cały dzień. Taki właśnie jest ten nietypowy hot dog, a w zasadzie omlet z dodatkiem parówki. Pyszny i zdrowy, pod warunkiem użycia parówek dobrej jakości, które wbrew pozorom da się znaleźć na rynku. Jednocześnie nie wymaga od nas zbyt długiego wysiłku w kuchni. Spokojnie może stanowić także naszą kolację. Inspiracja: Feel eat. Składniki na 1 sztukę: 1 duże jajko(...)sól i pieprz, wszystko roztrzepać widelcem. Na małej patelni rozgrzać tłuszcz, wlać jajko, przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu aż do ścięcia. Potem za pomocą łopatki przewrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia. Omlet zdjąć z patelni, posmarować sosem pomidorowym (przecier pomidorowy dusić na suchej patelni wraz z ulubionymi ziołami, solą i pieprzem do momentu odparowania
Fabryka pomysłówpięknie prezentowało się na stole a smak był zaskakujący, ponieważ czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Bardzo lubię połączenie wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek jak w tym przepisie , więc danie to bardzo przypadło mi do gustu. Kiedy poprosiłam o przepis byłam zaskoczona prostotą wykonania tej potrawki . Kiełbasa przygotowana w ten sposób idealnie nada się zarówno(...)obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. W tym czasie pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do czasu aż się ładnie zrumieni. Ogórki kiszone także kroimy w plasterki. Morele i śliwki kroimy w paseczki (można też wrzucić
Pobite gary Barbarydań) około 8-cm kawałek pora 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek korzenia imbiru 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego lub masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki (dużej, jeśli preferujemy bardziej pikantne dania) sezam do posypania gotowego dania W miseczce połączyć 2 łyżki sosu sojowego z przyprawami, łyżeczką octu i startymi na tarce o drobnych oczkach imbirem oraz czosnkiem. Piersi kurczaka pokroić na cienkie paski, przełożyć do miseczki i starannie wymieszać całość – odstawić na minimum godzinę (najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w cienkie paseczki, brokuł podzielić
Even Better Foodpiekłam na dwa razy. Najpierw pierwszy blat ciasta kruchego z połową jabłek, a potem drugi blat z resztą jabłek i bezą. Na końcu wystarczy tylko położyć jedną część na drugiej. Moje warstwy jabłkowe są dość wysokie, ponieważ jabłka uwielbiamy, ale można te warstwy zrobić niższe. W oryginale jabłka zostały zastąpione musem jabłkowym, dla mnie jednak kawałki jabłek to prawie(...)cukru – 2 żółtka – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: – około 7 średnich jabłek – cynamon do smaku – około 2 łyżek bułki tartej – 1 białko (dałam dwa, które zostały mi z jajek użytych do ciasta kruchego) – odrobina soli – 4 łyżki cukru Przygotowanie ciasta zaczęłam od jabłek, ponieważ obieranie i krojenie zajmują tutaj chyba najwięcej
Relaxtimejest kulturowym atrybutem „twardzieli” – w barze wybierał go najczęściej sam James Bond (przynajmniej w książkowym pierwowzorze), a Rysiek Riedel śpiewał pieszczotliwie o „najlepszej z dam”. Co warto wiedzieć o whisky? Pochodzenie Ten popularny alkohol pochodzi prawdopodobnie z Irlandii, a według legend jej wynalazcą miał być sam św. Patryk. Pierwsze podania(...)wynalezienie alembiku patent still, pozwalającego na nieprzerwaną destylację, znacząco wpłynęło na technologię produkcji (możliwą teraz na masową skalę) oraz wzrost popularności trunku w drugiej połowie XIX w. Wprowadzenie prohibicji w Stanach Zjednoczonych co prawda zachwiało rynkiem, ale też owiało whisky legendą mafijnych porachunków i nadało trunkowi słodki smak zakazanego owocu. Dziś
Menmagazinedelikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego dania nie zajmie wam dłużej jak 40 minut. Delektujcie się smakiem jak najdłużej! Dorsz w panierce migdałowej z sosem winnym porcja dla 2 osób Składniki: około 150 – 200g rozmrożonych(...)łyżka masła Przygotowanie: Żurawinę zalać winem i odstawić na 10 minut. Rybę pokroić na mniejsze części. Osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Rozbełtać jajka, na talerz wysypać mąkę, na drugi talerz wysypać płatki migdałów. W rondelku rozpuścić miód i wlać wino. Zagotować. Dodać śmietanę i wymieszać. Po chwili dodać żurawinę i gotować na średnim ogniu około 10 minut do uzyskania gęstego
Jaglusiamamy zbyt dużo czasu do przygotowania obiadu. Jednak zapiekany makron z sosem bolońskim nie zabierze Wam zbyt dużo czasu i będzie doskonałym pomysłem na obiad. Z całą pewnością danie to pokochają także Wasze małe pociechy :) Zapiekany makaron z sosem bolońskim – składniki 500 g makaronu np. rurki 300 ml passaty pomidorowej 500g mięsa mielonego(...)będzie już podsmażone, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy i całość jeszcze przez chwilę dusimy. Połowę makaronu układamy na dnie naczynia żaroodpornego, polewamy sosem bolońskim, posypujemy połową startego parmezanu i przykrywamy drugą częścią makaronu i posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C. Smacznego! Post Zapiekany makaron z sosem bolońskim pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedzeniem. Niemiecki poradnik cukiernika z 1908 roku, to niezwykła książka. Jej pierwsza połowa, to przepisy na ciasta, torty, masy, marmolady, likiery i kompoty. Jest też cały rozdział poświęcony marcepanowi. Druga połowa tej książki, to piękne ilustracje dekoracji ciast i tortów. Ilustracje poprzedzielane są woskowaną bibułą, jak w starych książkach dla dzieci z rysunkami Jana Marcina Szancera. Te ilustracje zapierają(...)arcydzieła na stół w jadalni, gdzie biesiadnicy srebrnymi widelczykami zajadają te pyszności z pomrukami zadowolenia i błogimi wyrazami twarzy. Wierzę, że tak było:) Wierzę też, że ta książka da mi wiele inspiracji, jestem nią oczarowana! Oglądam ją ostrożnie w tą i powrotem. I jeszcze raz. Ciężar tych 107 lat czuję na każdej stronie i choć nie umiem niemieckiego wcale
Posadzone i zjedzoneCebula, bardzo niedoceniane warzywo. Wiele osób jej po prostu nie lubi i unika. A to błąd. Bo po pierwsze cebula to samo zdrowie, po drugie być może po prostu nie potrafią jej przyrządzić, a po trzecie cebula jest tak uniwersalna, że można ją obrobić na naprawdę dowolny sposób, tak że np. straci swój naturalny cebulowy smak, a zyska(...)dać nam może dobrego. I tak będzie to jedynie niewielki wycinek jej właściwości. O cebuli można napisać naprawdę obszerne opracowanie, pewnie i na całą książkę bylibyśmy w stanie zebrać materiały. Niestety nie mamy tutaj aż tyle miejsca. Dlatego przedstawimy tylko skrót informacji, zarys dobrodziejstw, które niesie ze sobą cebula. A jak dana rzecz Was zainteresuje
Marder&Marder Manufactureszklanka mąki pszennej Masa kokosowo - alkoholowa 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wódki 0,5 szklanki mleka 200 gram masła ( dałam podróbkę ) Wykonanie: Wszystkie składniki z masy kokosowej poza masłem czyli: wiórki kokosowe, kasza manna, szklanka cukru, mleko, alkohol - łączymy razem ze sobą, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Kiedy(...)pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165*C na 50 minut. Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część wykładamy 3/4 (około) masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy resztą masy. Do udekorowania można posypać nieco kokosu Smacznego
W Moim Magicznym Domupomagają :-( Podobno najprostszym sposobem jest mieć w nosie wszystko, żeby nie napisać mieć w******e, podnieść głowę wysoko i wmówić sobie, dam radę co by się nie działo, dam!!! Co by wzbogacić się w odrobinę magnezu i żelaza na te złe dni zmajstrowałam sobie przepyszny koktajl zielony. Jak wiadomo szpinak jest kopalnią witamin i dlatego, to właśnie on jest(...)ktoś nie ma maszynki do wyciskania soków powinien postępować wg kolejności : obraną pietruszkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pół szklanki wody i zmiksować blenderem. W drugim naczyniu zmiksować też blenderem szpinak z mango i pozostałą wodą. Połączyć wszystko razem i jeszcze raz zmiksować. W razie wielkich smutków dosłodzić miodem z manuka. Przesyłam Wam taki mały
pieprzny smaczekskleił idealnie i dzięki temu wydląda niebanalnie. Masło z cytryną jest podsmażane i nim danie jest polane, a ser i pieprz całość smakową wykończyły i daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły. Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo(...)części i cieniutko rozwałkowujemy, (najlepiej przepuścić ciasto przez maszynkę do makaronu) podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło. Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty
Moniki Smakołykicebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik(...)trzeba wpierw pomyśleć o przygotowaniu posiłku, wyborze miejsca i biesiadników. Przyjemność jedzenia wymaga obecności, jeśli nie głodu to przynajmniej apetytu; rozkosze stołu najczęściej są niezależne od jednego i drugiego." Anthelme Brillat-Savarin, "Filozofia smaku albo Medytacja o gastronomi doskonałej" Jeśli marzy ci się odrobina spokoju i relaksu, rześkie powietrze, oszałamiające widoki, znakomite potrawy i wyszukane smaki to miejsce jest
SzczyptaSmaQbardziej dostajesz w dupę tym stajesz się kimś lepszym. Im większa przeszkoda, tym większa satysfakcja z pokonania jej. Co do pierwszego mam pewne wątpliwości aczkolwiek z drugim zgadzam się całkowicie ;) Akurat w dobrym momencie znalazłam ten cytat...:) Dzisiaj propozycja na obiados. Kto nie ma jeszcze pomysłu może skorzysta z tego? Moi domownicy zachwalali:) Karkóweczka(...)śmietany. Porcja dla 4-5 głodnych osób ;) Składniki: ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków) 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka papryka olej żółty ser (opcjonalnie) * nie miałam, użyłam przyprawy do grilla, która także świetnie się sprawdziła
My simple kitchenkawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół pęczka koperku sól (dałam ok. 3/4 łyżki) pieprz (dałam ok. 0,5 łyżeczki) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zrumień lekko na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce o drobniutkich(...)seler w słupkach oraz krążki pora. Dosyp sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Połowę zupy zmiksuj blenderem i dodaj do niej drugą część zupy, wymieszaj. Dołóż posiekany drobno koperek. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony