Cremant d’Alsace Brut „Weiber” Blanc de blanc (29,99zł) i Cremant d’Alsace Brut Rose (29,99 zł). W pierwszym dominują aromaty tostowe, jabłkowe i kwiatowe, drugi jest nieco łagodniejszy z dominującymi aromatami czerwonych leśnych owoców. Dobra propozycja na święta i nowy rok. Wielu osobom będzie smakował Gewurztraminer „Weiber” Alsace 2012 (29,99 zł ) półwytrawny, typowy i przewidywalny(...)Rose Perriere Lussac Saint-Emilion (49,99 zł) Dominują tu aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek oraz aromaty ziemi i dymu. Przyjemna kwasowość. Dekantować przed podaniem. Będzie doskonałe do dań z wieprzowiny lub jagnięciny. Château de Carillon Fronsac 2009 (39,99 zł) typowe, bardzo smaczne Bordeaux. Pięknie pachnie i dobrze smakuje. I ta cena. Dekantować przed podaniem. Château Colombier
królestwo garówSmaczne danie lub świetna przekąska do piwa czyli skrzydełka w marynacie brzoskwiniowo-musztardowej. Idealne do pieczenia na grillu bądź tradycyjnie w piekarniku. Polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje 10 skrzydełek z kurczaka marynata 5 łyżek dżemu brzoskwiniowego 4 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego sól przepis(...)godziny do lodówki . Po tym czasie skrzydełka wyciągamy z lodówki przekładamy do formy i pieczemy 60 min. w temp. 200st C. W połowie pieczenia skrzydełka przewracamy na drugą stronę aby ładnie się zrumieniły
Smakowite DaniaPogoda nie zachęca do czegokolwiek, ale mimo to nie dałam się chandrze i postanowiłam upiec coś dobrego. Padło na pomarańczowe ciasto z migdałami. Jest dosyć proste i esencjonalne. Niestety nie należy do ciast szybkich, ze względu na czas potrzebny do gotowania pomarańczy. Można to jednak zrobić dzień wcześniej;) Ciasto (10 porcji): 2 małe pomarańcze 6 jajek 100 g ksylitolu(...)kakao min. 70% 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Pomarańcze (w całości) gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie kroimy i miksujemy. W drugiej misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki mikserem. Dodajemy pomarańczowe puree i znów miksujemy. Pieczemy ok. godziny (w zależności od mocy piekarnika - do suchego patyczka) w 180 stopniach. Robimy polewę - czekoladę
Powiedz dietom nieOmlet możemy robić na rożne sposoby. To , z czym robimy omlet zależy wyłącznie od naszej inwencji. U mnie propozycja na słodko, chociaż danie jest dietetyczne , bo użyłam mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego. Smakuje doskonale. Polecam na kolację, śniadanie lub tak, po prostu na zachciankę. SKŁADNIKI: Na omlet: ( 1 porcja) 2 jajka 2 łyżeczki cukru trzcinowego(...)masło ( powinno być bardzo gorące). Wlewamy masę na omlet. Po ścięciu podważmy łopatką, by masa z góry wylała się pod spód omletu. Czekamy chwilę ,aż się zetnie. Odwracamy na druga stronę. Smażymy omlet góra 2 minuty. Wykładamy na talerz. Na jedną polowe kładziemy odsączone z soku jagody. Przekładamy drugą. Na wierzch też dajemy kilka jagód i odrobinę
W kuchennym oknie Ewysmaku przypomina nieco ciasto pleśniak ale uważam, że jest o całe niebo lepsze. Kruche ciasto, wyraziste w smaku czarne porzeczki plus beza dały wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki(...)żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić. Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na niej rozwałkowaną jedną część ciasta, tą która była schładzana. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego
Na słodko lub wytrawnieDanie obiadowe, do wykonania w 30 minut.Nie zawiera mąki, wiec jest dla chorych na gluten.Aby było smaczniej i soczyściej namocz piersi z kurczaka w zimnej osolonej wodzie przez minimum 30 minut. Mięso nie będzie wysychało podczas pieczenia.Fajne urozmaicenie, nie zawsze trzeba mieć na obiad ziemniaki...Obiad dla dwóch głodnych, dorosłych ludzi:- 1 pierś podwójna z kurczaka(...)śmietany- papryka w ostra i słodka- curry i gałka muszkatułowa-szwedzka surówka z ogórkówPiersi po namoczeniu osusz, usuń białe błonki. Przypraw z jednej strony paprykami i gałką, a z drugiej curry i pieprzem.Cebulę obierz i pokrój w piórka. Usmaż na oleju np.kokosowymrazem z liściem laurowym i szczyptą soli. Przykryj i podduś ok 5-6 minut. Po tym czasie
