Gdy pierwszy raz piekłam babkę (drożdżową) o mało nie zepsułam piekarnika. Dałam chyba tak jak było w przepisie 2/3 formy i tak rosła, że "wypadła" i zalała część piekarnika. Ale była pycha. Składniki: 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej(...)pieczenia i mieszamy. Nadal mieszając stopniowo dodajemy masło i cukier waniliowy. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Część ciasta wlewamy do formy. Resztę mieszamy z kakaem. Nakładamy drugą warstwę (nie ważne czy równo, i tak się pomieszają podczas pieczenia). Wstawiamy do piekarnika na 45 min. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni bez szafekpopołudnia na randkę, na kolację, do jednej z przybrzeżnych restauracji. Było to lata temu, a pamiętam jakby to było wczoraj. Zamówiliśmy nachosy. Kształtowały się wtedy moje kulinarne smaki i danie to tak nam zasmakowało, że na dobre zagościło w naszym kulinarnym menu. Dziś postanowiłem się tym z Wami podzielić. Czego potrzebujemy? Do ciasta: -3/4 kubka(...)odklejało się od rąk. Wałkujemy na placek do grubości 2-3mm. Wycinamy równe trójkąty, podsypujemy papryką i smażymy bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gdy przewrócimy trójkąty na drugą stronę znowu podsypujemy papryką. Mięso: -250 gram mielonej szynki wieprzowej; może być wołowina -oregano, łyżeczka -sól, pieprz -cebula posiekana -papryka ostra sypka -kukurydza z puszki -fasola czerwona z puszki
BaRepaswrzucam na patelnie podlewam wodą, dodaję odrobinę kostki rosołowe (trzeba uważać aby nie przesolić). Przykrywam i duszę, aż będą miękkie. Na drugiej patelni podgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam na niej pokrojoną cebulkę, dodaję do posiekanego pora, a po chwili dorzucam starty imbir (można pokroić go w drobną kosteczkę). Paprykę kroję(...)gotowe!! Moja wersja to kotlety sojowe z warzywami z kaszą gryczaną polaną sosem pomidorowym i mixem sałat. Równie dobrze może to być samodzielne danie :) SMACZNEGO:) PS. Obiadek był jedzony na tarasie
Zdrowo i kolorowonastępnie paskami ciasta w taki sposób, aby wystawały one nad formę. Na ciasto nałożyć kilka łyżek mlecznego sosu, na sos znowu paski ciasta w podobny sposób. Na druga warstwę ciasta ponownie kilka łyżek sosu mlecznego, następnie trzecia warstwę ciasta. Na to ponownie sos mleczny i cały sos mięsny. Na górę rozsypać ser żółty, przykryć wystającymi paskami ciasta(...)chrupkie, w środku miękkie. Po przestygnięciu potrawa nic nie traci na smaku, idealnie wiec się nada na przykład do pracy, kiedy nie ma możliwości odgrzać dania. Polecam Wam börek. Daje olbrzymie możliwości kombinacji smaków i składników. Ja na pewno będę robić go często
Codzienna kuchnia niecodziennaPIECZONE ZIEMNIAKI Z KURCZAKIEM Składniki: - 2 udka z kurczaka - 5 średnich ziemniaków - mielona czerwona papryka słodka - przyprawa "Kucharek" - lubczyk otarty - bazylia - olej do smażenia Sposób
Mentor SmakuCiąg dalszy tegorocznych przetworów z grzybów. Był już przepis na suszenie grzybów , teraz przedstawiam Wam przepis na grzybki marynowane, czyli grzyby w zalewie octowej. Niestety
Smaczne ZdroweBezsenność. Za oknem wyraźnie dnieje. Mały rewolucjonista skutecznie daje o sobie znać. Nie da pospać. Cóż począć? Wyrwana z objęć Morfeusza, postanowiłam wykorzystać czas nie tylko na buszowanie po sieci. Kurczak się ucieszył i z tego wszystkiego piekielnie spiekł! 2 udka kurczaka (wymyte, osuszone) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 papryczka piri piri drobno pokrojona (bez pestek) 1/2 łyżeczka(...)lodówki ( można na całą noc ). Następnie zawiniątko wyjęłam, przełożyłam do żaroodpornego naczynka, zalałam marynatą i zapiekłam przez 40-50min. w 150st. ( w połowie pieczenia odwróciłam udka na drugą stronę ). UWAGA! Wyszło ostre!!! Moja wersja była nieco lżejsza
bastalenaangielskie, sól, ziarenka czarnego pieprzu, kminek Najpierw włożyłam golonki do wody z przyprawami (oprócz kminku), cebulą i czosnkiem i gotowałam do miękkości. Po ugotowaniu wywar spod golonki odlałam do drugiego garnka i włożyłam do niego kapustę posypaną kminkiem (kapustę można przepłukać, gdy jest za kwaśna). Znów gotowałam do miękkości. Piekarnik nagrzałam do 200 0 C. Wyłożyłam naczynie żaroodporne ugotowaną kapustą(...)powodzenia, jeśli chodzi o wejścia na bloga z google'a:) Nie miałam pojęcia, że tyle jest amatorów golonki w/na kapuście! Pozdrawiam i polecam tym, którzy jeszcze nie spróbowali:) Smakoszu, daj znać jak Ci smakowało:) Gość: Brydzia, 178.180.198.185.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 2012/04/07 12:07:35 Mniam, mniam. Dzięki za podpowiedź :) Gość: katarina, user-31-174-243-6.play-internet.pl 2012/06/11 20:22:50 mniam,mniam... jutro robię... sowa_nie_sowa
Zdrowa Kuchnia SowyPyszny, łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużego nakładu pracy- makowiec może być znakomitą propozycją na świątecznym stole. To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik kulinarny
Smakowite DaniaKilka lat temu znalazłam ciekawy przepis na śliwki nadziewane orzechami, a że śliwek miałam pod dostatkiem wypróbowałam go. Przygotowywałam je przez kilka dni. Praca żmudna, ale
Salonik smakówMalinowa chmurka – to ciasto, którego nie da się nie kochać ;) Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) ) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku(...)dzień wcześniej (dzięki temu beza też będzie miała dość czasu, by idealnie się wysuszyć – najlepiej pozostawić ją w piekarniku przez całą noc). Malinową chmurkę najlepiej kroi się na drugi dzień po złożeniu ciasta, gdy beza nieco wchłonie kremu i przestanie pękać. Jeśli lubicie bezy, to polecam również wypróbować ten przepis: Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników! @media
Kulinarne Przebojejakiegoś innego pomysłu na obiad to ten przepis jest właśnie dla Was. Soczysta w środku z dodatkiem suszonej śliwki, z wierzchu idealnie przyprawiona. To pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Polecam :) Składniki: * pierś z kurczaka (połówki) * śliwki suszone (użyłam śliwek Skworcu) * sól * przyprawa do kurczaka * papryka słodka * papryka ostra * olej Wykonanie: W miseczce(...)pieczenia. Silikonowym pędzelkiem nasmarować mięso olejem z przyprawami z obu stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 160'C około 30-40 minut, w połowie czasu pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę
Zrób to smacznieParne popołudnie. Sok z aronii w trakcie przygotowań. W chwilach przerwy szybka lektura. Cukinia. Przewija się na naszym talerzu całe lato w przeróżnych dania i na różny sposób. Wczoraj zachciało nam się placków z cukinii. Do tego domowe tzatziki, świeży koperek i letni obiad gotowy. No przyznam, że trochę się trzeba nastać przy patelni podczas smażenia ale nie jadamy(...)łyżek mąki Cukinię obieramy i wydrążamy gniazda nasiennie (jeśli jest mała możemy pominąć ten krok i pozostawić ją w całości). Następnie połowę cukinii ścieramy na dużych oczkach a drugą połowę na małych. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulę i marchewkę ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do cukinii. Koperek drobno siekamy i dodajemy
My simple kitchenZnacie mnie już trochę, więc wiecie że lubię dania nieprzefajnowane. To kremowe risotto jest tego idealnym przykładem. Smakuje równie dobrze co wygląda. Doskonale zdaję sobie też sprawę, że risotto przygotowuje się z winem oraz z bulionem, ale gotuję jednocześnie dla 8-latki, więc muszę iść na pewien kompromis, a smak bulionu doskonale zastępuje użycie kozieradki- sprawdzone nie raz! Składniki(...)kurkumy pół łyżeczki mieszanki garam masala Przygotowanie: W jednym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niego bób. Gotuj 10 minut, po czym odcedź i przepłucz zimną wodą. W drugim, większym ganku zeszklij cebulę i czosnek, po około 3 minutach smażenia dodaj przyprawy, wymieszaj i wrzuć ryż. Smaż razem około minuty, aż ryż się zeszkli. Dodaj wody, w sumie
