Baaardzo na czasie, bardzo sezonowe danie - ziemniaki z kapustą kiszoną! Przepis dla Piotra, który w Szwajcarii tęskni za rodzinnymi smakami a do tego od pół roku weganizuje swoje jedzenie i czasem brak Mu weny... My mieliśmy dziś a Ty - kiedy gotujesz? :) Tak szczerze mówiąc, nie znam nikogo, kto nie lubi kartofli z kapustą a jeśli ktoś(...)chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona (1 kg). W jednym garnku gotujemy kartofle, w drugim kapustę, potem mieszamy jedno z drugim. Kapustę gotujemy tak: - poszatkowaną z lekka (żeby nie ciągnęła się za bardzo przy jedzeniu) wrzucamy do garnka, zalewamy mniej więcej do połowy zimną wodą, wstawiamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEosłonki nie wychodziły soki. Osłonki napełnić mięsem dokładnie i ubijając tak aby między warstwami mięsa nie było pustych przestrzeni i jak najmniej powietrza. Zawiązać osłonkę podobnie z drugiej strony, wypychając powietrze. Włożyć batony(...)połowy porcji wyszły mi 2 batony o dł ok 26 cm. Następnym razem zdecydowanie mocniej doprawię mięso, moim zdaniem trochę za mało soli, można spokojnie dać 2x tyle ( nie przekraczając oczywiście zaleceń producenta) . Ale te uwagi to drobiazg bo domowy baton był świetny! I będzie na pewno kolejny. A zjedzonego z domowym chlebem, możecie zazdrościć - był znakomity
Stare GaryDostałam nominację do Liebster Blog Award Dziękuję Beacie z bloga http://jakwyszlamzamaz.blogspot.com// dostałam nominację do Liebster Blog Award. Jest to już druga nominacja i bardzo dziękuję. Ale nie mniej jednak pobawię się i odpowiem na pytania i chętnie nominuję inne blogi.Dla osób nie wiedzących o co chodzi pozwolę sobie zacytować to i owo :"Nominacja do Liebster Blog(...)osób (informujesz je o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował".A teraz moje odpowiedzi na pytanie jakie zadała mi Beata1. Jakiego dania do tej pory nie pory nie zrobiłeś/aś, bo wydaje ci się, że to zbyt trudne?Oj trudne pytanie i nigdy się nad tym nie zastawiałam. Ale na pewno
Ewa w kuchnirównież idealne do częstowania, przechowywania w torebce, czy plecaku szkolnym. Smakują tak dziecku jak prezesom, zajadają je urzędnicy , jak i zabiegani dyrektorzy. Już samo wyciągniecię ręki z cukierkiem do drugiego , zaprasza go do uśmiechu! Każdy po tym cukierku się uśmiechnie. Każde zapłakane dziecko odzyska dobry humor a rozbite kolano mniej boli. W moim przypadku, właściwie w przypadku mojej pięcioletniej(...)się oprzeć! Cukierki można kupić aż w dwudziestu różnych wersjach graficznych prezentujących zajęcia szkolne, m.in. język angielski, fizykę, informatykę, biologię. Każdy z cukierków opatrzony jest zabawną historyjka nawiązującą do danego przedmiotu. Mój zestaw testowy zawierał cukierki 8 przedmiotów. Język niemiecki Historia Język hiszpański Francuski Chemia Matematyka Fizyka Język polski Jak smakują każdy z osobna? Słodko moi Kochani, słodko
Z Kuchni Do Kuchniwłaśnie z makaronem. Połączenie szpinaku z fetą jest klasyczne, ale postanowiłam urozmaicić je dodając szynkę włoską, ostrą papryczkę i pomidory suszone. Wyszło pysznie. Radzę uważać jednak z papryczką, gdyż danie nie może być za ostre, zabije do całkowicie smak szpinaku. Makaron ze szpinakiem, szynką włoską, fetą i pomidorami Składniki(...)kosteczkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szynkę do momentu, aż będzie chrupiąca. Makaron gotujemy al dente. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy go przez kilka minut, by woda odparowała. Liście mają zwiędnąć. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, pomidory suszone. Smażymy jeszcze