Pasje Jolkipysznymi powidłami i cudowną polewą ganache. To było istne cudo, mój małżonek nadal uważa, że był to najlepszy piernik jaki jadł. A ja mam dylemat, bo i jeden i drugi są dla mnie cudowne, choć każdy jest inny. Ten pierwszy bardzo delikatny, ten dzisiejszy, to taki typowy piernik, bardziej zbity ale bardzo wilgotny, z dużo większą ilością przyprawy piernikowej(...)300g mąki tortowej- 200g ksylitolu lub cukru (w oryginale było 250g )- 250ml mleka- 125g masła- 2 łyżki miodu- 2 łyżki powideł- 4 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi)- 1 łyżeczka cynamonu- 2 płaskie łyżeczki sody- 1-2 łyżki ciemnego kakao- 2 jajka- 2 pełne łyżki kawy inki (pominęłam)Przełożenie:- ok.400-430g powideł (dałam własne bez dodatku cukru)Polewa:- 100g gorzkiej
Smaczne Zdrowenajwiecej punktow, gdzie mozna zjesc ten specjal. Nie pogardzila nim nawet sama Tina Turner i nie przeszkadzalo Jej rowniez to, ze zjadala go na stojaco wsrod innych wielbicieli tego dania. Ja przywiozlam kilka takich kielbasek do domu by moj Maz mogl jeszcze raz odbyc kulinarna podroz do Szwajcarii. Kielbaska doskonale smakuje w towarzystkie tradycyjnego rosti. Rosti z podpiekana kielbaska(...)czasie dokladnie je odsaczamy z wody. Dodajemy do nich posiekana cebule, sol i pieprz. Smazymy na patelni okolo 15 minut z jednej strony. Nastepnie caly placek przekladamy na druga strone i smazymy okolo 10 minut. Smacznego
Przysmaki Karolkiłyżeczka sody oczyszczonej Masa budyniowa: 2 i 1/2 szkl. mleka 250 g masła 1 op. cukru waniliowego 16 g 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (zamiast mąki dałam 3 łyżki budyniu śmietankowego ) 1 łyzka mąki pszennej Polewa czekoladowa : 3 łyzki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki wody albo mleka Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Sposób przygotowania(...)sobą i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częśc ciasta przekładamy do blaszki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C ( na złoty kolor) Drugie ciasto pieczemy w ten sam sposób. Masa budyniowa: Dwie szkl. mleka należy zagotowac z cukrem. Dodajemy mąkę i budyń w proszku wymieszaną z mlekiem i gotujemy budyń. Do gorącej masy
Słodkości i nie tylkoPozostał mi ostatni kawałek oscypka. Wcześniejsze wykorzystałam jako element przekąski na desce serów , przystawkę na ciepło i pyszny deser z gruszką w roli głównej. Przyszła pora na danie obiadowe. Pomyślałam, że chyba najwygodniej będzie go włożyć w środek jakiegoś mięska. Tym razem wybór padł na sznycle wieprzowe. Z rzeczy dostępnych w lodówce(...)poporcjować w plastry, rozbić tłuczkiem, obficie posypać oregano. Osypek pokroić w grube plastry. Środek mięsa posmarować musztardą, na połowie sznycla ułożyć plaster oscypka, przykryć drugą połową, widelcem docisnąć brzegi. Oprószyć mąką, smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanej oliwie a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na rozgrzaną patelnię wlać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanajważniejszych chińskich świąt: Święto Środka Jesieni. A w to święto Chińczycy się zajadają takimi specjalnymi ciastkami, a ona nie ma tych ciastek, bo w Polsce się kupić nie da. No i co ona ma zrobić? Bo przecież jak jest święto to i ciastka być muszą. Czyli przez analogię (czy jakiś tam inny wyraz): jak nie ma ciastek to i święta(...)oryginalne z dwóch powodów: po pierwsze primo prawdziwe mają na wierzchu takie fajne wzorki porobione. Ale one są robione maszynowo. Zatem u mnie fajnych wzorków nie było. A po drugie primo: w środku oprócz czerwonej fasoli powinno być jeszcze żółtko jajka (najlepiej kaczego). Problem był taki, że te żółtka trzeba specjalnie spreparować. A owo preparowanie trwa minimum
Marder&Marder ManufactureKolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami
Oryginalny smakSkładniki 1/4 szkl mąki kukurydzianej 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 puszka
OliveandThymeWcześniej nie jadłam pierogów w takim wydaniu, ale pomyślałam, że skoro zapieka się naleśniki, to czemu nie pierogi… Nawet pierogi kupione w markecie w tej
e-PrzepisyKulinarneTak jak ostatnio wspominałam, przypomniałam sobie o muffinach ! Te które chciałabym wam zaproponować dzisiaj są hitem jeśli chodzi o szybkie przygotowanie czegoś słodkiego. Chwilka zamieszania w
Taste Therapy