greenscarfwielu domach naleśniki podawane są w formie śniadania, obiadu bądź deseru. Możemy podawać je na słodko bądź wytrwanie, jako danie główne lub składnik zapiekanek itp. Dzisiaj jedna z opcji naleśników na słodko, które świetnie smakują z twarożkiem i owocami chociaż przyznam, że moja córcia uwielbia je z domowymi konfiturami. Jogurtowe naleśniki Składniki : 150 ml jogurtu naturalnego(...)konsystencji). Odstawiamy ciasto na około 15 minut. Patelnie do naleśników smarujemy tłuszczem nagrzewamy, wlewamy porcję ciasta rozprowadzając po całej powierzchni, smażmy do ścięcia się ciasta co oznacza, ze z drugiej jest już zarumieniony naleśnik, przewracamy i dopiekamy na rumiano z drugiej strony
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKopytka to jedno z tych dań które chyba nigdy nam się nie znudzi bo zawsze można podać je inaczej. Przepis który tutaj podam znam od dzieciństwa, moja mam je tak robiła, babcia, a nawet ciocia :) Składniki na 2 porcje: około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych) 1 całe jajko około 1 szkl mąki pszennej(...)miski formując kulę. 2. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby maka zrównała się z druga połowa ziemniaków. 3. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos. 4. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min. Podaje okraszone skraweczkami
Gotowanie...to proste !Dzisiejsze danie jest wyjątkowe, po pierwsze jest przepyszne a dodatkowo zasłużyło na piękne zdjęcia, które wykonała moja "Guru foto" Sylwiusia :). Wszystkie rady w robieniu zdjęć otrzymuje od niej, ale jak widać do mistrzunia jeszcze mi daleko :). Potrzebne składniki: 1 mała dynia 6 młodych buraków 2 garście świeżych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn) ser kozi(...)dokładamy pokrojoną w plastry dynię, również przyprawioną jak buraki i zapiekamy kolejne 30 min. Ser kozi mieszamy ze świeżymi ziołami. Krążki dyni układamy jeden na drugim, obok buraczki i ser kozi. Całość skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy świeżymi ziołami. Zdjęcia wykonała Sylwia Waczko: www.vakophoto.blogspot.com
Łycha smakówpierwiastka człowieczeństwa, godności ludzkiej? J ak w tym wszystkim odnaleźć siebie , wewnętrzny spokój, jak nie walczyć z samym sobą i nie robić przy tym krzywdy innym? Jak dostrzec drugiego człowieka, jego potrzeby, oczekiwania? Jak pójść na kompromis i w końcu zacząć ufać innym ludziom? Losy głównego bohatera pokazują, że droga do sukcesu nie jest nigdy łatwa. Determinacja Adama Jonesa(...)trudno nam osiągnąć sukces. Czy też to, że nie zawsze doceniamy otaczających nas osób, które są naszym niedocenianym wsparciem? Może warto czasami odpuścić w pewnych kwestiach i po prostu dać sobie pomóc? Bo bycie liderem i kreatorem to jedno ale bez zespołu nikt nie jest w stanie osiągnąć sukcesu. źródło-imdb.com I w tym momencie słowa Paulo Coelho
Right Behind The Kitchenpieczony dorsz z grejpfrutem Połączenie delikatnego, chudego mięsa dorsza z cząstkami granatu i kawałkami grejpfruta, sprawia że danie to smakuje, nie tylko miłośnikom darów morza. składniki dla czterech osób 4 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz sposób przygotowania Tuszki dorsza filetujemy, następnie(...)roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-25 minut. W tym czasie drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem wszystkie białe, gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Rybie roladki wyciągamy z piekarnika. Na talerze układamy cząstki grejpfruta, obok układamy dorszowe roladki
Miód i pieprzszkl = 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 kostka margaryny 150g serka homogenizowanego ( ja dałam ser biały ok. 60g+ łyżka śmietany + 1 łyżeczka cukru waniliowego) Lukier: łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: jabłka - ilość zależy(...)jedną część ciasta - rozprowadzić (rozwałkować) na całą blachę. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć środek. Poukładać na cieście wybrzuszeniami do góry, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłka. Zlepić brzegi ciasta i delikatnie docisnąć je do jabłek. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min. Lukier: Śmietanę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapół roku i rok, także mama doświadczona. Starszy chłopiec karmiony klasycznie łyżeczką, drugi na BLW, więc ma dziewczyna pełen obraz sytuacji jeśli chodzi o karmienie najmłodszej młodzieży. Druga jest mamą półtorarocznej dziewczynki od początku na BLW, także w tym temacie jest najbardziej doświadczona z nas trzech, a do tego od wielu już lat ona i jej mąż(...)ulepszeniem tego, co już jest i stworzeniem wspólnej wizji. A na koniec magiczna mikstura przyzywająca ze świata zmarłych... A przynajmniej w ostatnich dniach miałam takie wrażenie, ponieważ choroba mocno dała nam się we znaki. Niniejszym wpisuję grypę żołądkową na listę najgorszych pomorów z jakimi miałam do czynienia. W każdym razie kisiel jabłkowy! Tak, mogłabym go ostatnio jeść całymi garami
Przepysznik - BLW i nie tylkodoczekacie. Ale co ma wisieć nie utonie. Jak nie w tym, to w kolejnym, w końcu bloga nie zamykamy. Jeden z tych serów to też cheddar, ale inny, a drugi to Monterey Jack. A jak uda nam się od kumpla wysępić przepis to i wkrótce może uda mi się namówić Madzię na gruyere. Kumplowi wychodzi taki pyszny, że jak pierwszy(...)litrów mleka kultura starterowa MSE podpuszczka 1 łyżeczka soli niejodowanej parafina lub pasta polioctanowa ochronna do powlekania serów Nie przerażajcie się tymi dziwnie brzmiącymi składnikami. Bez najmniejszego problemu da się je kupić w internecie. To podstawowe składniki, które musi mieć każdy szanujący się serowar. Mleko podgrzewamy do 32-33 stopni, dodajemy kulturę MSE zgodnie z dawkowaniem na opakowaniu
Marder&Marder Manufactureupiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku, niż przewiduje przepis. Najpierw trzeba ściąć czubki ząbków, rozłożyć je na blasze na folii aluminiowej, potem delikatnie skropić oliwą, na koniec przykryć drugim kawałkiem folii aluminiową i piec w temperaturze 180 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z ząbków i delikatnie je zgniatamy. Tak przygotowany czosnek można już(...)oliwy 8 g świeżych drożdży 10 g soli 20 g pieczonego czosnku 7 g słodu pszenicznego Przygotowanie bułek (9 sztuk): W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Do miski przesiej mąkę chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielony słód, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do ich dokładnego połączenia się. Wyrabiaj ciasto
Stare GaryŁatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne danie w postaci starannie dobranej kompozycji makaronu, cukinii i wędzonego łososia. Lekkie i zdrowe danie na każdą porę dnia i roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 100g łososia w plastrach wędzonego na zimno 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu(...)kawałki cukinii przez 2 minuty, do lekkiego zrumienienia, często mieszając i w międzyczasie lekko soląc. Następnie wyjmujemy cukinię z patelni i odkładamy na bok. Zmniejszamy ogień do średniego, rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy na niej cebulę przez 1-2 minuty do zeszklenia. Dodajemy cukinię, mieszamy, przykrywamy i po przestawieniu na mały ogień dusimy powoli przez 4-5 minut
