papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki cukru (można dać jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze dwie szczypty soli Gorzka czekolada(...)dodajemy też proszek do pieczenia i sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy po całej blaszce. Drugą połowę jeśli mamy możemy wyłożyć na drugą blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo
Jedzeniomaniakremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu z chrupiącą skórką pieczonych ziemniaczków i soczystymi buraczkami sprawiają , że nie można się oderwac od stołu! Było naprawdę pysznie!A danie powtórzę już w te Święta! Składniki:- filet z kurczaka – 1 szt– cebula – 1 szt– por – 1 szt– suszone pomidory(...)serek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli. Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś. Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi. Na szynce układamy faszerowanego fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy tworząc roladkę. Całośc zawijamy w folię. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na SłodkoMoże zapiekanka nie wygląda za pięknie, ale zapewniam, że jest naprawdę pyszna! Sycące danie, które zadowoli wszystkich mężczyzn. Mój Mąż był nią
Pasja SmakuWyśmienitej jakości ryba podana na maśle z migdałami....zapach i smak fantastyczny!. Zaskoczcie domowników nowym oryginalnym daniem. Składniki: 1 kg dorsza 3-4 łyżki mąki ok 4-5 dag migdałów całych lub w płatkach 1 cytryna oliwa masło sól pieprz Ryby dokładnie opukać, osuszyć. Wycisnąć sok z połowy cytryny i natrzeć nim dorsza z dwóch stron, przyprawić(...)wrzucić je przed podaniem do topionego masła. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Dorsza panierować w mące i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu na rumiano. Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim migdały. Usmażone ryby przełożyć na talerz, polać masłem z migdałami i posypać natką pietruszki. Drugą połowę cytryny pokroić w ćwiartki
Apetyczna babeczkaZnam dwie główne metody robienia bloku czekoladowego. Pierwsza wymaga użycia mleka w proszku i kakao. Druga opiera się na czekoladzie i maśle. Ja wczoraj wykorzystałam tą drugą i muszę przyznać, że efekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty(...)uzyskałam inną, delikatniejszą i lżejszą konsystencję, która mnie bardzo odpowiada. W ogóle przepis muszę zaliczyć do tych bardzo udanych i na pewno do powtórzenia. Ma jednak jedną wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy
Ratunku obiadscroll down for English Dwukolorowa zupa, czyli w sumie dwie, które robi się jednocześnie. Zainspirowana powidłami z nutą pomarańczy, które widziałam na moich wypiekach , postanowiłam to
Bazując na smakuDzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki
Salonik smakówpewnie zna to każdy rodzic. Ja już nieraz upomniałam Zuzię za to, jak traktuje swoje zabawki, przede wszystkim misie i lale. Ostatnio miała w ręce małego misia, zrobiła mu drugą rączką gest papa i rzuciła nim w podłogę. Powiedziałam, że nie można tak postępować z misiem. Wzięła go i delikatnie położyła (hm, raczej lekko wrzuciła z małej odległości(...)jego samego dotyczących, ale tylko jeśli to bezpieczne dla dziecka. Ja nie pytam Zuzi, czy mogę już ubrać, bo pewnie chodziłaby i spała na golaska, gdyby to ona decydowała. Dajmy jednak naszym dzieciom znać, że mają głos i wpływ na swoje życie oraz że są ważne w waszej rodzinie. To daje nie tylko poczucie niezależności, ale i pozwala spokojnie
Anioszek w kuchniKiedyś miałyśmy z koleżankami z klasy taki niepisany zwyczaj, że raz na bliżej nieokreślony czas jeździłyśmy na drugi koniec miasta do Ikei tylko po to, żeby wspólnie ochać i achać nad ich zestawem z klopsikami :) To były świetne czasy i pyszne wspólne wypady, choć łączyły się z godzinną podróżą tramwajem przez całe miasto. Teraz, gdy czasu już na takie podróżowanie(...)miękkie mięsne kulki pławiące się w gęstym, aksamitnym sosie rozsiewają swój aromat po całej kuchni. Idealnie doprawione rozgrzewającą gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim i odrobiną pieprzu cayenne są wspaniałym daniem na zimowy obiad. Do tego klasyczny dodatek do szwedzkich klopsików, czyli dżem z borówki brusznicy i ziemniaczane puree, które akurat nie załapało się do zdjęcia...;) Od siebie dodałam przepyszną
Kuchnia w Słońcu Skąpanaodpowiednią temperaturę wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy od razu zaczyna się smażyć). Pączki smażymy z jednej strony około 2,5 minuty , po czym obracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 2,5 minuty . Nadziewanie pączków Usmażone pączki nadziewamy marmoladą , dżemem , powidłami , konfiturą , budyniem , nutellą lub tym co jeszcze przyjdzie wam do głowy. Polecam w aptece zakupić strzykawkę(...)posypkami , lub kawałkami orzechów . Kolejną z możliwości jest posypanie cukrem pudrem , lub też zanurzenie świeżo wyjętych pączków w cukrze pudrze z cynamonem . A wy jakie pączki lubicie najbardziej? Koniecznie dajcie znać w komentarzach! Ja chyba z nadzieniem z marmolady i bez polewy Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie słodkości ! Artykuł Pączki – przepis tradycyjny pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisprzysmak ten nie będzie zbyt słodki. Orzeźwi nas doskonale przez cały rok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Puszyste domowe lody miętowe z czekoladą 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Domowe lody Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Mrożenie 5 godz. Kalorie 290 kcal Szukasz orzeźwiającego smaku domowych lodów? Polecamy lody(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na początek umyjmy i osuszmy miętę. Następnie wrzućmy liście mięty do blendera, dodajmy schłodzone mleko skondensowane i miksujmy, aby powstała gładka, jednolita masa. W drugim naczyniu ubijmy schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszmy obroty miksera i stopniowo dodawajmy zmiksowane mleko z miętą. Dolejmy ekstrakt miętowy. Przelejmy masę do pojemnika
ProstePesto.plRewelacyjne danie, smak jak gołąbki a mniej pracy. Bardzo nam smakowało, mogę bez obawy polecić to danie. Przygotowanie klopsów – w małym garnuszku ugotować ryż. Woda musi być osolona. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie mocno wycisnąć wodę. Do miski wrzucić mięso, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, ugotowany ryż, majeranek. Wymieszać(...)rumieńca”. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić klopsy, przykryć i gotować 10 minut. Przewrócić klopsy na drugą stronę. Gdyby woda się wygotowała, trzeba uzupełnić wodę. Gotować następne 10 minut. Delikatnie zamieszać. Sos można zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i wlać do wrzącego sosu. Podczas
Kuchnia PokoleńMiało być curry z kalafiora, ale wyszło troszkę inaczej. Do kalafiora dołączył bób i miał zastąpić ciecierzycę. Potem poszło już wszystko. Trochę ciecierzycy, trochę papai. Doprawione
KucharzycaMakaron z pieczarkami i kurczakiem jest moim kolejnym przepisem na szybkie danie obiadowe. Wystarczy 30 minut i gotowe! Danie jest bardzo syte – z podanych proporcji wyjdzie około 4 porcje, którymi z pewnością się najecie… no chyba, że lubicie jeść za dwóch Zobaczcie też: Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Przepis(...)smażenia 300 g makaronu Przepis 1 Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na nią zamrożone pieczarki. Smażymy na średnim ogniu do momentu odparowania wody z grzybów. 2 Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną szalotkę oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. 3 Kiedy woda wyparuje z pieczarek, dodajemy do nich kurczaka z szalotką. 4 Całość zalewamy śmietanką i gotujemy na małym
Kuchnia BazyliiBardzo, ale to bardzo mało romantyczne danie. Smażona ryba w panierce piwnej. Moje ulubione. Tradycyjne. D o bólu angielskie. Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich. Czy jest coś bardziej Brytyjskiego? Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę. Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach(...)chipsach z pietruszki. Trzy średnie filety z dorsza. Mogą być mrożone. Wieczór wcześniej włóż zamrożone filety do miski z mlekiem, niech się powoli przez noc rozmrożą. Na drugi dzień odsącz na kratce. Panierka piwna 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (użyłam corn floru) 1 szklanka jasnego piwa 1 jajko 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk