drugie danie - 14640 przepisów (strona:509/976)

Placki z batatów z jajkiem i avocado 166

avocado) tworzy świetną kompozycję smakową. Placki z batatów z jajkiem i avocado   Drukuj Prep time 20 min Cook time 20 min Total time 40 min   Proste lekki danie - chrupiące placki z batatów podane z avocado i jajkiem w koszulce Serves: 3 Ingredients 2 średniej wielkości słodkie ziemniaki 2 łyżki mąki ryżowej 3 jajka(...)porcje masy z batatów - rozpłaszczać łyżeszką, żeby utworzyły płaskie, zwarte i nieduże placki. Smażyć z obu stron - ale trzeba poczekać aż jedna strona się dobrze podsmaży zanim przewrócicie na drugą stroną ( żeby się nie rozpadły). Delikatnie przekładać na ręcznik papierowy. W czasie smażenia przygotować jajka w koszulce. Mój patent - zagotować wodę w garnku, filiżankę wyłożyć folią spożywcza, tak, żeby

Cooking for Emily
Łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem 176

szpinakiem. Uwielbiam to warzywo i jem je bardzo często! Obiad z kalafiorem to szybki obiad, bo różyczki kalafiora gotują się szybko. Ryba, kalafior i szpinak…zapamiętajcie to danie, bo warto je przyrządzić na obiad dla rodziny czy znajomych. Obiad z łososia, kalafiora i szpinaku Składniki: na 4 porcje 600 g fileta z łososia sól, pieprz(...)pieprzem. Rozgrzej grillową patelnię lub zwykłą i zacznij smażyć rybę od strony skórki. Obok połóż plastry cytryny. Smaż w wysokiej temperaturze przez 3 minuty, po czym odwróć rybę na drugą stronę i smaż jeszcze przez 2 minuty. Czas jest przybliżony i zależy od grubości filetów. Na patelni rozpuść łyżkę masła Wrzuć pokrojone w plasterki rzodkiewki i opłukany szpinak smaż

codojedzenia
BISZKOPCIKI, BISZKOPTY BEZGLUTENOWE 221

błyskawicznie się je przygotowuje i jeszcze szybciej znikają... Dosłownie chwila i było po nich. Polecam :-) Składniki: - 2 jajka osobno białka i żółtka - 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy, można dać zwykły lub ksylitol) - 60g mąki ryżowej - 20g skrobi z tapioki (można zastąpić kukurydzianą lub ziemniaczaną) - 20g mąki kukurydzianej W misie miksera ubić mocno same białka, dosypywać po łyżce cukru, cały(...)piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.17-20 minut. Na termoobiegu krócej. Upieczone biszkopty wyjmujemy z piekarnika, a na ich miejsce wstawiamy drugą blaszkę. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Gulasz z fasolą i serem na ostro 135

Piekielny gulasz rozgrzewający z fasolą, wołowiną, papryką ostrą i serem śródziemnomorskim z chilli oraz grzankami. Sycące i pyszne danie na chłodne dni. Ostre kawałki sera  dodają pikanterii potrawy. Idealny talerz na zimowe chłody. 40 dkg wołowiny 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 20 dkg pieczarek 1 puszka fasoli natka pietruszki 100 g sera(...)pokrojone. Podlewam od czasu do czasu wodą w sumie około 500 ml i duszę około godziny na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pieczarki myję, kroję i smażę na drugiej patelni. Po upływie 50 minut duszenia, dodaję do wołowiny pokrojone papryki, i przesmażone pieczarki. Duszę kolejne 10 minut. Pod koniec dodaje fasolę, ser który się rozpuści, koncentrat , doprawiam solą

wesoła kuchnia
Chaczapuri, drożdżowe łódeczki z serem i jajkiem 214

Polecam to danie na kolacyjkę lub jako imprezowe przystawki. Jak nie lubicie sera feta można zamienić na inny. Przepis na thermomix na dole. Ciasto drożdżowe – do garnuszka pokruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, olej, jajko, letnią wodę i wlać(...)dodać do naczynia miksującego, wyrobić ciasto, naczynie zamknięte, interwał, 3 minuty zostawić ciasto do wyrośnięcia reszta jak przy normalnym wyrabianiu Formowanie chaczapury – pokruszyć ser feta, zetrzeć na tarce drugi ser. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 5 równych części. Każdą porcję ciasta rozwałkować, tworząc owalne kształty. Każdy płat ciasta rozciągnąć tworząc łódki. Dwa przeciwległe boki zawinąć, końcówki

