pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć z blaszki polecam wyłożyć ja folią spożywczą i dopiero wtedy dać biszkopt i kremy. KREM 700ml mleka wlewamy do garnka i właczamy gaz. W 200ml mieszamy budynie, mąkę oraz cukier. Całość wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy do uzyskania gładkiego(...)miksujemy. Dodajemy olejek rumowy-tak by był wyczuwalny, ok 1 łyżeczkę lub 1,5 łyżeczki. Krem z orzechami, migdałami i czekoladą wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. KREM CYTRYNOWY Do drugiej, mniejszej części kremu dodajemy olejek cytrynowy-tak by był wyczuwalny około 1-1,5 łyżeczki oraz sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Masę wykładamy na krem z orzechami, delikatnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTakie danie jest proste w wykonaniu i pyszne. Możecie użyć innego sera, ale taki co się aż tak mocno nie topi. Ser musi tylko zmięknąć. Krewetki obrać z pancerzyków, usunąć cienką nitkę jelita. Wrzucić krewetki do miski. Jeśli macie mrożone to najpierw zalać krewetki wrzątkiem, zostawić na 1 minutę. Następnie odcedzić. Papryczki i czosnek pokroić drobno(...)odstawić na chwilkę. Ser pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek. Na ciepłą patelnię wylać wszystko z miski. Smażyć, co jakiś czas zamieszać. W tym samym czasie na drugiej patelni obsmażyć ser. Ser musi lekko się przysmażyć. Smażyć krewetki od 3-5 minut. Wszystko z patelni wylać na duży talerz, obłożyć kawałkami sera i obsypać pozostałą natką pietruszki. Pycha
Kuchnia Pokoleńdubi.com.pl piosenki dla najmłodszych :) zaczarowany album, który przeniesie wszystkie dzieci do świata muzyki, pełnego wrażeń i niesamowitych przeżyć ;) Sprawią frajdę każdemu dziecku! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Gdy placki podrosną włożyć do każdego placka plasterki brzoskwiń. Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewymakaronem szybkie danie obiadowe. Tak przygotowanym bakłażanem z ciabatą i szklaneczką czerwonego wina delektują się sycylijczycy. Bigosik bakłażanowy podałam z ryżem i potraktowałam jako szybkie danie obiadowe. Zamiast świeżych pomidorów użyłam tych z puszki. Do bigosu użyłam bardzo poręcznej i praktycznej odmiany bakłażana, o długich i wąskich owocach i jasnofioletowej skórce. Trzeba(...)bakłażany pokroić w dużą kostkę, posolić, odstawić na kilka minut, by zwilgotniał (obsmażysz go wówczas na niewielkiej ilości tłuszczu). Obsmażyć na 1 łyżce oleju na rumiano w rondlu podgrzać drugą łyżkę oleju i podsmażyć obraną i rozdrobniną cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, na koniec dodać pomidory z puszki lub świeże pokrojone w kostkę. Dusić około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam ten aromat kwiatu czarnego bzu, nie dałam go dużo. Mimo to jest wyczuwalny. Cukru można dodać mniej lub więcej. Zależy to jak kwaśne są owoce. Agrest obrać i przekroić na pół, truskawki oczyścić z szypułek. Kwiat białego bzu obskubać z kwiatków. Do garnka wrzucić agrest i gotować mieszając aż prawie się rozgotuje. Dodać truskawki, kwiaty czarnego bzu i gotować(...)już masa będzie dosyć gęsta wylać do wyparzonych słoików. Pokrywki też zaparzyć i zaraz zakręcić napełnione dżemem słoiczki. Rozłożyć słoiki do góry dnem na grubym ręczniku i drugim przykryć. Zostawić tak długo aż całkowicie ostygną. Smacznego
Kuchnia PokoleńJest wiele dań deserów, których nazwa pochodzi od imienia jakiejś pięknej kobiety np. Piękna Helena, Pawłowa czy właśnie Tosca. Tosca była śpiewaczką i rewolucjonistką z opery Pucciniego, a ciasto Tosca to ucierane maślane ciasto z kwaśnymi owocami i migdałową chrupiącą warstwą na górze. To typowy skandynawski deser. Tradycyjna wersja jest z jagodami. Taką robi moja przyjaciółka Natalia(...)był bardziej intensywny. Lubię to ciasto, bo bardzo łatwo się robi, a jest efektowne, mocno maślane i chrupiące. Jest też praktyczne, bo pół kostki masła zużywamy do ciasta, a drugą do polewy. Nie ma nic gorszego niż przepisy, po których zostajemy zostaje nam pół opakowania czegoś albo niewykorzystane białka. Ma też krótką listę składników – wystarczy mąka, masło, cukier
Ugotowane pozamiataneBezpłatna wyszukiwarka TinEye jest dobrym do tego narzędziem. Po wgraniu zdjęcia lub podaniu do niego linka, serwis porówna dane zdjęcie do innych wyszukanych zdjęć w bazie i poda te, które uzna za takie same. Co więcej poda miejsca, w których się one znajdują. Jaka jest skuteczność? No cóż, wyszukiwarka nie jest idealna, ale czasami może się przydać, gdy chcemy sprawdzić(...)zdjęć. Kilka przykładów jak radzi sobie w praktyce wyszukiwarka Tin Eye . Wgrałam pierwsze znalezione zdjęcie z Internetu i taka oto informacja zwrotna: I moja ciekawość została zaspokojona, w drugim kroku sprawdziłam czy moje zdjęcie nie wędruje też po Internecie? I jaka odpowiedź - chyba
Z notatnikacały dzień. Taki właśnie jest ten nietypowy hot dog, a w zasadzie omlet z dodatkiem parówki. Pyszny i zdrowy, pod warunkiem użycia parówek dobrej jakości, które wbrew pozorom da się znaleźć na rynku. Jednocześnie nie wymaga od nas zbyt długiego wysiłku w kuchni. Spokojnie może stanowić także naszą kolację. Inspiracja: Feel eat. Składniki na 1 sztukę: 1 duże jajko(...)sól i pieprz, wszystko roztrzepać widelcem. Na małej patelni rozgrzać tłuszcz, wlać jajko, przykryć pokrywką i trzymać na małym ogniu aż do ścięcia. Potem za pomocą łopatki przewrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia. Omlet zdjąć z patelni, posmarować sosem pomidorowym (przecier pomidorowy dusić na suchej patelni wraz z ulubionymi ziołami, solą i pieprzem do momentu odparowania
Fabryka pomysłówpięknie prezentowało się na stole a smak był zaskakujący, ponieważ czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Bardzo lubię połączenie wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek jak w tym przepisie , więc danie to bardzo przypadło mi do gustu. Kiedy poprosiłam o przepis byłam zaskoczona prostotą wykonania tej potrawki . Kiełbasa przygotowana w ten sposób idealnie nada się zarówno(...)obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka. Szklimy na tłuszczu. W tym czasie pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do czasu aż się ładnie zrumieni. Ogórki kiszone także kroimy w plasterki. Morele i śliwki kroimy w paseczki (można też wrzucić
Pobite gary Barbarydań) około 8-cm kawałek pora 3 ząbki czosnku 3-cm kawałek korzenia imbiru 2 łyżki oleju ryżowego, kokosowego lub masła klarowanego 3 łyżki sosu sojowego tamari 2 łyżeczki octu ryżowego przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kurkumy, ziaren kopru włoskiego, po szczypcie pieprzu i ostrej papryki (dużej, jeśli preferujemy bardziej pikantne dania) sezam do posypania gotowego dania W miseczce połączyć 2 łyżki sosu sojowego z przyprawami, łyżeczką octu i startymi na tarce o drobnych oczkach imbirem oraz czosnkiem. Piersi kurczaka pokroić na cienkie paski, przełożyć do miseczki i starannie wymieszać całość – odstawić na minimum godzinę (najlepiej kurczaka zamarynować dzień wcześniej). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w cienkie paseczki, brokuł podzielić
Even Better Foodpiekłam na dwa razy. Najpierw pierwszy blat ciasta kruchego z połową jabłek, a potem drugi blat z resztą jabłek i bezą. Na końcu wystarczy tylko położyć jedną część na drugiej. Moje warstwy jabłkowe są dość wysokie, ponieważ jabłka uwielbiamy, ale można te warstwy zrobić niższe. W oryginale jabłka zostały zastąpione musem jabłkowym, dla mnie jednak kawałki jabłek to prawie(...)cukru – 2 żółtka – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: – około 7 średnich jabłek – cynamon do smaku – około 2 łyżek bułki tartej – 1 białko (dałam dwa, które zostały mi z jajek użytych do ciasta kruchego) – odrobina soli – 4 łyżki cukru Przygotowanie ciasta zaczęłam od jabłek, ponieważ obieranie i krojenie zajmują tutaj chyba najwięcej
Relaxtimejest kulturowym atrybutem „twardzieli” – w barze wybierał go najczęściej sam James Bond (przynajmniej w książkowym pierwowzorze), a Rysiek Riedel śpiewał pieszczotliwie o „najlepszej z dam”. Co warto wiedzieć o whisky? Pochodzenie Ten popularny alkohol pochodzi prawdopodobnie z Irlandii, a według legend jej wynalazcą miał być sam św. Patryk. Pierwsze podania(...)wynalezienie alembiku patent still, pozwalającego na nieprzerwaną destylację, znacząco wpłynęło na technologię produkcji (możliwą teraz na masową skalę) oraz wzrost popularności trunku w drugiej połowie XIX w. Wprowadzenie prohibicji w Stanach Zjednoczonych co prawda zachwiało rynkiem, ale też owiało whisky legendą mafijnych porachunków i nadało trunkowi słodki smak zakazanego owocu. Dziś
Menmagazinedelikatne, rozpływające się w ustach. Dzisiaj przedstawiam Wam filety z dorsza w migdałowej panierce. Podaję je z sosem żurawinowym na bazie czerwonego, wytrawnego wina. Proste, smaczne a wykonanie całego dania nie zajmie wam dłużej jak 40 minut. Delektujcie się smakiem jak najdłużej! Dorsz w panierce migdałowej z sosem winnym porcja dla 2 osób Składniki: około 150 – 200g rozmrożonych(...)łyżka masła Przygotowanie: Żurawinę zalać winem i odstawić na 10 minut. Rybę pokroić na mniejsze części. Osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Rozbełtać jajka, na talerz wysypać mąkę, na drugi talerz wysypać płatki migdałów. W rondelku rozpuścić miód i wlać wino. Zagotować. Dodać śmietanę i wymieszać. Po chwili dodać żurawinę i gotować na średnim ogniu około 10 minut do uzyskania gęstego
Jaglusiamamy zbyt dużo czasu do przygotowania obiadu. Jednak zapiekany makron z sosem bolońskim nie zabierze Wam zbyt dużo czasu i będzie doskonałym pomysłem na obiad. Z całą pewnością danie to pokochają także Wasze małe pociechy :) Zapiekany makaron z sosem bolońskim – składniki 500 g makaronu np. rurki 300 ml passaty pomidorowej 500g mięsa mielonego(...)będzie już podsmażone, dodajemy passatę pomidorową, przyprawy i całość jeszcze przez chwilę dusimy. Połowę makaronu układamy na dnie naczynia żaroodpornego, polewamy sosem bolońskim, posypujemy połową startego parmezanu i przykrywamy drugą częścią makaronu i posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 170 st. C. Smacznego! Post Zapiekany makaron z sosem bolońskim pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedzeniem. Niemiecki poradnik cukiernika z 1908 roku, to niezwykła książka. Jej pierwsza połowa, to przepisy na ciasta, torty, masy, marmolady, likiery i kompoty. Jest też cały rozdział poświęcony marcepanowi. Druga połowa tej książki, to piękne ilustracje dekoracji ciast i tortów. Ilustracje poprzedzielane są woskowaną bibułą, jak w starych książkach dla dzieci z rysunkami Jana Marcina Szancera. Te ilustracje zapierają(...)arcydzieła na stół w jadalni, gdzie biesiadnicy srebrnymi widelczykami zajadają te pyszności z pomrukami zadowolenia i błogimi wyrazami twarzy. Wierzę, że tak było:) Wierzę też, że ta książka da mi wiele inspiracji, jestem nią oczarowana! Oglądam ją ostrożnie w tą i powrotem. I jeszcze raz. Ciężar tych 107 lat czuję na każdej stronie i choć nie umiem niemieckiego wcale
Posadzone i zjedzoneCebula, bardzo niedoceniane warzywo. Wiele osób jej po prostu nie lubi i unika. A to błąd. Bo po pierwsze cebula to samo zdrowie, po drugie być może po prostu nie potrafią jej przyrządzić, a po trzecie cebula jest tak uniwersalna, że można ją obrobić na naprawdę dowolny sposób, tak że np. straci swój naturalny cebulowy smak, a zyska(...)dać nam może dobrego. I tak będzie to jedynie niewielki wycinek jej właściwości. O cebuli można napisać naprawdę obszerne opracowanie, pewnie i na całą książkę bylibyśmy w stanie zebrać materiały. Niestety nie mamy tutaj aż tyle miejsca. Dlatego przedstawimy tylko skrót informacji, zarys dobrodziejstw, które niesie ze sobą cebula. A jak dana rzecz Was zainteresuje
Marder&Marder Manufactureszklanka mąki pszennej Masa kokosowo - alkoholowa 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wódki 0,5 szklanki mleka 200 gram masła ( dałam podróbkę ) Wykonanie: Wszystkie składniki z masy kokosowej poza masłem czyli: wiórki kokosowe, kasza manna, szklanka cukru, mleko, alkohol - łączymy razem ze sobą, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Kiedy(...)pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165*C na 50 minut. Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część wykładamy 3/4 (około) masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy resztą masy. Do udekorowania można posypać nieco kokosu Smacznego
