Mimo że karp to niemal nasza narodowa ryba, to w czasach kiedy w sklepach można kupić ryby z całego świata, karp cieszy się coraz mniejszą popularnością
Trzeci talerzKolejny dzień, kolejny pomysł... Tym razem całkiem spontanicznie! Zobaczcie co mi wyszło!:) Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką filety z kurczaka (ok. 600 g) szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki
Kuchnia moimi oczamimascarpone 2 białe czekolady ( 200 g) 3 szklanki płatków Kangus, ja użyłam podróbek z Lidla Na ciemniejszą masę: 150 ml śmietanki 30% 2 mleczne czekolady ( 200 g) jeśli damy gorzką czekoladę, deser będzie mniej słodki Dodatkowo: herbatniki około 200 – 250 g "filmik" krok po kroku Blaszka jest kwestią wyboru, w mniejszej deser będzie wyższy, i taka polecam(...)koniec ubijania dodaję porcjami, mascarpone, na koniec także porcjami, zimna czekolada, wsypuje chrupki ( kangusy) i mieszam całość. Powstałą masę wykładam na ułożone w blaszce herbatniki. Na masie układam drugą warstwę herbatników. Teraz masa ciemniejsza. Czekolady mleczne także trzeba roztopić, robię to na parze, odstawiam do wystudzenia. Ubijam 150 ml śmietanki i dodaję powoli zimną czekoladę, mieszam aż się
Takie tam pichcenieavocado) tworzy świetną kompozycję smakową. Placki z batatów z jajkiem i avocado Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min Proste lekki danie - chrupiące placki z batatów podane z avocado i jajkiem w koszulce Serves: 3 Ingredients 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki 2 łyżki mąki ryżowej 3 jajka(...)porcje masy z batatów - rozpłaszczać łyżeszką, żeby utworzyły płaskie, zwarte i nieduże placki. Smażyć z obu stron - ale trzeba poczekać aż jedna strona się dobrze podsmaży zanim przewrócicie na drugą stroną ( żeby się nie rozpadły). Delikatnie przekładać na ręcznik papierowy. W czasie smażenia przygotować jajka w koszulce. Mój patent - zagotować wodę w garnku, filiżankę wyłożyć folią spożywcza, tak, żeby
Cooking for Emilyszpinakiem. Uwielbiam to warzywo i jem je bardzo często! Obiad z kalafiorem to szybki obiad, bo różyczki kalafiora gotują się szybko. Ryba, kalafior i szpinak…zapamiętajcie to danie, bo warto je przyrządzić na obiad dla rodziny czy znajomych. Obiad z łososia, kalafiora i szpinaku Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z łososia sól, pieprz(...)pieprzem. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą i zacznij smażyć rybę od strony skórki. Obok połóż plastry cytryny. Smaż w wysokiej temperaturze przez 3 minuty, po czym odwróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Czas jest przybliżony i zależy od grubości filetów. Na patelni rozpuść łyżkę masła Wrzuć pokrojone w plasterki rzodkiewki i opłukany szpinak smaż
codojedzeniabłyskawicznie się je przygotowuje i jeszcze szybciej znikają... Dosłownie chwila i było po nich. Polecam :-) Składniki: - 2 jajka osobno białka i żółtka - 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy, można dać zwykły lub ksylitol) - 60g mąki ryżowej - 20g skrobi z tapioki (można zastąpić kukurydzianą lub ziemniaczaną) - 20g mąki kukurydzianej W misie miksera ubić mocno same białka, dosypywać po łyżce cukru, cały(...)piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.17-20 minut. Na termoobiegu krócej. Upieczone biszkopty wyjmujemy z piekarnika, a na ich miejsce wstawiamy drugą blaszkę. Smacznego
Smaczne ZdrowePiekielny gulasz rozgrzewający z fasolą, wołowiną, papryką ostrą i serem śródziemnomorskim z chilli oraz grzankami. Sycące i pyszne danie na chłodne dni. Ostre kawałki sera dodają pikanterii potrawy. Idealny talerz na zimowe chłody. 40 dkg wołowiny 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 20 dkg pieczarek 1 puszka fasoli natka pietruszki 100 g sera(...)pokrojone. Podlewam od czasu do czasu wodą w sumie około 500 ml i duszę około godziny na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pieczarki myję, kroję i smażę na drugiej patelni. Po upływie 50 minut duszenia, dodaję do wołowiny pokrojone papryki, i przesmażone pieczarki. Duszę kolejne 10 minut. Pod koniec dodaje fasolę, ser który się rozpuści, koncentrat , doprawiam solą
wesoła kuchniaPolecam to danie na kolacyjkę lub jako imprezowe przystawki. Jak nie lubicie sera feta można zamienić na inny. Przepis na thermomix na dole. Ciasto drożdżowe – do garnuszka pokruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, olej, jajko, letnią wodę i wlać(...)dodać do naczynia miksującego, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, 3 minuty zostawić ciasto do wyrośnięcia reszta jak przy normalnym wyrabianiu Formowanie chaczapury – pokruszyć ser feta, zetrzeć na tarce drugi ser. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 5 równych części. Każdą porcję ciasta rozwałkować, tworząc owalne kształty. Każdy płat ciasta rozciągnąć tworząc łódki. Dwa przeciwległe boki zawinąć, końcówki