Mania Gotowaniasosem żeby był smaczny. Do takiego dania możecie dodać właściwie wszystko to, co lubicie i akurat macie w lodówce. Najlepiej posypcie je świeżymi ziołami (bazylia? oregano? tymianek?), to danie aż się o to prosiło, niestety w pobliskim spożywczaku jak na złość ich zabrakło, chyba muszę wreszcie wysiać w doniczkach własne :) Składniki na 3 porcje(...)Cukinię (można, ale nie trzeba obierać) i paprykę pokroić w większą kostkę. Szynkę pokroić w kosteczkę, kabanosy w małe kawałeczki. Podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia. Następnie dodać warzywa, suszone płatki pomidorów i czosnku. Można oczywiście zastąpić je świeżymi pomidorami i czosnkiem. Podlać odrobiną wody i dusić razem do miękkości. Dodać ugotowany makaron, doprawić
Ze smakiem i z pasjąpotrzeby dodawać „biały”. Jest to potrawa tak powszechna, że nie ma wątpliwości o jakim barszczu mowa. W tym regionie barszczu nie traktuje się jak zupy. Nie jest to też danie jedynie wielkanocne. W wielu regionach Polski, w tym również na Podkarpaciu, barszcz gotuje się z dodatkiem czosnku, majeranku, czy innych ziół. Gotuje się też żury(...)pozostałości, bez mycia glinianego garnka, dodaje się świeżą mąkę i wodę, zakwas kolejnego dnia jest najlepszy – świeży, o odpowiednim zapachu i kwasowości. W ostateczności można go odnawiać co drugi dzień. Jednak gdy barszcz gotuje się tylko od czasu do czasu trzeba zakwas robić od nowa, co wymaga kilku dni oczekiwania. Można też kupić gotowy zakwas w butelce, choć ja jeszcze
Trzeci talerzDo tostów, grzanek, zapiekanek. Wyjątkowo smaczny w kolorze jesiennych liści za sprawą dyni a mąka z pszenicy durum wzmocniła kolor i sprawiła, że tosty czy zapiekanki
Leśny ZakątekWracamy do koktajli!, dziś przeniesiemy piękny zachód słońca do podłużnej szklanki typu "long drink". Pięć smacznych owoców ułożymy według ich gęstości tworząc bardzo prosty i piękny
Kuchnia PROzdrowotnaZe wszystkich wypieków najbardziej lubię muffiny, może dlatego, że rzadko kiedy nie wychodzą ;) W związku z sezonem na rabarbar oraz w związku z tym, że zostało
Corner With RecipesPo usłyszeniu, że to najlepsze muffiny jakie udało mi się upiec, musiałam tutaj umieścić przepis. Pięknie pachną, mają idealną konsystencję i ciężko się od nich oderwać
Corner With RecipesApetyczne placuszki z jagodami to zapewne dla wielu osób smak dzieciństwa. Nie ma nic przyjemniejszego niż przeniesienie się do tej beztroskiej krainy w leniwy, sobotni poranek
peanutbuttermonstermiękkie – zaś na zewnątrz – chrupiące. Oryginalnie podaje się je… na śniadanie. Ja takiego śniadania bym nie odmówiła. Szczególnie, że mogą być z czekoladą. Jednak, aby dania smażone w głębokim tłuszczu nam nie szkodziły, trzeba umieć robić je z głową. Podczas smażenia część tłuszczu przechodzi do potrawy, dlatego warto zadbać o jego najlepszą jakość. Przede wszystkim musimy(...)jego resztki na papierowym ręczniku)! Tak więc jeśli nasze tradycyjne i mniej tradycyjne wypieki na tłusty czwartek mają być zdrowsze – warto smażyć je właśnie na oleju rzepakowym. Po drugie – ma najmniejszą spośród olejów zawartość niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych (a to one powodują wzrost poziomu cholesterolu), przy czym jednocześnie ma bardzo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega
Poezja smakuSpring rollsy inaczej krokiety wiosenne, popularne w kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo – Wschodniej. To nic innego jak naleśniki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno
Kierunekuchnia