W Moim Magicznym Domupomagają :-( Podobno najprostszym sposobem jest mieć w nosie wszystko, żeby nie napisać mieć w******e, podnieść głowę wysoko i wmówić sobie, dam radę co by się nie działo, dam!!! Co by wzbogacić się w odrobinę magnezu i żelaza na te złe dni zmajstrowałam sobie przepyszny koktajl zielony. Jak wiadomo szpinak jest kopalnią witamin i dlatego, to właśnie on jest(...)ktoś nie ma maszynki do wyciskania soków powinien postępować wg kolejności : obraną pietruszkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pół szklanki wody i zmiksować blenderem. W drugim naczyniu zmiksować też blenderem szpinak z mango i pozostałą wodą. Połączyć wszystko razem i jeszcze raz zmiksować. W razie wielkich smutków dosłodzić miodem z manuka. Przesyłam Wam taki mały
pieprzny smaczekskleił idealnie i dzięki temu wydląda niebanalnie. Masło z cytryną jest podsmażane i nim danie jest polane, a ser i pieprz całość smakową wykończyły i daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły. Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo(...)części i cieniutko rozwałkowujemy, (najlepiej przepuścić ciasto przez maszynkę do makaronu) podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło. Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty
Moniki Smakołykicebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków i boczniaków z sosem z czerwonego wina i rozmarynu i z karmelizowanymi warzywami Deser: waniliowy sernik(...)trzeba wpierw pomyśleć o przygotowaniu posiłku, wyborze miejsca i biesiadników. Przyjemność jedzenia wymaga obecności, jeśli nie głodu to przynajmniej apetytu; rozkosze stołu najczęściej są niezależne od jednego i drugiego." Anthelme Brillat-Savarin, "Filozofia smaku albo Medytacja o gastronomi doskonałej" Jeśli marzy ci się odrobina spokoju i relaksu, rześkie powietrze, oszałamiające widoki, znakomite potrawy i wyszukane smaki to miejsce jest
SzczyptaSmaQbardziej dostajesz w dupę tym stajesz się kimś lepszym. Im większa przeszkoda, tym większa satysfakcja z pokonania jej. Co do pierwszego mam pewne wątpliwości aczkolwiek z drugim zgadzam się całkowicie ;) Akurat w dobrym momencie znalazłam ten cytat...:) Dzisiaj propozycja na obiados. Kto nie ma jeszcze pomysłu może skorzysta z tego? Moi domownicy zachwalali:) Karkóweczka(...)śmietany. Porcja dla 4-5 głodnych osób ;) Składniki: ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków) 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone i dwie białe) przyprawa do karkówki* sól, pieprz, majeranek. słodka papryka olej żółty ser (opcjonalnie) * nie miałam, użyłam przyprawy do grilla, która także świetnie się sprawdziła
My simple kitchenkawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki pół pęczka koperku sól (dałam ok. 3/4 łyżki) pieprz (dałam ok. 0,5 łyżeczki) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zrumień lekko na niej posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj starty na tarce o drobniutkich(...)seler w słupkach oraz krążki pora. Dosyp sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Połowę zupy zmiksuj blenderem i dodaj do niej drugą część zupy, wymieszaj. Dołóż posiekany drobno koperek. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonypapkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki cukru (można dać jedną brązowego i jedną zwykłego) 2 jajka 2 łyżeczki esensji waniliowej 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ze dwie szczypty soli Gorzka czekolada(...)dodajemy też proszek do pieczenia i sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy po całej blaszce. Drugą połowę jeśli mamy możemy wyłożyć na drugą blaszkę, lub upiec dopiero jak pierwsza partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo
Jedzeniomaniakremowy serek … delikatna szynka parmeńska … w połączeniu z chrupiącą skórką pieczonych ziemniaczków i soczystymi buraczkami sprawiają , że nie można się oderwac od stołu! Było naprawdę pysznie!A danie powtórzę już w te Święta! Składniki:- filet z kurczaka – 1 szt– cebula – 1 szt– por – 1 szt– suszone pomidory(...)serek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli. Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś. Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi. Na szynce układamy faszerowanego fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy tworząc roladkę. Całośc zawijamy w folię. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na SłodkoMoże zapiekanka nie wygląda za pięknie, ale zapewniam, że jest naprawdę pyszna! Sycące danie, które zadowoli wszystkich mężczyzn. Mój Mąż był nią
Pasja SmakuWyśmienitej jakości ryba podana na maśle z migdałami....zapach i smak fantastyczny!. Zaskoczcie domowników nowym oryginalnym daniem. Składniki: 1 kg dorsza 3-4 łyżki mąki ok 4-5 dag migdałów całych lub w płatkach 1 cytryna oliwa masło sól pieprz Ryby dokładnie opukać, osuszyć. Wycisnąć sok z połowy cytryny i natrzeć nim dorsza z dwóch stron, przyprawić(...)wrzucić je przed podaniem do topionego masła. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła. Dorsza panierować w mące i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu na rumiano. Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim migdały. Usmażone ryby przełożyć na talerz, polać masłem z migdałami i posypać natką pietruszki. Drugą połowę cytryny pokroić w ćwiartki
Apetyczna babeczkaZnam dwie główne metody robienia bloku czekoladowego. Pierwsza wymaga użycia mleka w proszku i kakao. Druga opiera się na czekoladzie i maśle. Ja wczoraj wykorzystałam tą drugą i muszę przyznać, że efekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty(...)uzyskałam inną, delikatniejszą i lżejszą konsystencję, która mnie bardzo odpowiada. W ogóle przepis muszę zaliczyć do tych bardzo udanych i na pewno do powtórzenia. Ma jednak jedną wadę. Nie da się go dużo zjeść, bo jest bardzo słodki ;) Nawet takie łasuchy, jak my, nie podołały jednemu kawałkowi. Wprawdzie porcja była spora, mimo tego w przypadku jakiegokolwiek ciasta, nie mielibyśmy
Ratunku obiadscroll down for English Dwukolorowa zupa, czyli w sumie dwie, które robi się jednocześnie. Zainspirowana powidłami z nutą pomarańczy, które widziałam na moich wypiekach , postanowiłam to
Bazując na smakuDzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki
Salonik smakówpewnie zna to każdy rodzic. Ja już nieraz upomniałam Zuzię za to, jak traktuje swoje zabawki, przede wszystkim misie i lale. Ostatnio miała w ręce małego misia, zrobiła mu drugą rączką gest papa i rzuciła nim w podłogę. Powiedziałam, że nie można tak postępować z misiem. Wzięła go i delikatnie położyła (hm, raczej lekko wrzuciła z małej odległości(...)jego samego dotyczących, ale tylko jeśli to bezpieczne dla dziecka. Ja nie pytam Zuzi, czy mogę już ubrać, bo pewnie chodziłaby i spała na golaska, gdyby to ona decydowała. Dajmy jednak naszym dzieciom znać, że mają głos i wpływ na swoje życie oraz że są ważne w waszej rodzinie. To daje nie tylko poczucie niezależności, ale i pozwala spokojnie
Anioszek w kuchniKiedyś miałyśmy z koleżankami z klasy taki niepisany zwyczaj, że raz na bliżej nieokreślony czas jeździłyśmy na drugi koniec miasta do Ikei tylko po to, żeby wspólnie ochać i achać nad ich zestawem z klopsikami :) To były świetne czasy i pyszne wspólne wypady, choć łączyły się z godzinną podróżą tramwajem przez całe miasto. Teraz, gdy czasu już na takie podróżowanie(...)miękkie mięsne kulki pławiące się w gęstym, aksamitnym sosie rozsiewają swój aromat po całej kuchni. Idealnie doprawione rozgrzewającą gałką muszkatołową, mielonym zielem angielskim i odrobiną pieprzu cayenne są wspaniałym daniem na zimowy obiad. Do tego klasyczny dodatek do szwedzkich klopsików, czyli dżem z borówki brusznicy i ziemniaczane puree, które akurat nie załapało się do zdjęcia...;) Od siebie dodałam przepyszną
Kuchnia w Słońcu Skąpanaodpowiednią temperaturę wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy od razu zaczyna się smażyć). Pączki smażymy z jednej strony około 2,5 minuty , po czym obracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 2,5 minuty . Nadziewanie pączków Usmażone pączki nadziewamy marmoladą , dżemem , powidłami , konfiturą , budyniem , nutellą lub tym co jeszcze przyjdzie wam do głowy. Polecam w aptece zakupić strzykawkę(...)posypkami , lub kawałkami orzechów . Kolejną z możliwości jest posypanie cukrem pudrem , lub też zanurzenie świeżo wyjętych pączków w cukrze pudrze z cynamonem . A wy jakie pączki lubicie najbardziej? Koniecznie dajcie znać w komentarzach! Ja chyba z nadzieniem z marmolady i bez polewy Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie słodkości ! Artykuł Pączki – przepis tradycyjny pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisprzysmak ten nie będzie zbyt słodki. Orzeźwi nas doskonale przez cały rok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Puszyste domowe lody miętowe z czekoladą 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Domowe lody Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Mrożenie 5 godz. Kalorie 290 kcal Szukasz orzeźwiającego smaku domowych lodów? Polecamy lody(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na początek umyjmy i osuszmy miętę. Następnie wrzućmy liście mięty do blendera, dodajmy schłodzone mleko skondensowane i miksujmy, aby powstała gładka, jednolita masa. W drugim naczyniu ubijmy schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszmy obroty miksera i stopniowo dodawajmy zmiksowane mleko z miętą. Dolejmy ekstrakt miętowy. Przelejmy masę do pojemnika
ProstePesto.plRewelacyjne danie, smak jak gołąbki a mniej pracy. Bardzo nam smakowało, mogę bez obawy polecić to danie. Przygotowanie klopsów – w małym garnuszku ugotować ryż. Woda musi być osolona. Bułkę namoczyć w wodzie, następnie mocno wycisnąć wodę. Do miski wrzucić mięso, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajko, odciśniętą bułkę, ugotowany ryż, majeranek. Wymieszać(...)rumieńca”. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić klopsy, przykryć i gotować 10 minut. Przewrócić klopsy na drugą stronę. Gdyby woda się wygotowała, trzeba uzupełnić wodę. Gotować następne 10 minut. Delikatnie zamieszać. Sos można zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i wlać do wrzącego sosu. Podczas
Kuchnia PokoleńMiało być curry z kalafiora, ale wyszło troszkę inaczej. Do kalafiora dołączył bób i miał zastąpić ciecierzycę. Potem poszło już wszystko. Trochę ciecierzycy, trochę papai. Doprawione
KucharzycaMakaron z pieczarkami i kurczakiem jest moim kolejnym przepisem na szybkie danie obiadowe. Wystarczy 30 minut i gotowe! Danie jest bardzo syte – z podanych proporcji wyjdzie około 4 porcje, którymi z pewnością się najecie… no chyba, że lubicie jeść za dwóch Zobaczcie też: Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Przepis(...)smażenia 300 g makaronu Przepis 1 Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na nią zamrożone pieczarki. Smażymy na średnim ogniu do momentu odparowania wody z grzybów. 2 Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną szalotkę oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. 3 Kiedy woda wyparuje z pieczarek, dodajemy do nich kurczaka z szalotką. 4 Całość zalewamy śmietanką i gotujemy na małym
Kuchnia BazyliiBardzo, ale to bardzo mało romantyczne danie. Smażona ryba w panierce piwnej. Moje ulubione. Tradycyjne. D o bólu angielskie. Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich. Czy jest coś bardziej Brytyjskiego? Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę. Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach(...)chipsach z pietruszki. Trzy średnie filety z dorsza. Mogą być mrożone. Wieczór wcześniej włóż zamrożone filety do miski z mlekiem, niech się powoli przez noc rozmrożą. Na drugi dzień odsącz na kratce. Panierka piwna 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (użyłam corn floru) 1 szklanka jasnego piwa 1 jajko 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPlacuszki, placuszki i jeszcze raz placuszki. Jako, że przebywam obecnie na urlopie macierzyńskim z mniejszą latoroślą to w kuchni znów pojawiły się placki! Przy starszej nie
Mania WypiekaniaPomysł na ten krem z batata zrodził się z przypadku. W domu były dwa bataty, które miałam gotować do dziecięcej zupki (przy następnym gotowaniu też ją
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj propozycja dania obiadowego z rybką, ponieważ jest zdrowa i trzeba jej dużo jeść :) Mintaj pieczony w folii pozwala na zachowanie pełni smaku i aromatu, a co ważniejsze nie zawiera tuczącej panierki. Dodatkiem do ryby będą brokuły i pieczone ziemniaki. Składniki na 1 porcję: mrożona polędwica z mintaja - 1 filet 80 2 małe ziemniaki kilka(...)mieszankę przypraw - (pieprz, bazylia, papryka) ilość wg uznania. Przygotuj taki kawałek foli, żeby zawinąć w nią filet. Folię posmaruj olejem, oprósz przyprawami i połóż rybkę, to samo zrób z drugiej strony fileta (posmaruj rybę olejem i posyp mieszanką przypraw) - zawiń w folię. Ziemniaka dobrze umyj i przekrój na połówki. Do garnka wlej wodę i wrzuć ziemniaki - gotuj
Alutka-Gotujewyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 3-4 minut w temp 200st na lekko złoty kolor. Póki jeden placek się piecze, rozwałkować drugi itd. (u mnie zmieściły się dwa na jednej blasze). Blaty podczas pieczenia się nieco kurczą, jednak gdy zmiękną od kremu znów będą miały większy rozmiar. Krem: żółtka rozetrzeć z cukrem(...)dodawać po łyżce ostudzony budyń. Orzechy podpiec w piekarniku przez kilka minut, obrać ze skórek, posiekać drobno (orzechy nie mogą się przypiec, muszą być jedynie lekko uprażone, żeby łatwo dało się złuszczyć skórki). Na paterze położyć pierwszy blat, posmarować kremem (ok. 2 łyżki kremu), przykryć kolejnym blatem, lekko docisnąć, posmarować itd. Co 2-3 blat posypać odrobiną orzechów. Pozostawić trochę
Obiad gotowyprostu oszalał, tak mu smakowało i teraz kiedy znowu i kiedy znowu. Te rarytasy to Quesadillas . Jest to bardzo popularne meksykańskie danie. Wcale się nie dziwię, bo smakuje świetnie. Jako farsz można sobie dać, to na co ma się ochotę :) Polecam :)) Inspiracja; klik Składniki: 6 tortilli (ja miałam grillowane) 2 piersi z kurczaka papryka czerwona cukinia(...)Rozłożyłam jedną tortillę, posypałam ją startym serem na ser poukładałam kurczaka, paprykę, cukinię, oliwki, cebulę, wszystko posypałam świeżym koperkiem i suszonym oregano. Ponownie posypałam serem. Tak przygotowany placek przykrywamy drugą tortillą. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę tłuszczu i przekładamy na nią tak przygotowane tortille. Podpiekamy (ser się nam ładnie roztopi ), przewracamy na drugą stronę i również podpiekamy kilka minut
kruche babeczkiPiszę o tej rybie już od kilku dni i normalnie dokończyć nie mogę ;-) ale udało się :-) danie szybkie, smaczne i przede wszystkim każdemu smakuje :-) Mam nadzieję, że Wam też będzie smakowało... SKŁADNIKI ok. 500 g filetów z mintaja lub morszczuka (albo z innej ryby, którą lubicie, najważniejsze żeby filety nie miały na sobie zbyt dużo(...)solą. Gdy ryba rozmrozi się ponownie ją osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące. Olej do smażenia ryby rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim kawałki fileta. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone w plastry cebule i przyprawy, smażymy aż cebula zmięknie i dolewamy obie wymieszane ze sobą śmietany. Na małym ogniu gotujemy
Czary - gary w kuchnioddzielne kawałki cienko rozwałkowane, zielona pietruszka dodana i między ciastem schowana. To takie "czary mary" makaronowe, a do tego masło cytrynowe. Całość żółtym serem posypane i pieprzem kolorowym doprawiane. Danie niby nic nadzwyczajnego, a jednak ma w sobie smak i coś ukrytego :P Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła(...)lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło. Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy lub ciasta kroimy w kwadraty, prostokąty
Moniki SmakołykiPancakes z borówką amerykańską Delikatny placek z jagodowym nadzieniem, jest daniem, które możemy szybko przygotować, ale znika ono jeszcze prędzej. Składniki Danie dla dwóch osób 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki(...)Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami
Miód i pieprzPancakes z borówką amerykańską Naleśniki z borówkami Składniki Danie dla dwóch osób 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy(...)Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami
Miód i pieprzJustą poleciały do sklepu po kolejną porcję alkoholu (nawet nie podejrzewałem, że człowiek jest w stanie tyle wypić :)) ja zabrałem się za bliny. A cytując Wikipedię bliny to " tradycyjne danie kuchni rosyjskiej , w szczególnie dużych ilościach spożywane w okresie ostatków , w tygodniu poprzedzającym Wielki Post , zwanym maslenica (tydzień naleśnikowy)" A mówiąc(...)mąkę gryczaną, której nigdy dotąd nie używałem. Zatem podsumowując i przechodząc do przepisu, z prezentów od naturo.pl użyłem: - mąka prażona gryczana bio - mąka pszenna pełnoziarnista bio Zatem (po raz drugi): 250 g mąki gryczanej prażonej bio 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej bio 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml ciepłego mleka 1 żółtko 50 g roztopionego