Kuchnia Pokoleń
Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem 129

da się ukryć, że racuchy zostały ze mną na dobre od czasów dzieciństwa. Pulchne, gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem owocowym. Cudowne Racuchy tradycyjnie przygotowuję z jabłkami (chyba każdy je zna! ) oraz z innymi dodatkami. Nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody(...)teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Rozpusta? Czemu nie? Poniżej przepis, z którego wyczarowałam 19 niedużych placuszków. Składniki: szklanka mąki pszennej + 1 łyżka

Zasmakuj Kuchni
ROLADA ŻYRAFA ZE ŚMIETANĄ I BANANEM 145

mikserem. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, wymieszać. Dodać do ciasta ubite wcześniej białka, wymieszać delikatnie najlepiej drewnianą łyżką. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. do rękawa cukierniczego dać kilka łyżek ciasta, wyciskać na papier szlaczki w kształcie wzoru żyrafy. Tak przygotowany wzór podpiec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 3-4 minut.  Do pozostałego w misce(...)czasie ubić schłodzoną śmietanę, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Roladę rozwinąć. Wysmarować śmietaną, pozostawiając wolny kawałek około 3-4 cm od brzegu. Wzdłuż drugiego brzegu, gdzie jest śmietana ułożyć banany. Ciasto ściśle zwijać w roladę.  Włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Roladę kroić w plastry (ja kroję je lekko pod ukosem

Zrób to smacznie
Pierś indyka w sosie grzybowym z makaronem 151

Zapraszam na danie obiadowe z makaronem Lubella Wstążki długie. W tym daniu połączyłam lekkiego indyka i aromatyczne grzyby leśne. Sos wyszedł bardzo delikatny i bardzo smakował w połączeniu z makaronem. Polecam #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybów Składniki: 300 g piersi z indyka 300 g grzybów leśnych 150 ml śmietanki 18% 400 g makaronu Lubella Wstążki długie(...)pieprzem. Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy pierś z indyka i smażymy je przez około 5 minut do zrumienienia. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy grzyby. Smażymy je przez ok. 5 min, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy do grzybów śmietankę i gotujemy je na małym ogniu przez kolejne

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Omlet z zielonym groszkiem i kolendrą 202

Przepis ten jest dobrą odmianą dla słodkich śniadań w postaci naleśników, placków czy omletów z owocami, dżemem czy syropem klonowym. Dodajcie dowolne, ulubione przyprawy, groszek oraz jajka, a pyszne danie będzie gotowe po 15 minutach Składniki: 4 jajka 150 g zielonego groszku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku świeża kolendra, koper, pietruszka sól, pieprz, ostra papryka olej(...)omletu jest gotowy, zsuwamy go z patelni na talerz, następnie nakładamy na niego od góry patelnię i odwracamy talerz – dzięki temu omlet się nie rozpadnie i usmażymy dokładnie drugą stronę. Omlet podajemy posypany świeżą kolendrą. Smacznego! Artykuł Omlet z zielonym groszkiem i kolendrą pochodzi z serwisu Taste and Cook

Taste and Cook
Chow Mein z tofu i warzywami 148

wszystkim o naszych domowych pupili. Jedzenie kota, czy psa stało się już kultowym żartem np. w filmach, w których występują wątki kuchni chińskiej. Z jednej strony - jakże śmieszne, z drugiej - jakże żałosne. W rzeczywistości kuchnia azjatycka to najbardziej rozwinięta kuchnia na świecie. Azjaci nie boją się eksperymentów. Niektóre są bardzo dziwne, a połączenia smaków nowatorskie, ale dzięki takim działaniom(...)jest właścicielem prestiżowej "kebabiarni". Chińskich, tajskich punktów gastronomicznych w samym Krakowie jest na prawdę bardzo dużo. Od maleńkich knajp po okazałe lokale. Warto zapoznać się z opiniami na temat danego miejsca, przeglądnąć opiniodawcze strony internetowe. Lokale, których jest dużo i w związku z tym wśród nich istnieje największa konkurencja w pozyskiwaniu klientów, bardzo często chwalą się różnego rodzaju certyfikatami, prężnie