Kulinarna Pokusaupiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku, niż przewiduje przepis. Najpierw trzeba ściąć czubki ząbków, rozłożyć je na blasze na folii aluminiowej, potem delikatnie skropić oliwą, na koniec przykryć drugim kawałkiem folii aluminiową i piec w temperaturze 180 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z ząbków i delikatnie je zgniatamy. Tak przygotowany czosnek mozna już(...)oliwy 8 g świeżych drożdży 10 g soli 20 g pieczonego czosnku 7 g słodu pszenicznego Przygotowanie bułek (9 sztuk): W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Do miski przesiej makę chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielony słód, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do ich dokładnego połączenia się. Wyrabiaj ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaZiemniaczane kuleczki idealne jako dodatek do obiadu zamiast frytek lub klasycznych ziemniaków :) Można również podawać jako osobne danie z kefirem lub sosem czosnkowym. Zapraszam do smażenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g ziemniaków 1 łyżka masła 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, oregano Dodatkowo: jajko do obtaczania bułka tarta do obtaczania olej(...)całkowitego ostygnięcia. 2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, pieprz, oregano i w razie potrzeby sól. Zagniatamy na jednolitą masę. 3. W jednym talerzu lekko rozbełtujemy jajko, w drugim wysypujemy bułkę tartą. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczamy w jajku a następnie w bułce. 4. W garnku rozgrzewamy tyle oleju, żeby
My Culinary Artkonfitur i tyle. Nie miałam przepisu, więc musiałam sobie po swojemu coś wymyślić. Upiekłam więc ciasto kruche z mojego przepisu na sernik gotowany i przełożyłam konfiturą jagodową. Powinnam dać o połowę mniej konfitury ponieważ ciasto wyszło zbyt mokre w środku, ale ogólnie jestem zadowolona :) Składniki: 360 gramów mąki pszennej 3 jajka 170 gramów margaryny Kasi 1/2 paczki proszku do pieczenia(...)stopni Ubijamy białka z 1/2 szklanki cukru Połową ciasta wykładamy foremkę Nakładamy połowę ubitej piany z białek Na pianę małą łyżeczką nakładamy konfiturę Następnie na konfiturę nakładamy drugą połowę kruchego ciasta. Ciasto jest na tyle mokre, że ja układam ciasto rwąc je na kawałki Wkładamy do piecyka na 40 minut Kroimy dopiero po wystygnięciu Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commigdałów (150g) mielimy w blenderze na kaszkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy. Z początku może się wydawać że to się nie uda. Wierzcie mi, wasze cierpliwe wyrabianie da wam fajne błyszczące ciasto. Z powstałego ciasta formujemy wałeczki o grubości takiej jaka nam odpowiada. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy wałki. Zachowajcie odstępy bo one trochę rosną(...)migdały ładniej wyglądały. Ułóżcie kanapki na boku. W przepisach jest napisane aby smarować jajkiem. Ja nie smarowałam i też się ładnie zrumieniły. Kromeczki pieczemy 20 min. Wyciągamy. Przekładamy na drugi bok i znowu na 20 min. Studzimy. Jeśli ktoś nie lubi migdałów, może zrobić z innymi bakaliami. Wtedy pamiętajcie, żeby mąki dodać 150g więcej. Smacznego
ladykitchenprzepis trochę zmodyfikowałam pod mój gust i moją zawartość lodówki :) Żeby podnieść sobie temperaturę w ustach dodałam jeszcze papryczki chili. Wyszło super danie :) Składniki na 1 porcję:1 równomierny, średni patison1 pierś z kurczaka (ale wieprzowina też się sprawdzi tak jak brak jakiegokolwiek mięsa)2 pomidory bez skórkipół małej(...)Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i mielonej papryki. Ziemniaki gotujemy a następnie pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie z dodatkiem ziół. Na drugiej patelni podsmażamy pozostałe składniki czyli: cebulę pokrojoną w piórka, cukinię w plastrach, paprykę pokrojoną w paski, por w piórka, pomidory bez skórki w kostkę, fasolkę szparagową, pieczarki
Bon Appetit Małgorzaty