Marder&Marder Manufacturestudium nad słabością i głupotą ludzkiego (czy może polskiego) gatunku. Myślę, że to najlepsza okazja naprawić ten błąd skoro i tak nie mogę zdecydować się, które z ostatnio przygotowywanych dań opisać. Tak więc wracając do tematu - uwielbiam jesienne spacery, uwielbiam grzybobrania. Generalnie uwielbiam w ten sposób spędzać czas. Nauczyli mnie tego Rodzice. To z nimi i Siostrą odbywałam(...)muchomorków. Marny był dla nas ten sezon. Jakoś, gdzieś musieliśmy się minąć z grzybami. Ale czasu spędzonego razem i zażytego świeżego powietrza oraz malowniczych krajobrazów na szczęście nie da się skalkulować. Tymczasem kolejne ciepłe dni przed nami. Fantastycznie. Oby jak najdłużej. Może jeszcze uda nam się wybrać na leśne szlaki. A na zakończenie refleksji (o niczym poważnym na szczęście) kilka
Kuchnia po mojemuKolejna propozycja szybkiego obiadku z wykorzystaniem domowych przetworów. Przygotowanie takich przetworów zajmuje sporo czasu, ale dzięki temu potem możemy przygotować pyszny i zdrowy obiadek w kilka
Monia miesza i gotujeUwielbiane przez dzieci jak i dorosłych, chrupiące nuggetsy czyli kawałki kurczaka z dodatkiem ulubionych przypraw, w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Jest to danie łatwe do przyrządzenia, a przy tym niezwykle smaczne, można je podać z ziemniakami i sałatą lub ulubionym sosem i frytkami. składniki na około 20 nuggetsów 50 dag piersi z kurczaka(...)Pokrojone mięso wrzucamy do miski doprawiamy niewielką ilością soli, dodajemy czosnek granulowany, przyprawę curry, czarny pieprz oraz kurkumę i mieloną paprykę, wbijamy całe jajko i wszystko mieszamy dłonią. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą oraz pokruszone w dłoni niezbyt drobno płatki kukurydziane. Kawałki kurczaka obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Usmażone
Smakowite Daniasię długo piekło, a mi zależy na czasie. Przyprawiamy ją odrobinę solą, ale ostrożnie, bo kiszona kapusta lubi być już nieźle kwaśna. Moja jest. Dodajemy trochę pieprzu i można dać ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Odstawiamy na bok. Krok 3 Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, jajka, bułkę tartą i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą(...)pokrywki kiszona kapusta nam się wysuszy i przypali. Krok 5 Pieczemy 2 godziny w 180*C. Porcja wystarczy Wam co najmniej na 2 rodzinne obiady. Najlepsze są na drugi dzień, kiedy już przejdą smakiem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
CoolinarniePLBoloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Składniki: ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Sos: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku(...)grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy. Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy
Słodka StronaPora na coś konkretnego. Ciut pospolite ale przepyszne i wskazane dla gości. Ten przepis nie będzie skomplikowany także zachęcam żebyście spróbowali przygotować to danie a szczególnie tym osobom, które są fanami sera pleśniowego typu lazur. Życzę smacznego!! Składniki: torebka szpinaku świeżego 2 duże piersi z kurczaka 100 g sera pleśniowego lazur(...)żeby powstały 4 płaty, które należy rozbić przez folię na cieniutkie plasterki. Na nich rozsmarowujemy wcześniej przygotowaną masę szpinakową. Zawijamy, jeden dłuższy bok do środka na to nakładamy drugi i układamy na grillu. Ja nie posiadam więc na patelni teflonowej z odrobiną oliwy. Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami
pieprzny smaczekDzisiejsza propozycja to pyszna, ekspresowa pizza wykonana na plackach z tortilli. Pomysł na danie został podpatrzony w programie „Pyszne 25” wypróbowany kilkakrotnie i zakwalifikowany jako rewelacja. Pizzę ta robi się znacznie szybciej niż przyjechałaby zamówiona przez telefon, a w smaku czysta poezja ;) Jeśli raz ją zrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji(...)skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli. Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut
Kolizje Smaków