Moja Mama Gotuje
Chleb pszenny, drożdżowy pieczony w naczyniu żaroodpornym 136

upiekłam mój pierwszy chleb, no w sumie ten jest drugi, bo pierwszemu nie zdążyłam zrobić zdjęć. Była taki sam, no wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam(...)łyżeczki oleju roślinnego Dodatkowo: 100 g pestek słonecznika 50 g jasnego sezamu 1. Pierwszego dnia wieczorem, drożdże i cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Zamieszałam łyżką, tak aby powstało ciasto. Miskę owinęłam folią spożywczą i włożyłam na noc do lodówki.  2. Następnego

kruche babeczki
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 135

oficjalnego początku zimy (przynajmniej tej kalendarzowej) jeszcze całkiem spory kawałek czasu nam został. Nie dane nam jednak jest cieszyć się złotą jesienią; zrobiło się pochmurno i deszczowo, poranne przymrozki działają na nerwy wszystkim nieszczęśliwym kierowcom nie posiadającym garażu (lub mającym za długi samochód, żeby się w nim zmieścić), a paskudne błocko zmienia spacery z psem w prawdziwie agroturystyczne wyprawy. Wszystko(...)ciągle bezśnieżne sny, najpierw poprószyło, a później sypnęło jak się patrzy białym puchem, zaklęłam pod nosem niezbyt elegancko. Przy zjeździe z autostrady zarzuciło mi tył auta w jedną i drugą stronę, chociaż ledwo się kulałam, a parę zaledwie kilometrów od piekarni odstawiłam widowisko, którego żaden zawodowy łyżwiarz by się nie powstydził. Piruet mi wyszedł jak się patrzy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kapusta zasmażana w plastrach babci Basi 140

kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Kapusta zasmażana w plastrach to bardzo zdrowe, proste danie, godne polecenia i łatwe do zrobienia. ! Mało składników , kilka minut na przygotowanie i rzut do piekarnika na niecałą godzinę. Składniki : kapusta świeża zielona nieduża, oliwa(...)wysmarowanej olejem blaszce. 4. Na pocięte plastry wkładamy po trochę rozdrobnionego czosnku. posypujemy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem . 5 Pieczemy na jednej stronie 30 min, następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 30 min, aż krawędzie są brązowe i chrupiące. Podawać na gorąco i rozkoszować się smakiem kapusty

Pysznosci Babci Basi
Bezglutenowe ravioli z ricottą 138

nasze najśmielsze oczekiwania. Pierożki wprost rozpływają się w ustach. Ciasto jest zwarte, ale delikatne. No i to kremowe, śmietankowe wnętrze w połączeniu ze słodkim smakiem sosu pomidorowego...przepyszne, cudowne danie! Jeśli nie próbowaliście pierożków w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie. Gwarantuje, że wrócicie do nich nie raz :)   SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów(...)Uformuj kulę i odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wykrój 2 prostokąty. Na cieście nakładaj po łyżce serka w równych odstępach.  Przykryj drugim płatem ciasto i dobrze przyciśnij po bokach i pomiędzy serem. Delikatnie ponacinaj.  Gotowe ravioli odkładaj na podsypaną mąką deskę. W dużym garnku zagotuj wodę i lekko posól. Wrzucaj

Kuchnia bezglutenowa
Zapiekanka ziemniaczana z bigosem Pamapol. 249

Witajcie:) dzisiaj zapraszam na kolejne szybkie danie z  gotowym daniem ze słoika. Dzisiaj w zapiekance wykorzystałam bigos firmy PAMAPOL . Danie jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki:  500 g bigosu ze słoika PAMAPOL 1 duża cebula 2 łyżki masła(...)ząbek czosnku i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, następnie polewamy cebulką i wykładamy bigos.Przykrywamy drugą warstwą pokrojonych ziemniaków i oprószamy pieprzem.Jajka roztrzepujemy i lekko solimy.Polewamy zapiekankę.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Następnie wyciągamy naczynie i posypujemy startym

Sama słodycz i szczypta chili