Kuchnia Pokoleńda się ukryć, że racuchy zostały ze mną na dobre od czasów dzieciństwa. Pulchne, gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem owocowym. Cudowne Racuchy tradycyjnie przygotowuję z jabłkami (chyba każdy je zna! ) oraz z innymi dodatkami. Nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody(...)teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Rozpusta? Czemu nie? Poniżej przepis, z którego wyczarowałam 19 niedużych placuszków. Składniki: szklanka mąki pszennej + 1 łyżka
Zasmakuj Kuchnimikserem. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, wymieszać. Dodać do ciasta ubite wcześniej białka, wymieszać delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. do rękawa cukierniczego dać kilka łyżek ciasta, wyciskać na papier szlaczki w kształcie wzoru żyrafy. Tak przygotowany wzór podpiec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 3-4 minut. Do pozostałego w misce(...)czasie ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Roladę rozwinąć. Wysmarować śmietaną, pozostawiając wolny kawałek około 3-4 cm od brzegu. Wzdłuż drugiego brzegu, gdzie jest śmietana ułożyć banany. Ciasto ściśle zwijać w roladę. Włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Roladę kroić w plastry (ja kroję je lekko pod ukosem
Zrób to smacznieZapraszam na danie obiadowe z makaronem Lubella Wstążki długie. W tym daniu połączyłam lekkiego indyka i aromatyczne grzyby leśne. Sos wyszedł bardzo delikatny i bardzo smakował w połączeniu z makaronem. Polecam #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybów Składniki: 300 g piersi z indyka 300 g grzybów leśnych 150 ml śmietanki 18% 400 g makaronu Lubella Wstążki długie(...)pieprzem. Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy pierś z indyka i smażymy je przez około 5 minut do zrumienienia. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby. Smażymy je przez ok. 5 min, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy do grzybów śmietankę i gotujemy je na małym ogniu przez kolejne
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzepis ten jest dobrą odmianą dla słodkich śniadań w postaci naleśników, placków czy omletów z owocami, dżemem czy syropem klonowym. Dodajcie dowolne, ulubione przyprawy, groszek oraz jajka, a pyszne danie będzie gotowe po 15 minutach Składniki: 4 jajka 150 g zielonego groszku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku świeża kolendra, koper, pietruszka sól, pieprz, ostra papryka olej(...)omletu jest gotowy, zsuwamy go z patelni na talerz, następnie nakładamy na niego od góry patelnię i odwracamy talerz – dzięki temu omlet się nie rozpadnie i usmażymy dokładnie drugą stronę. Omlet podajemy posypany świeżą kolendrą. Smacznego! Artykuł Omlet z zielonym groszkiem i kolendrą pochodzi z serwisu Taste and Cook
Taste and Cookwszystkim o naszych domowych pupili. Jedzenie kota, czy psa stało się już kultowym żartem np. w filmach, w których występują wątki kuchni chińskiej. Z jednej strony - jakże śmieszne, z drugiej - jakże żałosne. W rzeczywistości kuchnia azjatycka to najbardziej rozwinięta kuchnia na świecie. Azjaci nie boją się eksperymentów. Niektóre są bardzo dziwne, a połączenia smaków nowatorskie, ale dzięki takim działaniom(...)jest właścicielem prestiżowej "kebabiarni". Chińskich, tajskich punktów gastronomicznych w samym Krakowie jest na prawdę bardzo dużo. Od maleńkich knajp po okazałe lokale. Warto zapoznać się z opiniami na temat danego miejsca, przeglądnąć opiniodawcze strony internetowe. Lokale, których jest dużo i w związku z tym wśród nich istnieje największa konkurencja w pozyskiwaniu klientów, bardzo często chwalą się różnego rodzaju certyfikatami, prężnie
Moja Mama Gotujeupiekłam mój pierwszy chleb, no w sumie ten jest drugi, bo pierwszemu nie zdążyłam zrobić zdjęć. Była taki sam, no wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam(...)łyżeczki oleju roślinnego Dodatkowo: 100 g pestek słonecznika 50 g jasnego sezamu 1. Pierwszego dnia wieczorem, drożdże i cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Zamieszałam łyżką, tak aby powstało ciasto. Miskę owinęłam folią spożywczą i włożyłam na noc do lodówki. 2. Następnego
kruche babeczkioficjalnego początku zimy (przynajmniej tej kalendarzowej) jeszcze całkiem spory kawałek czasu nam został. Nie dane nam jednak jest cieszyć się złotą jesienią; zrobiło się pochmurno i deszczowo, poranne przymrozki działają na nerwy wszystkim nieszczęśliwym kierowcom nie posiadającym garażu (lub mającym za długi samochód, żeby się w nim zmieścić), a paskudne błocko zmienia spacery z psem w prawdziwie agroturystyczne wyprawy. Wszystko(...)ciągle bezśnieżne sny, najpierw poprószyło, a później sypnęło jak się patrzy białym puchem, zaklęłam pod nosem niezbyt elegancko. Przy zjeździe z autostrady zarzuciło mi tył auta w jedną i drugą stronę, chociaż ledwo się kulałam, a parę zaledwie kilometrów od piekarni odstawiłam widowisko, którego żaden zawodowy łyżwiarz by się nie powstydził. Piruet mi wyszedł jak się patrzy
Pożeraczka, czyli raz adobrze